Vi har forsøgt at samle nogle gode forslag til julegaver i forskellige prisniveauer til forskellige friluftstyper, som man kan bruge som inspiration til julegaveindkøbet.  I denne omgang er det klatreren, det gælder. Klatring er selvfølgelig ikke bare klatring, så vi har prøvet at finde noget, der kan glæde både bouldereren, sportsklatreren, trad-klatreren og alpinisten.


Se flere julegaveideer i vores julegaveguide i webshoppen


1. Børster. Masser af børster!

Hvis du nogensinde har været i en boulderhal, eller stået foran en stor sten på Kjugekull, har du sikkert set en bomstærk klatretype stå og børste ivrigt på et lille greb. Bouldering stiller store krav til friktionen, og både i klatrehallen og udendørs har man simpelthen behov for at børste gammel kalk, skidt og snavs væk fra grebene, hvis man skal have de bedste forudsætninger for at “lukke” lige præcis det problem, man havde udset sig. Børster er derfor en essentiel del af den seriøse boulderers oppakning! Skal du købe julegave til en, der er helt grebet af bouldering, vil et sæt børster være en strålende gaveidé.

21595
Black Diamond Brush Set. 169,-

Se vores udvalg af klatretilbehør i webshoppen


2. Lidt til fingrene. Opvarmningsring, sportstape og klatrebalsam

Klatreres fingre har det hårdt: De skal både bære en forbandet masse vægt, og skal holde fast i alt muligt ubehageligt – fra små, skarpe greb til store ru flader. Det går både ud over huden og senerne, og klatrere er ikke altid særligt gode til selv at passe på deres fingre. Du kan til gengæld hjælpe din yndlingsklatrer til at hjælpe sig selv med følgende lille udvalg af “hjælp til selvhjælp til klatrefingre”: En gummiring til at varme fingrene op, en rulle sportstape til at støtte overbelastede fingerled og en balsam til at reparere ødelagt hud. Gummiringen er god til at få gang i muskulaturen i fingre og underarme, og er glimrende til at varme lidt op – især på klippeklatreture hvor man tit bare har lyst til at hoppe direkte på klippen, og kommer til at springe opvarmningen over. Sportstapen er nyttig, når man alligevel er på grænsen til en skade i en finger, men ikke helt kan lade være med lige at klatre lidt, og den bør altid være med i tasken på klatretur. Fingerbalsamen er helt uundværlig til at redde huden på fingrene på længere klatreture, hvor huden er helt tyndslidt efter to dage, og man gerne stadig gerne vil klatre igennem resten af ugen. Et godt lille sæt, der burde falde i både bouldereres, sportsklatreres og trad-klatreres smag!


Se vores udvalg af klatretilbehør i webshoppen


3. En STOR kalkpose!

De små kalkposer, der hænger bag på, er gode når man klatrer reb og skal have kalk med op ad en rute, men til bouldering er de ikke meget bevendt. Det er upraktisk at de ikke kan stå eller ligge på jorden eller madrassen uden at man risikerer at vælte dem og spilde halvdelen af kalken, og der er ikke nogen praktiske lommer til børster, sportstape, mobiltelefon og alle de andre småting, man har med sig når man bouldrer. Og så skal man ikke undervurdere den signalværdi der ligger i at have en ordentlig kalkpose og en masse kalk med sig ned i boulderhallen – en kalkpose til rigtig bouldering kan næsten kun være for lille! Black Diamond Mondo er en superlækker boulderkalkpose med rullelukning, så den holder tæt i tasken, magnetsamlig i toppen, så kalken ikke ryger ud, hvis man skulle komme til at vælte den, to lynlåslommer til sportstape, mobiltelefon og lignende og elastikholdere til børster!

Black Diamond Mondo Chalk Pot. 259,-
Black Diamond Mondo Chalk Pot. 259,-

Se hele vores udvalg af kalk og kalkposer i webshoppen


4. Et gym-reb

Klatrer man andet end bouldering, skal man bruge et reb. Der findes mange forskellige typer klatrereb, og alt efter om det er sportsklatring, traditionel klatring, isklatring eller alpinklatring, man foretrækker at kaste sig ud i ude i naturen, kan man foretrække forskellige typer reb. Der er dog én type reb, alle klatrere har glæde af: et gym-reb! Et “gym-reb” er kort sagt det reb, man bruger til al sin indendørs træning. Udendørsreb skal tit være enten meget lange, meget lette, have en vandafvisende coating eller noget andet specifikt, og et lækkert udendørsreb er tit både for langt og for dyrt til at det er rigtig fedt at bruge og slide indendørs. Så forkæl din yndlingsklatrer med et slidstærkt og lækkert 40 m langt reb til indendørsbrug, så de kan spare deres pisselækre 80 m lange 9,2 mm-reb til turene til Siurana eller Ceüse. DMM statement er et af markedets fedeste reb til den slags, og 40 m-varianten er perfekt til de danske klatrehaller.

DMM Statement 10,0 - 40 m. 899,-
DMM Statement 10,0 – 40 m. 899,-

Se hele vores udvalg af klatrereb i webshoppen


5. En let, varm jakke.

En god, varm jakke, der ikke vejer og fylder noget, er et næsten uundværligt stykke udstyr for alle, der klatrer udendørs. Uanset om man er til bouldering, sportsklatring, trad-klatring, isklatring, eller alpinklatring, er det essentielt at kunne holde sig varm, når man holder pauser. Til is- og alpinkaltring, er det åbenlyst nødvendigt med godt, varmt tøj, men selv til bouldering og sportsklatring bliver en let, varm jakke hurtigt det stykke beklædning, man nødigst vil være foruden. Klatring på klippe er bedst, når temperaturen er lav og friktionen mellem huden og klippen er god, og så er det vigtigt at kunne holde sig varm i pauserne – for ikke at tale om de kølige aftener i teltet eller på campingpladsen. Derudover er en tynd, let fiber- eller dunjakke også utroligt praktisk på stort set alle andre slags ture og rejser, og til hverdag i vinterhalvåret. Arc’teryx Atom AR er lidt af en klassiker på den front, og vil være et sikkert hit på alle former for klatreture hele året (for ikke at tale om skiture, vandreture, eller de kolde vinterdage herhjemme…).

 

Arc
Arc’teryx Women’s Atom AR Hoody. 2299,-

Se hele vores udvalg af varme, lette jakker til kvinder i webshoppen


Arc
Arc’teryx Men’s Atom AR Hoody. 2299,-

Se hele vores udvalg af varme, lette jakker til mænd i webshoppen


Se også: Tøj med god bevægelsesfrihed og fornuftig slidstyrke