Vinterbadning er en rigtig god måde at få både hoved og krop i god stemning! Rent fysisk sender det kolde vand et chok igennem kroppen, der frigiver adrenalin og sætter immunforsvaret i gang. Samtidigt frigives også en masse endorfiner, der giver kroppen og hovedet et rus af lykke. Den hurtige nedkøling får også blodkarrene til at trække sig sammen. Lige så snart du er oppe af vandet, udvides de igen. Blodet strømmer så ud i hele kroppen og genererer indre varme. Det er også dette, der giver den summende fornemmelse i huden.

Den stadig stigende interesse for vinterbadning har efterhånden skabt særdeles veletablerede vinterbademiljøer herhjemme. Vi har sammensat en lille guide til dig der gerne vil hoppe med på bølgen i år.

Gode råd

Vær tapper

Du bliver hurtigt en garvet vinterbader hvis du bader tappert. Forbered dig mentalt mens du er på vej hen til badestedet, og tænk på den lykkerus, du har i vente!

Vær beslutsom

Saml mod mens du stadig er pakket ind i dit varme tøj, og begynd først at klæde dig af når du har besluttet dig for at gennemføre badet. Tøver du uden tøj på bliver du kold, og så bliver hele oplevelsen stressende og ubehagelig, snarere end afslappende og god.

Vær systematisk

Hold gang i vanen ved at bade ofte, gerne 1-2 gange om ugen. Kommer du jævnligt forbi et godt badested i din hverdag – f.eks. til eller fra arbejde, skole eller træning – kan du sætte 15-20 minutter af til et forfriskende dyp på vejen. Du kan også gøre det til en hyggelig weekendaktivitet!

Vær ærlig

Husk at vinderbadning kræver øvelse og tilvænning! Dem, der har lyst til at fortsætte vanen vinteren igennem, mærker det ofte efter allerførste dyp. Har du derimod virkelig ikke lyst til at gå i, når du står i dit varme tøj og kigger på det kolde vand, så lad hellere være. Vinterbadning skal være en fornøjelse!


Et friskt morgendyp en stille vintermorgen kan give en herlig start på dagen
Et friskt morgendyp en stille vintermorgen kan give en herlig start på dagen

Før du går i vandet

Badetøj eller ej?

Overvej om du vil bade med eller uden badetøj. Hvis du er tryg ved det, giver det en langt bedre oplevelse at bade nøgen. Så slipper du også for koldt, klamt badetøj, der klistrer sig til kroppen efter badet.

Hold på varmen

Sørg for at have et stort håndklæde med, samt varmt tøj og nogle støvler eller tøfler, du let kan få på når du kommer op af vandet. Det er særlig vigtigt at sålen på fodtøjet isolerer fødderne godt mod kulde fra broen og jorden. Tag også gerne noget varm te eller kaffe med i termokanden. Det bliver du glad for efter badeturen.

Find dig en badeven

Det kolde vand kan give dig krampe i benene eller gøre dig svimmel, da de sammentrukne blodkar reducerer blodtilførslen til hjernen. Så sørg for altid at have en ven med når du vinterbader – gerne en, der ved hvad det handler om!

Vælg et godt badested

Du kan bade fra din nærmeste badebro eller melde dig ind i en klub. Der er efterhånden dukket mange vinterbadeklubber op rundt omkring i Danmark – store som små. Ved at melde dig ind i en klub, melder du dig også ind i et fællesskab og er med til at vedligeholde et miljø, der gør det trygt og tilgængeligt at bade hele vinteren igennem. En del klubber har desuden en sauna til rådighed for medlemmerne.

Her finder du en liste over badeklubber i Danmark


vinterbadning med is på vandet
Vejen mod at blive en garvet vinterbader har trin – ligesom badestigen!

Når du skal i vandet

Følg rådene herunder, ét trin ad gangen. Så er du godt på vej mod at blive en garvet vinterbader!

Trin 1

Gå altid i vandet fra en badestige eller rampe med gelænder, og hold dig tæt på kanten når du bader. Undgå at hoppe ud i vandet og undgå i det hele taget at få hovedet under vand. Hjernen har nemlig ikke godt af at blive nedkølet.

Trin 2

Tag en dyb vejrtrækning og sænk roligt men beslutsomt hele kroppen ned i vandet indtil det går dig til halsen. Slip så taget i stigen hvis du er tryg ved det.

Trin 3

Fordi det kolde vand sender kroppen i alarmberedskab, er det godt at prøve at blive lidt i vandet og ‘holde ud’. På den måde fortæller du kroppen og sindet, at situationen er under kontrol. Tæl langsomt og højt for dig selv til 10, 20 eller 30 imens du er i vandet. Sørg for at trække vejret dybt og bevæge dig med rolige bevægelser. På den måde bliver det nemmere at få kroppen til at slappe af og vænne sig til temperaturen.

Trin 4

Når du har talt færdigt, så kom roligt op af vandet. Måske din ven står klar med håndklædet, så du kan få svøbt dig ind og tørret kroppen. Så snart du er tør, kan du pakke dig ind i dit varme tøj igen.

Trin 5

Mærk den summende følelse og varmen der breder sig i kroppen, og glæd dig til næste badetur!


Varmt tøj til badeturen

Når du vinterbader er det vigtigt at have både isolerende fodtøj og varmt tøj der er let at få af og på. Så kan du komme hurtigt ned i vandet og nemt få varmen igen når du kommer op. Med et par behagelige bukser, en varm jakke, et par tøfler og en hue, er du godt klædt på. 

Sørg for, at gøre det nemt for dig selv at få varmen igen når du kommer op af det kolde vand
Kroppen

Efter en frisk badetur i det kolde vand, er det dejligt at kunne pakke sig ind i en varm jakke. Vinterbadeturen sætter fart i blodomløbet, og lige så snart du kommer op af vandet, begynder kroppen at generere rigtig meget varme. For at kunne holde på varmen, er det vigtigt at have et lag der er nemt at få på lige så snart vandet er tørret af kroppen. En god, varm jakke er oplagt. Det er en fordel hvis jakken er lang, så den også dækker underkroppen. 

Se vinterjakker til kvinder  Se vinterjakker til mænd

Fødderne

Det er særlig vigtigt, at du får isoleret dine fødder mod den kolde badebro når du kommer op af vandet efter badeturen. Hav derfor et par tøfler eller vinterstøvler med, der er lette at få af og på. Hvis du har kort vej til vandet, kan du nøjes med et par klipklapper. Du kan også sagtens bruge et par støvler med snørebånd, men det er rart at slippe for at skulle snøre dem med kolde fingre. På de rigtig kolde badeture, kan du supplere fodtøjet med et par tykke sokker.

Se vores udvalg af kraftige uldsokker

Hovedet

En hue på hovedet kan hjælpe med at holde på kropsvarmen både før, under og efter badeturen. Og så fuldender den vinderbadelooket!

Se vores udvalg af huer

aktiv kvinde der vinterbader

Vi håber, at denne lille guide kan føre dig, der er ny til vinterbadning, trygt igennem dit første dyp, og at oplevelsen giver dig lyst til at forstætte med at bade vinteren igennem. Vi ses på badebroen!

Indholdsoversigt