Guide til vask af uldprodukter

Uld er et fantastisk materiale: Det transporterer sved væk fra kroppen, hjælper kroppen med at regulere temperaturen, kommer ikke så let til at lugte dårligt, og bevarer mange af sine gode egenskaber selv når det bliver fugtigt.

Korrekt vask af uld kan være med til at forstærke og bevare uldens gode egenskaber. Det meste af den uld, vi sælger, kan vaskes ved 40 grader i en vaskemaskine, med almindeligt vaskemiddel. Der er dog undtagelser, især i forhold til temperaturen, så følg altid vaskeanvisningen i tøjet, hvis du er i tvivl.

Selvom uld kan vaskes almindeligt med almindeligt vaskemiddel, kan der alligevel være gode grunde til at gøre lidt ekstra ud af at passe sit uldtøj.

I denne artikel vejleder vi dig til korrekt vask af dit uld.


Se vores udvalg af vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen
.
Se alle vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen


Undgå at vaske uld for varmt

Det er velsagtens den første regel, når man vasker uld, og en, de fleste er opmærksomme på. Uld er berømt og berygtet for sin tendens til at krympe ganske gevaldigt, hvis det vaskes for varmt. I de fleste af de uldprodukter, vi sælger, er ulden dog behandlet, så den ikke vil krympe, hvis man vasker den efter anvisningen, som ofte tillader 40 grader. Det er dog generelt mere skånsomt, både for ulden og miljøet, at vaske ved lavere temperaturer, så hvis ulden ikke er speciel snavset, vil 30 grader være fint. Er ulden meget snavset eller har man svedt meget i den, f.eks. på tur, kan det være en god ide at vaske ved 40 grader, hvis anvisningen tillader det.

Brug et mildt vaskemiddel

Uldfibrene har en kompleks struktur, med en vandafvisende yderside, der også modstår bakteriedannelse, og en inderside, der kan absorberer fugt fra kroppen. Kombinationen af en vandafvisende og en vandabsorberende kerner er en af grundende til, at uld kan føles tørt, og have en varmende effekt, selvom uldfibrene har absorberet en del fugt. Den bakterieresistente overfladestruktur er med til at forhindre at tøjet kommer til at lugte af gammel sved. Vasker man med et mildt, flydende vaskemiddel, kan man vaske snavs og urenheder ud, og lade uldens naturlige egenskaber komme til deres ret. Kraftigere pulveraskemidler med enzymer kan også sagtens bruges, men de er ofte unødvendigt kraftige, og man risikerer lettere lidt sæberester i ulden, der vil kunne hæmme nogle af uldens naturlige egenskaber. Derfor anbefaler vi, at man så vidt muligt bruger et mildt, flydende vaskemiddel til uld.

Uldvask med lanolin

Ubehandlet uld indeholder et fedtstof, der hedder lanolin. Lanolin er med til at gøre fårenes uld endnu mere vand-, smuds- og bakterieafvisende. I behandlingen af den rå uld, vaskes det meste af lanolinen ud, hvorefter den bruges til en række formål, bl.a. i kosmetik og hudpleje. Der findes også uldvaskemidler, der indeholder lanolin. Et lanolinholdigt vaskemiddel, vil være med til at tilføre lidt naturligt fedstof til ulden, og vil dermed kunne give en blødere fornemmelse og være med til at forstærke mange af de naturlige egenskaber, der er med til at gøre uld til et så fremragende materiale. Det er ikke en nødvendighed at bruge uldvask med lanolin, men det kan anbefales, hvis man vil have det bedste ud af sin uld.

Uldvask med cederekstrakt

Cederekstrakt kan være med til at beskytte ulden mod mølangreb, og kan være værd at overveje hvis man har, eller har haft, problemer med møl i sit uldtøj. Behandlet uld er mindre udsat for mølangreb end naturlig uld, der indeholder mange flere proteiner og næringsstoffer til møllene end behandlet uld, så behandlet uld udsættes sjældent for mølangreb. Er der rester af snavs eller lignende i ulden, vil møllene have bedre betingelser, så det første forudsætning for at undgå møl i sit uldtøj, er at holde det rent. Uldvask med cederekstrakt kan være med til at give ekstra mølbeskyttelse – især hvis man har sart uldtøj, der ikke tåler varm vask, og derfor kan være sværere at svært at få fuldstændig rent.


Se vores udvalg af vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen
.
Se alle vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen


Læs også: