Fjällräven lancerede sidste år en ny membran kaldet ”Eco Shell” i 100 % genanvendeligt polyester og uden PFC-imprægnering. I første omgang blev Eco Shell-membranen lanceret i en kraftig trelags-serie, ”Keb”, både til mænd og kvinder. I år udvider Fjällräven ”Eco Shell”-kollektionen med en lettere, simplere serie: Abisko. De første produkter i den nye Eco Shell-kollektion er allerede landet, og resten er lige på trapperne! I det følgende gennemgår vi Fjällrävens Eco Shell-koncept og de to produktserier, Keb og Abisko.

(OBS: Fjällrävens Eco Shell kollektion er kun på hylderne i vores Fjällräven Brand Store på Frederiksborggade 44 i København, og kan derudover købes i vores webshop)

Eco Shell

Baggrunden for Eco Shell-koceptet er en ambition om at lave funktionel skalbeklædning med fokus på bæredygtighed. Der har den seneste tid været en del negativ fokus på brugen af forskellige varianter af såkaldte fluorocarbonstoffer (der går under fællesbetegnelsen PFC) i outdoorbeklædning – primært i forhold til den imprægnering, der gør overfladen på tøjet vandafvisende, men også i forhold til selve membranen. Med ”Eco Shell”-kollektionen forsøger Fjällräven at komme ikke bare fluorocarbon-problematikken, men også en række andre bæredygtighedsproblemer i forhold til skalbeklædning, til livs.

Læs mere om brugen af fluorocarbon-stoffer i beklædning til friluftsbrug

Bæredygtighed

I forhold til bæredygtighedsaspektet er der to primære punkter, hvor Fjällrävens Eco Shell skiller sig ud.

For det første er der ikke brugt fluorocarbon-stoffer i imprægneringen af ydermaterialet. Det giver den oplagte fordel, at man ikke bidrager til at de potentielt skadelige fluorocarbonstoffer ophober sig i naturen.

For det andet er både membranen, indermaterialet og ydermaterialet i polyester, som er fluorocarbonfrit og kan genanvendes. I såkaldte ePTFE-membraner (f.eks. GORE-TEX) er fluorocarbon et biprodukt i produktionen, og man bruger typisk nylon på yder- og indersiden af membranen i skalbeklædning. Nylon kan, modsat polyester, ikke genanvendes.

Ved at bruge PFC-fri imprægnering og lave beklædningen af 100 % genanvendeligt polyester, har Fjällräven formået at løse to af de store bæredygtighedsproblemer ved skalbeklædning, og Eco Shell-kollektionen er muligvis markedets mest bæredygtige bud på teknisk skalbeklædning.

Foto: Fjällräven
Foto: Fjällräven

Funktion

Når de fleste outdoorproducenter stadig bruger nylon til ydermaterialer, ePTFE-membraner og PFC-imprægnering, er det fordi det kan have visse fordele i forhold til tøjets performance.

En PFC-imprægnering vil yde lidt bedre end en imprægnering uden PFC. Ulempen ved en fluorocarbonfri imprægnering er primært, at den vil være lidt dårligere til at holde tøjet rent (afvise smuds og skidt), og skal fornys lidt oftere end de klassiske fluorocarbon-imprægneringer. Passer man sit skaltøj, og vasker og imprægnerer det jævnligt (med en fluorocarbonfri imprægnering), kan man dog sagtens vedligeholde den vandafvisende yderside og tøjets åndbarhed. For næsten alle friluftsfolk vil en PFC-fri imprægnering kunne give samme funktionalitet, om end man skal være lidt bedre til at vedligeholde sit udstyr.

Læs mere om vedligehold af skalbeklædning

Mht. til valg af ydermateriale, er der fordele og ulemper ved både nylon og polyester. Polyesters fordele, udover at det kan genanvendes, er, at det binder mindre vand, og således vil tørre hurtigere, og typisk vil det også være blødere end nylon. Ulempen ved polyester er, at det er mindre slidstærkt end nylon, og derfor vil polyestermaterialer til skalbeklædning ofte være tungere end tilsvarende stærke nylonmaterialer, eller svagere end tilsvarende lette nylonmaterialer. Igen er vi nede på et detaljeplan, og for mange vil det være en lige så stor fordel, at polyester er blødere og tørrer hurtigere, som det vil være en ulempe, at det er tungere og mindre slidstærkt.

Ved at bruge PFC-fri imprægnering og lave beklædningen af 100 % genanvendeligt polyester, har Fjällräven formået at løse to af de store bæredygtighedsproblemer ved skalbeklædning, og Eco Shell-kollektionen er muligvis markedets mest bæredygtige bud på teknisk skalbeklædning.

Endelig er der membranen. Langt de fleste af de membraner, man ser på markedet, er så kaldte ”mikroporøse” membraner. De ånder ved hjælp af en række små porer i membranen, der er så små, at vand i fast form ikke kan trænge igennem, men vand i dampform kan trænge ud. Disse membraner er typisk lavet af ovennævnte ePTFE (f.eks. GORE-TEX og eVent) eller lidt billigere og mindre holdbart polyurethan (PU). Fjällrävens membran er som nævnt lavet af polyester, og opfører sig lidt anderledes. Eco Shell-membranen er en såkaldt ”hydrofil” eller ”monolitisk” membran. Den har ingen porer, men til gengæld er materialesammensætningen (på molekylært plan) lavet således, at indersiden af membranen vil tiltrække fugt, og trække det gennem materialet ud til ydersiden. Den fugtige luft, kroppen afgiver, vil altså blive opfanget af indersiden af tøjet, og ledt ud til ydersiden ved hjælp af en slags mekanisk én-vejs-fugt-transport gennem membranen. Endnu en gang vil forskellen mellem membranerne skulle findes på detaljeplan. I forhold til vandtæthed og levetid, er Fjällrävens membran på højde med de dyre ePTFE-membraner (om end GORE-TEX stadig tilbyder den bedste garanti på levetiden af membranen), mens PU-membraner typisk holder i kortere tid, og vil miste noget vandtæthed efter lang tids brug. Åndbarhed er utrolig svært at give et godt og brugbart mål for. Der findes utallige tests, men de er sjældent sammenlignelige, og giver sjældent et godt billede af, hvordan tøjet fungerer i praksis. Vurderet på feedback’en det første år, ser Eco Shell ud til at være godt med, og burde kunne sammenlignes med de fleste andre vandtætte/åndbare.

Læs mere om forskelle på de mange membraner på markedet

Foto: Fjällräven
Foto: Fjällräven

Abisko og Keb

Keb

Keb-serien, der blev præsenteret i efteråret 2015, er en slidstærk 3-lagsskaljakke med alle de detaljer, man kan forvente af en high end-skaljakke.

Keb Eco Shell Jacket. Foto: Fjällräven.
Keb Eco Shell Jacket. Foto: Fjällräven.

Lynlåsåbninger under armene giver muluighed for ekstra ventilation. To rummelige brystlommer og en lille lomme på ærmet giver mulighed for at opbevare småting, mens området omkring taljen og hoften er fri for lommer, så de ikke kommer i vejen for rygsækkens hoftebælte eller klatreselen. En stor, fuldt justerbar hætte følger hovedets bevægelser og passer uden på en klatre- eller skihjelm. Velcrojustering i ærmerne og en elastikjustering i bunden giver fine indsnøringsmuligheder, og den bløde og lette, men slidstærke, 3-lags-polyester-membran-konstruktion giver slidstyrke både på ydersiden og indersiden, er fuldstændig vind- og vandtæt, ånder glimrende og har desuden en vis mægde stretch. Vandsøjletrykket på Keb-serien er imponerende 30.000 mm. Fordi slidstyrken er garanteret at polyesterlagene på inder- og ydersiden, har Fjällräven kunne lave membranen i Keb-serien lidt tyndere end i Abisko-serien, og det giver lidt bedre åndbarhed. Keb-serien er derfor både Fjällrävens mest slidstærke, mest åndbare og mest vandtætte skalprodukter.

Keb Eco Shell-jakken i aktion. Foto: Fjällräven.
Keb Eco Shell i aktion. Foto: Fjällräven.

De tilsvarende bukser i samme materiale har fuld længde sidelynlås, der både kan fungere som ventilationsåbning, og giver mulighed for let og hurtigt at trække bukserne på over et par støvler. To rummelige håndlommer opbevarer småting og et simpelt, let betjent bælte giver, sammen med velcrojustering i hoften, god mulighed for at justere størrelsen. Cordura-forstærkninger på indersiden af underbenene beskytter mod steigeisen, stålkanter på ski og lign.

Keb Eco Shell Trousers. Foto: Fjällräven.
Keb Eco Shell Trousers. Foto: Fjällräven.
Fuld lynlås og en rummelig lårlomme i Keb Eco Shell-bukserne. Foto: Fjällräven.
Fuld lynlås og en rummelig lårlomme i Keb Eco Shell-bukserne. Foto: Fjällräven.

Keb-serien er Fjällrävens bud på slidstærk og komfortabel skalbeklædning til al slags teknisk brug i hårdt terræn. Uanset om det er skiløb, klatring eller vandring med fuld oppakning, man har i tankerne, vil Keb-serien tilbyde den fornødne beskyttelse i alle vejrforhold.

Køb Keb Eco Shell i webshoppen

Abisko 

Fjällrävens Eco Shell-kollektion bliver til foråret udvidet med en Abisko-serie. Abisko-serien er et lettere og simplere alternativ til Keb-serien, og er henvendt til alle dem, der primært bruger deres skaljakke når det regner, og ellers går med en mere åndbar softshell, og har skalbeklædningen liggende i tasken.

Abisko Eco Shell Jacket Women
Abisko Eco Shell Jacket Women’s. Foto. Fjällräven

Abisko jakken er lavet i en såkaldt ”2½-lags-konstruktion”, hvor det inderste lag er et tyndt print, der beskytter membranen mod det værste slid og snavs, men ikke er lavet til at beskytte mod hårdt mekanisk slid over lang tid, f.eks. det pres, der kommer fra skulderremme og hoftebælte, når man bærer på en tung rygsæk (>15 kg) i mange timer, eller når man hænger i en klatresele. Vandsøjletrykket er 20.000 mm, hvilket er lavere end Keb-serien, men rigeligt til alle slags udendørsaktiviteter. Det lavere vandsøjletryk skyldes at membranen er kombineret med et noget tyndere ydermateriale, der ikke giver den helt den samme “hjælp” til at holde vandet ude, i forhold til Keb-serien.  Det tyndere materiale sparer til gengæld noget vægt (vægten på Abisko-metervaren er 110 g mod Keb-seriens 130 g) og giver desuden et endnu blødere materiale. Abisko-materialet er, ligesom Keb-serien, fremstillet i 100 % genanvendeligt polyester og er med stretch. Fordi  2½-lags-konstruktionen ikke beskytter membranen lige så godt som den kraftige trelagskonstruktion i Keb-serien, har Fjällräven valgt at gøre membranen i Abisko-serien lidt tykkere end i Keb-serien. Det gør at Eco Shell-produkterne i Abisko-serien vil ånde en lille smule dårligere end produkterne i Keb-serien. Abisko-jakken har ingen ventilationsåbninger under armene, men de to store håndlommer kan åbnes op og fungere som ventilationsåbninger. Den højre lomme fungerer desuden som pakpose, så jakken fylder minimalt i rygsækken. En enkelt brystlomme sørger for, at man stadig har lidt opbevaringsplads, hvis man bruger håndlommerne som ventilation. Hætten sidder tæt til hovedet, og justeres med en enkelt justering på bagsiden af hovedet. Skal man bruge den sammen med en hjelm, vil hætten skulle under hjelmen. Velcrojustering på ærmerne og elastikjustering i bunden sørger for at jakken sidder som den skal.

Abisko Eco Shell-sættet i aktion. Foto: Fjällräven.
Abisko Eco Shell i aktion. Foto: Fjällräven.

De tilsvarende bukser i samme materiale er helt lette og simple. Elastikafslutning i benene og i taljen, med mulighed for at stramme ind i taljen, sørger for at de sidder som de skal, og en lynlås op til knæene giver mulighed for at trække dem på over et par støvler. Indsnøring bag knæene sørger for at underbenene ikke poser unødigt. To mesh-lommer opbevarer småting og kan give lidt ventilation, og den højre fungerer desuden som pakpose.

Abisko Eco Shell Trousers Women
Abisko Eco Shell Trousers Women’s. Foto: Fjällräven.
Den lange lynlås giver mulighed for at trække bukserne over et par vandrestøvler. Fto: Fjällräven.
Den lange lynlås giver mulighed for at trække bukserne over et par vandrestøvler. Foto: Fjällräven.

Abisko serien er letvægtsalternativet til Keb-serien, og vil være et godt valg som luksus-regnsæt, eller som skalsæt til turbrug til alle dem, der foretrækker at bruge softshelljakke og -bukser når det ikke decideret regner. Abisko er lavet både med tanke på at give fuld beskyttelse og funktionalitet, når det er i brug, men ligeledes med tanke på at fylde sålidt som muligt i rygsækken, når vejret arter sig, og skalbeklædning hører hjemme i oppakningen. Kombinationen af en let softshell – f.eks. den nye Abisko Windbreaker Jacket – og Abisko Eco Shell jakken vil være optimalt til stort set alle ture i sommerhalvåret, hvor Keb-serien hurtigt kan blive lidt vel tung at slæbe rundt på.

Køb Abisko Eco Shell i webshoppen

Se alle varer fra Fjällräven

Indholdsoversigt