Fire korte film, der kan give inspiration til isklatresæsonen

Isklatring er en fantastisk sport: Her kombineres den udendørs klatrings krav til fysik, teknik og erfaring med et barskt vintermiljø, der også stiller store krav til udstyr, fysik og erfaring. Og så har de frosne vandformationer en særlig æstetisk kvalitet, der yderligere er med til at gøre isklatring til en helt speciel og meget intens oplevelse. Er man glad for klatring, vinterlandskaber, kulde og lækkert udstyr, er isklatring en fuldstændig oplagt friluftsaktivitet! Is-sæsonen er efterhånden over os, og derfor synes vi det er på sin plads med et par små film, der forhåbentlig kan give nye og gamle, såvel som kommende, isklatrere blod på tanden.

God fornøjelse


Den klassiske: ”Stormbringer – No Retreat”

Mathias Scherer og hans kone Tanja Schmitt er to af de mest aktive isklatrere på den europæiske scene. De to har klatret enorme islinjer overalt i verden, og har efterhånden rigtig mange kilometer hård og kompleks isklatring i armene og benene – mange af dem sammen med Tanjas søster, Heike. Kortfilmen ”Stormbringer”, fra november 2015, fortæller historien om et længerevarende projekt i Eidfjord, Norge. Filmen følger Tanja, Heike og Mathias i tre forsøg på Fjånefossen, samt en førstebestigning af en anden linje i samme område, som de døber ”Stormbringer”. ”Stormbringer er en klassisk ”klatrehjemmevideo”, hvor de tre klatrere selv fører kameraet, og er en autentisk og intim skildring af klassisk isklatring på store linjer.


Den spektakulære: ”Climbing Ice – The Iceland Trifecta”

I denne kortfilm fra november 2015, har den amerikanske klatrer, fotograf og filmskaber Tim Kemple sat slovenske Klemen Premrl og schweiziske Rahel Schelb stævne i Island. Målet er at opsøge, klatre og filme nogle af de helt spektakulære isformationer, man kan finde i Island. I stedet for klassiske linjer på store vandfald, byder ”The Iceland Trifecta” på fantastiske billeder af spektakulær klatring på isbjerge, i isgrotter, og i enorme gletscherspalter.


Den alternative: ”Desert Ice”

”Desert Ice” er historien om fire klatrere på jagt efter noget så atypisk som isklatring i en ørken – Zion National Park i Utah, USA. I centrum har vi klatrerne Jesse Huey og Scott Adamson, der også står for den mest spektakulære del af klatringen. ”Desert Ice” er en rigtig fin lille film, der følger en lille gruppe klatrere med masser af eventyrlyst, gåpåmod, humør og entusiasme – og så byder den på masser af nervepirrende klatring i utraditionelle omgivelser!


Den ”lokale”: ”Rjukan: The Power of Water”

Black Diamond kørte sidste år en lille feature om isklatre-destinationen Rjukan i Norge. I denne lille film, har de sendt Ines Papert og Heike Schmitt til Rjukan for at klatre, og desuden får vi fortalt historien om den lille by i Telemark. Danske Jakob Fink, der driver det isklatreorienterede ”Old School Hostel” i byen, og er bandt arrangørerne af den årlige ”Rjukan Ice Festival”, er blandt dem, der fortæller historien om Rjukan, og den rolle vandet har spillet, og stadig spiller, for byen. ”Rjukan: The Power of Water” er en fin lille introduktion til et lille norsk isklatre-mekka, der ikke ligger ret langt væk fra Danmark, og for de fleste danskere vil være et oplagt sted at tage de første spæde skridt ind i isklatringens verden.

Læs mere om “Rjukan Ice Festival

Er man rigtig hurtig, kan man akkurat nå at tilmelde sig et begynderkursus eller en workshop for viderekommende på Dansk Klatreforbunds isklatretræf i Kandersteg, Schweiz. Læs mere på dklaf.dk