Fie Rasmussen rykkede for nogle år siden teltpælene op ad den danske muld og flyttede til Island for at uddanne sig til gletsjerguide – og klatre is, ikke mindst! I det følgende giver Fie en introduktion til Island som isklatredestination, samt en række gode råd og nyttige links, du kan bruge til at planlægge din egen klatretur til Island!

Isklatring i Island – for nybegyndere og øvede

Tekst og billeder: Fie Rasmussen

Se vores udvalg af udstyr til is- og alpinklatring i webshoppen

Introduktion

Kan du forestille dig at klatre under nordlys, et sted hvor din varme bil venter 1 minut fra din multipitch-rute? Eller måske du er på udkig efter et par førstebestigninger? Når det kommer til isklatring, er Island ikke det første sted man tænker på, men det er et sted med endeløse muligheder øen rundt, og et sted med både velbeskrevneskrevne klatreruter, samt rig mulighed for at etablere nye ruter.

I det følgende giver jeg mine bedste råd til isklatring på Island; hvor og hvordan man finder ruter og steder, der passer til ens ønsker, hvordan man håndterer vejret, som ofte kan resultere i at folk vælger Island fra, og ikke mindst hvorfor jeg synes Island er en oplagt isklatredestination, uanset om du er erfaren isklatrer, eller kunne tænke dig at prøve isklatring for første gang. Nederst finder du en samling nyttige links til planlægningen af turen.

Hvornår kan man klatre is i Island?

Normalt vil sæsonen ligge omkring januar til marts for frosne vandfald. Nogle gange starter sæsonen allerede i december og varer helt til april. Det er meget svingende fra år til år, men man kan altid holde sig opdateret på ISALPs (Den Islandske Alpinklubs) hjemmeside: https://www.isalp.is/en/

(Nogle gange er det værd at vælge det islandske sprog, og lade din computer oversætte, da de ofte uploader ny og relevant information på islandsk først)

Om sommeren arrangerer mange firmaer guidede ture til gletsjerne, hvor det er muligt at prøve isklatring.

 

Hvor? (ISALP (Den Islandske Alpinklub))

Der er masser af inspiration at hente og detaljerede online-kort med beskrivelser af tidligere bestegne ruter. Det absolut bedste link til enhver, der tager til Island for at isklatre, er dette: https://www.isalp.is/category/crag

Det viser steder med flere beskrevne ruter og klikker man på en rød knappenål, åbner en hel liste op med ruter, detaljerede beskrivelser og et bud på sværhedsgraden af ruten.

Et af de mere populære steder som ligger 50 km fra Reykjavík, er Múlafjall i Hvalfjörður. Det er nemt at komme til med hvilken som helst bil, vær dog altid opmærksom på vejforholdene som opdateres på www.road.is.

Kører du langs Road 1, som går rundt om Island, vil du se frosne vandfald efter frosne vandfald. Ofte behøver man slet ikke at lede efter dem på online-kortet, da man tydeligt ser dem, hvor end man kører hen – især sydpå.

Førstebestigninger

Da Island byder på endeløse dale, og ikke mindst frosne vandfald gemt i krogene, kan man være med til at finde nye ruter. Ofte skal man søge lidt længere ind i dalene og gerne bruge en hel dag med let oppakning for at spejde efter de bedste muligheder.

Finder man et uklatret vandfald, kan man sende billeder, beskrivelser og forslag til sværhedsgraden til ISALP, som kan vælge at bruge det og tage med i deres kort.

Vær dog opmærksom på, at for at komme længere ind bag visse dale, kan man komme ud for at gå på de lokale landmænds marker. Spørg altid om lov (ofte nærmeste hus), før du går på deres landområder.

Vejr

Vejret spiller en stor rolle, uanset hvor i verden man isklatrer. Island er dog berygtet for det hurtigt omskiftelige vejr, så sørg altid for at have ekstra lag, en form for kommunikationsenhed og sund fornuft med i tasken.

Den nordlige del af Island har ofte mere stabilt vejr (men også koldere) end den sydlige del. Den sydlige del af Island ligger bart ud til Atlanterhavet, hvilket resulterer i hyppigere og mere svingende nedbør.

Tager man af sted tidligt på sæsonen, skal man være opmærksom på det begrænsede sollys. Hav altid pandelampe (og gerne ekstra batterier) med – og kontroller evt. nordlysvejrudsigten på https://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/! Det er en oplevelse for livet at klatre med dansende nordlys over sig, og 2024 er året med det kraftigste nordlys i over et årti. Så hvis ikke i år, hvornår så?

 

Nybegynder til isklatring?

Island er et af de få steder i verden, hvor du kan isklatre året rundt. Gletsjerne giver oplagte muligheder for at prøve isklatring. Flere lokale guidebureauer (inklusive de store), tilbyder guidede ture på gletsjerne, hvor man også kan prøve isklatring. Det eneste, de kræver af dig af, er sund fornuft og en okay fysik. Resten tager de sig af: udstyr, sikkerheden omkring vandringen til og på gletsjeren, instruktion til isklatring, samt valg af rute.

Et godt tip er at booke en privat tur, da du ikke vil være afhængig af andre deltagers evne til at klatre. På ture med et mix af klienter bliver der altid taget planlagt ud fra dem med de dårligste forudsætninger/mindste evner.

Adventure land!

Island er endvidere perfekt for dem, som vil mixe deres klatretur med adventure. Vinteren I Island byder på et hav af oplevelser: ishuler, snescooterture, hundeslædeture og vintersnorkelture er bare nogle af de mange ting på listen.

Så er du nysgerrig på hvad isklatring er for noget, så er Island oplagt for nybegyndere året rundt, samt for folk med flere år i bagagen.

Nyttige links

Generelle opdateringer om alpin og isklatring: https://www.isalp.is/en/

Kort over isklatring lokationer:https://www.isalp.is/category/crag

Nordlysvejrudsigt: https://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/

Vejrudsigter: https://en.vedur.is/

Vejforhold: www.road.is

Se vores udvalg af udstyr til is- og alpinklatring i webshoppen

Indholdsoversigt