Guide til bukser: Hvilke friluftsbukser til hvilke ture?

The basics of bukser!

Betydningen af et par gode friluftsbukser skal ikke undervurderes. Slet ikke, når der er tale om bukser til et aktivt vandre- og udeliv. Nok er benene lidt mindre følsomme overfor temperaturændringer end overkroppen og kan bedre tåle at have det lidt for koldt eller lidt for varmt. Men det er alligevel vigtigt for hele kroppens komfort, at benene har det godt. Især hvis du udsætter kroppen for aktiviteter, der kræver god bevægelsesfrihed og åndbarhed.

Vejrbeskyttelse og temperaturregulering

Når du går på udkig efter et par gode friluftsbukser eller vandrebukser, handler det først og fremmest om at ramme den rette balance mellem vind-, vejrbeskyttelse og åndbarhed. Varmen kan du regulere ved at variere tykkelsen af eventuelle inderlag og mellemlag.

Bukserne skal først og fremmest beskytte mod kold vind og evt. nedbør. Samtidig skal de lade nok varme og fugt passere ud til, at du ikke bliver alt for varm og våd indefra, når pulsen stiger. Det er noget mere besværligt at regulere mængden af tøj på benene end på overkroppen. Det betyder, at balancen mellem vejrbeskyttelse og åndbarhed gerne skal være mere eller mindre lige i skabet fra morgenstunden.

Pasform og bevægelsesfrihed alfa omega

Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at bukserne sidder godt, og det er muligt at bevæge sig frit og uhindret. Især på lange ture og til aktiviteter, der kræver fuld mobilitet, er pasform og bevægelsesfrihed alfa omega.

Endelig vil det spille en rolle, hvor mange lommer og detaljer, bukserne er udstyret med. Det er i de fleste tilfælde et spørgsmål om smag, snarere end decideret nødvendighed. Men der vil alligevel være forskel på, hvilke features der er hensigtsmæssige til forskellige typer ture, aktiviteter og vejrforhold.

I det følgende vejleder vi til nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du skal købe bukser til et aktivt vandre- og friluftsliv.

Se hele vores udvalg af bukser til kvinder

Se hele vores udvalg af bukser til mænd

Bukser til varmt vejr (sommerhalvåret)

Friluftsbukser til sommerhalvårets ture behøver ikke være specielt vindtætte eller vandafvisende. Til gengæld er det vigtigt, at de er åndbare, hurtigttørrende og komfortable at bære direkte mod huden.

Et par lette vandrebukser i et hurtigtørrende materiale vil være det oplagte valg. Pasformen må gerne være lidt løs, så man har lidt luftcirkulation omkring benene og kan komme af med noget varme den vej. For at få en idé om, hvor vindtæt materialet er, kan du holde det tæt op foran munden og prøve at puste igennem det. Det skal helst kunne lade sig gøre uden alt for meget modstand. Jo mindre modstand, jo mere luftige vil bukserne være - jo mere modstand, jo mere beskyttende. I sommerhalvåret skal der oftest ikke ret meget vindbeskyttelse til på benene - her vil lidt luftcirkulation igennem materialet i stedet have den positive effekt, at du kommer af med overskudsvarme og undgår at svede.

Foto: Osprey

Zip-off?

På varme sommerture kan du overveje et par friluftsbukser, der kan lynes af omkring knæene, og laves til shorts, hvis du får det for varmt. Det kan især være en god idé med zip-off bukser de steder, hvor vejret er omskifteligt. I bjergrigt terræn kan temperaturerne f.eks. skifte lynhurtigt. På vej op ad en bjergside i sommermånederne sørger pulsen og solen for, at du holder på varmen. Her er shorts i mange tilfælde det mest oplagte valg. Men i takt med højdemeter og eventuel blæst, kan det være rart med muligheden for lange bukser. Det samme gælder sådan set vejret i Danmark og Skandinavien, hvor det kan være dejligt varmt i solen, men køligere, når du bevæger dig ind i skyggen.

Zip-off bukser gør det nemt at skifte fra shorts til bukser, og tilbyder dermed større alsidighed. Samtidig kan det være en god løsning for dig, der gerne vil have så lidt oppakning med som muligt. Zip-off bukser sparer dig for et par ekstra shorts eller bukser i rygsækken.

Du finder her et udvalg af zip-off bukser til kvinder og zip-off bukser til mænd.

Vandtætte bukser om sommeren

Selvom det kunne være dejligt at slippe for at slæbe de vandtætte bukser med i tasken om sommeren, er virkeligheden ofte en anden. Sommeren herhjemme og i de skandinaviske lande kan ofte være meget våd. Det samme gør sig gældende, hvis du befinder dig i bjergrige områder med omskifteligt vejr. Her er det næsten uundværligt med et par regnbukser i rygsækken.

I et vådt og omskifteligt sommervejr kan det meget vel blive nødvendigt at tage de vandtætte bukser af og på hurtigt. Her er det nemmest, hvis regnbukserne har en lang lynlås i siden. På den måde kan de tages af og på uden at du skal have fodtøjet af.

Om sommeren er det også rart med et par regnbukser, der ikke fylder meget i tasken. De skal heller ikke være for varme. Det kan derfor være en god idé at overveje et par tynde, lette bukser med en åndbar membran som f.eks. GORE-TEX. Generelt ånder man bedre i regntøj med membran, og derfor giver det god mening til brug i varmere vejr eller til fysisk aktivitet. Slidstyrke er ikke helt så vigtigt, da man (hvis man har lidt held mwed vejret) ikke bruger bukserne så ofte eller så længe ad gangen.

Bukser til blandet vejr (forår og efterår)

De køligere sæsoner, eller omskifteligt vejr, kræver et par bukser med lidt mere beskyttelse. Her giver det mening at investere i et par bukser, der er mere vindtætte end sommerens tynde og luftige materialer.

Et par gode softshellbukser vil være det oplagte valg. Et par softshellbukser giver god beskyttelse mod vind og kan være mere eller mindre vandafvisende, alt efter det specifikke materiale. Det betyder, at dine softshellbukser vil beskytte dig mod kold vind og pludselige skift i lunefuldt forårs- eller efterårsvejr. Et par softshellbukser klarer typisk også småregn rigtig fint, men begynder det at øse ned, er du nødt til at finde de vandtætte skalbukser frem fra rygsækken.

Der findes en række forskellige softhell-materialer, der vil have lidt forskellige egenskaber. Softshell-materialer er ofte bløde, glatte nylon- eller polyestermaterialer, der er iblandet lidt elastan for at give ekstra strækbarhed. Materialerne kan variere i tæthed, tykkelse og strækbarhed, og der findes mere eller mindre et softshellmateriale til alle forhold og præferencer.

G-1000 fra Fjällräven

Fjällrävens G-1000 vil også være at regne som "softshell", og er et godt eksempel på et alsidigt softshellmateriale, der kan bruges hele året. G-1000 består af en tætvævet blanding af polyester og bomuld, der er behandlet med Grønlandsv0ks for at give ekstra vind- og vandbeskyttelse. Der laves både G-1000 bukser i 100 % G-1000, som vil være meget slidstærke og egne sig godt til mange former for friluftsliv. Men der findes også bukser fra Fjällräven, som kombinerer let strækmateriale med G-1000 for bedre pasform og bevægelighed. Det gør bukserne mere egnede til f.eks. vandring.

Endeligt findes G-1000 også i forskellige typer. De tyndere materialer som G-1000 Lite og G-1000 Air egner sig selvfølgelig bedst til at varmere måneder eller til dem, der foretrækker et lettere, mere fleksibelt materiale.

Foto: Fjällräven

Alt efter hvilke typer tur, du foretrækker, kan du overveje om du skal gå efter et par lette, enkle softshellbukser med høj bevægelsesfrihed, eller en kraftigere, mere slidstærk model med en masse lommer. Husk også, at de lette, strækbare nylon/elastan-blandinger er langt mere sårbare overfor gløder fra bålet end de kraftige bomuld/polyester-blandinger. Typen af bukser afhænger derfor af, hvad du skal bruge dem til.

Bushcraft eller vandring

Er du til bushcraft-aktiviteter, bålmad, shelter og ophold i skoven, kan det være en god idé at gå efter de kraftigere materialer med praktiske lommer til kniv og grej. Til gengæld vil de lette materialer egne sig godt til aktiviterer, der kræver fysisk udfoldelse. Hvis du f.eks. skal ud og vandre eller på anden måde er aktiv, og får pulsen op.

Det vigtigste i det omskiftelige forårs- og efterårsvejr er, at bukserne giver fornuftig vind- og vejrbeskyttelse til de kolde, blæsende dage, samtidig med at de er åndbare nok til også at være komfortable i lunt og mildt vejr.

Vandtætte bukser til blandet vejr

Det er klart, at et par regnbukser giver rigtig god mening både forår og efterår, hvor vejret skifter. De giver desuden fuldstændig vindbeskyttelse, hvis det virkelig blæser op og bliver koldt. På samme måde som om sommeren, er der derfor al mulig grund til at have et par vandtætte bukser med i rygsækken i blandet vejr. Her er det selvfølgelig de samme ting, som gør sig gældende: Regnbukser med lynlås i siden gør det nemmere at få dem af og på. Og åndbarheden vil også være et vigtigt aspekt, så man ikke bliver våd og klam på indersiden, når man sveder.

Man bør undgå de letteste og tyndeste modeller til forårs- og efterårsbrug. Man kan let komme ud for at måtte gå en hel dag i kold regn, og det slider uhensigtsmæssigt meget på allerletteste modeller, der primært er lavet til at ligge i tasken og være klar til brug i nødstilfælde.

Bukser til koldt vejr (vinterhalvåret)

I vinterhalvåret er det fuldstændig essentielt, at bukserne giver rigtig god vindbeskyttelse. Det skal ikke blæse ret meget i frostvejr, før du vil blive kritisk afkølet i et par lette sommerbukser - også selvom du har lange underbukser indenunder. I vinterhalvåret er det primære fokus at holde den kolde vind ude, samt holde på varmen fra kroppen. Du skal stadig huske at tænke på åndbarheden, men vindbeskyttelse er førsteprioritet. Her vil et par kraftige softshellbukser i langt de fleste tilfælde være det oplagte valg.

Et par G-1000-bukser med en god voksbehandling er oplagte til vinterbrug, og har været brugt flittigt på alt fra fjeldskiture til vintervandring de sidste 50 år. I de kolde vintermåneder kombineres de med et lange uldunderbukser for bedre isolering. Uldundertøj findes i forskellige tykkelser, så de kan tilpasses vejrforholdene. I rigtig koldt vejr kan man overveje to par lange underbukser.

Der findes også mere eller mindre forede softshellbukser. Her er det sværere at justere varmen. Men i ekstrem kulde eller ved stillesiddende aktiviteter, giver det god mening at have et tykkere lag på, selvom det ikke giver ligeså mange justeringsmuligheder som at bygge op i lag.

Foto: Fjällräven

Vandtætte bukser til vintervejr

Vinterhalvåret er lidt groft sagt den eneste del af året, hvor et par vandtætte bukser giver mening i andet end regnvejr. De vandtætte bukser giver fuldstændig vindbeskyttelse, hvilket kan være en nødvendighed, hvis det er tilpas koldt og blæsende. Desuden bliver de ikke gennemblødte, hvis man bruger dem i våd sne.

Hvis du overvejer at bruge et par vandtætte bukser som dine primære bukser til aktiv vinterbrug, vil det være et stort plus, at de er så åndbare som muligt. Selvom vejret er koldt, vil kroppen skulle af med sved og varme ved fysisk aktivitet. Hvis du bliver gennemblødt af sved, når du bevæger dig, risikerer du at blive kritisk afkølet når du står stille. Hvis du vælger at bruge vandtætte bukser til aktiv vinterbrug, så sørg for at der er ventilationslynlåse i benene. Det giver mulighed for at åbne op og komme af med overskudsvarmen, når det ikke er alt for koldt og blæsende.

Om vinteren kan de vandtætte bukser altså have flere funktioner, fordi de både kan bruges i regnvejr og som primære bukser på ski på fjeldet. Vintervejr kræver både varme, i form af f.eks. uldent undertøj, og god beskyttelse mod vind og vejr. Men netop fordi bukser til til vinterbrug ofte er meget tætte, er det vigtigt at sørge for at man også har mulighed for at komme af med varmen og regulere temperaturen. Derfor anbefaler vi at bygge op i lag, med langt uldent undertøj indenunder et par tilpas beskyttende og åndbare bukser softshellbukser, eller et par åndbare skalbukser med ventilationslynlåse i lårene.

Forede, vandtætte bukser

Der findes også vandtætte bukser/skibukser, som er forede.  De kan fungere udmærket til mindre intense aktiviteter i koldt vejr - f.eks. alpint skiløb på præparerede pister eller en spadseretur i skoven. Men fordi man typisk har lavere åndbarhed eller dårlig mulighed for at temperaturregulere i et par forede bukser, vil de hurtigt blive for varme til mere aktiv brug. Derfor vil de være mindre egnede til f.eks. langrend, skitouring og vandring.

Se hele vores udvalg af bukser til kvinder

Se hele vores udvalg af bukser til mænd