X

Fokus | Patagonia NetPlus – fra møg til tøj

Det californiske mærke Patagonia er efterhånden uløseligt forbundet med gennemgribende miljøindsatser og produktionsinitiativer, der bringer dem på frontlinjen når det gælder genanvendelse og upcycling inden for beklædningsindustrien. Patagonia har i mange år fremstillet tøj af genanvendte materialer og i samarbejde med NetPlus, væver de nu genanvendt plastik fra brugte fiskenet ind i deres tøjproduktionen, og tager dermed endnu et skridt i den miljørigtige retning.

Et initiativ for hav, dyr og mennesker

I 2020 teamede Patagonia op med den Chile-baserede, californiske virksomhed Bureo. Bureo indsamler gamle fiskenet, der er blevet dumpet i havet, og genanvender plastikken til nye materialer, under navnet NetPlus.

Idéen bag det hele er, at virksomheder kan anvende NetPlus-materialerne i deres produktion af nye varer, fremfor at bruge ny plastik – såkaldt ‘virgin plastic’. Ved at bruge NetPlus kan virksomheder som Patagonia aktivt bidrage til at fjerne plastikskrald fra verdenshavene og reducere behovet for at fremstille ny plastik, samtidig med at de støtter lokale fiskesamfund og bidrager til beskyttelse af havets dyr.

Bureo bruger NetPlus-materialet til at producere skateboards, tøj og solbriller, og fra 2020 inkorporerede Patagonia materialet i deres produktion – mere specifikt i skyggeafstiverne i deres kasketter, som siden da er blevet fremstillet af 100 % NetPlus-materiale.

Læs mere om Bureo og NetPlus

Fra møg til tøj

Bureo blev grundlagt i 2013 af tre surfervenner, med en fælles mission om at beskytte verdenshavene. Siden da er programmet vokset, og virksomheden har nu samarbejder med 30 lokale fiskesamfund i Chile, Argentina, Peru, Ecuador, Mexico og USA, der hjælper med at indsamle affald fra havet, der kan blive til NetPlus-materialer.

De indsamlede fiskenet sorteres, renses og hakkes i mindre stykker, hvorefter de smeltes og forarbejdes til NetPlus-tråd. Herefter bliver plastikmaterialet blandt andet spundet til tekstiler, som Patagonia anvender i deres produktion af kasketter og tøj. Ved at skabe nyt, holdbart kvalitetstøj fremstillet af 100 % genanvendt plastik fra gamle fiskenet, der flyder rundt som skrald i havet, er NetPlus et vaskeægte eksempel på solid upcycling.

Lokale fiskersamfund i Sydamerika har allerede renset havene for mere end 840 tons plastikaffald, af hvilke 344 tons er vævet ind i Patagonias NetPlus-kollektion fra efteråret 2022!

Patagonia Down Sweater-serien

Down Sweater-jakken er en klassiker fra Patagonia! Den lette og varme jakke er isoleret med RDS-certificerede 800 fillpower gåsedun, der lever op til Patagonias strenge krav til dyrevelfærd og sporbarhed. Indtil nu er ydermaterialet på jakkerne i serien blevet fremstillet i 100 % genanvendt polyester, men fra 2022 produceres Patagonias Down Sweater i stedet med et ydermateriale fremstillet af 100 % NetPlus. Dette gør jakken slidstærk og holdbar – nu på endnu flere niveauer! Ligesom på de tidligere modeller, er ydersiden gjort let vandafvisende med PFC-fri DWR-behandling. Patagonias Down Sweater fås i tre varianter; Down Sweater Vest, den klassiske Down Sweater og Down Sweater Hoody med hætte.

Se Down Sweater-serien fra Patagonia

Patagonia P-6 Logo Trucker Hat og P-6 Label Trad Cap

Før Patagonia begyndte at bruge NetPlus-materiale i deres tøjproduktion, blev det genanvendte plastikmateriale brugt til at fremstille den afstivende del i skyggen på Patagonias kasketter. Overmaterialet er fremstillet af 100 % økologisk bomuld og meshen af genanvendt polyester. Desuden er syarbejdet selvfølgelig Fair Trade-certificeret.

Se kasketter fra Patagonia

 

Patagonia og NetPlus på kurs mod fremtiden

Gennem samarbejdet med Bureo om udviklingen af NetPlus, har Patagonia bidraget til indsamling og genanvendelse af mere end 1000 ton kasserede fiskenet. Patagonia agter at forsætte samarbejdet ved at anvende NetPlus-materiale i flere af deres produkter hen over de kommende år.

Indholdsoversigt

Relaterede artikler