Skal jeg vælge en softshell eller hardshell jakke? Nøglen til at færdes udendørs i al slags vejr er, at kunne tilpasse sin beklædning til vejrforholdene og aktivitetsniveau. Når man køber outdoor-beklædning, støder man derfor konstant på udtryk som “svedtransporterende”, “åndbar” og “hurtigtørrende”, der alle beskriver vigtige egenskaber ved funktionel beklædning til turbrug. Vi vælger, og det gør vi med rette, beklædningsgenstande, der har til formål at hjælpe kroppen med at opretholde en behagelig temperatur.

Vind- og vandtæt yderbeklædning (hardshell) er et must på alle længere ture, og har med rette en plads i de flestes outdoor-garderobe, men langt det meste af tiden vil langt de fleste være langt bedre tjent med at have deres hardshell i tasken end på kroppen. Medmindre det styrtregner, vil risikoen for at blive gennemblødt af sved være det primære problem, ens tøjvalg skal være løsning på. Og her hedder løsningen softshell.

blog_camilla6
Camilla Hylleberg klatrer klippe i en tynd softshell.

Hvad er en Softshell?

“Softshell” er en fællesbetegnelse for al yderbeklædning, der er vindafvisende og modstår en smule regn, men som ikke er vandtæt, og ofte heller ikke 100% vindtæt.  Softshell kommer i et væld af forskellige materialer med hver deres niveau af slidstyrke og vindresistens, og at vælge den rette softshell er nøglen til at få det bedste ud af sine inder- og mellemlag, og holde kropstemperaturen i balance.

“Når man er aktiv, sveder man. Det kommer man ikke uden om!”

Sved og åndbarhed

Når man er aktiv, sveder man. Det kommer man ikke udenom. Jo højere aktivitet, jo mere vil man svede. Her vil et godt svedtransporterende inder- og mellemlag sørge for at varmen og fugten bliver ledt væk fra kroppen. Men hvis det yderste lag er for tæt, vil fugten kondensere og blive siddende inde i systemet, og man vil blive våd og nedkølet! Til aktiviteter, hvor man ved, man kommer til at svede, gælder det derfor om at have så lidt vindresistent yderlag, som forholdene tillader. Man snakker ofte om ”breathability” eller åndbarhed, men skal man undgå at svede, er ”breathability” ikke nok. Her har man brug for hjælp udefra, og så er ”air permeability” nøgleordet: Det gælder simpelthen om at tillade den rette mængde vind at kunne passere gennem det yderste lag, og lade vinden hjælpe til med at transportere fugt og overskudsvarme væk fra kroppen.

Emil Meade
Friluftsland medarbejder Emil Meade iført softshell (Arc’teryx Gamma SL Hybrid Hoody) – alpinklatring i Saas-Fee, Schweiz.

Er det f.eks. frostvejr og blæsende, er man ofte nødt til at have høj vindresistens, for ikke at blive for hurtigt afkølet af vinden, men selv her er en rimelig tæt softshell ofte mere end rigeligt. Og er man aktiv i f.eks. 5-10 grader, vil det kun være en fordel, at lade lidt vind passere gennem yderlaget. Er det endnu varmere, eller er aktivitetsniveauet højt, kan man nogle gange helt undvære softshell’en, og nøjes med at bruge sit mellemlag som yderste lag.

Hvad med Hardshells? De helt vind- og vandtætte jakker?

Hardshells er fantastiske, og en god hardshell kan være et regulært fort når det styrter ned, eller er ekstremt koldt og stormende. Og hvis aktivitetsniveauet er tilstrækkelig lavt, ånder en god hardshell godt nok til at holde dig tør. Men i alle situationer, hvor pulsen kommer op – og det gør den ofte når man færdes i naturen! – vil en softshell være det bedste valg. Vælger man en af de mindre vindtætte softshells, skal man være forberedt på, at man måske har brug for et lidt varmere inder- eller mellemlag, end man er vant til under en hardshell. Til gengæld er man varmere klædt på når man står stille, og sveder mindre når man er aktiv, og det må siges at være win-win! Og sidst, men ikke mindst, giver man sine lækre mellemlag mulighed for at gøre det, de kan: transportere fugt og overskudsvarme helt væk fra kroppen! – og ikke bare ud til det yderste lag, hvor fugten vil kondensere og blive til vand, der ligeså stille vil gennembløde beklædningen og nedkøle kroppen.

A&L.Peru-36_web
Anker Bak iført softshell (Arc’teryx Squamish Hoody) – på vej mod Huascaran, Peru.

Find den rigtige softshell til dig

Kig forbi vores webshop og se udvalget af softshells, eller kig ind forbi en af vores butikker og få hjælp til at finde ud af hvilken softshell vil passe bedst til lige præcis dit behov.

– Se udvalget af softshelljakker i webshoppen– Se udvalget af softshellbukser i webshoppen

– Læs mere om Softshell i udstyrsguiden– Læs mere om lag-på-lag-princippet i udstyrsguiden