Rent drikkevand er noget af det allervigtigste at have til rådighed når man er på tur. På en dagstur kan behovet nemt dækkes med en drikkedunk, men er man afsted i flere dage, vil man uundgåeligt løbe tør for medbragt drikkevand før eller siden. Mange bynære vandreruter kan have vandposter til rådighed, men er man på tur i mere øde områder, kan man ikke regne med nogen nem løsning. Da er det nødvendigt at kunne rense smeltevand eller rindende vand fra floder eller vandløb, så det kan drikkes og bruges til madlavning, uden risiko for at man bliver syg.

Risikoen ved forurenet drikkevand

Vandet fra naturen, kan indeholde bakterier, pesticider, tungmetaller mm., og indtagning af forurenet drikkevand kan føre til en del ubehageligheder. For det meste består det af en omgang diarré, opkast og feber, men i visse tilfælde kan det udvikle sig til mere alvorlige infektionssygdomme. De almindelige maveproblemer tager typisk nogle dage at kommer over, så medmindre man vil afbryde sin tur eller ligge syg i lejren indtil det værste er overstået, må man se vandrensning som en forudsætning for at kunne få tilstrækkeligt med rent drikkevand på turen.

Metoder til vandrensning

For at vandet kan betragtes som drikkeklart skal det være renset for vira, bakterier og protozoer, samt diverse større partikler og sedimenter. Alt efter hvilket område vandet er taget fra, kan graden af forurening samt kombinationen af forurenende elementer variere. Derfor vil område, rute og andre praktiske og naturlige forhold stille en række krav til hvilken rensemetode der egner sig bedst. Sommetider vil det være nødvendigt at kombinere flere metoder.

Se alt til vandrensning i webshoppen

Kogning

Ved at spilkoge klart vand i over 1 minut, renses det for de fleste mikroorganismer såsom vira og bakterier. Befinder man sig højt oppe i bjergene, skal vandet koge i 3-5 minutter før det er renset og sikkert at bruge. Kogning kræver brændsel, men skal man lave mad, te eller kaffe, er kogning en nem og oplagt måde at rense vandet på. Skal vandet bruges som drikkevand skal det køle ned først – og det kan tage lidt tid.

For at vandet er renset ordentligt, skal det spilkoge i over 1 minut 

UV/elektronisk vandrensning

Klart vand kan renses for 99,99 % bakterier, vira og protozoer ved at bestråle det med UV-lys i tilstrækkelig lang tid. UV-lys til turbrug kan fås i form af ’steripens’ som er batteridrevne mini-lysrør der stikkes ned i vandet og aktiveres i 50-90 sekunder. Man kan typisk rense 0,5-1 liter vand ad gangen.

Kemisk vandrensning

Kemiske vandtilsætningsstoffer renser vandet vha. klor og sølvioner og kan fås som dråber eller i tabletform. Katadyn Micropur Forte er vandrensningstabletter, der er nemme at have med i tasken. En pakke indeholder 100 tabletter, og der anvendes 1 tablet pr. 1 liter vand. Den stabiliserede klor renser effektivt vandet for vira, bakterier og protozoer, og sølvionerne holder desuden det behandlede vand rent i op til 6 måneder. Ved brug af kemiske vandtilsætningsstoffer skal man blot være opmærksom på, at vandet, der skal renses, skal være klart. Er vandet grumset, skal det renses vha. et vandfilter inden det behandles med tabletter eller dråber. Katadyn Micropur Forte-tabletterne skal virke i 30 minutter for at fjerne bakterier og virus, og 2 timer for at fjerne Giardia (protoza).

Katadyn Micropur Forte renser nemt og effektivt klart vand for forurening

Se alt fra Katadyn i webshoppen

Vandfiltre

Overordnet set, er vandfiltre til turbrug enten mekaniske eller manuelle. Som en ekstra luksus, er nogle varianter desuden udstyret med et aktivt kulfilter der også forbedrer smagen af vandet samt fjerner eventuel dårlig lugt. Alle vandfiltre har en vejledende makskapacitet der angiver hvor mange liter vand der kan filtreres inden filteret bør udskiftes. Makskapaciteten for langt de fleste vandfiltre til turbrug ligger mellem 150 liter helt op til 2000 liter. Visse typer af vandfilter kræver mere vedligeholdelse end andre, men stort set alle vandfiltre har godt af at blive skyllet igennem med rent vand fra hanen efter turbrug. På den måde opretholdes effektivitet og rensekvaliteten længst muligt.

Mekaniske vandfiltre

De mekaniske vandfiltre renser vandet ved at presse det gennem et filter vha. en pumpe der betjenes med et håndtag. De fleste modeller skrues direkte på drikkedunkens åbning, og vandet føres til filteret via en slange der placeres direkte i vandkilden. Selve filteret er oftest keramisk eller fremstillet af glasfiber. Disse filtre renser vandet for bakterier, protozoer, partikler og sedimenter, men porerne i filtrene er for store til at kunne rense for vira. Der findes dog mekaniske vandfiltre med et hulfiberfilter der også renser vandet for vira. Mekaniske vandfiltre er generelt dyrere, tungere og fylder mere i oppakningen end andre filterbaserede vandrensningssystemer. Den indbyggede mekanik skaber til gengæld et momentum under pumpningen der gør det nemmere at filtrere meget vand ad gangen, uden at blive for træt i hånden.

Manuelle vandfiltre

De manuelle vandfiltre renser vandet ved at det presses gennem et hulfiberfilter. Urenhederne sætter sig fast i mikroskopiske huller i membranen og fjernes på den måde fra vandet. Ved brug vil urenhederne med tiden hobe sig op i hulfiberfiltret. Dette vil ikke påvirke rensekvaliteten synderligt, men man vil opleve at filtreringstiden gradvist øges (her har graden af forurening i vandet selvfølgelig en indflydelse). Når renseprocessen tager mærkbart længere tid end i starten, skal filteret udskiftes. Visse systemer har filteret som en separat del der kan udskiftes når tiden er inde.

Vandblæresystemer

Manuelle vandfiltre renser i udgangspunktet vandet ved hjælp af den samme metode, men bruger forskellige teknikker til at presse vandet igennem filteret. Den letteste udgave er de såkaldte ’microfilters’. Disse består af et hulfiberfilter i en beskyttende cylinder af plastik. Platypus Quickdraw Microfilter & Reservoir System og Katadyn BeFree Filter består begge af et mikrofilter og en vandblære der passer til. Vandet fyldes i vandblæren og filteret skrues direkte på posen vha. et gevind. Vandet passerer gennem filteret og renses for bakterier, protozoer og partikler ved at presse på posen. Det rene vand kan overføres til en anden beholder eller drikkes direkte via drikketuden. Vær opmærksom på, at filterets dedikerede vandblære ikke må bruges til rent vand, når den først har været brugt til snavset vand.

MSR Thru-Link Inline Water Filter er et alsidigt og effektivt mikrofilter, der er kompatibelt med de fleste drikkesystemer. Vandblæren fyldes med vand direkte fra kilden og filteret monteres mellem vandblærens åbning og drikkeventilen. Undertrykket fra suget i slangen trækker vandet gennem filteret, så når vandblæren er sat i rygsækken, kan man drikke nyrenset vand direkte af drikkesystemet! MSR Thru-Link Inline Water Filter er helt oplagt, hvis man er vant til at bruge drikkesystemer. Det renser vandet effektivt for bakterier, protozoer og partikler, og det aktive kulfilter sørger også for en fin smagsoplevelse.

Se alt fra Platypus i webshoppen

Se alt til vandrensning fra MSR i webshoppen

Pumpesystemer

MSR Trailshot Microfilter renser vandet vha. håndkraft. Systemet består af et filter inkorporeret i en pumpe som betjenes med hånden. Slangen i den ene ende af filteret placeres direkte ned i kilden, hvor et finmasket net sørger for at filtrere større partikler og sedimenter fra. For hvert pump føres vand op igennem slangen til filteret hvor det renses for bakterier og protozoer. Det rene vand kan så fyldes i drikkedunken via en tud på den anden side af filteret. Dette system kræver en smule stamina, men er ellers nemt at gå til og fylder ikke meget i lommen.

Flowsystemer

Andre typer mikrofiltre benytter tyngdekraften som drivkraft, og kræver derfor ikke den store, menneskelige indsats. Ved MSR AutoFlow XL Gravity Filter 10 L kobles filteret til en 10-liters vandblære vha. slanger. Vandblæren fyldes op direkte fra kilden og hænges op, f.eks. i et træ. Kombinationen af tyngdekraften og den store vandmængde presser vandet gennem filteret, hvor det renses for bakterier, protozoer og partikler. Det rene vand kan tappes via ventilen i den anden ende af systemet. Denne type system er smart hvis man er en gruppe på tur, og gerne vil kunne rense større mængder vand ad gangen, uden at skulle arbejde hverken længe eller meget for det.

Se alt til vandrensning fra MSR i webshoppen

Filterflasker

Endelig findes der systemer, der har filteret direkte integreret i en drikkeflaske. Grayl GeoPress Purifier Bottle og Grayl UltraPress Purifier Bottle er to varianter af produkt der benytter samme system – den ene en lettere udgave af den anden. Flaskerne består af to cylindriske beholdere, hvoraf den ene passer ned i den anden. I bunden af den inderste beholder, sidder en udskiftelig komponent med et indbygget filter. Vandrensningen foregår ved at skille de to beholdere ad og fylde den yderste beholder med urent vand. Beholderen med vandet placeres på et jævnt underlag, og den inderste beholder placeres hen over åbningen med bunden (og filteret) først. Ved håndkraft, presses filteret ned i beholderen med vandet, hvorved vandet presses op igennem filteret. Det filtrerede vand ender så i den inderste beholder, rent og klart til brug! Udover at være en praktisk ”to i en”-løsning er Grayl GeoPress Purifier Bottle og Grayl UltraPress Purifier Bottle også de mest effektive løsninger på markedet lige nu, eftersom filteret renser vandet for absolut alt – bakterier, vira, protozoer, tungmetaller og salte, samt partikler og sedimenter. Og som prikken over i’et, er de selvfølgelig også udstyret med et aktivt kulfilter, der fjerner både lugt og dårlig smag.

Se alt til vandrensning i webshoppen

Samlet oversigt over vandrensemetoderne

 BakterierVira

Protozoer
bl.a. Giardia

Partikler og sedimenter

Tungmetaller og salte
bly, arsen og nitrat

Dårlig smag og lugt
Kogning✔︎✔︎✔︎
UV✔︎✔︎✔︎
Kemi✔︎✔︎✔︎
Vandfiltre
Mekanisk✔︎✔︎✔︎
Manuelt✔︎✔︎✔︎
Flaske✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Aktivt kul✔︎

 

Indholdsoversigt