Bouldering på Kjugekull

Kjugekull ligger i sydvestenden af Ivösjön i Skåne, få timers kørsel fra København. Her findes teknisk bouldering på alle niveauer. Der er både slabs, highballs, overhæng, crimps, slopers og hvad man ellers måtte ønske sig. Klatringen er for det meste teknisk og friktionspræget, og på hård, fast granit. Kjuge er et godt sted at stifte bekendtskab med bouldering på klippe, enten på en dagtur eller en weekendtur.

Føreren og YouTube-kanalen giver overblik og beta

Føreren til Kjugekull, “Kjugekull bouldering”, kan bestilles online og den kan også købes i nogle af de københavnske klatrehaller. På den tilhørende YouTube-kanal, KjugeBloc, kan du desuden se videoer af en lang række problemer, hvilket både er en stor hjælp til at udvælge projekter hjemmefra og få beta, hvis du står foran den rigtige blok og har fundet det rigtige problem, men har svært ved at gennemskue linjen eller sekvensen.

Foto: kjugekullbouldering.se
Foto: kjugekullbouldering.se

Kjugeskolen – inspiration til dine Kjugeture

På Friluftslands YouTube-kanal kan du få råd og inspiration til klatring på Kjugekull (og i det hele taget) fra nogle af Danmarks dygtigste klatrere. Tjek videoserien “Kjugeskolen” ud:

 

Få inspiration til dine Kjugeture i vores videoserie “Kjugeskolen” 

Tag afsted i vinterhalvåret, hvis du vil have den bedste friktion

Man kan klatre på Kjugekull hele året, men højsæsonen er vinterhalvåret, ca. fra oktober til marts-april, alt efter vejret. Udendørs bouldering er meget friktionsafhængigt, og varmt sommervejr gør det rigtig vanskeligt at klatre problemer i den sværhedsgrad, dit klatreniveau ellers burde tillade. Nå temperaturerne kryber under 10 grader begynder friktionen at være rigtig god, og så begynder de dedikerede Kjugerotter at stikke hovederne ud af deres sommerhi. 

Vær opmærksom på at visse dele af skoven godt kan være lang tid om at tørre efter et regnskyl i den kolde, fugtige halvdel af året, så hvis du vil have optimale forhold, skal det helst have været tørt et par dage inden du tager afsted. Husk endelig også godt med varmt tøj – det er koldt at opholde sig en hel dag i skoven, hvis temperaturerne er lave nok til at klatringen er rigtig god!

Det er selvfølgelig også muligt at tage afsted i sommerhalvåret, men du skal være forberedt på at du risikerer at komme hjem med lidt hakker i selvtilliden, hvis du tror du skal over og klatre høje grader.  Udendørs bouldering er noget helt andet end indendørs klatring, og det bliver ganske enkelt væsentligt sværere, hvis friktionen ikke er god. Hvis det er for varmt og fugtigt til at lukke drømmeproblemet, er der dog stadig masser at komme efter. Kjugekull er nemlig også et fantastisk sted at træne fodarbejde og få en masse tricky klatring på rigtig klippe ind i kroppen, og begge dele gør dig med garanti til en bedre klatrer på den lange bane!

Læs også “5 tips til udendørs bouldering fra 5 af Danmarks bedste klatrere”

Pakkeliste

Bouldering kræver i princippet ikke alverden, men der er alligevel en par ting, det er godt at have med:

  • Klatresko. Gerne flere par med forskellige klatreegenskaber, hvis du har det.
  • Crashpads. Så mange, som I har mulighed for at tage med, så I kan sikre dårlige landinger ordentligt.
  • Kalk
  • Opvarmningsudstyr. Træningselastikker, gummiring til at varme fingrene op, transportabelt hangboard, eller hvad du nu har. Det er vigtigt at være ordentlig varm, og det kan være svært at finde “lette” problemer at varme op på .
  • Børste – så I kan børste grebene rene og fjerne kalk og tick marks efter jer.
  • Varmt tøj til når du ikke klatrer! Den største dunjakke, du har hængende i skabet – det kan nærmest ikke blive for varmt.
  • Pandelampe, hvis I liiige bliver hængende lidt længere for at lukke det sidste problem, og skal finde tilbage til parkeringspladsen i buldermørke.
  • En god madpakke, godt med snacks, samt noget koldt og varmt at drikke

Ankomst

Kjugekull ligger her:

Fra København følges først E20 og E6, inden du drejer fra ad E22 i retning mod Kristianstad og Kalmar. Omkring Kristianstad skal du dreje af for at følge E22. Efter du har passeret afkørslerne til Fjälkinge, drejer du til venstre ad den lille Maglestensvägen, inden  du igen drejer til venstre ad den marginalt større Bäckaskogsvägen. Den følger du hele vejen til den ender i et T-kryds, hvor du drejer til højre ad Barumsvägen. Efter en kilometers penge drejer du til højre ad Kjugevägen (skilt mod Kjuge), som du følger en lille halv kilometer, inden du drejer til venstre ad den lille Kjugekullvägen, der ender i parkeringspladsen umiddelbart før Kjugekull. Det tager omtrent to timer fra København.

Det er også muligt at komme til Kiaby med offentlig transport (tog til Kristianstad, tog til Fjälkinge, bus til Kiaby), og gå fra Kiaby til Kjugekull (ca. 45 min), men det er noget mere tidskrævende og besværligt. Find billetter på www.sj.se.

Overnatning

Kjugekull er et naturreservat, så det er ikke tilladt at overnatte på selve Kjugekull. Der findes en campingplads ved Ivösjön (www.ivo-camping.nu) og Bromölla (www.bromollacamping.se), og “allemansrätten” tillader overnatning i nogle af de omkringliggende skovområder, men det kræver at du er i bil.

 

 

Se flere artikler om klatring og guides til klatreområder

Indholdsoversigt