Vandresokker spiller en vigtig rolle, når du skal ud og gå langt. Mens fodtøjet sørger for støtte, aflastning og stabilitet, sørger sokkerne for komforten omkring foden. En god vandresok regulerer varme, håndterer fugt og forebygger vabler, så det er ikke helt ligegyldigt, hvilke sokker du vælger til vandreturen. Vi guider til at vælge de bedste vandresokker, der passer til din fod og dit behov.
Sokkerne spiller en hovedrolle i forhold til komforten omkring foden, når du vandrer mange kilometer. Selvom dit fodtøj passer perfekt, vil du derfor kunne opleve problemer, hvis vandresokkerne ikke er af en ordentlig kvalitet. Har du tendens til at få vabler når du går langt, vil sokkerne også være et oplagt sted at starte. Det er langt billigere at forsøge at justere på, end at gå ud og købe nye støvler eller sko.
Alt efter hvilket fodtøj, du går i, hvor langt du går, hvor tung oppakning, du har på og hvilke vejrforhold, du går i, vil der være forskellige ting, du skal være opmærksom på, når du vælger vandresokker. Det gælder både tykkelse, materialer og opbygning.
I det følgende forsøger vi at gennemgå vandresokkens anatomi og vejlede til, hvilke parametre der kan være gode at overveje, når du vælger vandresokker.
.
Vandresokkens opbygning
Helt kort er der et par markante kendetegn ved en god vandresok. For det første skal en vandresok sidde helt tæt til foden. Det opnås oftest ved at iblande noget elastan/lycra eller andet syntetisk materiale i sokken (også i uldsokker). Der skal nemlig helst være god elasticitet – især over vristen og omkring anklen.
For det andet er syninger og samlinger lavet så flade og så lidt generende som muligt. Det gælder især omkring tæerne. Nogle vandresokker er højre/venstre-syede, men elasticiteten i sokken gør, at den hurtigt vil forme sig efter foden – også hvis den ikke er. Det er ikke afgørende, at sokken er højre/venstre-formet på forhånd. Men det er til gengæld vigtigt, at den er uden generende syninger på udsatte steder.
Endelig har vandresokker en markant polstring under hælen og forfoden. Selv tynde vandresokker vil føles ganske tykke under hælen og forfoden. Den ekstra polstring er med til at give stødabsorbering og aflastning af især trædepuderne under forfoden. Er sokken lavet til varmt vejr, er den typisk helt tynd henover vristen og op omkring anklen. Gerne de steder, hvor den ikke skal støtte, men bare lede fugten væk.
Vandresokker er altså opbygget ret avanceret i forhold til, hvor simpelt et produkt en sok i udgangspunktet er. Det er også grunden til, at et par vandresokker er en del dyrere end et par hverdagssokker, selv i lækre materialer som uld. Ved vandresokker stilles der simpelthen nogle andre krav til især pasform, slidstyrke og stødabsorbering, hvilket gør dem noget mere krævende at fremstille. Derfor er de i sidste ende dyrere end ”almindelige sokker”. Til gengæld er det hurtigt alle pengene værd at investere i to eller tre par gode vandresokker, når du skal på tur!
Det skal du overveje, når du vælger vandresokker
Uanset hvilken tur, du skal på, kan du stille dig selv følgende spørgsmål for at blive klogere på, hvilke vandresokker, du skal vælge:
- Skal jeg gå med både inder-og ydersok, eller bare en enkelt sok? De fleste moderne vandresokker er lavet til at blive brugt alene. Det er, som udgangspunktet, ikke nødvendigt at bruge en indersok. For nogle kan der dog stadig være grunde til at vælge at gå med en tynd indersok. Hvis du f.eks. har store problemer med vabler, kan en indersok nogle gange være løsningen. Derudover kan en indersok give lidt ekstra varme, hvis du skal ud og gå i koldt vejr.
- Uld eller syntetisk? Det er en klassisk diskussion, hvorvidt vandresokker skal være i uld eller syntetisk materiale. Der vil findes folk, som sværger til begge dele. Vi anbefaler altid uld, fordi det kan absorbere fugt og vil være mere behageligt, hvis du kommer til at svede om fødderne – og det gør man ofte, når man vandrer! Vælger du syntetiske sokker, bør det kombineres med en meget åben eller åndbar sko eller støvle, så du kan udnytte sokkens gode svedtransport.
- Hvor tyk skal sokken være? Her vil der være tre faktorer, der spiller ind: Temperaturen, støvlens stivhed og oppakningens vægt. En tykkere sok vil give lidt ekstra stødabsorbering, men den vil også være varmere. Til dagsture under de fleste forhold, vil en tyndere vandresok være at foretrække, omend en tykkere sok med mere polstring kan være rar i koldt vejr.
- Hvilken størrelse skal jeg vælge? Hvor vandrestøvler og -sko gerne skal være lidt større end normalt fodtøj, skal sokkerne omvendt sidde godt til på foden. Løse sokker giver hurtigt vabler! Ligger du lige på grænsen mellem to størrelser, er det værd at overveje at vælge den, der er lige det mindste – sokkerne giver sig lidt, når du går langt i dem.
- Hvor mange sokker skal jeg bruge på en tur? Som fingerregel er det en god idé at have minimum to par sokker med. Så har du altid mulighed for at skifte til et par tørre sokker. Du kan også skylle sokkerne op på skift, så du hele tiden har et rent par. Tre sokker giver lidt mere komfort, og anbefales med mindre du går benhårdt efter at spare vægt.
I det følgende vil vi knytte lidt uddybende kommentarer til ovenstående fem punkter.
Indersokker eller ej?
Det har traditionelt været kutyme at gå med to par sokker: et par tynde sokker inderst, der sidder tæt på foden og et par kraftigere, varmere sokker, der giver lidt varme og polstring. Rigtig mange sværger til dette system, men moderne vandresokker er faktisk lavet til at blive brugt alene. Når det tidligere var nødvendigt med to sokker, var det blandt andet fordi de tykke sokker – de egentlige vandresokker – oftest var stive og uformelige og sad dårligt på foden. For at undgå vabler, var man derfor nødt til at have en tynd sok med en ordentlig pasform imellem, så friktionen ville opstå mellem de to sokker i stedet for mellem den kraftige sok og huden.
I dag har selv de tykke vandresokker en facon og elasticitet, der gør at de sidder helt tæt om foden og bliver siddende sådan. Det overflødiggør for langt de fleste den ekstra indersok. Har du store problemer med vabler, kan du overveje en helt tynd indersok, der kan tage lidt af friktionen, men med den rigtige vandresok, kan langt de fleste klare sig uden indersok.
I koldt vejr og til decideret vinterbrug kan en tynd indersok stadig give ekstra varme, ligesom det nogle gange kan være en fordel at kunne nøjes med at skifte indersokken, hvis du er på tur i koldt vejr. Men for at gentage: Vandresokker i dag er lavet til at blive brugt alene, og især i mildere temperaturer eller decideret varmt vejr vil det for langt de fleste være en fordel at have én sok på i en passende tykkelse, frem for to.
Uld eller syntetisk?
Materialet er helt afgørende for komforten omkring foden. Ligesom med alle andre inder- og mellemlag er bomuld bandlyst! Bomuld er et fremragende materiale til hverdagsbrug – det er blødt og behageligt, slidstærkt og relativt billigt. Men til friluftsbrug er det håbløst upraktisk: Bomuld suger utrolig meget vand, er meget lang tid om at tørre og bliver helt uformeligt, når det er vådt.
Ligesom med inder- og mellemlag på kroppen, bør du vælge vandresokker i uld eller i et syntetisk materiale. Vi anbefaler i næsten alle situationer uld. Både uld og syntetiske materialer er velegnede til friluftsbrug, men lige præcis i fodtøj vil uldens imponerende fugt- og temperatur-regulerende egenskaber for alvor komme til deres ret. Derudover er uld naturligt bakteriehæmmende, hvilket gør, at vandresokker i uld ikke kommer til at lugte ligeså fælt som et par syntetiske strømper.
I dag er vandresokker i uld også altid blandet med syntetiske materialer for at opnå en god pasform og øget slidstyrke.
Uld til næsten alt
Syntetiske materialer har dog også nogle fordelagtige egenskaber: de transporterer sved og fugt væk fra kroppen og de tørrer hurtigt. Derfor kan det i sammenhænge, hvor du har mulighed for at få fugten helt ud af systemet, være en fordel med syntetiske materialer. I et par helt tynde, lette løbesko, med et meget åbent og åndbart materiale i overdelen, kan du måske få det maksimale ud af de syntetiske materialer.
Vandrefodtøj er dog ofte lidt kraftigere, og du vil derfor sjældent kunne komme af med fugten hurtigt nok. Det gælder især med vandtæt fodtøj, uanset om det er med en nok så åndbar membran. Næsten alle kommer til at svede om fødderne i løbet af en lang dag i vandrefodtøj. Derfor bliver det vigtigere at kunne håndtere den fugt, der vil ophobe sig omkring fødderne, end at forsøge at komme helt af med den.
Når uld er så genialt, er det blandt andet fordi, at uldfibrenes kerne kan absorbere en del fugt. Samtidig har fibrene en fedtet, vandskyende overflade. Det gør at uld kan absorbere meget fugt, uden at det føles fugtigt. Det er en helt genial egenskab ved uld, og det er med til, at uld bevarer sine temperaturregulerende egenskaber – også når det er vådt.
Hvor tyk skal en vandresok være?
Der er groft sagt tre ting, der har indflydelse på, hvor tyk en vandresok, du bør vælge.
1. Temperaturen
2. Fodtøjets stivhed
3. Vægten på oppakningen
I varmt vejr er det selvfølgelig tilrådeligt at vælge en helt tynd vandresok (stadig med polstring under hæl og forfod). Dog kan det i meget koldt vejr være nødvendigt med en helt tyk sok. Måske endda en kombination af en tynd indersok og en tyk, varm vandresok.
Der findes vandresokker i nærmest alle tykkelser, så du kan altid finde en, der passer til de temperaturforhold, du skal ud i. Går du i meget stive sko eller støvler, belaster du især trædepuderne under forfoden ekstra meget. Her kan det nogle gange være rart at vælge en lidt tykkere sok, end temperaturen dikterer, med lidt ekstra polstring under forfoden. Man får ømme trædepuder af en lang dag i stive støvler. Det samme gør sig gældende, hvis man går med tung oppakning: Her belaster man også trædepuderne under foden ganske meget over en lang dag med vandring, og så kan det være rart med den ekstra stødabsorbering, en lidt tykkere sok tilbyder.
Hvilken størrelse vandresokker skal du vælge?
Når man snakker vandresko og -støvler er det vigtigt at vælge dem store nok – og hellere lidt for store end lidt for små. Med vandresokker er det omvendt! En af de ting, der gør en vandresok god er, at den sidder helt tæt omkring foden, og bliver siddende sådan. Hvis sokken sidder løst, kan den komme til at folde, hvilket giver vabler.
De fleste vandresokker har en del stræk, og laves til at dække et par størrelser. Det vil ofte være tilrådeligt at vælge dem så små, som muligt. Vandresokkerne fra Point6 og Smartwool kommer f.eks. i en str. S, der dækker str. 34-37, en str. M, der dækker str. 38-41 og en str. L, der dækker 42-45. Bruger du størrelse 41/42, eller måske bare 42, er det en god idé også at prøve str. M (38-41), for at se hvilken af de to, der passer bedst. Samme princip gælder, hvis du bruger str. 38.
Der er selvfølgelig forskel på de forskellige producenter. Dog vil de fleste sokker vil strække sig, snarere end trække sig sammen, og det er ærgerligt at købe for store sokker. De tykke sokker kan have tendens til at blive lidt løsere end de tynde. Køber du de helt tykke sokker, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på størrelsen, hvis du ligger lige omkring grænsen mellem to størrelser.
Hvor mange sokker skal jeg bruge?
Det anbefales at have i hvert fald to par sokker med på tur, så du altid har et tørt par i tasken. Medmindre du virkelig forsøger at minimere oppakningen eller spare nogle penge, vil tre par sokker være at anbefale. På en lang tur kan du på skift skylle/vaske et par af sokkerne og have dem hængende til tørre natten over, eller uden på tasken dagen efter. På den måde kan du have nogenlunde rene sokker i lang tid.
Det kan i det hele taget være en god idé at skylle sokkerne igennem jævnligt, hvis du er på en længere tur. Det gælder især, hvis du har problemer med vabler. Der sætter sig en del salt, snavs og fedt i sokkerne, når du sveder i dem. Efter et par dages vandring, vil sokkerne blive lidt stive i det, hvis du ikke skyller dem igennem. Det kan øge risikoen for vabler. Det kan ligeledes anbefales at få fødderne ud af støvlerne, hvis du holder lidt længere pauser i løbet af dagen. Det hjælper til at få så meget fugt væk fra fødderne, som muligt.
Ved problemer med vabler
Har du store problemer med vabler kan du evt. skifte sokker i frokostpausen, skylle de fugtige sokker i en bæk eller lignende, vride dem og hænge dem til tørre uden på tasken resten af dagen. Jo bedre det kan lykkes at holde fødderne tørre og sokkerne nogenlunde rene, jo mindre er sandsynligheden for vabler. Har du tre par sokker med på en længere tur har du god mulighed for at rotere og skylle sokkerne og altid have et tørt par i tasken.
Se alle vandresokker i webshoppen
Artiklen er fjerde del af Friluftslands fodtøjstema. Læs også:
#1 Hvordan skal vandrefodtøj sidde på foden?
#2: Sandaler, sko eller støvler til vandreturen?
#3: Vandrestave – det oversete stykke fodtøj!
Indholdsoversigt