Vores gode ven Kenneth Jensen er i fuld gang med træningen til sommerens alpine klatreprojekter i alperne. Vintersæsonen blev brugt på at træne is- og mixklatring, og nu hvor solen er begyndt at titte frem lidt oftere, temperaturerne er steget og klipperne er tørre, er han gået i gang med at pudse klippeklatreformen af. Kenneth var for nylig i Bohuslän nord for Gøteborg, hvor der blandt andet blev lejlighed til at træne lidt “jam”-klatring.


Bohus for “jam-begyndere”

 Af Kenneth Jensen

En af mine venner, Lasse, som er super passioneret indenfor jam-klatring, introducerede mig for teknikken på “strukturvæggen” i Blocs & Walls, København. Kort sagt går jam-klatring ud på, at man klatrer op ad en åben sprække i klippen ved at knytte sine hænder på forskellig vis og på den måde lave et jam (håndlås), hvor hånden sidder fast i sprækken og kan bære ens vægt. Får man først begravet sin hånd i en god sprække, så hænger man rigtig godt. Siden efteråret har jeg løbende øvet mig på det tekniske, og jeg har glædet mig helt vildt til at få testet formen og teknikken af på ægte Bohus-granit. Netop Bohus er et populært sted for denne slags klatring.

På den sidste klatredag i Bohus gik det løs, og jeg har klippet lidt film sammen omkring klatreruten. Ruten hedder “Bästa leden i Välseröd” og er graderet 6-. Jeg fik klatret ruten i første hug, men jeg vil ikke påstå at jeg “fløj” op af ruten i balletstil. Jeg havde en del passager, hvor jeg skulle lede en del efter de gode steder til hænderne, og det har jeg selvfølgelig klippet fra i filmen og efterladt et fuldstændig stilrent indtryk af klatringen! 🙂

Hvis du skulle have have lyst til at tage til Bohus, kan jeg varmt anbefale et opstartssted som hedder “Nordens Ark”. Ruterne er i den nemmere afdeling (5-grad), sikringerne er forholdsvis gode og det er muligt at sætte topreb*. Derudover er der 40 dejlige højdemeter at klatre på og 40 meter får man ikke på Kullen! 🙂


Se flere blogindlæg fra Kenneth


*OBS: Ruterne på Nordens Ark er op til 40 meter lange og alt er naturligt sikret, så selv om det kan lade sig gøre at sætte et topreb, er Nordens Ark ikke et oplagt sted at dyrke toprebsklatring. Er man ny til klatring i Bohuslän, kan man også overveje Rågårdsdal, hvor ruterne er kortere (ca. 20 m) og det er langt mere oplagt at sætte et topreb.)