Vandresokker – Hvad skal man vælge?

Vandresokkerne spiller en vigtig rolle, når man skal gå langt. Fodtøjet sørger for støtte, aflastning og stabilitet, mens sokkerne står for komforten omkring foden. Og komforten omkring foden er essentiel på en lang tur!

Sokkerne spiller en nøglerolle i forhold til at regulere varme, håndtere fugt, og sikre at foden sidder godt i fodtøjet. Har man tendens til at få vabler når man går langt, vil sokkerne være en oplagt parameter at forsøge at justere på. Alt efter hvilket fodtøj, man går i, hvor langt man går, hvor tung oppakning, man har på, og hvilke vejrforhold, man går i, vil der være forskellige ting, man skal være opmærksom på, når man vælger sokker. Syntetiske sokker transporterer f.eks. sved bedre end uld, men vil ikke være lige så behagelige, hvis man sveder så meget, at man bliver fugtig alligevel. Tykke sokker vi give lidt mere aflastning af trædepuderne, men vil være varmere i varmt vejr. Og så videre... I det følgende forsøger vi at gennemgå vandresokkens anatomi, og vejlede til hvilke overvejelser, man bør gøre sig omkring sine sokker.


Vandresokkens opbygning

Helt kort er der et par markante kendetegn ved en god vandresok. For det første skal en vandresok sidde helt tæt til foden. Det opnås oftest ved at iblande noget elastan/lycra eller andet syntetisk materiale i sokken (også i uldsokker) og sørge for god elasticitet især over vristen og omkring anklen. For det andet er syninger og samlinger lavet så flade og så lidt generende som muligt, især omkring tæerne. Nogle vandresokker er højre/venstre-syede, men elasticiteten i sokken gør, at den hurtigt vil forme sig efter foden også hvis den ikke er. Det er absolut ikke afgørende, at sokken er højre/venstre-formet på forhånd, men det er vigtigt at den er uden generende syninger på udsatte steder. Endelig har vandresokker en markant polstring under hælen og forfoden. Selv tynde vandresokker, vil føles ganske tykke under hælen og forfoden. Den ekstra polstring er med til at give stødabsorbering og aflastning af især trædepuderne under forfoden. Er sokken lavet til varmt vejr, er den typisk helt tynd henover vristen og op omkring anklen – de steder hvor den ikke skal støtte, men bare lede fugten væk.

Vandresokker er egentlig ganske avanceret opbygget, i forhold til hvor simpelt et produkt en sok i udgangspunktet er: Den rette blanding af materialer, stræk og kompression de rigtige steder, differentierede tykkelser, med polstring nogle steder og ventilation andre steder, flade syninger og samlinger… Det er også grunden til at et par vandresokker er en del dyrere end et par hverdagssokker, selv i lækre materialer, f.eks. uld: Der stilles nogle andre krav til især pasform, slidstyrke og stødabsorbering, og det gør vandresokker noget mere avancerede at fremstille, og derfor i sidste ende noget dyrere end ”almindelige sokker”. Når det så er sagt, er det hurtigt alle pengene værd at investere i to eller tre par gode vandresokker, hvis man skal på tur!


Hvad skal man overveje, når man skal vælge vandresokker?

Uanset hvilken tur, man skal på, er der nogle spørgsmål, der er gode at stille sig selv, når man skal vælge sokker:

  • Skal jeg gå med både inder-og ydersok, eller bare en enkelt sok? De fleste nye vandresokker er lavet til at blive brugt alene. Man behøver derfor i udgangspunktet ikke bruge en indersok. For nogle kan der dog stadig være grunde til at vælge at gå med en tynd indersok. Hvis man f.eks. har store problemer med vabler, kan en indersok nogle gange være løsningen, og hvis man skal ud i meget koldt vejr, kan en indersok give lidt ekstra varme.
  • Uld eller syntetisk? Det er en klassisk diskussion, og der vil findes folk der sværger til begge dele. Vi anbefaler altid uld, fordi det kan absorbere fugt, og vil være mere behageligt, hvis man kommer til at svede om fødderne – og det gør man ofte når man vandrer! Vælger man syntetiske sokker, bør det kombineres med en meget åben eller åndbar sko eller støvle, så man kan udnytte sokkens gode svedtransport.
  • Hvor tyk skal sokken være? Her vil der være tre faktorer, der spiller ind: Temperaturen, støvlens stivhed og oppakningens vægt. En tykkere sok vil give lidt ekstra stødabsorbering, men den vil også være varmere. Til dagsture under de fleste forhold, vil en tyndere vandresok være at foretrække.
  • Hvilken størrelse skal man vælge? Hvor vandrestøvler og -sko gerne skal være lidt større end normalt fodtøj, skal sokkerne omvendt sidde godt til foden. Løse sokker giver hurtigt vabler! Ligger man lige på grænsen mellem to størrelser, er det værd at overveje at vælge den, der er lige det mindste - sokkerne giver sig lidt når man går langt i dem.
  • Hvor mange sokker skal man bruge på en tur? Man bør minimum have to sokker med, så man altid har mulighed for at skifte til et par tørre, rene sokker. Så kan man skylle sokkerne op op på skift, så man hele tiden har et rent par. Tre sokker giver lidt mere komfort, og anbefales med mindre man går benhårdt efter at spare vægt.

I det følgende vil vi knytte lidt uddybende kommentarer til ovenstående fem punkter.

Lars Fjendbo Møller med et par lette vandresko og vandrestave, i bjergterræn i Peru. Foto: Anker Bak.

Foto: Anker Bak.


En sok eller to sokker?

Det har traditionelt været kutyme at gå med to par sokker: et par tynde sokker inderst, der sidder tæt på foden og et par kraftigere, varmere sokker, der gav lidt varme og polstring. Rigtig mange sværger til dette system, og spørgsmålet om man skal gå med et eller to par sokker, kan stadig få de diskussionslystne op af stolene. Moderne vandresokker er dog lavet til at blive brugt alene. Når det tidligere var nødvendigt med to sokker, var det blandt andet fordi de tykke sokker – de egentlige vandresokker – oftest var stive og uformelige, og sad dårligt på foden. For at undgå vabler, var man derfor nødt til at have en tynd sok med en ordentlig pasform imellem, så friktionen kom mellem de to sokker i stedet for mellem den kraftige sok og huden. I dag har selv de tykke vandresokker en facon og elasticitet, der gør at de sidder helt tæt om foden og bliver siddende sådan, og det overflødiggør for langt de fleste den ekstra indersok. Har man store problemer med vabler, kan man overveje en helt tynd indersok – evt. bare en nylonstrømpe – der kan tage lidt af friktionen, men med den rigtige sok kan langt de fleste klare sig uden indersok. I koldt vejr og til decideret vinterbrug kan en tynd indersok stadig give ekstra varme, ligesom det nogle gange kan være en fordel at kunne nøjes med at skifte indersokken, hvis man er på tur i koldt vejr. Men for at gentage: Vandresokker i dag er lavet til at blive brugt alene, og især i mildere temperaturer eller decideret varmt vejr vil det for langt de fleste være en fordel at have én sok på i en passende tykkelse, frem for to.

Et par inder- og ydersokker i uld tørrer i solen. Foto: Frank Wiwe.

Et par inder- og ydersokker i uld tørrer i solen. Foto: Frank Wiwe.

Uld eller syntetisk?

Materialet er helt afgørende for komforten omkring foden. Ligesom med alle andre inder- og mellemlag er bomuld bandlyst! Bomuld er et fremragende materiale til hverdagsbrug – det er blødt og behageligt, slidstærkt og relativt billigt – men til friluftsbrug er det håbløst upraktisk: Bomuld suger utrolig meget vand, er meget lang tid om at tørre, og bliver helt uformeligt når det er vådt. En bomuldssok – eller t-shirt, for den sags skyld – vil hurtigt blive en våd, kold, uformelig klud, der nærmest inviterer til vabler og hudgener, eller til underafkøling når man står stille.

Ligesom med inder- og mellemlag på kroppen, bør man vælge vandresokker i uld eller i et syntetisk materiale. Vi anbefaler i næsten alle situationer uld. Både uld og syntetiske materialer er velegnede til friluftsbrug, men lige præcis i fodtøj vil uldens imponerende fugt- og temperatur-regulerende egenskaber for alvor komme til deres ret. Syntetiske materialer har mange fordele: de transporterer sved og fugt væk fra kroppen bedre end uld og de tørrer hurtigere. Derfor kan det i sammenhænge, hvor man har mulighed for at få fugten helt ud af systemet være en fordel med syntetiske materialer. I et par helt tynde, lette løbesko, med et meget åbent og åndbart materiale i overdelen, kan man måske få det maksimale ud af de syntetiske materialer. Vandrefodtøj er dog ofte lidt kraftigere, og man vil derfor sjældent kunne komme af med fugten hurtigt nok. Det gælder især med vandtæt fodtøj, uanset om det er med en nok så åndbar membran. Næsten alle kommer til at svede om fødderne i løbet af en lang dag i vandrefodtøj, og derfor bliver det vigtigere at kunne håndtere den fugt, der vil ophobe sig omkring fødderne, end at forsøge at komme helt af med den. Fordi uldfibrenes kerne kan absorbere en del fugt, men fibrene samtidig har en fedtet, vandskyende overflade, vil uld kunne absorbere fugt, uden at føles fugtigt! Det er en helt genial egenskab ved uld, og det er med til at uld bevarer sine temperaturregulerende egenskaber, også når det er vådt.

Vælger man en syntetisk sok, der ikke kan absorbere noget fugt, men til gengæld transporterer fugt godt, bør man kombinere den med en meget åben, åndbar sko, eller et lag, der kan absorbere den fugt, den syntetiske sok transporterer væk fra foden. Man kunne f.eks. bruge en tynd syntetisk indersok under en tykkere vandresok i uld, der vil kunne absorbere noget af fugten. Har man sko eller støvler i fuldlæder, dvs. med læder-inderside, vil læderet kunne absorbere noget af fugten, og her kan en syntetisk sok også fungere. Vi anbefaler dog stadig at man vælger en uldsok i en passende tykkelse, uanset hvilket fodtøj man bruger - og især hvis man har vandtætte sko eller støvler med f.eks. GORE-TEX.

Hvor tyk skal en vandresok være?

Der er groft sagt tre ting, der har indflydelse på hvor tyk sok, man bør vælge: Temperaturen, fodtøjets stivhed og vægten på oppakningen. I varmt vejr er det selvfølgelig tilrådeligt at vælge en helt tynd vandresok (stadig med polstring under hæl og forfod), mens det i meget koldt vejr kan være nødvendigt med en helt tyk sok, og måske endda en kombination af en tynd indersok og en tyk, varm vandresok. Der findes vandresokker i nærmest alle tykkelser, så man kan altid finde en, der passer til de temperaturforhold, man skal ud i. Går man i meget stive sko eller støvler, belaster man især trædepuderne under forfoden ekstra meget, og her kan det nogle gange være rart at vælge en lidt tykkere sok, end temperaturen dikterer, med lidt ekstra polstring under forfoden. Man får ømme trædepuder af en lang dag i stive støvler. Det samme gør sig gældende, hvis man går med tung oppakning: Her belaster man også trædepuderne under foden ganske meget over en lang dag med vandring, og så kan det være rart med den ekstra stødabsorbering, en lidt tykkere sok tilbyder.

Et par tynde vandresokkker i uld i en let GORE-TEX-støvle fra Scarpa. På vandretur i Nepal. Foto: Frank Wiwe

Et par tynde vandresokkker i uld i en let GORE-TEX-støvle fra Scarpa. På vandretur i Nepal. Foto: Frank Wiwe

Hvilken størrelse vandresokker skal man vælge?

Når man snakker vandresko og -støvler er det vigtigt at man vælger dem store nok – og hellere lidt for store end lidt for små. Med vandresokker er det omvendt! En af de ting, der gør en vandresok til en god vandresok er, at den sidder helt tæt omkring foden, og bliver siddende sådan. Hvis sokken sidder løst, kan den komme til at folde, og sokker der folder, giver vabler! De fleste vandresokker har en del stræk, og laves til at dække et par størrelser, så det vil ofte være tilrådeligt at vælge dem så små, som muligt. Vandresokkerne fra Point6 og Smartwool kommer f.eks. i en str. S, der dækker str. 34-37, en str. M, der dækker str. 38-41 og en str. L, der dækker 42-45. Bruger man størrelse 41/42, eller måske bare 42, er det en god idé også at prøve str. M (38-41), for at se hvilken af de to der passer bedst. På samme måde, hvis man bruger str. 38. Der er forskel på de forskellige producenter, men de fleste sokker vil strække sig, snarere end trække sig sammen, og det er ærgerligt at købe for store sokker. De tykke sokker kan have tendens til at blive lidt løsere end de tynde, så køber man de helt tykke sokker, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på størrelsen, hvis man ligger lige omkring grænsen mellem to størrelser.

Hvor mange sokker skal man bruge?

Det anbefales at have i hvert fald to par sokker med på tur, så man altid har et tørt par i tasken. Medmindre man virkelig forsøger at minimere oppakningen eller spare nogle penge, vil tre par sokker være at anbefale. På en lang tur kan man på skift skylle/vaske et par af sokkerne og have dem hængende til tørre natten over, eller uden på tasken dagen efter, og så kan man have nogenlunde rene sokker i lang tid. Det kan i det hele taget være en god idé at skylle sokkerne igennem jævnligt, hvis man er på en længere tur, især hvis man har problemer med vabler. Der sætter sig en del salt, snavs og fedt i sokkerne, når man sveder i dem, og efter et par dages vandring vil sokkerne blive lidt stive i det, hvis man ikke skyller dem igennem. Det kan øge risikoen for vabler. Det kan ligeledes anbefales at få fødderne ud af støvlerne, hvis man holder lidt længere pauser i løbet af dagen, for at få så meget fugt væk fra fødderne som muligt. Har man store problemer med vabler kan man evt. skifte sokker i frokostpausen, skylle de fugtige sokker i en bæk eller lignende, vride dem og hænge dem til tørre uden på tasken resten af dagen. Jo bedre det kan lykkes at holde fødderne tørre og sokkerne nogenlunde rene, jo mindre er sandsynligheden for vabler. Har man tre par sokker med på tur har man god mulighed for at rotere og skylle sokkerne og altid have et tørt par i tasken.

Et par uldsokker og vandresokker fra Point6 på vej til Everest Base Camp

Et par trætte fødder i uldsokker fra Point6 får lidt luft på vej til Everest Base Camp. Foto: Frank Wiwe.


Se alle vandresokker i webshoppen


 

Artiklen er fjerde del af Friluftslands fodtøjstema. Læs også:

#1 Hvordan skal vandrefodtøj sidde på foden?

#2: Sandaler, sko eller støvler til vandreturen?

#3: Vandrestave - det oversete stykke fodtøj!