Guide til vask og vedligeholdelse af vandrestøvler

Det er de færreste brugsgenstande, der er fuldstændig vedligeholdelsesfri, og praktisk talt alting vil fungere bedre og holde længere, hvis man gør en lille indsats for at passe, pleje og vedligeholde det. Vandrestøvler er ingen undtagelse, og det kan virkeligt betale sig at pleje sit fodtøj. Friluftsfodtøj bliver generelt udsat for en del snavs og skidt! Udover et par pæne, rene støvler, sko eller sandaler, opnår man:

  • Længere levetid på fodtøjet
  • Blødere, smidigere og mere komfortabelt fodtøj
  • Bedre vandtæthed og/eller åndbarhed 

Se vores produkter til vask og vedligeholdelse af fodtøj i webshoppen

.
Se alle produkter til fodtøjspleje i webshoppen 


Vask

Vandrestøvler og sko laves i mange forskellige materialer. Uanset hvad støvlens overdel er lavet af, vil det forlænge dens levetid at rengøre den jævnligt. Har man f.eks. været på en uges vandretur, bør støvlen eller skoen rengøres og plejes inden den stilles ind i skabet igen – især hvis der er lang tid til næste tur.

Fodtøj vaskes bedst og enklest med lunkent vand, eventuelt med lidt mild sæbe i, og en blød børste eller klud. Det vigtigste er at få det skyllet godt og få sand, silt, grus og sten ud af materialet, da det over længere tid vil slide på materialerne, hvis de er fyldt med små spidse stenpartikler. Sørg for at få skyllet al snavs og evt. vaskemiddel ud af støvlen.

Husk også indersiden!

Et par vandrestøvler/-sko udsættes for store mængder sved, som bl.a. indeholder salt. Denne salt sætter sig i materialet på indersiden af fodtøjet, hvilket kan blive problematisk. Har støvlen læderinderside, vil læderet blive stift og tørre ud. Har støvlen tekstil-inderside og GORE-TEX membran, kan de spidse saltkrystaller over længere tid beskadige GORE-TEX membranen.
Kuren er heldigvis enkel: Efter endt tur, vaskes foret med lunkent vand, evt. med lidt mild sæbe i. Ud med indlægssålen, fyld støvlen op og lad den stå i blød lidt. Skyl efter med rent vand, og lad støvlen tørre godt igennem.

Fodtøj skal tørres ved almindelig stuetemperatur, væk fra direkte sollys, evt. med avispapir eller lignende i. Når fodtøjet er vasket og tørret, bør det behandles, for at holde materialerne bløde, smidige og vandafvisende. Her vil fremgangsmåden afhænge af hvilken type fodtøj, man har.


Pleje af støvler og sko:

Et par kraftige læderstøvler med inder- og ydersokker og indlægssåler!
Et par kraftige læderstøvler med inder- og ydersokker og indlægssåler!

Fuldlæderstøvler

Her menes støvler hvor hele overdelen er i læder, nubuck og evt. også ruskind, og indersiden også er i skind. Vi anbefaler imprægnering med det voksbaserede Sno Seal. Det trænger dybt ind i læderet og dets porer og hindrer vand i at trænge igennem. Det plejer også læderet, holder det smidigt og sikrer lang levetid. For bedst mulig imprægnering, varmes støvlen op før påføring – f.eks. i en ovn (50 grader) eller med en hårtørrer.

Bemærk, at man mister en del åndbarhed ved denne behandling. Skal du på tur et varmt og tørt sted, eller har din støvle fuldlæder overdel, men GORE-TEX membran, bør du følge nedenstående anvisning i stedet.


Vandrestøvle med GORE-TEX for. Foto: Frank Wiwe
Vandrestøvle med GORE-TEX for.
Foto: Frank Wiwe

Fodtøj med GORE-TEX

Har fodtøjet en vandtæt GORE-TEX-membran, er det ikke det yderste læder/nubuck/ruskind/nylon, der sørger for vandtætheden, men derimod GORE-TEX-membran, der ligger lige bag ydermaterialet. Fordi vandtætheden således er sikret, skal man blot sørge for at overdelen ikke tørrer ud og at den er nogenlunde vand- og smudsafvisende, så den ikke tager imod for meget vand og snavs. Det sidste sørger for at GORE-TEX membranen ånder bedst muligt. Plejeprodukterne er typisk en spray eller en mild creme, der påføres med en svamp, og som plejer skindet uden at lukke membranen til.

Efter en del år, kan GORE-TEX-membranen have udtjent sin levetid og lække vand. Fordi fodtøj udsættes for så mange små, skarpe salt- og stenpartikler, der sætter sig i materialerne, vil der ofte komme små huller og rifter i GORE-TEX-membranen efter lang tids hård brug. Det sker typisk steder hvor fodtøjet bukker/folder meget – f.eks. i knækket i forfoden. Fodtøj med læder, nubuck eller ruskind overdel, kan herefter imprægneres med Sno Seal, for at genopnå en fornuftig vandtæthed. Er der områder med nylon på fodtøjet, kan man ikke længere opnå 100% vandtæthed.


Gummikanter på vandresko/-støvler

Mange vandrestøvler og sko har en gummikant på snuden eller hele vejen rundt om bunden af skoen, der øger slidstyrken. Gummikanten kan med fordel plejes med silikone, for at holde gummiet blødt og smidigt og forhindre at det knækker, hvilket man nogle gange ser på gammelt fodtøj, omkring knækket ved forfoden af skoen/støvlen. Hvis man giver gummikanterne et tyndt lag silikone en eller to gange om året, burde man være ude over problemet.


Klassisk vandresandal
Klassisk vandresandal

Sandaler

Den eneste pleje disse kræver, er en rengøring nu og da. Sandaler og klip -klapper kan komme til at lugte helt fantastisk slemt, men det kan holdes på et acceptabelt niveau ved regelmæssig rengøring. Nylonsandaler med en syntetisk fodsengen kommer til at lugte værst, men de kan heldigvis også tåle, at man går lidt hårdt til dem. Tag en kraftig børste, vand og sæbe og skrub løs på fodsengen! Det er bedst at bruge antibakterielle sæber.
Undgå at vaske sandaler og klip-klapper i vaskemaskiner. Har man lædersandaler med en mikrofiber-fodseng, bør man være lidt mindre skånsom. Her gælder nogenlunde det samme som med lædersko og støvler: Lunkent vand, evt. en mild sæbe og en blød børste.

Læs også i udstyrguiden:


Se vores produkter til vask og vedligeholdelse af fodtøj i webshoppen

.
Se alle produkter til fodtøjspleje i webshoppen