Benjamin Marcher-Carlsen, der er tidligere medarbejder i Friluftsland, driver til dagligt firmaet “Vildt”, som specialiserer sig i guidede urteture og kurser med vild mad, bål og røg. Benjamin er uddannet kok og har arbejdet på flere respekterede restauranter i København og i udlandet. 

Henover den kommende sommer vil Benjamin bidrage med tips til hvilke spiselige planter der er i sæson, samt dele gode opskrifter og komme med tricks til hvordan du nemt laver lækker bålmad, her på bloggen. I det følgende kan du læse om de urter, der skyder frem netop nu.


Forårets vilde urter

Af Benjamin Marcher-Carlsen, Vildt

Læs mere om Vildt og kom med på urtetur

Nu når frosten er væk pibler det op af jorden med små, nye, friske spiselige skud alle vegne, og det er nemlig lige nu de vilde urter er allerbedst og sprængfyldt med smag, mineraler og vitaminer.

Herunder vil vi gennemgå nogle af de mest almindelige forårsurter som i kan finde ude i naturen lige nu.


Ramsløg

Ramsløg smager af en dejlig blanding af løg og hvidløg. Både blade, blomst og rod kan bruges.

OBS: det er vigtig at man ikke forveksler ramsløg med liljekonval eller høst-tidløs. Den nemmeste måde at ”se” forskel er at gnide bladene imellem fingrene. Hvis disse afgiver en liflig duft af løg så er du ikke gået galt i byen. 🙂


Skvalderkål

Skvalderkål er stærkt undervurderet! Den er nemlig alle tiders spiseplante. Mange er dog irriterede over den, fordi den breder sig voldsomt i folks haver, men både blade og blomster kan bruges i madlavning og har en fantastisk smag af kål og spinat.


Rød Tvetand

Dette er en smuk og aromatisk plante som giver en associationer til mere sydlige himmelstrøg. Smagen er fyldig og kan minde om salvie, oregano eller rosmarin. Desuden så pynter blomsterne så fint i en forårs salat eller ovenpå en pastaret.


Martsviol

Denne lille forårsbebuder har en dejlig duft af viol, og har en interessant smag af bitter marcipan.
Brug den frisk i en forårssalat, eller prøv den også som kandiseret oven på kagebordet.


Lidt god sankeskik

  • Høst kun hvad du skal bruge til dagens måltid.
  • Spørg altid om lov først hvis du befinder dig på privat område
  • Høst gerne fra flere steder så du ikke tager alt hvad der er at finde, men efterlader noget til andre også.

Sådan renser du nemt dine friske urter

  • Læg dine hjembragte urter i en stor skål og fyld den op med så meget vand at urterne ikke rører skålens bund.
  • Rod rundt i skålen med vand og urter for at få dem skyllet, og lad så stå et par minutter. Nu ligger alt snavset fra urterne nede i bunden af skålen.
  • Fisk alle urterne op af vandet, uden at rode op i bundfaldet, og klem det værste vand ud af urterne med et rent viskestykke.


Du kan følge Vildt på Facebook eller Instagram og læse mere om hvordan du kommer med på urtetur eller bålmadskursus på www.vildmad.nu

Indholdsoversigt