Forårsnyhed! Scarpa Proton trailsko.

Scarpa har i år redesignet deres trailrunning-serie, og vi har taget  den kraftigste af modellerne, Proton, hjem – både i en GORE-TEX- og en ikke-GORE-TEX-version. Løbesko er normalt ikke en produktgruppe, vi fører i ret høj udstrækning, men lige præcis de kraftige terrænløbesko er ganske alsidige, og kan lige så fint betragtes som en let vandresko som en kraftig løbesko. I det følgende kigger vi nærmere på Scarpa Proton.

Hvorfor trail-sko? Hvad er en trail-løbesko?

En trail-løbesko, eller en terrænløbesko, er en løbesko lavet til løb i naturen, med alt hvad det indebærer af f.eks. ujævnt terræn og glatte underlag. Der kan være ganske stor variation mellem forskellige typer trail-løbesko, men én ting, de alle har tilfælles, og som adskiller dem fra almindelige løbesko, er en grovere sål, der står bedre fast på især glatte underlag, og en kraftigere hælkappe, der holder foden bedre på plads i skoen i ujævnt terræn. Det er altså primært stabilitet og greb, man får, når man går fra en almindelig løbesko til en terrænløbesko.

Dana Berg Pagers i fuld fart på stierne omkring Chamonix på en varm dag. Foto: Jesper Helbo Knudsen.

Høj intensitet på ujævne stier er tarilskoenes domæne. Her er det Dana Berg Pagers på stierne omkring Chamonix, Frankrig, på en varm dag. Foto: Jesper Helbo Knudsen.

Derudover vil terrænløbesko typisk have lidt mindre stødabsorbering i hælen end almindelige løbesko. Grunden til dette er, at terrænet ofte vil være enten blødt eller ujævnt, og derfor ikke vil give den samme ensformige belastning direkte på hælen som f.eks. en asfalteret vej. Desuden giver det markant bedre føling med underlaget at have en lidt mindre stødabsorberende sål, hvilket også er en stor fordel i udfordrende, ujævnt terræn. Der findes både helt lette trail-løbesko med meget lidt stødabsorbering og kraftige modeller med rigtig god stødabsorbering. De helt lette vil egne sig til kortere løbeture i skoven, til lette løbere, eller til folk, der løber på forfoden. De kraftigere vil egne sig til lange løbeture i hårdt terræn, til tungere løbere, og vil desuden være et godt alternativ til de kraftigere tungere vandresko på vandreture med let oppakning. Scarpa Proton hører til blandt de kraftige terrænløbesko.

Scarpa Proton

Proton er som nævnt den kraftigste sko i Scarpa trailrunning-kollektion "Alpine Running". Den er bygget op omkring en Vibram "Genesis"-ydersål, der giver godt greb både i vådt, mudret terræn, god friktion mod klippe og sten, og god sidelæns stabilitet. Sålen fortsætter helt frem over undersiden af tåen for at give bedst muligt greb op ad stejle bakker. En stødabsorberende mellemsål giver god aflastning til hælen, og sikrer god komfort, når foden bliver træt på lange distancer.

Overdelen er i et blødt og fleksibelt netmateriale, "3D Mesh", mens en "exoskelet"-struktur i TPU (termoplastisk polyurethan - et stærkt og elastisk plastikmateriale) sikrer støtte og pasform. En kraftig hælkappe giver stabilitet og Scarpas "Heel Tension" holder hælen på plads i skoen. EN TPU-kant omkring tæen beskytter skoen mod slid, og beskytter foden mod stød og slag i hårdt terræn. Det er især vigtig at skoen sidder godt omkring hælen. Pasformen omkring hælen er med til at holde hele foden på plads i skoen, og vil hjælpe foden til at "aflaste sig selv". Sidder hælen ikke ordentligt fast, vil man bruge mange kræfter i foden på små balancekorrigerende bevægelser – især på lange dage i ujævnt terræn.

Se Scarpas præsentation af Proton:

Se Scarpa Proton og Scarpa Proton GTX i webshoppen

Trailløbesko som vandresko?

Udover at være en god løbesko til lange ture i hårdt terræn, kan en kraftig terrænløbesko som sagt også være et glimrende alternativ til de tungere vandresko på dagsture eller ture med let oppakning. Kraftige trail-løbesko har en god, stabil hælkappe, der holder foden godt på plads i skoen, og dermed giver god stabilitet og støtte over en lang dag, og en stivere sål med godt greb i forskeligt terræn. Og støtte, stabilitet og godt greb på vanskelige underlag er lige præcis det, man har brug for i en vandresko. Fodelen ved at vælge en trailløbesko frem for en almindelig vandresko er at mellemsålen og overdelen er væsentlig lettere, hvilket bringer skoen samlede vægt et godt stykke ned. Scarpa Proton vejer f.eks. 360 g (pr. sko, str. 42) mens Scarpas vandresko Zen Pro vejer 480 g(pr. sko, str. 42). 120 g pr. fod lyder måske ikke af meget, men det er alligevel en vægtbesparelse på 25 % fra Zen Pro til Proton! En klassisk vandresko vil stadig have en noget stivere sål, og give bedre støtte og aflastning, så hvis man går lange ture, eller ikke er vant til at færdes i terræn, vil en decideret vandresko være at anbefale. Men er man i god form og vant til at gå i terræn, går kortere ture eller pakker let, vil man ofte have rigeligt støtte i en kraftig terrænløbesko, og så er det helt klart værd at overveje at vælge en blødere, lettere og mere dynamisk sko.

GORE-TEX eller ej?

Scarpa Proton findes både i en GORE-TEX-version og en ikke-GORE-TEX-version. GORE-TEX-versionen vil egne sig til vådt vejr, og vil være et godt valg, hvis man bruger skoen til at løbe i skoven i efteråret og vinterhalvåret, eller hvis man bruger den som vandresko i kolde, våde egne. Man skal dog være opmærksom på, at man alligevel hurtigt kan få våde fødder i vådt terræn, da en sko ikke beskytter ret langt op ad benet. Så snart det nederste af bukserne bliver våde, bliver det øverste af sokkerne hurtigt våde, og så trænger vandet også ned i skoen.

Versionen uden GORE-TEX er velegnet som terrænløbesko i sommerhalvåret eller som let vandresko i varmt, tørt vejr. Vil man bruge den i skoven eller på tur hele året, kan man overveje et par vandtætte sokker, der vil holde fødderne tørre, selvom skoen skulle blive lidt våd. De lette syntetiske materialer i skoens overdel tørre hurtigt, så hvis man kan holde fødderne tørre, er man godt kørende i ikke-GORE-TEX-versionen – også i de kolde, våde måneder.

Jesper Helbo Knudsen højt til fjelds i området omkring Chamonix, Frankrig. Foto: Jesper Helbo Knudsen.

Områder med klippe, sne og is kræver gode såler og god støtte til fødderne. Her er Jesper Helbo Knudsen højt til fjelds i området omkring Chamonix, Frankrig. Foto: Jesper Helbo Knudsen.

Kig ind forbi din lokale Friluftsland og prøv Scarpa Proton, eller se dem på www.friluftsland.dk