Uld er et naturmateriale med mange, fantastisk gode egenskaber der gør det komfortabelt, praktisk og oplagt at bruge i stort set alle former for aktiviteter, året rundt. Uld er fugt- og svedtransporterende, temperaturregulerende, kølende og varmende alt efter vejret, og så er det naturligt lugtafvisende. Og så bevarer ulden desuden mange af sine gode egenskaber i høj grad selv når det bliver vådt. Plejes og vaskes ulden ordentligt, holder den (og dens egenskaber) i mange år.

Alt du bør vide

Når du vasker uldprodukter, er der en række ting du kan forholde dig til:

  • Undgå at vaske uld for varmt
  • Brug et mildt vaskemiddel
  • Uldvask med lanolin

Undgå at vaske uld for varmt

Uld er berømt og berygtet for sin tendens til at krympe ganske meget hvis det vaskes for varmt. De fleste produkter vi sælger, er dog behandlet for at modvirke at ulden krymper, så længe produktet vaskes efter vaskeanvisningen. Det er dog mere skånsomt for både ulden og miljøet at vaske ved lavere temperaturer, så hvis produktet ikke er særlig beskidt, vil en vask ved 30° være fint. Har produktet været brugt intensivt, f.eks. som træningstøj eller på tur, så er det bedst at vaske det på 40°, såfremt vaskeanvisningen tillader det.

Brug et mildt vaskemiddel

Uldfibrene har en kompleks struktur. Ydersiden er naturligt vandafvisende og modstår bakteriedannelse, så tøjet ikke tager lugt til sig så let. Indersiden hjælper med at absorbere og transportere fugt væk fra kroppen. Kombinationen af yder- og indersidens egenskaber er en af grundene til, at ulden stadig kan føles tør og varmende, selv når uldfibrene har absorberet en hel del fugt.

Kraftigere enzymholdige vaskemidler i flydende eller pulverform kan sagtens bruges når du vasker dit uldprodukt, men de slider ofte unødvendigt på uldfibrene. Derudover kan du risikere at der efterlades sæberester i ulden, der vil kunne hæmme uldens egenskaber. Bruger du i stedet et enzymfrit, flydende vaskemiddel når du vasker dit uldprodukt, renses skidt og snavs ud af ulden på en skånsom måde, der hjælper med at bevare uldens naturlige egenskaber.

Uldvask med lanolin fra Aclima og OrganoTex

Uldvask med lanolin

Ubehandlet uld indeholder lanolin som er et naturligt fedtstof, der gør fårets uld mere vand-, smuds- og bakterieafvisende. Når ulden behandles, vaskes det meste af lanolinen ud og anvendes til andre formål, bl.a. i kosmetik og hudplejeprodukter.

Du kan fremme uldens naturlige egenskaber ved at tilføre lidt af det naturlige lanolinfedtstof til dit uldprodukt ved hver 2. eller 3. vask. Det gør du ved at vaske dit uldprodukt med et lanolinholdigt uldvaskemiddel. Lanolinen vil også gøre dit uldprodukt blødere, så f.eks. din merinouldtrøje bliver endnu mere behagelig at have på.

Se uldvask med lanolin


Læs mere om uld her:

Indholdsoversigt