Et par klatresko har mere end ét liv! Gummiet på dine klatresko slides relativt hurtigt, og giver ofte op lang tid før resten af skoen er pensionsmoden. Det er der heldigvis råd for. I det følgende giver vi dig tre rigtig gode grunde til at få reforsålet dine slidte klatresko, og guider dig gennem processen.

Hvorfor skal du reforsåle dine klatresko?

Ligesom alt andet fodtøj, bliver klatresko efterhånden slidt op. Forskellen er dog, at sålen på klatreskoen slides uforholdsmæssigt hurtigt, i forhold til resten af skoen. Grunden til dette er, at sålen er fremstillet af et relativt tyndt og relativt blødt gummi. Dette giver maksimal friktion og føling med trinene. Når din klatresko trænger til en ny sål, vil resten af skoen altså typisk være i ganske fin stand. Faktisk er der rigtig mange fordele ved at få reforsålet dine klatresko, frem for at købe nye.

De tre bedste grunde til at reforsåle klatresko

  • Reforsåling er godt for miljøet. Der er ingen grund til at smide et par klatresko ud, der ville være så gode som nye med en simpel reforsåling. Og det er heldigvis også både billigere og bedre end at købe nye klatresko, så du behøver ikke engang ofre noget, for at tænke på miljøet.
  • Reforsåling er godt for pengepungen. Ud over at skåne miljøet, sparer du også penge ved at reforsåle dine klatresko. Topmodellerne fra Scarpa og La Sportiva koster omkring 1500 kr., mens en reforsåling gennem Friluftsland koster 550 kr.
  • En reforsålet klatresko er en bedre klatresko! Klatresko er lavet til at sidde meget tæt, og til dels tage form efter din fod. Når man køber nye klatresko, går der altid et stykke tid før de er “klatret til” og sidder godt på din fod. Når du når til det punkt, hvor klatreskoene nærmest føles som en naturlig forlængelse af dig selv, er sålen ofte ved at være slidt op. Hvis du så reforsåler dine klatresko, får du du et par sko tilbage, der er så gode som nye og passer perfekt til din fod!
Dette par Veloce fra Scarpa er blevet reforsålet. Skoene er blevet brugt flittigt inden, men ser næsten splinternye ud igen!

What’s the catch?

Der er ikke meget dårligt at sige om reforsåling, men der er nogle ulemper, det er godt at have in mente:

  • Du skal undvære dine sko i en længere periode. Vi sender dine klatresko til producenten, der reforsåler dem og sender dem tilbage til os. Der er desværre ventetid i alle led, men vi bestræber os på at du får dine reforsålede klatresko retur inden for 8 uger. Der kan dog være perioder, hvor vi jævnligt oplever forsinkelser fra producenternes side. Uanset hvad, skal du altså være forberedt på at undvære dine sko i en længere periode. Den bedste løsning på det problem er at have flere par klatresko, så du har et par at klatre i, når du har sko til reforsåling. Du kan enten have to par af den samme sko, du kan bruge på skift, eller flere forskellige par.  Det kan under alle omstændigheder være værd at overveje at have flere par klatresko. Klatresko kan have ret forskellige egenskaber, og der er ikke én sko, der er den bedste til det hele.
  • Klatresko kan ikke reforsåles i det uendelige. Selvom sålen bliver slidt væsentligt hurtigere end resten af skoen, vil hele klatreskoen før eller siden være slidt op. Gummistropperne der giver spændet i skoen (og dermed mange af skoens egenskaber), vil f.eks. blive slappere med tiden. Dette gælder især de bløde, sensitive modeller. De blødeste modeller (f.eks. Scarpa Furia Air og La Sportiva Theory) vil højst sandsynligt begynde at føles meget udtrådte efter 1-2 reforsålinger. Modeller med mere struktur og støtte (f.eks. Scarpa Instict eller La Sportiva Skwama) burde derimod fint kunne klare 2-3 reforsålinger før de begynder at ændre egenskaber. Før eller siden vil tekstildelene også give op, men det er suverænt gummikomponenterne, der bliver slidt hurtigst.

Hvornår skal du reforsåle dine klatresko?

Du skal sende dine sko til reforsåling lige så snart du ser huller i gummiet – og gerne lidt før! Så snart der er huller i gummiet på undersiden af skoen eller omkring tåen, er det vigtigt at du stopper med at klatre i skoene. Så undgår du at beskadige tekstildelene indenunder. Så længe “indersokken” er intakt, kan skoen reforsåles. Hvis der går hul gennem både gummi og indersok, er løbet for det meste kørt.

Her er der slidt hul igennem gummiet, så indersokken kan ses igennem. Denne sko skal sendes til reforsåling med det samme.

Hvis du sammenligner et par nye og et par slidte klatresko, vil du tydeligt se, at “kanten” er slidt væk ude i spidsen af skoen. Når kanten er helt væk, og “linjen” mellem ydersålen og gummiet omkring tåen bliver mere ujævn eller begynder at trække nedover, er skoen klar til reforsåling. Det gælder også selvom der ikke er decideret hul igennem gummiet.

To Drago-klatresko fra Scarpa. Bemærk den ujævne gummikant på skoen til højre, i forhold til den skarpe linje mellem sål og overdel på den reforsålede sko til venstre. Skoen til højre skal snart sendes til reforsåling.

Du mister i øvrigt præcision og kontrol på helt små fodtrin, når sålen er slidt tynd og kanten er væk ude i spidsen af skoen. Ved at sende skoene til reforsåling, boostes både skoens performance og levetid.

Hvordan gør du?

Når du skal sende dem ind til reforsåling, skal dine klatresko være nyvaskede! Dette er af hensyn til de mennesker, der skal håndtere dem undervejs i processen. Læg skoene i blød i noget lunkent vand (evt. med lidt skånsomt vaskemiddel eller opvaskemiddel) og rengør dem med en blød børste, klud eller svamp. Vær opmærksom på også at vaske dem indvendig, hvor de er mest ulækre. Herefter skal de tørre inden de er klar til at blive sendt til reforsåling. Det er vigtigt, at du ikke stiller dem til tørre på eller opad en radiator, da dette vil beskadige skoen. Sæt dem i stedet et lunt sted indendørs, og stik et par tørre klude ned i hver sko. Så tørrer de lidt hurtigere.

Når klatreskoene er tørre, afleverer du dem til reforsåling i din lokale Friluftsland, sammen med dine kontaktoplysninger. Så snart vi har fået skoene retur fra producenten, får du en besked fra os om, at de er klar til afhentning i butikken.


FAQ

Hvilke klatresko kan jeg få reforsålet gennem Friluftsland?

Vi reforsåler alle klatresko-modeller fra Scarpa og La Sportiva – uanset hvor og hvornår de er købt. For at vi kan sikre os, at du får det bedst mulige resultat, sender vi skoene til reforsåling hos producenten.

Hvad koster det?

Vi tager en fast pris på 550 kr. for en reforsåling af et par klatresko, så længe det er en model fra Scarpa eller La Sportiva. Prisen er den samme uanset hvilken del af gummiet på skoene der skal skiftes.

Hvorfor er det billigere at reforsåle gennem nogle af Scarpa og La Sportivas “official resolers” end gennem Friluftsland?

Vi sender skoene til reforsåling hos producenten, som fakturerer os for arbejdet. Vi tager et lille beløb oveni for at dække vores udgifter til forsendelse, håndtering og administration. Når du sender dine sko direkte til en ekstern, certificeret reforsåler springer du mellemleddet over. Til gengæld skal du selv stå for forsendelse, hvilket i mange tilfælde gør at slutprisen bliver omtrent den samme, hvis du kun sender et enkelt eller to par afsted. Desuden skal du typisk betale ekstra, hvis du både skal have skiftet sålen og gummiet omkring tæerne. Fordi vi tager en fast pris for reforsåling af et par klatresko, kan vores reforsålingsservice faktisk ende med at være billigst.

Reforsålingen hos producenten bliver udført af de samme mennesker, som har lavet skoen, og med det samme udstyr. De har derfor mulighed for at bevare eller genskabe det præcise spænd i skoen, der udgør den måske vigtigste del af skoens klatreegenskaber. De officielle reforsålere bruger originale komponenter og materialer, og laver for det meste et rigtig godt stykke arbejde. Producenten selv leverer dog uden tvivl det bedste resultat.

Hvor lang tid tager det?

Vi bestræber os på at have dine reforsålede sko tilbage inden for 8 uger. Både Scarpa og La Sportiva har al deres klatresko-produktion på egne fabrikker i Norditalien – herunder reforsålinger. Begge producenters kapacitet er presset af klatresportens vækst i hele verden og den stigende efterspørgsel på sko. Derfor oplever vi desværre ofte, at der er forsinkelser på reforsålingerne. Vi er ret overbeviste om, at vi gennem Scarpa og La Sportiva tilbyder markedets bedste reforsålinger. En del af prisen er desværre, at det nogle gange tager længere tid end de 8 uger, vi gerne ville garantere.

Hvilke dele kan skiftes?

I udgangspunktet kan alt ydergummiet skiftes, men det vil i sidste ende være folkene hos hhv. Scarpa og La Sportiva, der vurderer den enkelte sag. I langt de fleste tilfælde, er det selve ydersålen eller gummiet omkring tæerne, der bliver slidt. Dette kan skiftes uden problemer, hvis ikke tekstilstrukturen eller mellemsålen under gummiet er beskadiget.

Gummiet på sålen af dette par Skwama fra La Sportiva er slidt af, så den gule gummidel er blottet og beskadiget. Den gule gummidel, er den der skaber spændet i skoen. Reforsåling af dette par vil derfor være mere omstændig, hvis man vil have det bedste resultat.

Hvor længe holder et par klatresko?

Det er ganske enkelt umuligt at sige! Vi har både set klatresko, der trænger til reforsåling allerede efter 1-2 måneder, og klatresko, der holder fint i flere år!

Hvor længe klatresko holder, afhænger til dels af den den enkelte model. Særligt gummiet har stor indflydelse på hvor slidstærk klatreskoen er. Stivere gummi, der giver mere stabilitet og støtte, holder længere. Blødere gummi holder ikke lige så lang tid, men giver til gengæld mere sensitivitet og friktion.

Derudover afhænger det i rigtig høj grad af hvor ofte du klatrer og hvordan du behandler dine sko. Din fodteknik er bl.a. en vigtig faktor! Hvis du f.eks. har tendens til at “slæbe” den ene fod hen ad væggen, når du rejser dig på den anden, risikerer du at slide spidsen, siderne og oversiden af skoene rigtig hurtigt. Jo mere præcist og kontrolleret du klatrer, og jo bedre du bruger fødderne, jo længere holder skoene. Det kan dog også nogle gange slide en del på bestemte steder på skoene, at arbejde meget på et enkelt boulderproblem; f.eks. hvis du skal lægge rigtig meget vægt på en lille, skarp kant eller krystal, og bliver ved med at glide af.

Klatresko bliver slidt, og det kan ikke rigtig være anderledes. Hvis du oplever, at du slider dine klatresko markant hurtigere end dine venner, er vores bedste råd at overveje om du kan forbedre dit fodarbejde. Det er også en genvej til at blive en bedre klatrer, så det kan under alle omstændigheder anbefales! Alternativt kan du overveje at købe en sko med et stivere gummi.

God klatring!

Indholdsoversigt