En længere vandretur med telt, kogegrej og mad kræver en stor rygsæk, der kan rumme alt udstyret. Men en stor rygsæk er ikke bare en stor rygsæk! Rygsække i samme størrelse kan have helt forskelligt bæresystem, og været lavet til at bære mere eller mindre ekstreme læs. Derudover er der en række andre ting, der vil have betydning for, hvilken rygsæk der er bedst egnet til dit behov. Det kunne f.eks. være  ventilation, lommer, åbninger, detaljer – og ikke mindst prisen! I det følgende gennemgår vi nogle af de vigtigste forskelle på store vandrerygsække (60+ liter). Vi giver også et par eksempler, der forhåbentlig gør det lidt lettere for dig at finde den rigtige rygsæk.

Bæresystem

Den største forskel på store vandrerygsække ligger i bæresystemet. Bæresystemet består groft sagt af tre elementer – afstivningen i ryggen, hoftebæltet og skulderremmene – og rygsækkens bærekomfort udgøres primært af samspillet mellem de tre.

Afstivning i ryggen

Den vigtigste forudsætning for at bære tunge læs komfortabelt er, at rygsækken har en god, stiv ryg, der gør det muligt at føre vægten ned i hoftebæltet. Hvis ryggen er for blød, og rygsækken er tungt pakket, vil rygstykket kollapse eller bøje under vægten. Dermed vil vægten ikke blive overført til rygsækkens hoftebælte, og derfra til dine hofter – uanset hvor kraftigt og polstret hoftebæltet er. I stedet vil vægten komme til at hænge på skuldrene og ryggen, hvilket er væsentligt mindre komfortabelt.

Men stivere er ikke ubetinget bedre: Afstivningen gør for det første selve rygsækken tungere. For det andet gør det den mere klodset og restriktiv at have på. Afstivningen i ryggen skal altså passe til den vægt, man har tænkt sig at bære.  Hvis man ikke skal bære mere end 15 kg  i en 70 liters rygsæk, vil en let, fleksibel afstivning være rigeligt, og det vil give en mere komfortabel og fri følelse end en kraftig afstivning, der er lavet til 25+ kg.

Hoftebælte

Afstivningen i ryggen hjælper som sagt til at flytte vægten ned i hoftebæltet, hvor størstedelen af den skal bæres. Derfor er hoftebæltet selvfølgelig også essentielt for bærekomforten. Hvis du skal bære rigtig tungt, skal hoftebæltet være kraftig og godt polstret. På den måde kan det både fordele vægten fra  rygsækken på hele hoftepartiet, samt sidde behageligt, så du ikke får gnavsår. Selvom polstring er vigtig, må hoftebæltet ikke være for blødt: Hvis materialerne ikke har en vis stivhed, vil det ikke fordele vægten ordentligt, og så sidder rygsækken ikke godt.

Igen skal det påpeges, at større ikke altid er bedre. Et kraftigt og godt polstret hoftebælte sidder ganske vist behageligt, men det gør også rygsækken tungere og mere restriktiv. Hoftebæltet skal altså være støttende og komfortabelt nok til den vægt, du skal bære, men helst ikke alt for meget mere end det.

Skulderremme

Endelig er der skulderremmene. Selvom bæresystemets opgave er at flytte så meget af rygsækkens vægt som muligt ned på hofterne, vil man uundgåeligt komme til at bære en del på skuldrene også. Især når man bærer rigtig tungt. Skulderremmene skal, ligesom hoftebæltet, være stive og støttende nok til at fordele vægten godt, men skal samtidig være bløde og fleksible nok til, at de ikke bliver alt for restriktive.

Endelig er det vigtigt, at skulderremmene er udstyret med et brystspænde, der holder dem på plads, samt justeringsremme på toppen af skulderremmene, der sørger for at trække toppen af rygsækken ind til ryggen, så man ikke får vægten for langt bagud.

Det kraftige bæresystem på Osprey Xenith 75. Foto: Osprey.

Ventilation

Det kan næsten ikke undgås at blive våd på ryggen af sved, hvis man går med en tung rygsæk på en varm dag, men et godt ventileret bæresystem kan gøre en stor forskel.

Ventilation i store vandrerygsæk er til gengæld ikke det letteste at lykkes med. Især ikke i de rygsække, der er lavet til at bære rigtig tungt. For at få luftgennemstrømning mellem rygstykket og ryggen (hvilket essentielt er det, der udgør ventilationen i en vandrerygsæk) er det nødvendigt at flytte vægten lidt væk fra ryggen. Og det er svært at gøre uden at gå på kompromis med komforten.

Skal du bære meget over 20 kg, skal vægten så tæt ind til ryggen som muligt, og både hoftebælte og skulderremme skal være i stift og støttende skum – og begge dele betyder minimal ventilation og åndbarhed. Skal rygsækken bære rigtig tungt, kan du altså mere eller mindre vinke farvel til drømmen om luft til ryggen og åndbare skulderstropper.

Hvis du kan holde vægten af oppakningen nede omkring 15-20 kg, er det til gengæld muligt at få fuld ventilation uden at gå på kompromis med bærekomforten. Her kan især Opsreys “AntiGravity”-bæresystem anbefales. “AntiGravity”-bæresystemet, der findes på Aura/Atmos- samt Ariel/Aether-serierne tilbyder noget så usædvanligt som ventilation i både ryg og hoftebælte, åndbare skulderstropper og suveræn bærekomfort op til omkring 20 kg.

Det ventilerede rygstykke på Osprey Aura AG. Foto: Osprey.

 

Detaljer

De fleste er nogenlunde enige om hvordan en stor vandrerygsæk skal bygges op. De fleste vandrerygsække er derfor en standardskabelon, der ser nogenlunde således ud:

  • 2-delt hovedrum med adgang fra toppen og separat “soveposelomme” med lynlåsadgang i bunden. Opdelingene af hovedrummet kan typisk fjernes, så rygsækken i stedet har ét stort hovedrum.
  • Toplåg med en eller to lynlåslommer. Toplåget er ofte “flydende”, så det kan hæves eller sænkes, alt efter hvor meget rygsækken er pakket.
  • Elastiklommer og kompressionsremme på siderne
  • Udvendig lomme på fronten til ting, der skal være let tilgængelige
  • Kraftigt hoftebælte – ofte med lynlåslommer til småting, der skal være lige ved hånden.
  • Justerbart rygstykke, så bæresystemet kan tilpasses din ryglængde
  • Polstrede skulderremme med justerbart brystspænde og “load lifters”, der sørger for at oppakningen sidder tæt til ryggen.

Mange store rygsække er efterhånden også udstyret med en stor lynlåsadgang til hovedrummet og et regnslag.

Udvendig elastiklomme, der er perfekt til f.eks. regnjakken. Her på Osprey Atmos AG 65. Foto: Osprey.

Pris

Prisen på en stor vandrerygsæk afhænger groft sagt af bæresystemet, materialerne og antallet af detaljer – og oftest primært af det første. I langt de fleste tilfælde, vil prisen følges nogenlunde proportionalt med, hvor mange kilo bæresystemet kan bære komfortabelt. Jo dyrere en rygsæk er, jo kraftigere og mere avanceret vil bæresystemet typisk være, og jo mere komfortabelt vil rygsækken bære rigtig tunge læs.

Der findes også specialrygsække, som koster uproportionalt meget, i forhold til ren bærekomfort. Det kan f.eks. superlette rygsække, hvor der er brugt usædvanligt dyre materialer. De vil typisk veje meget lidt, have rimeligt beskeden bærekomfort og et absolut minimum af detaljer. Den slags dyre “specialist-rygsække” er henvendt til folk, der prioriterer lige netop det, de kan, meget højt, og er villig til at betale mange penge for netop det.

På samme måde findes der rygsække, hvor man får rigtig meget bærekomfort for pengene, men hvor der til gengæld er sparet andre steder. Det kan f.eks. være ved at undlade nogle af de ovennævnte features, eller bruge lidt billigere materialer, der enten ikke er helt så lette, eller helt så dyre som i “topmodellerne”. Den slags simple basis-rygsække vil være velegnede til rigtig manges behov, men vil

Den gode nyhed, hvad angår pris, er at den dyreste rygsæk langt fra vil være den bedste til alles behov. Hvis ikke skal bære rigtig mange kilo (<18 kg), men har brug for en stor rygsæk (>70 kg), vil de billige varianter ofte være både lettere og mere fleksible end de dyrere “Rolls Royce”-modeller. Skal man bære rigtig tungt, vil det til gengæld være alle pengene værd, at gå efter en af de dyrere modeller med ekstra kraftige bæresystemer, der er lavet til at bære 25+ kg.

4 eksempler fra Osprey

De amerikanske rygsækspecialister fra Osprey har et imponerende sortiment af store rygsække til praktisk talt enhver tur – eller enhver pengepung.

Xenith ♂️ – maksimal bærekomfort og alle nødvendige detaljer!

Xenith-rygsækkene er Ospreys flagskibe inden for store vandrerygsække. Bæresystemet er skabt til at bære 25+ kg komfortabelt og rygsækkene er udstyret med alle de nædvendige detaljer og fremstillet i “state-of-the-art”-materialer, der både er lette og stærke. (OBS: Skal man “kun” bære 20-25 kg, vil Ariel/Aether-serien måske være et bedre bud!)

Osprey Xenith 75. 2350 g/2399 kr.

Se alle Osprey rygsække i webshoppen

Aura AG ♀️ og Atmos ♂️ AG – suveræn ventilation og fremragende bærekomfort!

Aura/Atmos AG-serien, der blev lanceret for et par år siden, er lidt af et design-mesterværk. Rygsækkene bærer komfortabelt helt op til ca. 20 kg, og er overlegent ventileret i både ryg, skulderremme og hoftebælte (!). De var fuldstændig banebrydende, da de blev lanceret, og er stadig langt foran konkurrenterne, når det kommer til at kombinere ventilation og bærekomfort.

Osprey Aura 65. 2080 g/2099 kr.

Se alle Osprey rygsække i webshoppen

Lumina ♀️ og Levity ♂️ – ventilerede 60 liter-rygsække på under 850g!

Hvis du har brug for pladsen, men satser på at pakke let (<15 kg), er Lumina og Levity 60 oplagte valg. Du får rummelige rygsække med ganske mange detaljer, suveræn ventilation og forbavsende god bærekomfort, og bliver kun straffet med sølle 850 g på vægten! Til gengæld er prisen lidt i den høje ende i forhold til komfort og slidstyrke – som det ofte er tilfældet med superlet specialudstyr.

Osprey Levity 60. 850 g/2599 kr.

Se alle Osprey rygsække i webshoppen

Renn ♀️ og Rook ♂️ – rummelige og alsidige rygsække til en rigtig god pris!

Er du på udkig efter en god vandrerygsæk til weekendture med telt og hytte-til-hytte-ture, der ikke sprænger budgettet, er Renn og Rook rigtig gode bud. Rygsækkene rummer 65 liter og er udstyret med alle de detaljer, man kan forvente af den størrelse rygsække. Materialerne er robuste, vægtene er rimelig og de bærer omkring 15 kg uden problemer. Og så er prisen virkelig til at have med at gøre.

Osprey Renn 65. 1560 g/1299 kr.

Se alle Osprey rygsække i webshoppen

Indholdsoversigt