Fie Rasmussen rykkede for nogle år siden teltpælene op ad den danske muld og flyttede til Island for at uddanne sig til gletsjerguide. I det følgende deler hun ud af sine erfaringer med hvordan man kan tage på tur i den storslåede islandske natur – uden at være nødt til at bruge opsparingen på at leje en firehjulstrækker!

Island – mere end et bloggerparadis!

Tekst og billeder: Fie Rasmussen (@fierasmussens)

Fra gården til Island

Jeg er vokset op hjemme på familiegården i Jylland. Jeg havde altid drømt om det vilde friluftsliv i bjergene. At lægge det mondæne liv i Danmark bag mig og bare rejse afsted. Da muligheden bød sig for at lægge alt bag mig, tage færgen med alt jeg ejer, ventede jeg ikke et sekund.

I dag arbejder jeg ved Icelandic Mountain Guides som gletsjer- og isklatre-guide på Europas største gletsjer. Min hverdag og al min fritid bliver enten brugt på isen og i bjergene, eller på lange afsides trekking-ture på Island. Efterhånden kender jeg de gode steder at tage til for at undgå mængden af turister, samtidig med at opleve den forunderlige natur. Island er på mange måder noget anderledes end hvad jeg var vant til hjemme i Danmark, og hver dag lærer jeg noget nyt. På Island handler alt om den rette planlægning, og ikke mindst altid at have en plan B…

At havn en plan B

Det var sidste dag på arbejde inden vi skulle på hyttetur. Vi kommer gennemblødte ind på kontoret, efter en guidet gletsjertur på Falljökull. Rebet, tøjet og skoene er pjaskvåde. Min kollega og jeg hængte vores udstyr til tørre, satte de sidste ting på plads, og gik ind på den nationale vejrstations hjemmeside. Der var gul advarsel for storm, med op til 40 mm regn i timen. Vi endte med at blive på arbejde en ekstra dag, da det ikke var sikkert at køre ud i stormen. Stormen havde lagt sig lige over vores planlagte hyttetur til en Nunatak på Vatnajökull. Hytten havde vi booket igennem Islands geologiske forening jorfi.is/.

Nu var det tid til plan B.

Dagen efter, ved godt mod, tog vi afsted mod Mýrdalsjökull og satte base op for vores hiking-ture de kommende dage. Vi lagde til i en hytte i Þakgil, Islands smukkeste hiking-lokation. Stedet har været brugt i mange hundrede år af de lokale landmænd som shelter, da det ligger nede i dalen omringet af høje bakker. Perfekt sted at undslippe stormen. Man kører i 30 minutter fra Sydislands hovedsæde, Vík, ind mod bjergene, på en gammel vej der indtil 50’erne var en del af ”Highway 1”. Vi kørte gennem hvad der føltes som flere forskellige planeter, på bare 30 minutter. Fra det ene sekund at være omringet af enge med får, til det næste sekund at være omringet af klipper og stenformationer, der lignede Mars. Vejene havde tydelige skar fra stormen og med maks. hastighed på 20 km/t, tog det noget tid at komme ind i dalen og væk fra vinden.

Vi ankom og lagde til, og det var forståeligt, at stedet er kendt som Islands smukkeste campingplads. Ikke nok med lokationen, så er der klippehuler over det hele, hvor den lokale grundejer har sat bænke og levende lys ind. Der er altid en person til stede over sommeren, som hjælper til med spørgsmål om hiking-ruter, historier og sørger for levende lys i hulen dagen lang. Der er hytter som enten kan bookes ved ankomst eller i forvejen på deres hjemmeside, og har man selv telt er det billigst og nemmest. Al betaling foregår ved ankomst.

Efter at have lavet aftensmad, spist og nydt det i hulen, var det tid til at gå til køjs, for de næste 3 dage stod på hiking.

Þakgil er mest kendt for sin gule rute. Det var den første på listen. En 17 km lang rute, der tager dig igennem en dal fuld af flodstrømme, sort aske og grønne mosbakker med frodig grønne bjerge over alt. Midt på ruten rammer vi den majestætiske isvæg af Mýrdalsjökull. Det er uden tvivl det smukkeste sted jeg har hiket på Island – og hvis man er tålmodig nok, kan man vente og høre når store isblokke fra væggene falder ned i dalen. Vi havde pakket ekstra lag i tasken, da man hurtig fik varmen i begyndelsen, men til tider ramte vinden og lagene røg på igen. Der er små strømme overalt på ruten hvor vi igennem de 4 timer kunne fylde vores drikkedunke op, uden filterrensning. 

For det meste pakker jeg kun tasken med det absolut nødvendige, for at holde den så let som muligt. Det indebærer som oftest:

  • Ekstra lag (dunjakke, regnjakke og evt. regnbukser)
  • Ekstra handsker
  • Raincover til rygsækken
  • Snacks/frokost
  • Termokop/drikkedunk
  • Førstehjælpssæt
  • Telefon/GPS (GPS kan være nødvendig i områder uden dækning, Þakgil har dækning, så snart man er ude af dalen).

Ofte er det alt man behøver på dagsture – jo mindre jo bedre.

Hiking-ruterne i Þakgil er bedst at tage når vind og regn har lagt sig, da de involverer stejlt terræn og til tider på en udsat bjergryg. Der er dog noget for enhver smag. Ruter helt ned til 4 km, der tager dig igennem betagende natur. Der er mulighed for at mixe ruterne sammen, da alle er forbundet. Det er op til dig selv og din rejsemakker hvad der passer jer bedst.

Siden jeg bor her året rundt, har jeg været heldig at se Island fra alle sider. De gode og dårlige. Igennem det hele, er det gået op for mig, at Island på visse punkter er misforstået. Primært; at prisen på en rejse til Island skal koste din halve opsparing. Island er dyrt, ja, men det behøver det ikke at være. Der er mange hacks som kan gøre turen billig og lige så begivenhedsrig. Det kræver bare en ting: planlægning!

Tips til at komme rundt på Island – billigt

Når man planlægger sin tur til Island, kan man hurtig blive fanget af ideen: Jeg SKAL leje en bil for at nå det hele. Det er ikke nødvendigvis sandt. Selv hvis du vil nyde bloggerparadiset eller hvis du vil finde vejen ind til højlandet, så er bilen ikke det eneste svar. Forstå mig ret, med bil har du en anden form for frihed, men det er ikke den eneste mulighed. Leje af bil er dyrt, både i forsikringer og dagspris, men også i benzin. Her kommer nogle budgetvenlige ideer, for der går busser til alle hjørner af Island, og det er den absolut bedste både at spare penge herovre.

Lufthavnsbussen ”Flybus”:  

Lad os starte fra begyndelsen. Når I ankommer til lufthavnen Keflavik, går der faste busser (både nat og dag) ind til Reykjavik. Transporttiden er ca. 45 minutter. De kan enten købes på forhånd på følgende hjemmeside: https://www.re.is/tour/flybus/, eller de kan købes så snart I lander, ved nærmeste disk.

Bedste App:

Der går busser til alle hjørner af Island, og det er den absolutte bedste måde at spare penge herovre.

Download appen Stræto, eller gå ind på www.stræto.is. Her kan du planlægge hele din tur med hjælp af offentlig transport. Du skriver bare start position og hvor hen i landet du vil rejse, og den finder den bedste hjælp.

Da der ikke går busser så ofte som herhjemme i Danmark, vil jeg anbefale altid at have stop på din tur.  Tag så langt du kan i den første bus, og stedet du skal skifte, kan du med fordel bruge et par dage før du tager næste bus. På den måde kan man dele den lange rejsetid op i små bider, og opleve Island på vejen.

Både billig og klimavenlig måde at rejse rundt.

Busser til højlandet:

Vil du langt væk fra alfarvejene, så er det Islandske højland perfekt for dig. Vejene derind kan være udfordrende, flere floder skal krydses og det kræver det rigtige køretøj. Hvis du vil ind i det smukke højland på f.eks. trekking tur, går der modificeret busser. Busser der er lavet til at tage alle offroads du kan forestille dig, krydse de vilde floder og samtidig bring dig sikkert og tørt frem.

På følgende hjemmeside, har du mulighed for flere forskellige busser til forskellige dele af højlandet. Der er både afgang fra Reykjavik samt andre byer længere syd på. Det er et budgetvenligt alternativ, i stedet for at leje en modificeret jeep.

https://www.re.is/highland-bus/

Der findes ikke dårligt vejr, kun forkerte klær

Det er ikke en hemmelighed at Island er kendt for sit vilde og foranderlige vejr. Der findes nok så meget information om hvordan man skal klæde sig, hvilket tøj der er nødvendig at bringe og hvad du kan lade ligge hjemme. Mit bedste råd: Klæd dig som et løg. Vejret kan hurtig ændre sig fra 15 m/s vind og regn, til lune 15 grader med en solrig himmel. Med flere lag, kan du hurtigt justere din egen komfort.

Sæson:

Vejret er præget af sæsonen, især dagslyset. Da Island ligger op ved polarcirklen, er der smuk midnatssol om sommeren og en smuk nattehimmel fyldt med nordlys om vinteren. Her er et kort oprids af fordele og ulemper i de to primære sæsoner.

Sommer:

Fordele: Masser af sollys, mildere vejr, smukke blomster og vegetation.

Ulemper: Mange turister, ingen nordlys, til tider meget vådt og regnfuldt

Vinter:

Fordele: Smukt nordlys, hviddækket landskab, få turister, perfekt for gletsjer- og ishule ture.

Ulemper: Mindre dagslys (omkring 4 timer), til tider ekstremt vejr.

Bedste sæson at besøge Island kommer an på hvad du vil opnå med turen. Sommer er perfekt for trekkingture, lange dage at udforske, se og opleve. Til gengæld er der fyldt med mennesker. Om vinteren får du det smukkeste vinterlandskab, nordlys og ikke mindst mulighed for flere adventureaktiviteter som snescooterture og ishule-besøg. Hvis du ikke ved hvad du vil vælge, vil jeg klart anbefale marts/april eller september/oktober. Her kan du få det bedste af begge verdener: Tid til at nyde sjove aktiviteter om dagen, før det bliver mørkt, samt muighed for at kunne nyde det dansende nordlys om natten. Samtidig slipper du for større mængder af mennesker, da du kommer ude for højsæsonen.

Vejrprognoser

Islands vejr løber på sin helt egen måde og det islandske meteorologiske institut har gennem mange år udviklet på deres prognoser, så de passer bedst til det islandske vejr. Vil man derfor have den bedste prognose på vejret, skal du bruge de Islandske hjemmesider (der også har en engelsk version):

https://www.vedur.is/

https://belgingur.is/

De opdaterer deres prognoser kl. 18:00 og 06:00 hver dag.

Mad på Island

Mad er uden tvivl en af de store syndere for pengepungen på Island. Jo længere væk man kommer fra hovedstadsområdet, Reykjavik, jo dyre bliver prisen i supermarkederne. Har man planer om at rejse rundt og lave sig egen mad, kan det betale sig at lave en madplan på forhånd, samt at købe så meget som muligt imens man er i Reykjavik. Det er vigtigt at indse jo længere væk man kommer, jo længere afstand bliver der i mellem supermarkederne, og der kan gå flere timer før du er tæt på et supermarked. Ofte har tankstationerne det basale, men til ekstra høj pris.

Det kan være en fordel at bringe mad fra Danmark og i kufferten herover. Er man til frysetørret mad vil jeg varmt anbefale at bringe det fra Danmark. Prisen er ekstrem høj på Island da det er dyrt at importere, og i høj efterspørgsel af turister.

Typisk laver jeg en madplan på forhånd, og undersøger opskrifter med ingredienser der ikke behøver nedkøling. Det tager lidt ekstra tid at planlægge, men det er i den grad værd for pengepungen.

Spring ud i det!

Med den rette planlægning i bagagen, skal man huske på det hele stadig kan ændre sig. Specielt på Island. Så det bedste man kan gøre på en tur til Island, og mit sidste tip: spring ud i det. Værste scenarie har du en anden tur en planlagt, men det ofte de historier hvor tingene går galt, vi rigtig husker.

Følg Fies liv som gletsjerguide i Island på Instagram

Få inspiration, råd og tips til vandreture i hele verden her på bloggen

Indholdsoversigt