Guide til GORE-TEX | Alt du behøver at vide om GORE-TEX
GORE-TEX er en membran – et meget tyndt gummiagtigt materiale – der bruges i beklædning og fodtøj for at gøre produktet vandtæt, men stadig åndbart, således at kroppen kan komme af med fugt og overskudsvarme. Det kan lade sig gøre ved hjælp af millioner af mikroskopiske porer (huller) i membranen, der er for små til at vand kan trænge igennem, men store nok til at vand i dampform kan passere.
Se alle GORE-TEX jakker til mænd i webshoppen
Se alle GORE-TEX jakker til kvinder i webshoppen
Størrelsesforholdet mellem vand i fast form, porerne i membranen og vand i fast form kan illustreres med hhv. jordkloden, en fodboldbane og en fodbold. Jordkloden er vanddråben, fodboldbanen er poren i membranen og fodbolden er et vandmolekyle i dampform. Jordkloden kommer ikke igennem et hul på størrelse med en fodboldbane, svarende til at vand ikke kommer igennem membranen, mens en fodbold uden problemer kommer igennem et hul på størrelse med en fodboldbane, svarende til at vanddamp kan passere ud gennem membranen.
På den måde kan du få 100 % vandtætte jakker, sko mm. der stadig tillader huden at ånde, så du ikke bliver klam og kold inderfra af den fugtige luft, din krop afgiver.
Hvordan ånder GORE-TEX?
Når kroppen overopheder, begynder den at svede for at regulere temperaturen. Sveden vil efterhånden fordampe og forsvinde fra kroppen. I en ikke-åndbar regnjakke, kan denne fordampede sved ikke komme ud, hvorfor man vil opleve at ens tøj bliver drivvådt af kondens fra den fugtige luft, kroppen afgiver. GORE-TEX ånder ved at den fordampede sved passerer gennem de små porer i membranen. For at GORE-TEX skal ånde optimalt, er der nogle betingelser, der skal være opfyldt.
Fugttryk
Der skal skabes et højere tryk på indersiden af jakken end udenfor, så fugten indefra tvinges gennem membranen. Dette sker lettest hvis jakken er nogenlunde tætsiddende. Det fungerer desuden allerbedst når luften udenfor er tør og kølig, så der hurtigt kan skabes en trykforskel mellem ”ude” og ”inde”. I klimaer med høj luftfugtighed, vil åndbarheden være lavere.
Ren overflade
Jakken skal være ren. Talg, fedt og olie fra kroppen vil med tiden sætte sig i membranen og stoppe porerne til, og dette vil nedsætte åndbarheden markant. Dette er en af grundene til at man skal huske at vaske sin GORE-TEX-beklædning. Jo mere du bruger din jakke, og jo mere du sveder når du bruger den, jo hurtigere vil membranen trænge til at blive vasket.
Tør overflade
Ydermaterialet skal være nogenlunde tørt. Hvis det yderste lag er gennemblødt, vil det forhindre vanddamp indefra i at trænge ud. Et gennemblødt ydermateriale hæmmer åndbarheden, jakken bliver tungere og komforten daler markant. Derfor er jakken imprægneret, så vandet preller af og ydermaterialet holder sig tørt længst muligt. Af samme grund er det en god ide at genimprægnere jakken, når den begynder at suge vand med det samme.
Konstruktion
Stoffet, man syr GORE-TEX beklædning af, består typisk af tre lag:
- Ydermateriale
- GORE-TEX membran
- Indermateriale/lining
Ydermateriale
Ydermaterialet afgør hvor slidstærk jakkens yderside er overfor slid udefra – f.eks. fra skarpe genstande, ru overflader og lignende.
Membran
Membranen, der er det vandtætte og åndbare lag sidder altså i midten, og er beskyttet af yder- og indermaterialerne. Membranen er altid lamineret på bagsiden af ydermaterialet, så den store forskel på forskellige GORE-TEX-jakker ligger ofte i det tredje lag.
Indermateriale
Indermaterialet spiller en stor rolle for komfort, og er også afgørende for hvor slidstærk jakken er inderfra. Eksempler på slid indefra vil være mekanisk slid på skuldrende, hvis man bærer en tung rygsæk, eller på hoften, hvis man hænger i en klatresele. I mange tilfælde bliver en jakkes inderside slidt op før ydersiden, så det kan godt betale sig at kigge på hvordan jakkens inderside er konstrueret.
3-lags, 2½-lags og 2-lags
Der er selvfølgelig forskel på tykkelsen og slidstyrken af forskellige ydermaterialer, men forskellen på indersiden er oftest den væsentligste. Der findes grundlæggende tre typer konstruktioner:
- Det tredje lag kan være lamineret på bagsiden af membranen, således at de tre lag sidder sammen som ét lag. Dette kaldes en 3-lags-konstruktion.
- Det tredje lag kan også være et løsthængende inderfor, der er syet på som tredje lag. Dette kaldes en 2-lags-konstruktion, fordi det kun er de to yderste lag, der er sammenhængende.
- Endelig kan det tredje lag være en tynd coating, der er lagt på indersiden af membranen som tredje lag. Dette kaldes en 2½-lags-konstruktion, fordi det tredje lag er meget tyndt, og ikke specielt stærkt.
Helt kort sagt er 3-lags-konstruktioner de stærkeste, 2½-lags-konstruktioner er de letteste og mest komprimérbare, mens 2-lags-konstruktioner giver en god kombination af komfort og slidstyrke. 2-lagskonstruktioner er lidt tungere end 2½- og 3-lags-konstruktioner, men til gengæld er de ofte billigere.
De forskellige typer af GORE-TEX
GORE-TEX beklædning inddeles i tre typer, svarende til tre forskellige GORE-TEX-membraner (det midterste lag i konstruktionen)
GORE-TEX Pro (3 lag)
Den mest slidstærke type GORE-TEX. Lavet til krævende brugere. Selve GORE-TEX Pro-membranen er kraftigere og mere åndbar end den almindelige GORE-TEX-membran. Det inderste lag er et tyndt, men meget stærkt nylonmateriale, der er lamineret til membranen. Desuden er det et krav til en GORE-TEX Pro-jakke, at ydermaterialet har en vis tykkelse og slidstyrke (minimum 40 denier). Denne 3-lags-konstruktion gør jakker med GORE-TEX Pro utroligt slidstærke, samtidig med at man får lav vægt og høj åndbarhed. GORE-TEX Pro egner sig især til aktiviteter hvor brugeren ofte skifter mellem hvile og høj aktivitet, til hård brug med megen kontakt med hårde, skarpe overflader og til brug med tung rygsæk (>15 kg).
GORE-TEX Active (3 lag)
Den mest åndbare type GORE-TEX. Lavet til aktive brugere, der bruger jakken med høj intensitet. I GORE-TEX Active er der benyttet en tyndere, lettere og mere åndbar GORE-TEX-membran. Det tredje lag i konstruktionen er integreret i membranen for at give lavere vægt samt en forbedret åndbarhed ved høj aktivitet. Det er også et krav til GORE-TEX Active-jakker, at der kun må bruges søm-tape svarende til et A4-ark, da tapen ånder markant dårligere end resten af jakken, og for mange tapede syninger derfor vil nedsætte jakkens åndbarhed. Derfor er der typisk få lommer, lynlåse og andet, der kræver ekstra syninger, der skal tapes. Desuden bruges der typisk tynde, lette ydermaterialer til jakker med GORE-TEX Active. Alt dette gør jakker med GORE-TEX Active lettere, blødere og mere åndbare end andre GORE-TEX-jakker. De er især velegnet til højintense aktiviteter med let rygsæk (<10 kg)
GORE-TEX (2- eller 3-lag)
Ud over “Pro” og “Active” findes der en række forskellige konstruktioner, der bruger den samme “almindelige” GORE-TEX-membran. De kan være lavet til en række forskellige brugsområder, alt efter indersiden. GORE-TEX giver effektiv, langtidsholdbar vejr-beskyttelse, men de forskellige typer “almindelig” GORE-TEX vil have lavere slidstyrke end GORE-TEX Pro og lavere åndbarhed end GORE-TEX Active. Til gengæld er prisen også typisk lavere. ”Almindelige” GORE-TEX-jakker konstrueres på forskellige måder:
GORE-TEX ”Paclite” (2½ lag)
Den letteste og mest komprimerbare GORE-TEX. Giver effektiv vejrbeskyttelse, god åndbarhed, men lidt kortere levetid, da membranen indefra ikke er beskyttet ligeså godt imod det slid der opstår, hvis man f.eks. bruger en tung rygsæk ofte. Paclite jakker er velegnede som f.eks. regnjakker på grund af den lave vægt og høje komprimérbarhed.
GORE-TEX ”Soft Shell” (3 lag)
3-lagskonstruktion hvor indersiden er et tyndt lag polyester-fleece. Det giver et varmere og mindre knitrende stof, der dog er lidt tungere end f.eks. Pro. Denne konstruktion bruges ofte i skitøj.
GORE-TEX “Performance Shell” (2 eller 3 lag)
Det, der i gamle dage hed “Performance Shell”, laves på to måder: Enten ved at laminere tre lag sammen, eller ved at lade det tredje lag være et løsthængende net- eller nylonmateriale. Den laminerede 3-lagskonstruktion minder om Gore-Tex Pro, med der er ikke de samme krav om slidstærke ydermaterialer, ligesom det tredje lag ikke er et ligeså let og stærkt nylon som GORE-TEX Pro. Og så er membranen den almindelige GORE-TEX-membran og ikke den mere slidstærke og åndbare Pro-membran. Konstruktionen med et løsthængende materiale giver en lidt tungere og lidt mindre slidstærk konstruktion, men det løsthængende linermateriale er til gengæld komfortabelt mod huden. Disse typer jakker er komfortable, alsidige og slidstærke og egner sig godt til blandet hverdags- og turbrug.
GORE-TEX “C-Knit” (3 lag)
GORE-TEX C-Knit blev lanceret i efteråret 2015 som en opdatering af den laminerede 3-lags-variant med den “almindelige” GORE-TEX membran. Det nye ved GORE-TEX C-knit er backer-materialet (det inderste lag), der er i et blødt, tyndt, let og strækbart, men også ganske slidstærkt, circle knit. Det nye backer-materiale, der mest af alt minder om et par nylonstrømper, gør metervaren blødere, lettere og mere åndbar, og C-Knit konstruktionen vil være et oplagt valg for alle, der ønsker en let, blød, åndbar og slidstærk skaljakke til hverdags- og turbrug, og kan leve med lidt mindre slidstyrke end GORE-TEX Pro.
Se alle GORE-TEX produkter i webshoppen
Vandtætte lynlåse?
Mange GORE-TEX-jakker og -bukser er udstyret med det, der almindeligvis kaldes “vandtætte lynlåse” på dansk. Det skal understreges, at lynlåsene ikke er decideret vandtætte, men blot kraftigt vandafvisende. På engelsk bruger man både ordene “waterproof” og “watertight”. “Waterproof” bruges om det, der rent faktisk er helt vandtæt (metervaren og de tapede syninger), mens “watertight” bruges om de “meget kraftigt vandafvisende” lynlåse, der dog ikke er helt tætte. En “vandtæt lynlås” kan forventes at være lige så “vandtæt” som en almindelig lynlås der er beskyttet af en dobbelt velcroklap i et vandtæt materiale. I praksis vil de vandtætte lynlåse kunne tåle rigtig meget vand, men for en sikkerheds skyld, bør man ikke opbevare elektronik eller andre sarte genstande i lommer med “vandtætte lynlåse”, hvis man vil være helt sikker på at de ikke bliver våde.
GORE-TEX i handsker og fodtøj
Handsker og fodtøj med GORE-TEX konstrueres anderledes end beklædning. Beklædning sys altid af en GORE-TEX-metervare, hvor membranen er lamineret direkte på ydermaterialet. Herefter tapes syningerne for at gøre dem vandtætte. Handsker og fodtøj er typisk sammensat af en række forskellige materialer, der egner sig dårligt til at laminere GORE-TEX-membranen på. Derfor konstrueres de anderledes. Skallen af skoen/handsken laves først, hvorefter en sok/handske af GORE-TEX-membranen fæstnes til indersiden. Herefter fæstnes en liner inderst i støvlen/handsken.
De tre lag sidder således ikke fuldstændig sammen, som i f.eks. en GORE-TEX Pro-jakke, og det gør at det fungerer lidt anderledes. F.eks. kan skoen/handsken suge mere vand i ydermaterialet, hvilket vil nedsætte åndbarheden. Nogle producenter laver handsker, der er konstrueret ligesom GORE-TEX Pro-beklædning, men det er avanceret håndværk, da handsker har mange syninger på et lille område, der skal tapes med meget smal tape, for ikke at nedsætte åndbarheden. Den slags handsker er typisk dyrere og lidt stivere end andre GORE-TEX-handsker. Til gengæld får man samme vandtæthed og åndbarhed som i tøjet.
Er GORE-TEX bedre end andre vandtætte membraner og coatinger?
I mange andre typer vandtætte/åndbare jakker, benyttes coatinger eller membraner af polyuretan (PU). Coatinger er nemmere og billigere at producere, men er ikke så langtidsholdbare som GORE-TEX-membranen, der består af ekspanderet polytetrafluoretylen (ePTFE). Vandtætte/åndbare jakker, der er gjort vandtætte med en PU-coating vil slide hurtigere og miste vandtætheden efter lang tids brug. Deciderede PU-membraner holder bedre end PU-coatinger, men PU-membraner vil stadig nedbrydes over tid af en række forskellige ting, f.eks. fedtstoffer fra sved og UV-stråling fra solen. Dette sker ikke med GORE-TEX, der kan holde både vandtæthed og åndbarhed i mange år.
Læs mere om forskellige typer vandtætte/åndbare konstruktioner
GORE-TEX’ store fordel er, at membranen kombinerer fuldstændig vandtæthed med rigtig høj åndbarhed og markedets bedste garanti på hvor længe produktet holder tæt.
Alle GORE-TEX-jakker er omfattet af ”GUARANTEED TO KEEP YOU DRY”-garantien:
GORE-TEX® – GUARANTEED TO KEEP YOU DRYTM
Ordlyden “Guaranteed to keep you dry”, som findes på GORE-TEX®-mærket, er ikke bare et reklameslogan. GORE-TEX® – GUARANTEED TO KEEP YOU DRYTM er Gores løfte til dig som forbruger, og er et løfte, der ikke gives tilsvarende af andre.
Hvert led i produktionen kontrolleres, så du har garanti for at din nye jakke, dine nye bukser, sko eller handsker rent faktisk kan holde dig tør. Hvis du ikke er tilfreds med funktionen af din GORE-TEX® -beklædning eller dine GORE-TEX®-sko, i forhold til hvad du er blevet lovet i informationen om GORE-TEX®, repareres eller erstattes produktet efter en individuel bedømmelse af slitage og brug af produktet.
Garantien gælder kun udstyr, der er udsat for normal brug, og anvendt til det, de er fremstillet til.
Læs også
- Fokus | G-1000 – Fjällrävens suveræne outdoormateriale
- Undertøj og mellemlag: Uld vs fleece
- Guide | Vask og Imprægnering af vandtæt beklædning
Indholdsoversigt