Uld har længe været et af de mest udbredte materialer til beklædning til friluftsbrug. Merinould har en finere struktur end andre uldtyper, og på grund af dens naturlige egenskaber, er flere begyndt at bruge undertøj og mellemlag af merinould til mere performance-orienterede sportsgrene som klatring, cykling og kajak. Fire af vores ansatte i Friluftsland har testet en af fire forskellige merinould-T-shirts fra Icebreaker. Det New Zealandske friluftstøjmærke er pionér inden for etisk og mere bæredygtigt produktion af beklædning til en aktiv livsstil, fremstillet af naturlige materialer, primært merinould.  

1 T-shirt, 3 aktiviteter… og 4 personlige oplevelser

Mange er glade for at bruge tøj af merinould både til hverdag, fritid og sport. Det gælder også de ansatte i Friluftsland. Vi har bedt Olivia, Sofie, Tobias og Lukas fra Friluftsland om at vælge en af merinould-T-shirtsne fra Icebreaker, og bruge den til de aktiviteter som de normalvis dyrker i deres fritid. Alle fire deltagere bruger merinould i forvejen. De fire T-shirts har alle merinouldens enestående egenskaber, men har også hver især nogle funktionelle og designmæssige detaljer, der gør dem forskellige fra hinanden. 

Se alt fra Icebreaker i webshoppen

Olivia

Olivia har valgt Icebreaker Womens 125 ZoneKnit L/S Crewe – en langærmet T-shirt fremstillet af Icebreakers Cool-Lite-materialer som består af 60 % Tencel (fremstillet af eukalyptusfibre) og 40 % 125 g/m2 merinould. Materialet skaber en kølende effekt og gør T-shirten særligt oplagt til varmt vejr og aktiviteter med høj puls. T-shirten er designet med Icebreakers ZoneKnit-konstruktion der bruger forskellige materialer i specifikke zoner for at øge åndbarheden og de temperaturregulerende egenskaber. 

Olivia har testet Icebreaker Womens ZoneKnit L/S Crewe

Hvornår bruger du din uld-T-shirt?
Jeg er glad for at bruge min uldbluse efter jeg har fået et frisk dyp i havet, når jeg dyrker yoga og når jeg er på kajaktur.

Hvad kan du godt lide ved merinould?
Det som jeg særligt godt kan lide ved merinould, er dens temperaturregulerende egenskaber. De er gode til de aktiviteter jeg oftest dyrker, der ofte byder på skift mellem kulde og varme. Det er også et plus, at et baselayer af merinould er blødt og behageligt at have på, og at det kan bruges flere dage i træk uden vask imellem. Det er derfor jeg er rigtig glad for at bruge tøj af merinould, både i min hverdag og når jeg er aktiv.

Hvorfor har du valgt netop denne model?
Jeg har valgt at teste denne uldbluse, da jeg var nysgerrig på dens lidt mere tekniske egenskaber som mine andre uldbluser ikke har. Det er bl.a. den zoneinddelte ventilation og materialets kombination af merinould og tencel – begge to egenskaber, der skulle gøre det til en oplagt bluse at have på, når man er aktiv.

Hvad synes du om den?
Jeg har været rigtig glad for at bruge min uldbluse – dels fordi den er så åndbar og komfortabel at have på, men også fordi den er så let og alsidig, så jeg ikke behøver at overveje, om den skal med i tasken. Særligt har jeg været glad for blusens pasform, der har givet mig en god mobilitet, og tommelfingerslidserne, der har sørget for at holde ærmerne på plads.

Læs mere: Fokus | Uld – typer, egenskaber og kvaliteter

Tobias

Tobias har valgt Icebreaker Mens Sphere II L/S Tee – en langærmet T-shirt fremstillet af Icebreakers Cool-Lite-materialer som består af 60 % Tencel (fremstillet af eukalyptusfibre) og 40 % 125 g/m2 merinould. Materialet skaber en kølende effekt og gør T-shirten særligt oplagt til varmt vejr og aktiviteter med høj puls. T-shirtens design inkluderer off-set skuldersømme der minimerer friktion samt korte slidser i siderne, der øger mobilitet og ventilation.

Tobias har testet Icebreaker Mens Sphere II L/S Tee

Hvornår bruger du din uld-T-shirt?
Jeg bruger den til hverdag, enten alene eller under en skjorte. Jeg bruger den også når jeg er ude at cykle, både på dagsture og længere bikepacking-ture, på vandreture og på vinterture i fjeldet i den mildere del af vinteren. Her bruger jeg den typisk som inderste lag med en tynd skaljakke over.

Hvad kan du godt lide ved merinould?
Jeg elsker at merinould ikke lugter hvis det bare luftes efter brug. Den sørger også for at jeg ikke bliver kold i pauserne på ture med skiftende intensitetsniveau.

Hvorfor har du valgt netop denne model?
Jeg synes at blandingen af merinould og tencel giver en god kølende effekt. Lange ærmer på en tynd trøje gør også at temperaturen nemt kan justeres undervejs ved at rulle ærmerne op.

Hvad synes du om den?
Jeg synes at pasformen er luftig og behagelig når jeg ikke har rygsæk på. Med en rygsæk arbejder den sig dog lidt op på ryggen – det oplever jeg ikke med mere tætsiddende trøjer. Den kølende følelse fra tencel’en er der ikke når temperaturen falder. Her kan t-shirten stadig holde mig varm.

Læs mere: Guide | 5 gode grunde til at bruge uld i vinterhalvåret

Sofie

Sofie har valgt Icebreaker Womens ZoneKnit Cropped Bra-Tank Geodetic – en ultralet sportstop med indbygget BH med let støtte. Toppen er fremstillet af Icebreakers Cool-Lite-materialer som består af 60 % Tencel (fremstillet af eukalyptusfibre) og 40 % 125 g/m2 merinould. Materialet et meget let og skaber en kølende effekt der gør sportstoppen særligt oplagt til brug i varmt vejr og til aktiviteter med høj puls. Toppen er designet med Icebreakers ZoneKnit-konstruktion, der bruger forskellige materialer i specifikke zoner for at øge åndbarheden og de temperaturregulerende egenskaber. 

Sofie har testet Icebreaker Womens ZoneKnit Cropped Bra-Tank Geodetic

Hvornår bruger du din uld-T-shirt?
Jeg bruger min uld-T-shirt til alle sommerens aktiviteter. Den fungerer blandt andet strålende til både klatring, kajak og slackline.

Hvad kan du godt lide ved merinould?
Det bedste ved merinould er, at det både er temperaturregulerende og transporterer fugt væk fra kroppen, hvilket gør det til det oplagte valg til udendørsaktiviteter i al slags vejr. Derudover er jeg stor fan af, at merinould ikke kommer til at lugte lige så hurtigt som andre materialer.

Hvorfor har du valgt netop denne model?
Jeg har valgt toppen fordi det er en åndbar letvægtstop, som er designet til aktiviteter med høj intensitet. Med en blanding af tencel og merinould får man et materiale der er både let, åndbart og hjælper med at lede fugten væk fra kroppen. Jeg valgte at teste denne top, da jeg ofte dyrker højintense aktiviteter om sommeren og ofte har problemer med varmen. Både materialet og teknologien i toppen virker derfor som et oplagt valg for mig.

Hvad synes du om den?
Toppen er, med det lette og bløde materiale, utrolig rar at have på – også i varmt vejr. Jeg har stor tiltro til, at jeg har fundet en god top til mine mange sommeraktiviteter, der vil hjælpe mig med at holde varmen ud. Personligt synes jeg desuden at toppen er pæn og passer til både træning i klatrehallen, hyggelige stunder i parken og diverse ture i naturen. Dog skal jeg stadig lige vænne mig til, at den er lidt kort.

Læs mere: Guide | 5 gode grunde til at bruge uld om sommeren

Lukas

Lukas har valgt Icebreaker Mens Tech Lite II S/S Tee – en T-shirt fremstillet af 100 % 150 g/m2 merinould. Merinouldens egenskaber inkluderer høj åndbarhed, effektiv temperaturregulering og naturlig lugtresistens, hvilket gør materialet til et suverænt alternativ til syntetiske materialer når pulsen er høj. T-shirten har en let tætsiddende, behagelig pasform, og materialets naturlige strækbarhed gør T-shirten komfortabel at have på både til hverdag og sport. 

Lukas har testet Icebreaker Mens Tech Lite II S/S Tee

Hvornår bruger du din uld-T-shirt?
Jeg bruger merinould-T-shirts når jeg klatrer, og på varme dage på vandet, om det er kajak eller kano. Jeg kan også godt lide at have merinould på som inderste lag når jeg står på ski.

Hvad kan du godt lide ved merinould?
Merinould isolerer stadig selvom det går hen og bliver vådt hvilket er superfedt når man godt kan lide at være aktiv og have pulsen lidt op. Og så at det er naturligt lugthæmmende. Sidst, men ikke mindst, føles det bare superrart på huden.

Hvorfor har du valgt netop denne model?
Den er tynd nok til at den ikke føles som en tung brynje når man bevæger sig, men tyk nok til at den, kombineret med et ekstra lag, varmer virkelig godt. Den løse pasform er også rar til de aktiviteter jeg bruger den til, fordi jeg føler at jeg har maksimal bevægelsesfrihed. Når jeg klatrer sveder jeg meget, men jeg holder også lange hvil mellem ruter og boulderproblemer. Da har jeg brug for noget der også kan holde mig varm når intensiteten falder og sveden ellers ville køle mig for meget ned – og der er uld jo perfekt!

Hvad synes du om den?
Den er en af de blødeste T-shirts jeg har og så sidder den godt til over skuldrene, samtidigt med at den er løs nok til at den føles luftig og kølende. Som med alt der er 100% uld, skal man passe lidt på hvordan man behandler den, hvilket også gør at jeg ikke bruger den til udendørsklatring; der har jeg nogle “smadre-T-shirts” med en lavere uldprocent som jeg ikke behøver tage lige så meget hensyn til. Men til indendørsklatring er den suveræn!

Læs mere: Plejeguide | Vask og pleje af uldprodukter

Merinould – et naturligt alsidigt vidundermateriale

Merinould er et fantastisk materiale til både hverdag, fritid og friluftsliv. Den fine uld er enormt komfortabel mod huden, og dens naturlige, praktiske egenskaber gør materialet ekstremt velegnet til stort set alle former for aktiviteter, hele året rundt. Merinould er fugt- og svedtransporterende, temperaturregulerende og naturligt lugtafvisende. Og så bevarer ulden desuden mange af sine gode egenskaber selv når det bliver vådt. 

Læs mere: Fokus | Merinould – et af naturens vidundermaterialer

Læs mere: Fokus | Uld – derfor er det et miljøvenligt valg

Se alt fra Icebreaker i webshoppen

Indholdsoversigt