Guide til valg af det rigtige mellemlag

Et godt base layer er fundamentet for dit lag-på-lag-system, men uden det rette mellemlag udenpå, kommer selv det bedste baselayer til kort. Mellemlagets funktion er først og fremmest at beskytte mod kulde, så et godt mellemlag skal først og fremmest være varmt nok. Derudover skal det gerne være svedtransporterende og hurtigtørrende, så fleece og uld vil i de fleste tilfælde være de oplagte valg som mellemlag.

For at undgå alt for mange lag, skal mellemlaget helst være så varmt, at man kun behøver at have ét – evt. kombineret med en vest, der giver ekstra varme på kroppen uden at hindre bevægelsesfriheden i skuldre og albuer. I vinterhalvåret vælger mange derfor at bruge dun- og fiberjakker som mellemlag. 

De klassiske mellemlag: fleece og uld

I langt de fleste tilfælde vil en fleece- eller uldtrøje være det oplagte mellemlag. Den åbne, luftige struktur gør uld og fleece åndbart og komfortabelt, og med en vindtæt skal udenpå får du rigtig god varme. De to materialer kan meget af det samme, men der er nogle vigtige forskelle, det er godt at have for øje.

Fleece

Fleece er, ligesom syntetisk undertøj, oftest fremstillet i polyester. Polyesteren kan være blandet med nylon for at øge slidstyrken og elastan for at give ekstra strækbarhed, men polyester er hovedingrediensen i de fleste fleecetyper. Fleecens luftige, opkradsede struktur gør, at den kan binde en masse varm luft mellem fibrene, hvilket giver høj varme i forhold til vægt. Desuden er fleece åndbart, svedtransporterende og tørrer lynhurtigt. Du kender måske følelsen af at tage en fleecetrøje ud af vaskemaskinen, og studse over at den nærmest allerede er tør!

Fleece fås efterhånden i mange forskellige varianter: Klassisk fleece har en opkradset overflade, der kommer til at se lidt forvasket ud med tiden. Der findes også varianter med en glat overflade, der glider lettere under f.eks. en foret skaljakke, varianter med strikket overflade, osv. Amerikanske Polartec er den førende fleeceproducent på markedet og stort set alle de store mærker laver tekniske mellemlag med Polartec-fleece. Polartecs fleecematerialer er kendt for høj varme/vægt-ratio, forrygende svedtransport og åndbarhed og i det hele taget høj kvalitet. De fleste mærker laver også deres egne fleecematerialer, der repræsenterer et lidt billigere alternativ til de dyre materialer fra Polartec. Fleece er et godt valg som mellemlag til rigtig mange typer aktiviteter, da det er let, hurtigtørrende, åndbart og varmt. En lille ulempe er, at fleece vil blive slidt lidt tyndere med tiden – især de billigere fleecetyper.

Fordele ved fleece

  • Svedtransporterende
  • Hurtigtørrende
  • Høj varme/vægt-ratio
  • Fås i et utal af typer og prisklasser

Ulemper ved fleece

  • Kommer hurtigt til at lugte, hvis man sveder i det
  • Vil blive lidt tyndere efter lang tids brug og megen vask
  • Sårbare overfor gnister og gløder fra bål, der let kan lave små huller i de syntetiske materialer

Se mellemlag i fleece til kvinder i webshoppen

Se mellemlag i fleece til mænd i webshoppen

Mellemlag i uld

Uld som mellemlag har alle de samme gode egenskaber som uldundertøj. Et tykt sæt uldundertøj vil også fungere fremragende som et tyndt mellemlag. En ulempe i forhold til fleece er, at meget varme uldmellemlag ofte er tungere og tørrer langsommere end tilsvarende varme mellemlag i syntetisk fleece. Det bliver der dog hele tiden rykket på med de mange varianter af “uldfleece” , hvor en opkradset eller “loop-strikket” inderside på ulden efterligner fleecens luftighed og giver samme høje varme til meget lav vægt. Uldmellemlag har desuden den fordel at de er mindre sarte i forhold til gløder fra bål end fleece.

Fordele ved mellemlag i uld

  • Varmer selv om de bliver våde
  • Kommer ikke til at lugte
  • Naturligt flammehæmmende
  • Temperaturregulerer fremragende, uanset vejr og forhold

Ulemper ved mellemlag i uld

  • Tungere end tilsvarende fleecemellemlag
  • Binder mere fugt og tørrer derfor langsommere end fleece
  • Svært at finde billige varianter

Se mellemlag i uld til kvinder i webshoppen

Se mellemlag i uld til mænd i webshoppen

Mellemlag til koldt vejr: dun og fiber

Hvis det er rigtig koldt, kan en dun- eller fiberjakke være det oplagte valg som mellemlag. Ud over at give enormt meget varme pr. vægt, har dun- og fiberjakker den fordel, at ydersiden er mere eller mindre vindtæt, hvilket betyder at du i mange situationer kan lade din skaljakke ligge i tasken. 

Dun

Ser man på vægt, varme og komprimérbarhed, er dun et uovertruffent materiale: det vejer nærmest ingenting i forhold til hvor meget det varmer, kan komprimeres utrolig meget. Og hvis du passer på dunene, holder de nærmest evigt. Derudover ånder dun rigtig godt, og er i det hele taget enormt komfortabelt. Dette gør dun til et oplagte valg i situationer, hvor man skal maksimere varme og komfort, og samtidig spare på vægten.

Dun har dog én svaghed: fugt.  Hvis en dunjakke bliver meget våd på tur, skal du ikke regne med at få den tør igen, før du finder en tørretumbler eller et opvarmet tørrerum. Og så længe dun er virkeligt våde, er de nærmest ubrugelige. De seneste år er det blevet mere udbredt med imprægnerede dun, der er mere fugtresistente og har sværere ved at blive rigtigt gennemblødte. Fugt er stadig en seriøs akilleshæl for dun.

En anden ulempe ved dun er, at det er dyrere end fiberisolering. Især de fineste, letteste dunkvaliteter med en “fillpower” på mere end 700 er dyre.

Fordele ved mellemlag med dun

  • Højeste varme/vægt-ratio af alle materialer
  • God åndbarhed og høj komfort
  • Kan bruges alene, så du kan lade skaljakken ligge i tasken
  • Holder isoleringsevnen i en evighed, med den rette pleje

Ulemper ved dun som mellemlag

  • Isolerer ikke, hvis det bliver vådt
  • Har ofte helt tynde ydermaterialer, der ikke tåler alt for hårdhændet behandling
  • Dun er dyrt

Se alle dunjakker til kvinder i webshoppen

Se alle dunjakker til mænd i webshoppen

Fiber

Fiberisolering blev udviklet som et syntetisk alternativ til dun. Fiberisolering består typisk af nogle hule polyestertråde, der er spundet eller viklet i en let, vatteret struktur for at give høj fylde og god isoleringsevne. 

Fiber er ikke helt så let og komprimerbart som dun, og ånder ikke lige så godt, men de bedste fibermaterialer kommer tæt på de mellemgode dunkvaliteter. Fiberisolering vil heller ikke holde helt så længe som dun. Efter mange års brug vil fiberfyldet miste en del af ”loftet” og dermed ikke være ligeså varmt. Til gengæld håndterer fiberisolering fugt langt, langt bedre end dun. Fordi polyester næsten ikke absorberer noget vand, vil fiberisolering bevare meget af sin fylde og isoleringsevne i våd tilstand, og vil også tørre ganske hurtigt. Desuden kan fiberisolering kombineres med et bredt spænd af ydermaterialer, hvilket betyder at der findes et større udvalg af mere eller mindre vindtætte, åndbare og slidstærke varianter.

Fordele ved fiberisolering som mellemlag

  • Næsten lige så høj varme/vægt-ratio som dun
  • Isolerer selv om det bliver vådt, og tørrer hurtigt
  • Kan bruges alene, så du kan lade skaljakken ligge i tasken
  • Findes i mange varianter og prisklasser

Ulemper ved fiberisolering som mellemlag

  • Mister fylde og isoleringsevne efter mange års brug
  • Har ikke samme åndbarhed og komfort som dun
  • Kan være svært at finde rundt i de mange forskellige modeller og materialekombinationer

Se alle fiberjakker til kvinder i webshoppen

Se alle fiberjakker til mænd i webshoppen

Hvad skal man vælge?

Det første spørgsmål, du skal stille dig selv er, hvor koldt eller varmt vejr, du skal bruge mellemlaget i. Til alt andet end de koldeste ture vil et mellemlag i uld eller fleece (i en passende tykkelse) være det oplagte valg, mens dun og fiber virkelig kan gøre en forskel for komforten, når det er rigtig koldt. 

Uld inderst og fleece som mellemlag

En kombination af en tynd uld-T-shirt eller langærmet uldundertrøje inderst og en varm, let og strækbar fleecetrøje udenpå, vil være en god kombination til langt de fleste formål, der giver en optimal blanding af uldens komfort og temperaturregulerende egenskaber og fleecens gode varme/vægt-ratio og korte tørretid. det inderste lag skal sikre et godt mikroklima omkring kroppen, og her er ulden ganske enkelt suveræn. Mellemlagets fornemste opgave er at isolere mod kulde udefra, og her vil fleecens høje varme, gode åndbarhed og korte tørretid for alvor komme til sin ret. Med en tynd vindjakke eller åndbar skaljakke uden på en tynd uldundertrøje og en fleecetrøje i passende tykkelse, er man godt klædt på til langt det meste.

Dun eller fiber under skaljakken på kolde vinterture

På kolde vinterture vil en dun- eller fiberjakke være at foretrække frem for flere lag uld eller fleece. Hvis du både har et langærmet inderlag og to mellemlag i uld eller fleece på, vil der opstå en del friktion mellem lagene, og du vil føle dig mere hæmmet i dine bevægelser. En tynd dun- eller fleecejakke kan fungere alene uden på et inderlag, selv i rigtig koldt vejr, og det giver en helt anden bevægelsesfrihed og komfort. Hvis du får brug for ekstra beskyttelse mod vind eller vejr, finder du skaljakken frem fra rygsækken, og så har du en trelags-fæstning mod vind, vejr og kulde!

En vest som ekstra mellemlag

Har du brug for et varmeboost eller en ekstra reguleringsmulighed, vil en vest være oplagt. Fordi vesten ikke har ærmer, hæmmer den slet ikke din bevægelsesfrihed på samme måde som en ekstra jakke eller trøje ville gøre det. Til gengæld giver den ekstra varme der, hvor du har mest brug for det: omkring torsoen. En fleecevest under en dun- eller fiberjakke vil holde lidt mere på den varme luft tættest på kroppen, hvilket kan gøre en stor forskel i koldt vejr. Omvendt kan en dun- eller fibervest give den ekstra varme og vindbeskyttelse, der gør at du fint kan bruge din yndlingsfleece eller -uldtrøje på de helt kolde vinterdage.

Læs mere om de enkelte lag i udstyrsguiden

Indholdsoversigt