Af Bjørn Arnel Iisager, klatrer og Friluftsland-ambassadør

Kluvna stenen på Kjugekull har været et ikon for turister og en fast seværdighed for gående i mange år. For klatrere repræsenterer Kluvna stenen de højeste og mest indbydende linjer som skoven har at byde på. Forsiden af stenen har været hovedattraktionen, da linjer som “Alle vil til himlen, men ingen vil dö” og “Caspersens arête” strækker sig højt og stolt over jorden. På bagsiden findes en mindst lige så interessant historie, om end ikke lige så besøgt – endnu.

Bagsiden af stenen er rundet som en hvalkrop eller som boven på et skib, og er indkredset af fine grønne træer. Lyset trænger ind fra toppen og falder på midten af væggen, hvor en serie af tynde og fine små greb viser vejen op. Det er et støvet og glemt projekt, en gigant som mange har forsøgt at fælde i tidens løb. Selv jeg har været forbi et par gange, stået i solstrålerne mellem træerne og drømmende kigget op ad væggen.

En gang for et par år siden satte jeg et topreb og rensede den helt op. Der dukkede greb frem under mosset og jeg begyndte at tro på at linjen kunne klatres. I år, på efterårsferiens første dag, var det tid til endnu et besøg i skoven. Jeg havde reb med. Jeg ville teste toppen med reb på, samt rense den, så det i det mindste ikke skulle være mos, der kunne stoppe mig. Den var groet helt til igen, så det tyder på at den ikke har haft mange bejlere siden sidste rensning. I løbet af formiddagen gav jeg nogle forsøg. Grebene er meget skarpe og bevægelserne svære, så huden var på et minimum allerede fra start. Det er en præmis at huden bliver slidt når man klatre på små greb, så jeg var indstillet på at jeg skulle klatre med tapede fingre resten af dagen. Første session sluttede med påbegyndende splitters på venstre hånd, samt en blødende pegefinger på højre. Jeg vidste jeg havde taget fat, eftersom jeg måtte betale så dyrt i “følgeskader”. Jeg besluttede at temperaturen nok var lidt for høj, så min hud var for blød og derfor splittede. Endnu et forsøg til slut på dagen måtte være løsningen.

Vi fortsatte vores dag andre steder i skoven. Smil, grin, frustration og koncentration er altid indeholdt i en dag på Kjugekull og hverdagen derhjemme forsvinder for et kort øjeblik.

Da dagen begyndte at gå på hæld og lyset begyndte at forsvinde, faldt temperaturen og luftfugtigheden. Jeg fik en fornemmelse af, at det kunne lade sig gøre. Tilbage på Kluvna stenen var mørket faldet på. Jeg havde min store lampe med, så manglende lys ikke kunne stoppe legen. Første forsøg var tæt på at lykkes. En anderledes ro var tilstede i kroppen. Måske var det troen på, at det kunne lade sig gøre. Jeg ventede et par minutter – mest af alt så jeg holdt op med at svede på fingrene efter det første forsøg. Jeg kølede fingrene på klippen så hudens temperatur kunne falde.

Det næste forsøg var intenst. Første træk er et svært deadpoint og da jeg gik bevægelsen, satte jeg koncentrationen i et ekstra gear. Jeg lod kroppen gøre arbejdet, tænkte ikke på noget og flød med gennem sekvensen. I toppen, på kanten af blokken, stoppede jeg op et øjeblik. Jeg ville trække vejret og sikre mig, at jeg ikke lavede fejl. En rockover og to fodflyt mere og så var “Hurtige hænder, hurtige fødder” endnu en seværdighed for turister og gående på Kjugekull.