Gode råd til at holde din oppakning tør i al slags vejr

Selvom det kan regne hele året, er efteråret for alvor højssæson for vådt og utilregneligt vejr. Og vådt og utilregneligt vejr kræver pålidelig vandbeskyttelse - både af dig selv og din oppakning. I det følgende giver vi nogle gode råd til hvordan du holder din rygsæk og dens indhold beskyttet mod regn og sjask - uanset om det er på cyklen til hverdag, på  kanoturen eller en flerdages-vandretur.

Hold hele oppakningen tør

Du kan groft sagt beskytte din rygsæk og dens oppakning på to måder: fra ydersiden eller fra indersiden. Alt efter om du kun skal holde stand mod regnvejr på en dagtur, eller om vi taler om mange dage med tung, insisterende regn, vil der være fordele og ulemper ved det ene og det andet.

Raincover - regnovertræk til rygsækken

Den letteste måde at holde din rygsæk beskyttet, er at købe et regnovertræk til den. Et regnovertræk til en rygsæk er groft sagt et stykke vandtæt stof i en passende størrelse og form, der kan strammes ind, så det griber om selve rygsækken, og lader skulderstropperne og hoftebæltet stikke ud. Sørg for at købe et raincover, der hverken er alt for stort eller for småt til din rygsæk - hvis det er for småt beskytter det ikke ordentligt, og hvis det er alt for stort hænger det og slasker. På ture i hårdt, stormfuldt vejr med stor rygsæk, kan det være en fordel at regnovertrækket kan spændes hen over rygstykket på rygsækken, så man ikke risikerer at det blæser af. Til hverdagsbrug kan det  anbefales med et raincover i en pangfarve, der gør dig mere synlig i trafikken.

Raincovers er lette at have med at gøre, fylder og vejer ikke ret meget, og de er fremragende til at beskytte mod regnvejr. Til gengæld er de åbne langs ryggen, så der kan altså komme vand ind til rygsækkens indhold hvis man er ude i helt umuligt vejr med hård vind og regn i mange timer eller dage i træk. Her kan man overveje at bruge en pack liner til at sikre, at al rygsækkens indhold forbliver tørt, uanset hvad.

Fordele ved raincovers

 • Fylder og vejer ikke ret meget
 • Kan enkelt og hurtigt findes frem, hvis det bliver nødvendigt
 • Beskytter alle rum, samt ting, der er spændt på ydersiden af rygsækken
 • "High visibility"-raincovers gør dig mere synlig i trafikken

Ulemper ved raincovers

 • Beskytter kun mod regn
 • Kan være upraktiske i hård vind

Se vores udvalg af regnovertræk

Pack liner - vandtæt inderpose til rygsækken

Hvis man skal være helt sikker på at holde rygsækkens indhold fuldstændig tørt, uanset hvad man begiver sig ud i, er en "pack liner"vejen frem. En pack liner er en vandtæt pakpose med rullelukning, der er stor nok til at fylde hele rygsækkens hovedrum ud. En pack liner sørger altså for at holde indholdet i rygsækkens hovedrum tørt, uanset hvad. En ordentligt lukket rullelukning kan tåle nedsænkning i vand, så en pack liner sørger også for at holde rygsækken oven vande og indholdet tørt, hvis den ryger i vandet på en kanotur.

Fordi pack lineren er inde i rygsækken, giver den desuden mulighed for at komme til sidelommer, remme og justeringer på ydersiden af rygsækken. En ulempe er dog at selve rygsækken bliver gennemblødt, samt at man skal have separate liners til rygsækkens forskellige rum. Derfor vil pack liners især være oplagte på flerdagesture i vådt vejr, hvor det kun er et spørgsmål om tid før selve rygsækken alligevel bliver gennemblødt - regnslag eller ej - og man har brug for at kunne holde oppakningen fuldstændig tør. Til hverdagsbrug og kortere ture vil et regnslag i mange tilfælde være en lettere og mere praktisk løsning.

Fordele ved pack liners

 • Fylder og vejer ikke ret meget
 • Holder indholdet fuldstændig tørt - selv hvis rygsækken ryger i vandet!
 • Giver mulighed for at komme til småting på ydersiden af rygsækken
 • Bliver ikke påvirket af vind

Ulemper ved pack liners

 • Holder kun hovedrummets indhold beskyttet - selve rygsækken bliver våd
 • Gør det lidt mere besværligt at komme til rygsækkens indhold

Se vores udvalg af pack liners

Se vores udvalg af vandtætte pakposer

Vandtæt beskyttelse af småting og værdigenstande

Udover beskyttelse af selve rygsækkens indhold, er det næsten altid en god idé at have yderligere vandtæt beskyttelse til de ting, der absolut ikke må blive våde - f.eks. dunsoveposen, mobiltelefonen og kameraet. Små, vandtætte pakposer med rullelukning vil være gode til alt fra soveposen til førstehjælpssættet, og et vandtæt cover til mobiltelefonen, der stadig giver mulighed for at bruge både skærm, kamera og telefon, vil også være oplagt på de fleste ture. Et vandtæt cover til mobilen holder den også beskyttet til hverdag, når den f.eks. ligger i bukselommen eller den vandtætte lomme på skaljakken (der aldrig er 100 % vandtæt, og desuden kan blive fugtig af den varme, fugtige luft, der trænger ud indefra, når kroppen ånder gennem membranen).

Vandtætte poser og etuier til vigtige småting er anbefalelsesværdige både til hverdag og på tur. De sikrer at de ting, der ikke kan tåle vand, forbliver fuldstændig tørre, og de gør det også lettere at holde styr på hvad der ligger hvor i rygsækken, så man hurtigt kan finde det, man skal bruge.

Se vores udvalg af vandtætte pakposer og vandtætte  etuier til elektronik