“Breathable insulation” – åndbar fiberisolering til aktiv brug i koldt vejr

En af de mest spændende nyheder i outdoor-verdenen de sidste par år er produktgruppen “åndbar fiberisolering”: et forsøg på at ramme det ultimative kombinerede mellem- og yderlag til køligt og koldt vejr: Varmt nok til at du ikke aldrig bliver for kold, og åndbart nok til at du ikke behøver tage det af, når pulsen kommer op. Det er ikke nogen lille kunst at lykkes med, men det er faktisk gået ganske godt.

Find jakker med åndbar fiberisolering på webshoppen

Se Arc’Teryx Proton i webshoppen

Se BlackYak Calvana i webshoppen

I det følgende gennemgår vi konceptet “åndbar fiberisolering”.


Hvad er “breathable insulation”?

Konceptet “breathable insulation” – eller “åndbar fiberisolering” – fik for alvor vind i sejlene da Polartec lancerede “Polartec Alpha”. Ideen var at lave et alsidigt mellem-/yderlag til aktiv brug i vinterhalvåret, som var varmt nok til at du aldrig var for kold, og åndbart nok til at du aldrig var nødt til at tage det af for at temperaturregulere.

Det gjorde de ved at kombinere et let og luftigt syntetisk isoleringsmateriale med en tynd yder- og inderside i et let vind- og vandafvisende softshellmateriale. Fordi isoleringen er beskyttet af et tyndt tekstillag på begge sider, kunne Polartec lave Alpha-isoleringen lettere og langt mere åndbar end traditionel fleece, mens det åndbare ydermateriale gav let vejrbeskyttelse uden at lukke for meget af for åndbarheden. Sidenhen har den gode idé gået sin sejrsgang i outdoorbranchen, og mange af de større producenter tilbyder efterhånden produkter i “breathable insulation”-kategorien.

“Breathable insulation” kombinerer de gode egenskaber fra en fleecetrøje, en fiberjakke og en softshell i én jakke, der fungerer imponerende godt i et meget bredt spænd af temperaturer og forhold. Sat lidt på spidsen, kan man sige, at åndbar fiberisolering temperaturregulerer og ånder næsten lige så godt som en kraftig fleecetrøje, giver næsten samme vind- og vejrbeskyttelse som en let softshell, og varmer næsten som en fiberjakke. Det giver et helt ekstremt alsidigt og funktionelt stykke beklædning, du praktisk talt kommer til at bo i på tur!


Varm fiberisolering og ikke-vindtæt ydermateriale

Åndbar fiberisolering er bygget op omkring et let og luftigt syntetisk for, der minder om det, man kender fra lette, varme fiberjakker. Foret består typisk af hule polyesterfibre i en meget løst “filtet” struktur, der kan binde en masse luft, og derved har en meget høj isoleringsevne. Den lette, åndbare isolering kombineres med et vind- og vandafvisende ydermateriale i enten nylon eller polyester, lidt som man kender det fra dun- og fiberjakker og lette softshells. Ydermaterialet giver let vejrbeskyttelse, og gør jakken oplagt som yderste lag, når det ikke er alt for vådt eller stormende. Den afgørende forskel på åndbar fiberisolering og almindelige dun- og fiberjakker er, at ydermaterialet er væsentligt mindre vindtæt end almindelige softshellmaterialer.

Heri ligger meget af den enkle genialitet ved åndbar fiberisoleringFordi materialet er mindre vindtæt end almindelige softshell-materialer, vil der være lidt luftcirkulation igennem materialet. Ydermaterialet tager den værste vind, men tillader samtidig en del luft at passere igennem, og det er det, der giver de suveræne temperaturregulerende egenskaber.

Kombinationen af det let beskyttende, men samtidig luftgennemtrængbare ydermateriale, og den varme, lette fiberisolering, vil forhindre at du bliver nedkølet af kold vind, når du er i gang, samtidig med at du kan komme af med overskudsvarmen. Når du står stille, trækker du bare skaljakken på, og så har du pludselig et dejlig varmt pause-setup.


Spotlight: Arc’teryx Proton LT Hoody

Proton LT er Arc’teryx’ bud på en åndbar fiberjakke til stort set al slags friluftsbrug i den kolde halvdel af året. Med en vægt på lige omkring 400 g, et imponerende åndbart og slidstærkt ydermateriale og masser af varme, er Proton LT klar til at være din “second skin” (“third skin”, hvis man medregner merinouldundertrøjen!) på vandring, klatring, bjergsbestiging, langrend, skitouring – you name it!

Testet på tur: Arc’teryx Proton LT Hoody

Se Arc’Teryx Proton i webshoppen


Hvordan fungerer åndbar fiberisolering?

Åndbar fiberisolering fungerer groft sagt ved at være varmere end du har behov for, men til gengæld mindre vindtæt. Fiberisoleringen danner et tykt, isolerende lag, der binder den varme luft fra kroppen og sørger for, at du ikke bliver kold.

Samtidig vil den luft, der passerer gennem ydermaterialet, være med til at transportere varme væk fra kroppen, så du ikke overopheder. Det sidste lyder måske uhensigtsmæssigt, men det giver faktisk god mening: Luftcirkulationen giver et vist varmetab når det blæser, men materialet blokerer nok vind til at det foregår i et behageligt tempo. Samtidig sørger isoleringen for, at du har rigelig varme at give af.

Alpinklatring i Hurrungane, Norge, i en Arc’teryx Proton LT. Foto: Jørgen Levinsen

De fire måder kroppen taber varme

Kroppen taber grundlæggende varme på fire måder:

  • Evaporation: Når din krop bliver for varm, begynder du at svede. Fugten lægger sig på overfladen af din hud, hvorfra den fordamper, hvilket trækker energi væk fra kroppen og køler den ned. Det giver kroppen mulighed for at selvregulere.
  • Radiation: Din krop afgiver strålevarme til omgivelserne – lidt som en radiator gør i hjemmet. Varmetabet ved radiation stiger, hvis omgivelserne er meget koldere end kroppens idealtemperatur.
  • Konduktion: Kroppens molekyler udveksler energi med de omgivende molekyler. Vand absorberer f.eks. langt mere energi end luft, hvilket er grunden til at kroppen bliver hurtigere afkølet i koldt vand end i kold luft.
  • Konvektion: Varmetab ved konvektion foregår når f.eks. luft eller vand passerer forbi kroppen; de passerende molekylerne vil absorbere energi fra kroppen. Alt efter hastigheden, temperaturen og tætheden af den passerende luft eller væske, kan kroppen tabe meget varme på kort tid på denne måde. “Wind chill” er et eksempel på varmetab ved konvektion.
Pause på en løbetur ved Balestrand, Norge – højt over Sognefjorden. Foto. Kristoffer Günther Hansen.

Forskellen på vindtæt beklædning og åndbar fiberisolering

På mange måder fungerer åndbar fiberisolering på den modsatte måde af kombinationen af et tyndt mellemlag og en vindjakke (softshell eller hardshell), men kan i mange tilfælde bruges til det samme. Det skyldes, at du kommer af med varme på lidt forskellig vis i de to “systemer”:

En tynd, vindtæt jakke er mere vindtæt, end man i de fleste tilfælde har brug for – til gengæld har den ingen isolering. Ideen med det tynde, vindtætte lag er at beskytte mod farligt højt varmetab ved konvektion – med andre ord: “wind chill”. For at komme af med varmen, må man derfor skrue lidt op for muligheden for varmetab ved radiation. Det gør man ved at have færre eller tyndere isolerende lag på. Det giver et tyndt, koldt lag-på-lag-system, der til gengæld har høj vindbeskyttelse.

Når du er aktiv i en tynd, vindtæt jakke, og kroppen genererer en masse varme, kan du klare dig uden ret meget isolering, fordi vindbeskyttelsen sørger for at du ikke bliver risikabelt nedkølet af vind. Til gengæld vil meget af den fugtige varme, du afgiver når pulsen kommer op, blive inden for “barrieren” og kondensere. Kombinationen af et tæt ydermateriale og meget lidt isolering, kan derfor give et fugtigt miljø omkring kroppen, der hurtigt kan blive koldt og ukomfortabelt, hvis du sætter intensiteten ned, eller hvis temperaturen falder. Dette gælder især i koldt vejr, hvor den fugtige varme fra kroppen kondenserer hurtigt.

Åndbar fiberisolering gør det modsatte: Fiberisolering begrænser varmetabet ved radiation, ved at binde den varme, kroppen afgiver. Det skaber et varmt, komfortabelt miljø omkring kroppen. Til gengæld tillader det luftgennemtrængbare ydermateriale meget mere varmetab ved konvektion. Man kan sige, at åndbar fiberisolering bruger en “kontrolleret wind chill” som en del af temperaturreguleringen. Det giver langt bedre mulighed for at transportere fugt ud af systemet, hvilket i sidste ende giver langt højere komfort. Bliver det så koldt og blæsende, at du taber for meget varme for hurtigt, kan du bare trække et vindtæt lag på (f.eks. skaljakken), og så har du pludselig et både varmt og beskyttende lag-på-lag-system.

Åndbar fiberjakke på efterårsklatretur i Bohuslän. Foto: Jørgen Levinsen.

Hvorfor er åndbar fiberisolering smart?

Åndbar fiberisolering er skabt til aktiv brug i kølige/kolde omgivelser, hvor det er ekstra vigtigt at ramme den rette balance mellem vejrbeskyttelse og temperaturregulering: Har du for lidt tøj på, risikerer du at blive underafkølet, og har du for meget tøj på, bliver du gennemblødt af sved, og risikerer i sidste ende også underafkøling.

Komfort

Det fede ved åndbar fiberisolering er først og fremmest, at det er enormt komfortabelt. Hvis du skal være aktiv i koldt vejr, vil du i et traditionelt lag-på-lag-system med et vindtæt yderste lag skulle have “lidt for lidt” tøj på. “Be bold – start cold”, siger man på engelsk, og det giver en meget god idé om hvordan et traditionelt lag-på-lag-systemet fungerer: For at have en passende mængde tøj på til at være aktiv, skal du egentlig have for lidt tøj på til at du er komfortabel i det vejr, du er ude i.

Åndbar fiberisolering gør op med den tanke, i og med du egentlig har rigeligt varmt tøj på – det er bare ikke specielt vindtæt. Idéen er som sådan ikke ny: Det svarer fuldstændig til at tage en fleecetrøje uden på en T-shirt på en sommervandretur i stedet for en vindjakke. Åndbar fiberisolering er lavet til at give ekstra varme i koldt vejr, uden at lukke lag-på-lag systemet så meget til, at åndbarheden bliver for lav – præcis som fleecetrøjen uden på T-shirten kan gøre det i det lunere sommervejr.

Alsidighed

Udover komforten er åndbar fiberisolering enormt alsidigt – forstået på den måde at du kan skabe et simpelt og funktionelt lag-på-lag-setup, der kan dække et enormt bredt spænd af temperaturer, med meget få beklædningsgenstande. Et simpelt trelags-setup med et godt baselayer, åndbar fiberisolering som kombineret mellem- og yderlag, samt en skaljakke i tasken, kan dække dine behov over et enormt bredt spænd af temperatur og vejrforhold. Det sparer  vægt – både på kroppen og i rygsækken.

Bevægelsesfrihed

Lag-på-lag systemer er smarte, fordi de giver mulighed for at tilpasse temperaturregulering og beskyttelse til forskellige vejr- og temperaturforhold. Men for at et lag-på-lag-system skal fungere optimalt, skal der helst ikke være for mange lag. For det første er der en del friktion mellem de enkelte lag, hvilket giver mindre bevægelsesfrihed – især hvis det er traditionelle mellemlag som uld og fleece. Desuden vil alle lagene kunne absorbere fugt, hvilket gør, at et tykt lag-på-lag-system kan blive ganske vådt og tungt, hvis du sveder for meget.

Åndbar fiberisolering giver i princippet mulighed for at nøjes med et to-lags-system (!), selv i rimeligt koldt vejr. Skaljakken bør alligevel altid være med i tasken, og kan tages på som tredje lag, hvis det virkelig er koldt og blæsende.

Højdemeter og efterårsvind. Foto: Kristoffer Günther Hansen.

Hvornår er åndbar fiberisolering smart?

Åndbar fiberisolering er især velegnet til vekslende aktivitetsniveau i køligt eller koldt vejr. Eftersom åndbar fiberisolering mere eller mindre erstatter kombinationen af en varm fleece og en åndbar softshell, vil det være mest oplagt til de situationer, hvor man ville bruge den slags. Men mulighederne er mange, og du kan mere eller mindre bruge en åndbar fiberjakke på tur hele året:

  • Som let, kompakt og behagelig varmejakke på sommerens vandreture – til pauserne i løbet af dagen eller de kølige aftener ved teltet. Klassiske dun- og fiberjakker er lidt lettere og varmere, men til gengæld er de slet ikke lige så åndbare.
  • Til klatring forår og efterår. Friktionen på klippen er bedst når temperaturerne ikke er for høje, så en åndbar fiberjakke vil være perfekt at klatre i forår og efterår. Især på multipitch-ruter, hvor den både vil være varm nok til at sikre og åndbar nok til at klatre, uden at du behøver tage tøj af og på.
  • På vandreture forår og efterår. Det tidlige forår og det sene efterår kan byde på fantastiske dage med klart vejr og kølige temperaturer, og her vil en åndbar fiberjakke være oplagt uden på et tyndt, temperaturregulerende inderlag.
  • Som mellemlag til bjergbestigning, alpinklatring og isklatring. Under kolde, krævende forhold  vil en åndbar fiberjakke være helt genial i kombination med et baselayer, evt. et tyndt mellemlag og en skaljakke. Er det mildt kan du smide skaljakken og stadig have god varme og vejrbeskyttelse.
  • Som yderlag eller mellemlag til vinterture – enten på ski eller til fods. Skiløb stiller mange af de samme krav til udstyret som bjergbestigning og vinterklatring. På langrendsture, randonnée-ture eller vintervandreture, vil en åndbar fiberjakke være oplagt som kombineret mellem- og yderlag. Og med en skaljakke udenpå har du et let, varmt, og beskyttende setup til alpint skiløb eller rigtig kolde dage på fjeldet.

Find jakker med åndbar fiberisolering på webshoppen

Se Arc’Teryx Proton i webshoppen

Se BlackYak Calvana i webshoppen


Indholdsoversigt