Guide til vask og imprægnering af GORE-TEX

Der er ingen grund til at være nervøs ved at vaske sin GORE-TEX-beklædning. Tøjets funktion, komfort og levetid bliver kun bedre, hvis det bliver vasket når det trænger.


Se vores udvalg af vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen
.
Se alle vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen


Vask

Det er vigtigt at GORE-TEX og andre åndbare materialer vaskes regelmæssigt. Fedtstoffer og skidt fra kroppen vil med tiden sætte sig i membranen og stoppe de mikroskopiske porer til. Derved nedsættes åndbarheden, og man får ikke det maksimale ud af sin GORE-TEX. Man kan også risikere at kropsfedt og salt fra sved med tiden opløser den lim, der fastholder den vandtætte tape henover syninger.

Jo mere du bruger din GORE-TEX-beklædning, og jo mere du sveder i den, jo hurtigere bliver den snavset. Vask derfor jævnligt og hellere lidt for ofte end for sjældent. Vi anbefaler at man vasker sin GORE-TEX beklædning efter længere ture, hvor man har brugt det meget (7-14 dage), eller hver måned/hveranden måned ved let brug eller hverdagsbrug.

De fleste GORE-TEX-produkter kan maskinvaskes ved 40° C, men FØLG ALTID VASKEANVISNINGEN I TØJET. Brug et mildt og skånsomt  flydende vaskemiddel uden enzymer, og undlad at bruge skyllemiddel eller blegemiddel. Indstil evt. maskinen til et ekstra skyl.

Imprægnering

Man imprægnerer GORE-TEX for at bevare åndbarheden. Imprægnering omtales ofte som DWR-behandling, hvor DWR er en forkortelse for “Durable Water Repellant”. Imprægneringen/DWR-behandlingen holder ydermaterialet tørt i længere tid, og så længe ydermaterialet er tørt, ånder jakken bedre. Det skal bemærkes at det altså er yderstoffet man imprægnerer, og at det er åndbarheden, man vedligeholder. Imprægneringen har ingen indflydelse på GORE-TEX membranen og vandtætheden.

Den oprindelige imprægnering  fra fabrikken vaskes ud/slides af ved brug, og yderstoffet mister dermed sin vandafvisende evne. Dette mindsker åndbarheden, idet damp indefra har svært ved at trænge igennem det våde yderstof. Hvis jakken ikke er for gammel/slidt, kan man ofte genoplive den oprindelige vandafvisende effekt, med en vask og efterfølgende tur i tørretumbleren ved medium varme, hvis tøjet kan tåle tørretumbling. Det kan det meste skalbeklædning, men FØLG ALTID VASKEANVISNINGEN I TØJET! Vasken fjerner snavset og varmen tørretumbleren genopliver DWR’en. Det er vigtigt at jakken/bukserne er helt tørre, når de tages ud af tørretumbleren. Er det stadig fugtigt, har varmen ikke nået at reaktivere DWR-behandlingen.

Er det tid til at genimprægnere, anbefaler vi at sprøjte imprægneringen på, fremfor at vaske den ind. Sprayimprægneringen har den fordel, at man kan give jakken mere imprægnering på udsatte steder, og fungerer generelt lidt bedre end “wash-in”-produkterne.

Vasker man sin jakke jævnligt, vil det være rigeligt at bruge 2-in-1 vask og imprægnering. Er det længe siden tøjet er blevet vasket, får man det bedste resultat ved at vaske først og imprægnere bagefter. Efterfølgende tørretumbling giver det bedste resultat, selvom de fleste imprægneringsprodukter også fungerer fint uden tørretumbling.

Plejeprodukter

I vores webshop finder du de produkter du skal bruge til at vaske og imprægnere dit GORE-TEX tøj.

Til GORE-TEX anbefaler vi at vaske med Grangers Performance Wash.  Til imprægnering efter vask, anbefaler vi Grangers Clothing Repel eller Grangers Perfomance Repel Spray. Hvis man vasker sin skalbeklædning hyppigt, kan man ofte nøjes med at bruge Grangers 2-in-1 Wash and Repel, der både vasker og imprægnerer.

Se også denne lille video fra Arc’teryx om vask af GORE-TEX beklædning:

GORE-TEX: Wash Tutorial from ARC’TERYX on Vimeo.


Se vores udvalg af vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen
.
Se alle vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen


Læs også i udstyrguiden: