Alpha FL 30 har eksisteret i Arc’teryx’ sortiment i to år, men debuterer i Friluftslands sortiment til foråret. Alpha FL 30 er Arc’teryx’ bud på en ultralet, simpel, slidstærk og funktionel rygsæk. Den er primært designet til alpinklatring, men på grund af den ekstremt lave vægt, høje slidstyrke, praktisk talt vandtætte konstruktion, imponerende gode bærekomfort og et simpelt, strømlinet design, er den også blevet en favorit til hverdag og på vandreture. I det følgende gennemgår vi Arc’teryx’ slidstærke letvægter. 

Se Arc’teryx Alpha FL i webshoppen

Rygsækken

Alpha FL 30 er en ekstremt let, helt simpel og strømlinet rygsæk i et kraftigt materiale og vandtæt konstruktion. Rygsækken rummer op til 30 liter og vejer blot 595 g. Til sammenligning vejer Osprey Talon 22, der regnes som en let rygsæk, 750 g – og det endda for en mindre rygsæk i et meget mindre slidstærkt materiale. Alpha FL-rygsækken er udviklet til klatring og bjergbestigning, og til det formål er den noget nær det bedste på markedet. Med dens lave vægt, overraskende gode bærekomfort, vandtætte og slidstærke konstruktion og strømlinede design, bør den dog tiltale alle minimalister, der leder efter en let, simpel og robust vandre- eller hverdagsrygsæk til våde forhold.

Materialet

En af de ting, der for alvor udmærker Alpha FL rygsækken, er materialet, som Arc’teryx kalder AC2Advanced Composite Construction. Det er et kraftigt 400 denier nylonmateriale, der er polyurethan-coated på begge sider, hvilket giver en glat, slidstærk overflade og gør materialet fuldstændig vind- og vandtæt. Desuden egner materialet sig godt til at blive limet og lamineret sammen med andre materialer, hvilket har givet Arc’teryx nogle særlige muligheder i forhold til konstruktionen af resten af rygsækken. Blandt andet er alle sømmene tapede, så tasken er vandtæt. Det er samme materiale, Arc’teryx bruger i deres duffelbags.

Den indvendige roll top-lukning er lavet i et let, men stærkt 100 denier mini-ripstop nylon, der er silikone-coated på ydersiden for øget vand- og smudsafvisning og polyurethan-coated på indersiden for vandtæthed.

I praksis betyder materialevalget, at Alpha FL 30 er væsentlig kraftigere og mere slidstærk end stort set alle andre rygsække på markedet, der kommer i nærheden af dens vægt, og desuden vandtæt. Det betyder også, at rygsækken ikke har den slaskede følelse, der ofte følger med de helt lette rygsække – især hvis man ikke fylder dem helt op. Det stivere AC2-materiale vil holde faconen bedre.

Bæresystemet

Bæresystemet på Alpha-rygsækken er ekstremt simpelt. Skulderremmene er lavet i en lamineret konstruktion med et blødt, behageligt skummateriale. Hoftebæltet er et helt simpelt 4 cm nylon-webbing. I ryggen har man lamineret en let, men stiv skumplade fast på indersiden af AC2-nylonen, der fungerer som afstivning. Bæresystemet er meget simpelt, som det er kutyme på den slags helt lette, simple alpinklatrerygsække, og virker ved første øjekast noget spinkelt, men komforten er forbavsende god. Man skal dog være opmærksom på at rygsækken er lavet til at være let, stærk og vandtæt, så der er ikke skyggen af ventilation omkring ryggen. Man skal i øvrigt være opmærksom på at ryggen er one size og ikke kan justeres.

Bæresystemet på Alpha FL vil excellere i temperaturer under 15 grader, hvor den manglende ventilation i ryggen ikke er et stort problem, og vil bære op til 10 kg imponerende komfortabelt. Udover klatreture og bjergbestigning, vil den være velegnet til vandreture i kølige, våde egne – f.eks. Skandinavien og de britiske øer.

Foto:Arc
Foto:Arc’teryx

Detaljer

Alpha FL 30 er en minimalistisk rygsæk. Den har to lommer – et hovedrum og en lille, flad lynlåslomme på fronten. Lynlåslommen er forsynet med en vandafvisende lynlås og kan rumme småting som pung, nøgler, solbriller, lidt snacks og en pandelampe. Resten skal i hovedrummet. Indermaterialet i hovedrummet er hvidt, så det er let og overskueligt at finde ting.

Udvendig er der mulighed for påspænding af isøkser, steigeisen, vandrestave eller en regnjakke med et simpelt, men meget funktionelt elastisksystem. Især i forhold til isøkser og steigeisen – som det primært er lavet til – fungerer det imponerende godt. Det er let og hurtigt at påspænde især tekniske isøkser, og de sidder meget stabilt på tasken. Elastiksystemet kan også fungere som kompression, hvis rygsækken kun er let pakket. Desuden er der mulighed for at spænde et reb eller lignende fast på toppen af rygsækken med en nylonrem, der også kan fungere som kompression af toppen af rygsækken.

Størrelse

Arc’teryx opgiver to størrelser for rygsækken: 23 liter og 30 liter. Grunden til dette er, at rygsækken kan ”overfyldes”, hvis man tager hele rullelukningens højde i brug, og det er i ”overfyldt” tilstand rygsækken er 30 liter. Når den ikke er fyldt mere, end at rullelukningen er gemt helt væk af snørelukningen, rummer den officielt 23 liter. Arc’teryx’ er dog ret generøse med størrelserne på deres rygsække, så tænk på Alpha’en som en meget rummelig 25-liters rygsæk eller ret og slet en 30-liters rygsæk, også når den ikke er overfyldt.

Der findes en større version, Alpha FL 45. Her er der også opgivet to størrelser: 30 liter og 45 liter. Her er den store størrelse også tænkt som en angivelse af kapaciteten, når den er fuldt proppet, men igen vil rygsækken føles som en almindelig 40-liters rygsæk snarere end en 30-liters rygsæk, også når den er pakket almindeligt. Den store version er ikke i Friluftsland sortiment, men kan bestilles hjem.

Foto: Arc
Foto: Arc’teryx

Arc-teryx Alpha FL 30

Størrelse: 23 liter – kan rumme op til 30 liter

Ryg: One size

Vægt: 595 g

Pris: 1299,-

Se Arc’teryx Alpha FL i webshoppen