Hængekøje på tur? Fordele og ulemper

Hængekøjer har længe været populære i haver og sommerhuse, til at slappe af med en god bog eller tage en middagslur i solen, men en hængekøje kan være andet og mere end en ophængt lænestol til sommerbrug. Med den rigtige hængekøje og lidt tilbehør, kan en hængekøje være et superkomfortabelt og overraskende praktisk alternativ til teltet på både korte og lange ture i det fri. I det følgende gennemgår vi nogle af de vigtigste fordele og ulemper ved hængekøjer.


Læs også: 10 tips til en god hængekøjetur


Se vores store udvalg af hængekøjer og tilbehør i webshoppen


Fordele - når du har hængekøjen med på tur

  1. Hængekøjer er superkomfortable. Den første oplagte fordel ved en hængekøje, er også den vigtigste grund til, at flere og flere mennesker sværger til hængekøjer: En godt ophængt hængekøje er ganske enkelt noget af det mest komfortable, man kan sove i.
  2. Hængekøjer kræver ikke jævnt, plant underlag. Den næste, og næstvigtigste, grund til at vælge hængekøje frem for telt er, at der er rigtig mange steder, hvor det er væsentlig lettere at finde et godt spot til hængekøjen end til et telt. Hængekøjen kræver i bund og grund bare to gode, solide træer, man kan hænge den op i, og måske et nogenlunde tørt og stabilt underlag, så man kan komme ind og ud af den. Er der træer i nærheden, er der nok også et godt sted at slå hængekøjelejr!
  3. Hængekøjer er ekstremt alsidige. Endelig kan man bruge hængekøjen langt mere end teltet. For det første er hængekøjen en komfortabel lænestol i løbet af dagen, og det gør lejrlivet i hængekøjelejren noget mere komfortabelt end i teltlejren. Et fuld udstyret hængekøje-setup med myggenet og tarp kan desuden ofte skilles ad og bruges separat, eller tilpasses specifikke forhold. Hængekøjen kan bruges som "almindelig" afslapningshængekøje i haven eller sommerhuset og en tarp er et utroligt alsidigt stykke friluftsudstyr, der kan bruges til en lang række formål.En "Tarp" fungerer som en slags "telt" for hængekøjen. Se Friluftslands udvalg af tarps.
  4. Hængekøjer giver utroligt meget komfort pr. vægt! Det er lidt i forlængelse af punkt 1. En fuldt udstyret hængekøje er ikke nødvendigvis lettere end et telt, især ikke hvis man er flere om at dele vægten for et let to- eller tremandstelt. Men en fuldt udstyret hængekøje med myggenet, tarp og underquilt behøver ikke veje mere end 2 kg, hvilket sagtens kan konkurrere med et let 1-mandstelt inklusive liggeunderlag, og hængekøjen vil i rigtig mange situationer være langt mere komfortabel!

Se Friluftslands udvalg af tilbehør til hængekøjer og find et godt myggenet og en tarp.


Ulemper ved en hængekøje

  1. Hængekøjer kræver ordentlige ophængsmuligheder. Den første ulempe er både den mest åbenlyse og den vigtigste. En hængekøje er selvfølgelig ikke en hængekøje, hvis den ikke hænger – så den kræver noget at hænge fra. En hængekøje giver kun mening, hvis man kan finde noget at hænge den op i., og derfor er hængekøjer stort set uanvendelige på ture over trægrænsen, eller i golde områder uden træer.
  2. En hængekøje kræver ekstraudstyr. En hængekøje er ikke bare en hængekøje. Selve hængekøjen er utroligt simpel og let, og koster ikke alverden, og det er derfor nærliggende at tænke på hængekøjen som det ultimative letvægts-shelter. Men for at den skal fungere som trygt og komfortabelt home away from home, skal der lidt ekstraudstyr til. En tarp, der beskytter mod regn og vind, og et myggenet til at holde insekter på afstand, er de to mest basale stykker ekstraudstyr. Derudover kræver hængekøjen en form for isolering i bunden, enten i form at et liggeunderlag eller en underquilt, ligesom det kan anbefales at have et fleksibelt og justerbart ophængningssystem med. Det kan løbe op, både i forhold til vægt og pris, så en hængekøje er ikke altid helt så let, kompakt og billig, som man måske umiddelbart  tænker.
  3. En dårligt ophængt hængekøje er ikke spor komfortabel. En ulempe ved hængekøjer er, at de kræver lidt finjustering for at hænge godt, og det kan tage lidt tid at blive fuldstændig komfortabel med sit setup. Det er især vigtigt, at man ikke spænder hængekøjen for stramt op. En velophængt hængekøje har et godt, dybt svaj, der giver mulighed for, at man kan ligge let diagonalt i hængekøjen. På den måde ligger man lidt mere fladt og man risikerer ikke at falde ud af hængekøjen. derudover skal man også have styr på tarpen og myggenettet, så der kan være lidt mere bøvl med en hængekøje end med et telt, hvis man er nybegynder.
  4. Hængekøjer egner sig dårligt til mere end én person. Der findes ekstra brede hængekøjer, der er lavet til to personer, men man skal alligevel være mere end almindeligt glad for at sove rigtig tæt, for at sove to i en hængekøje. Hængekøjer er oplagte egoist-boliger! Det betyder, at man ikke kan deles om vægten på samme måde som med et telt, hvis man er flere på tur, og det kan gøre hængekøjen til en lidt tungere løsning end de lette telte, når man er flere afsted. Til gengæld kan man lave en utroligt hyggelig hængekøjelejr, så besværet kan igen opvejes af komforten.

Hvem kan bruge hængekøjer?

Hængekøjer er for alle, men det er selvfølgelig ikke alle, der vil foretrække hængekøjer frem for telte, og der er helt klart situationer, hvor en hængekøje ikke kan bruges. Hængekøjer egner sig generelt bedst til ture i nogenlunde beskyttede områder, hvor der er træer til at hænge hængekøjen op i og man ikke er alt for udsat for hård vind. Til gengæld giver hængekøjen en meget mere fri fornemmelse end teltet, og tilbyder utallige tilpasningsmuligheder. I godt vejr kan man droppe tarpen og sove under åben himmel, og er man et sted, hvor der ikke er myg og lignende, kan man lade myggenettet ligge derhjemme og få et lettere og mere simpelt setup. Og så kan hængekøjen fungere som stol i dagtimerne, ligesom tarpen giver ly til madlavning i dårligt vejr uden at man behøver at sidde klemt inde på samme måde som i et telt. Især på ture i Danmark og det sydlige Sverige, hvor der er masser af skov og træer, men det ikke altid er lige til at finde en god teltplads, vil det være helt oplagt at skifte teltet ud med en hængekøje.


Læs også: 10 tips til en god hængekøjetur


Se vores store udvalg af hængekøjer og tilbehør i webshoppen


Tjek også den amerikanske hængekøje-entusiast Derek Hansens side "The Ultimate Hang", der er spækket med gode råd og vejledning til hængekøjer.