Godt fodtøj er en af de vigtigste forudsætninger for en god vandreoplevelse. Uanset om man vælger at vandre i sandaler, sko eller støvler, er det vigtigt at man vælger fodtøj, der passer ens fod, og at man vælger den rigtige størrelse. Der er nogle helt generelle ting, der er vigtige at være opmærksom på, når man skal vælge fodtøj til sin næste tur. F.eks. skal der være lidt plads foran foden, fordi man altid vil glide lidt frem i fodtøjet, når man går nedad, ligesom der gerne skal være plads til at fødderne hæver lidt op i løbet af dagen. Omvendt skal fodtøjet sidde godt på foden og give den rette støtte. I det følgende forsøger vi at give en lille vejledning til hvad man skal være opmærksom på, når man skal ud og finde fodtøj til vandring.

Hvad skal man være opmærksom på, når man prøver vandrefodtøj?

Det er som sagt utroligt vigtigt at fodtøjet sidder godt på foden, hvis man skal gå langt i det. Der er derfor et par helt centrale ting, det er vigtigt at være opmærksom på, når man skal beslutte sig for hvilken sko, støvle eller sandal, man skal vælge:

  • Længden: Det er meget vigtigt at fodtøjet er langt nok, så man ikke støder tæerne mod spidsen når man går nedad. Det kan derfor anbefales at prøve at stå eller gå på et skråt underlag med fodtøjet, så man sikrer sig at det er langt nok. Man kan også tage indersålen ud, og stille sig på den, for at få et fingerpeg om, hvor meget plads der er i fodtøjet. Der skal helst være ca. en fingersbredde foran tæerne.
  • Bredden: Kort sagt skal fodtøjet være bredt nok til, at det ikke klemmer foden, men sidde tæt nok til at det støtter ordentligt. Man skal også være opmærksom på at ens fødder vil hæve op i løbet af en lang dag med vandring.
  • Hælen: Det er vigtigt at fodtøjet griber ordentligt om hælen. Hvis hælen løfter sig når man går, er der stor risiko for, at man får vabler. En test kan være at stille sig på tæerne på f.eks. et trappetrin og vippe på tæerne.
  • Snøringen: Uanset hvilken sko, støvle eller sandal, man køber, er det vigtigt at den er snøret/spændt ordentligt. vandrefodtøj skal være snøret eller spændt ordentligt for at give den støtte, man betaler for at få!

I det følgende giver vi en grundigere gennemgang af de fire ovenstående punkter:


Hvor lang skal en vandrestøvle, -sko eller -sandal være?

Det er en god ide, at vælge sit vandrefodtøj en lille smule længere, end man er vant til. Det er ikke usædvanligt at man skal en skostørrelse op fra sine normale sko, når man køber vandresko og –støvler. Den primære grund til at vælge fodtøjet lidt længere, er, at man uundgåeligt vil glide en lille smule frem i skoen, støvlen eller sandalen, når man går nedad. Det er derfor altid en god idé at prøve at stramme støvlen/skoen godt, og prøve at stå eller gå på noget, der skråner nedad, for at få en fornemmelse af, hvor meget, man glider frem. I vandresko og -støvler, der ofte har en stiv og forstærket snude, betyder det, at man kommer til at støde tåneglene mod snuden af støvlen, hvis den enten er lidt for lille, eller ikke strammet nok. Selvom man kun støder en ganske lille smule på, vil det i løbet af en lang dag, hvor man hurtigt kan komme til at gå nedad i flere timer, blive rigtig smertefuldt, og det kan i mange tilfælde ende med en blå tånegl, der falder af, hvis man vælger sit fodtøj for småt.

Man få et fingerpeg om hvorvidt skoen/støvlen er stor nok ved at tage indersålen ud og stille sig op på den. Der skal helst være 1-2 cm (ca. en fingerbredde) sål tilbage foran tæerne, når man står på sålen med hælen helt tilbage. Den bedste test er dog stadig at finde noget, der skråner let nedad og prøve at stå eller gå på det.

Det samme vil gælde for vandresandaler, om end det selvfølgelig er af lidt andre årsager. Her vil man af gode grunde ikke støde tæerne mod snuden af sandalen, men hvis tæerne glider en lille smule frem og ud over spidsen af sandalen, udsætter man dem for rigtig mange ubehageligheder fra sten, grene og lignende. I en god vandresandal skal der helst være lidt plads foran tæerne, så de er godt beskyttet af sandalens sål. På Tevas vandresandaler er der lavet en markeret kant foran på sandalen, som tæerne helst skal holde sig indenfor, hvis sandalen skal beskytte ordentligt.

For både sko, støvler og sandaler gælder det selvfølgelig også om ikke at vælge sit fodtøj så langt, at man går og snubler i det! For langt de fleste vil det dog være en større risiko og et større problem at komme til at vælge fodtøj, der er lidt for kort til deres fod.

Der skal helst være lidt plads foran tæerne i et par vandresandaler. Foto: Camilla Hylleberg.
Der skal helst være lidt plads foran tæerne i et par vandresandaler. Foto: Camilla Hylleberg.

Hvor bred skal en vandrestøvle, -sko eller -sandal være?

Ligesom længden, er det selvfølgelig også vigtigt at bredden på fodtøjet passer. Her vil der være stor forskel på de enkelte sko, støvler og sandaler, og det handler om at finde den model, der passer bedst til ens fod. Her er det lidt simplere end med længden: Fodtøjet skal sidde godt til foden, så man ikke føler, man kan glide rundt nede i det. Det skal dog heller ikke klemme, og man må ikke føle at fødderne blive presset ind i en unaturlig position af en sko/støvle. De fleste oplever at fødderne hæver i løbet af en lang dag med vandring, og det skal man selvfølgelig være opmærksom. Det er dog primært op over vristen og på oversiden, fødderne vil hæve, og meget af det kan man afhjælpe ved at snøre skoen/støvlen lidt løsere. Hvis en sko/støvle føles meget stram lige når man træder ned i den, er der grund til at være skeptisk. Det handler om at finde en støvle, der føles som om den støtter godt op om foden, uden at klemme eller trykke foden unaturligt. Man kan eventuelt bruge snørehullerne som pejlemærke: Hvis man skal løsne skoen/støvlen så meget, at der er meget stor afstand mellem snørehullerne, for overhovedet at kunne have den på, er det et tegn på, at den er for smal til foden. Omvendt, hvis man er nødt til at snøre den helt til, for at få den til at sidde nogenlunde ordentligt, er den nok for bred.

Med sandaler er det især vigtigt, at de ikke er for smalle: er sandalerne for smalle, eller sidder de alt for stramt, vil remmene hurtigt komme til at gnave, og på tynd, fugtig hud – f.eks. henover forfoden – vil det hurtigt betyde vabler. Det er vigtigt at foden ikke er klemt ned i en vandresandal, men sandalen skal selvfølgelig stadig støtte foden. Hvis man er nødt til at stramme remmene så meget, at velcro’en nærmest ikke binder, er det ofte et tegn på at sandalen er for bred til foden.

Uanset hvor godt støvlen sidder, kan fødderne have brug for lidt luft og en pause. På vej til Everest Base Camp. Foto: Frank Wiwe.
Uanset hvor godt støvlen sidder, kan fødderne have brug for lidt luft og en pause. På vej til Everest Base Camp. Foto: Frank Wiwe.

Hvordan skal vandrefodtøj sidde omkring hælen?

Når man går opad, vil fodens naturlige flex og vandrefodtøjets stivhed i en vis forstand arbejde mod hinanden: Foden vil forsøge at bøje, mens støvlen/skoen/sandalen vil forblive relativt lige. Det betyder at der kommer et markant træk omkring akillessenen. Sidder fodtøjet godt fast om hælen, vil foden blive på sin plads i støvlen, og fodtøjets stivhed vil aflaste foden og lægmusklerne. Sidder skoen/støvlen ikke ordentligt fast, vil hælen bevæge sig op og ned, og det er lige præcis den friktion mellem hælen og skoen/støvlen, der giver nogle af de mest ubehagelige vabler. Det er altså vigtigt, at støvlen/skoen sidder ordentligt fast omkring hælen.

En god måde at teste, om fodtøjet sidder ordentligt på hælen, er f.eks. at prøve at gå op ad en trappe eller lignende på det yderste af tæerne. På den måde får man maksimalt træk på hælen, og så kan man mærke, hvor meget den løfter sig i skoen/støvlen. Er man helt ude på tåspidserne, er det svært ikke at kommet til at slippe en lille smule i hælen – især i en meget stiv støvle – men det gælder om at finde en støvle med så lidt hælløft som muligt. Man kan også prøve at stille sig på det forreste af tæerne på kanten af en stol eller en kasse, og vippe på fødderne. Hvis støvlerne ikke sidder ordentligt omkring hælen, kan man i nogle tilfælde have glæde at skifte indersålerne ud med en par indersåler med mere hælstøtte, f.eks. fra Superfeet.

Et par Superfeet-såler ligger til tørre op ad et par Lowa Munro. På vandretur i Kirgisistan. Foto: Anders B. Knudsen.
Et par Superfeet-såler ligger til tørre op ad et par Lowa Munro. På vandretur i Kirgisistan. Foto: Anders B. Knudsen.

Sandaler griber lidt anderledes omkring hælen, men det er selvfølgelig også vigtigt at de sidder godt. Igen kan det anbefales at gå lidt på en trappe på tæerne, for at få en fornemmelse af om sandalen griber godt om hælen.


Hvordan skal vandrestøvler og –sko snøres?

Der er ikke ret meget fodtøj, der sidder ordentligt på foden, hvis det er dårligt snøret. Hvis man snører sine sko eller støvler for løst, vil foden glide for meget rundt, og man vil miste en del af den støtte, der er meget af hensigten med at købe vandrefodtøj. Mange af de tests, der er foreslået ovenfor er også helt ubrugelige, hvis fodtøjet ikke er snøret ordentligt. Det første, man skal sikre sig, er at man har strammet fodtøjet ordentligt. Det skal selvfølgelig ikke være så stramt, at det klemmer eller trykker på foden, men vandrefodtøj skal sidde godt til for at støtte optimalt, og så nytter det ikke, at det er snøret så løst, at foden kan glide rundt.

Støvler er mest interessante i forhold til snøring, for her er snøresystemet ofte ”todelt”. Det skal forstås sådan at der ofte sidder en hægte, der ”låser” snørebåndet, mellem vristen og anklen. Ideen med at gøre snøressystemet todelt er, at man kan vælge hvor man vil have støvlen strammest. Man kan altså vælge at have støvlen stram om vristen, men løs om anklen, eller omvendt. Det kan, hvis man vænner sig til at bruge det, være med til at øge komforten betragteligt. Hvis man f.eks. går i en støvle, der går et stykke op om anklen, men går på en jævn sti, uden stor rygsæk, og ikke har brug for den ekstra ankelstøtte, kan man vælge at have støvlen stram omkring foden, for at holde foden på plads, men have den løsere omkring anklen, for at give mere fri bevægelighed i ankelleddet. Især i en meget høj og stiv støvle, hvor nogen kan opleve at den generer skinnebenet, kan det være en fordel. Omvendt: hvis foden er hævet op, kan man løsne støvlen lidt nedover foden, men stadig holde den stram omkring anklen, for at holde foden på plads og give optimal ankelstøtte.

Uanset hvilken slags fodtøj, man vælger til sin vandretur, skal det snøre/spændes ordentligt! Foto: Frank Wiwe.
Uanset hvilken slags fodtøj, man vælger til sin vandretur, skal det snøres/spændes ordentligt! Foto: Frank Wiwe.

Se alle sko i webshoppen

Se alle vandrestøvler i webshoppen

Se alle sandaler i webshoppen

Læs om vandresko i udstyrsguiden

Læs om vandrestøvler i udstyrsguiden


 

Indholdsoversigt