Af Rasmus Normann Levin Larsen

Den 18. august 2014 begyndte jeg på mit drømmestudie, som jeg havde arbejdet mig hen imod de sidste 6 år. Det er en bacheloruddannelse i kultur, natur og friluftsliv, som afholdes i en lille by i Norge. Byen hedder Bø og ligger i det norske fylke Telemark. Her skal jeg efter planen tilbringe de næste 3 år og studere. Det er nu snart 3 måneder siden jeg startede. Det føles helt underligt når jeg tænker på det på den måde, der har været så mange nye oplevelser, indtryk og mennesker at forholde sig til. Derfor er de første 3 måneder gået så sindssygt hurtigt, men det føles alligevel som om det er et år siden jeg trådte ind af hovedindgangen første gang.

De første 3 måneder er gået så sindssygt hurtigt, men det føles alligevel som om det er et år siden jeg trådte ind af hovedindgangen første gang.

Siden jeg startede har vi været på 4 ture, som i alt har bestået af 26 dage med overnatning i det fri. Inkl. de småture jeg selv har været med på, så har jeg i gennemsnit sovet udenfor ca. hver 3. dag de sidste 3 måneder, hvilket jeg må sige at være meget tilfreds med!

DSC06971webDen første tur vi var på, var 7 dage med traditionelle norske bruksbåde, som var noget nyt for mig. Jeg har sejlet hele mit liv, men altid i mere moderne både. De norske bruksbåde har ingen motor og drives derfor kun af vind, eller med åre hvis der ingen vind er. Vi havde forskellige størrelser – lige fra de små hvor man sad 2 og roede – til den store vikingeskibslignende båd, hvor man kan være op til 12 mand ved årerne. Alt på bådene var lavet på den traditionelle måde, og man skulle selv sætte mast og sejl på, og lægge ballaststen i dem. Det var en super hyggelig tur! Vi havde også en dag hvor vi bare gik rundt og fandt den mad, naturen omkring den norske kyst har at tilbyde. Der blev både spist taskekrabber, diverse fisk, østers, snegle, rejer, islandsk lav m.m. Det er ikke noget jeg regner med at beskæftige mig med i fremtiden, men synes det var en super fed oplevelse!

Den næste tur var 5 dage på kanotur, og ikke kanotur som de fleste danskere tænker, med 10 kasser øl i hver kano og så ”Tour de fis” ned af Gudenåen!

Den næste tur var 5 dage på kanotur, og ikke kanotur som de fleste danskere tænker, med 10 kasser øl i hver kano og så ”Tour de fis” ned af Gudenåen! Nej, det var med undervisning hver dag, i de forskellige padleteknikker og -tag. Efter 2,5 dag på fladt vand, kom vi til en stor dæmning, hvor søen blev til elv på den anden side, så de sidste 2,5 dage gik med at padle elve. Det var rigtigt sjovt, da jeg jo har en del erfaring fra rafting og foskajak. Kano er jo ikke lige så ”vildt”, men jeg synes stadig det var super sjovt at blive udfordret i klasse 2 elve og være nybegynder i noget man normalt er meget tryg ved. Jeg har valgt kano som mit første fordybningsfag til foråret, ikke fordi jeg tror jeg kommer til at beskæftige mig sindsygt meget med det i fremtiden, men fordi jeg tror det kan være med til at udvide mine færdigheder i kajak og rafting, og de fordybnings fag, jeg er rigtig interesseret i, først er mulige at have fra næste år.GOPR1744web

Den 3. tur var 4 dage på Lifjell, som er vores lokale fjeld, som jeg også har udsigt til ud af mit køkkenvindue. Det var en super fin lille vandretur med en dag hvor vi gik i tæt tåge og regnvejr. Det synes jeg var rigtig fedt, fordi man blev ”testet” i ens færdigheder i at holde sig tør og varm (hvilket det ikke var alle der klarede lige godt), navigere i dårligt føre og ikke mindst at holde humøret oppe i en gruppe. Min gruppe klarede det super godt synes jeg, både med navigation og at holde humøret højt hele dagen!

Sidste tur var vores egenfærd, som er en tur uden vejleder/lærer og varer 10 dage. De først 5 dage er med vandring på Blefjell, og de sidst 5 dage i kano, både på elve og fladt vand. Efter de første 2 dage på Blefjell hvor vi havde flot vejr, kom vi op over 1000 meters højde og det var pludselig tåget. Vi så ikke solen igen før 7 dage senere i ca. 10 minutter! Den samme dag sov vi tæt på toppen af Blefjell, som er omkring 1300 meter højt, og der lå lidt sne. Efter en rigtig kold nat, vågnede vi op til masser af nysne, endnu tættere tåge og snestorm. Mine handsker var lidt våde fra dagen før og da jeg fandt dem frem for at tage dem på, var de fuldstændig stivfrosne!

Må indrømme, at jeg er meget glad for at have noget ordentligt skaltøj!

Den dag gik vi næsten 12 timer, da vi lavede et par navigationsfejl i tågen, og måtte lægge vores rute lidt om på grund af vejret, og jeg fik mit livs først frostskader i fingerspidserne, hvilket dog næsten har fortaget sig. Ellers gik resten af turen meget problemfrit, udover at vi havde regn næsten hver dag, og det var igen ikke alle der var lige gode til at holde sig tørre. Må indrømme, at jeg er meget glad for at have noget ordentligt skaltøj!

Nu har vi 3 uger med teori, og derefter næsten 1,5 måneds juleferie, hvor jeg har planlagt masser af ture, som I kommer til at høre mere om senere.

Ha’ det bra så længe!DSC05240web