Guide til G-1000 | Fjällrävens solide outdoormateriale

G-1000 er navnet på Fjällrävens ikoniske outdoormateriale. Selve materialet, som er en blanding af polyester (65 %) og bomuld (35 %) blev i 1960’erne udviklet som letvægtsmateriale til telte, men blev fundet for tungt. Fjällrävens grundlægger, Åke Nordin, så dog potentialet i materialet, og syede en jakke af det. Efter at have eksperimenteret lidt med at gøre jakken mere vandafvisende med en blanding af bivoks og paraffin, var Åke tilfreds med materialet og G-1000 var født. Fjällräven markedsfører i dag G-1000 som “formentlig det bedste friluftsmateriale i verden”. Selvom der sikkert er nogle, der vil være uenige i den påstand, er der ingen tvivl om at G-1000 stadig er ekstremt funktionelt til en lang række friluftsaktiviteter.


Find Fjällrävens G-1000 produkter i webshoppen

Se vores udvalg af G-1000-produkter til mænd og kvinder i webshoppen


I det følgende gennemgår vi Fjällrävens signaturmateriale:

  • Fordele: G-1000 er slidstærkt, myggetæt, flammeresistent, praktisk talt vindtæt og meget kraftigt vandafvisende. Man kan regulere tætheden ved at voksbehandle materialet. Det gør G-1000 utrolig alsidigt. Desuden er det et meget miljøvenligt materiale.
  • Ulemper: G-1000 er lidt tungere, stivere, mindre strækbart og tørrer langsommere end mange af de softshell-materialer i nylon eller polyester, det konkurrerer med.
  • Forskellige typer G-1000? Der findes fire materialer i G-1000-familien: G-1000, G-1000 Silent, G-1000 Lite og G-1000 HeavyDuty. Materialerne er bygget op omkring det oprindelige G-1000, men vil have lidt forskellige egenskaber.
  • Vedligehold: G-1000 kan vaskes i en almindelig maskine ved 40 grader. Når den oprindelige voksbehandling er vasket ud, kan det genvokses med en klump grønlandsvoks og et strygejern eller en hårtørrer.
  • Hvem kan bruge G-1000? G-1000 er at regne som et “softshell”-materiale, og vil være velegnet som åndbar og slidstærk beskyttelse mod vind og let regn til nærmest alle udendørsaktiviteter.

De ovenstående fem punkter vil blive uddybet i det følgende.


Fordele ved G-1000

For det første er G-1000 meget slidstærkt. Den tætte vævning, den kraftige tråd og det høje bomuldsindhold gør materialet meget hårdført. Voksbehandlingen vil desuden give ydersiden ekstra beskyttelse mod både grene, klipper og andre skarpe ting, samt små skarpe partikler, f.eks. grus og sand, der kan sætte sig i materialet og slide på fibrene.

Desuden er G-1000 praktisk talt vindtæt og meget kraftigt vandafvisende, når det er vokset. Selv uden voks vil materialet være ganske vindtæt, men det vil hurtigt suge vand på grund af det høje indhold af bomuld, Alle G-1000-produkter er vokset under produktionen, men voksen vil blive slidt, svedt og vasket ud over tid. G-1000 kan dog genvokses ganske enkelt, hvilket også betyder, at man i længden selv kan justere graden af tæthed efter et specifikt behov. Jo mere voks man giver sine G-1000-produkter, jo stærkere og jo mere vind- og vandafvisende bliver de, men materialet bliver også stivere og mindre åndbart. Hvis man f.eks. skal på en våd efterårstur i skoven, kan man gøre materialet meget kraftigt vandafvisende ved at give det flere tynde lag voks. Skal man på en varmere sommertur, hvor udsigten til regn og fugt er mindre, kan man få et blødere og mere åndbart materiale ved at undlade at vokse det, eller bare give det et enkelt helt tyndt lag voks. Muligheden for at voksbehandle efter behov er med til at gøre materialet utrolig alsidigt.

G-1000 er desuden myggetæt, og tåler gløder og gnister fra bål langt bedre end rene polyester- eller nylonmaterialer. Begge dele er uhyre praktisk til klassisk friluftsliv i de skandinaviske lande!

Endelig er G-1000 et meget miljøvenligt materiale. Bomuld kan dyrkes økologisk og polyester kan genanvendes, men først og fremmest består voksimprægneringen af en blanding af bivoks og paraffin, der ikke efterlader nogen spor i naturen, som det desværre er tilfældet med den fluorocarbonbaserede DWR-behandling, man giver de fleste softshell-materialer i nylon eller polyester for at gøre dem vand- og smudsafvisende.


Ulemper

Selvom G-1000 har mange kvaliteter, har det også et par ulemper. Helt overordnet er G-1000 lidt tungere og stivere end mange af de softshell-materialer i nylon eller polyester, det konkurrerer med. Især hvis det er vokset godt. Desuden vil bomuldsindholdet gøre, at det vil suge lidt mere vand, og tørre lidt langsommere end nylon- eller polyester-softshell. G-1000 er heller ikke elastisk, så det stiller lidt andre krav til facon og pasform, hvis man vil opnå god bevægelsesfrihed, og man vil ikke kunne opnå helt samme lette, smidige følelse som man kan få i tyndere softshell-materialer, der blander f.eks. nylon og elastan.


Forskellige typer G-1000? 

Der findes fire materialer i G-1000-familien: G-1000, G-1000 Silent, G-1000 Lite og G-1000 HeavyDuty. Det klassiske G-1000-materiale har netop de egenskaber, der er beskrevet ovenfor, og har i mange år været grundpillen i Fjällrävens beklædningsortiment. G-1000 Silent er en variant af G-1000 med en børstet overflade. Det gør materialet blødere og mere lydsvagt, men det gør også ydersiden lidt mindre stærk end på det klassiske G-1000. G-1000 og G-1000 Silent er dog meget tilsvarende materialer, og G-1000 Silent kan med en ekstra voksbehandling komme til at minde rigtig meget om almindeligt G-1000. G-1000 Lite er tyndere og lettere end det almindelige G-1000. Til gengæld er det mindre slidstærkt, og ikke helt myggetæt. G-1000 Lite er desuden vævet med “ripstop”-tråde for at give det lidt ekstra slidstyrke i forhold til vægt, og vil derfor være genkendeligt den “gitter-tekstur” i overfladen der er karakteristisk for ripstop-materialer. G-1000 Lite vil være velegnet til varmere vejr og lidt mindre hård brug, hvor man vil værdsætte den lavere vægt mere end man vil savne den højere slidstyrke. G-1000 HeavyDuty er en ekstra tung, stiv og slidstærk variant af G-1000. Det bruges primært i rygsække og tasker, men også til tøj, der skal tåle særlig hård behandling, og desuden i forstærkninger på visse modeller. Det er dog for tungt og stift til at være velegnet til de fleste “almindelige” typer friluftstøj.


Vedligeholdelse

G-1000 kan vaskes i en almindelig vaskemaskine ved 40 grader. Vi anbefaler altid at man vasker med et mildt, flydende vaskemiddel. G-1000 vil ikke tage skade af helt almindeligt pulvervaskemiddel, men voksbehandlingen vil blive vasket hurtigere ud. Når den oprindelige voksbehandling er vasket, svedt eller slidt ud, kan materialet genvokses med en klump grønlandsvoks og et strygejern eller en hårtørrer. Voksen gnides på i et tyndt, jævnt lag, hvorefter den varmes ind i stoffet. Det letteste er at bruge et strygejern, men en hårtørrer kan også gøre det. Voksen burde ikke blive siddende på strygejernet, men man bør køre strygejernet over et gammelt viskestykke eller lignende, eller rense det på anden vis, hvis man er bange for at der skulle være voksrester på, når man f.eks. skal stryge sin silkebluse bagefter! Det anbefales at give flere tynde lag voks frem for ét tykt lag, da det giver en mere jævn imprægnering, der også vil holde længere.

voksbehandling-af-g1000


Hvem kan bruge G-1000?

G-1000 er at regne som et softshell-materiale, og vil være velegnet som åndbar og slidstærk beskyttelse mod vind og let regn til nærmest alle udendørsaktiviteter. Softshell er i det hele taget utrolig alsidigt og velegnet til det meste, og G-1000 er et meget alsidigt softshellmateriale!

Typisk vil folk, der dyrker klassisk skandinavisk friluftsliv, som vandring, vinterfjeld og jagt, vælge G-1000 frem for nylon- eller polyester-softshell på grund af dets høje komfort, slidstyrke, myggetæthed og modstandsdygtighed mod ild og gløder. Til de mere alpine former for skiløb og klatring bruger mange nylon- eller polyester, fordi man kan få nylon- og polyester-softshell i lettere, mere åndbare, mere strækbare og hurtigere tørrende varianter. Især vægten og bevægelsesfriheden vil tiltale mange klatrere. Fjällräven laver dog også “hybridprodukter”, hvor man har G-1000 på de steder, der er mest udsat for vind, vejr og slid, og paneler med et tyndere softshell-materiale med stretch, der giver bedre bevægelsesfrihed og lidt højere åndbarhed – f.eks. den populære Keb-serie.


Find Fjällrävens G-1000 produkter i webshoppen

Se vores udvalg af G-1000-produkter til mænd og kvinder i webshoppen


Læs også