Et par “belay glasses” hører helt klart til i nicheafdelingen, når man snakker klatreudstyr, men er et utroligt praktisk redskab, der kan spare sikringsmanden for ubehaget ved at stå og dreje nakken af led i forsøget på at holde øje med makkeren, på vej op ad en rute. Et par gode belay glasses er en fast bestanddel af mange sportsklatreres udstyr, og til foråret glæder vi os til at præsentere jer for et rigtig lækkert par, som oven i købet er dansk designet: TPV Gear Belay Glasses. Vi mødtes med manden bag brillerne, Thorbjørn Pasgaard, for at høre lidt om projektet og designet.

Interview:

– Hej Thorbjørn. Allerførst: Hvor kom ideen til at lave dine egne belay glasses fra?

Ideen kom egentlig af, at jeg skullle skrive en ønskeliste. Jeg ville skrive et par belay glasses på ønskelisten, men fandt ud af at de var ret svære at opdrive herhjemme. Og så havde jeg i længere tid gået med lidt iværksætterdrømme, og haft lyst til at starte noget op.

Foto: Thorbjørn Pasgaard.
Foto: Thorbjørn Pasgaard.

– Kan du fortælle lidt om brillerne? Hvordan er de lavet?

Stellet er i sprøjtestøbt polycarbonat. Det giver en både let og stærk konstruktion. Glassene er i et materiale, der hedder CR 39, som er en plastisk glaspolymer, der er ret udbredt i briller. Og så har jeg forsøgt at lave brillerne nogenlunde one size, så de kan passe så mange hovedstørrelser som muligt.

35391001_4_web
Foto: TPV Gear

– Hvor lang tid har projektet været undervejs?

Et lille års tid. Jeg har haft mange andre ideer til projekter, jeg godt kunne tænke mig at starte op, men det hjalp at finde noget, der lå op ad min hobby (klatring). Det har gjort det lettere at arbejde fokuseret på det i fritiden.

– Var der et specielt behov, du forsøgte at opfylde? En speciel udfordring du prøvede at løse?

Først og fremmest skulle de selvfølgelig være funktionelle og behagelige at stå og sikre med. Men jeg ville også gerne have at de var lette. I det hele taget skulle forholdet mellem vægt, kvalitet og slidstyrke gå op. Og så vile jeg gerne have lavt en ordentlig case til brillerne, der kunne holde til lidt af hvert, og en strop, så man ikke taber dem.

TPV Gear Belay Glasses kommer med hardcase, opbevaringspose, snor og pudseklud. Foto: TPV Gear.
TPV Gear Belay Glasses kommer med hardcase, opbevaringspose, snor og pudseklud. Foto: TPV Gear.

– Hvad adskiller dine briller fra andre belay glasses på markedet?

Vægt, kvalitet og pris. De vejer kun 44 g, men er alligevel ret robuste, og så koster de 500 kr. Dem jeg har set i aluminium fra f.eks. CU koster omkring 100 euro.

35391001_2_web
Foto: TPV Gear

– Hvordan er de blevet modtaget? Har du fået noget feedback?

Jeg har pt. nogle briller til test ude i Blocs & Walls, men ellers er det mest venner og bekendte, der har testet dem, så det er stadig i sin spæde begyndelse. Men umiddelbart har tilbagemeldignerne været positive. Det forudsætter selvfølgelig lidt erfaring, og at sikringshåndværket sidder på rygraden, at bruge dem, så de er ikke henvendt til helt nye begyndere.

Foto: Thorbjørn Pasgaard
Foto: Thorbjørn Pasgaard

Vi glæder os til at præsentere brillerne for den danske klatrescene. Du kan købe dem i vores webshop eller i din lokale Friluftsland-forretning.

Se TPV Gear Belay Glasses i webshoppen