Kjugekull ved Ivösjön i Skåne er et lille boulderparadis. I videoserien Kjugeskolen får du råd og inspiration til dine egne Kjugeture og klatring i det hele taget fra nogle af Danmarks dygtigste klatrere. Denne gang er det Bjørn Iisager, der guider til hvordan man går en “circuit”.

Hvad er en circuit?

En “circuit” er kort fortalt en rundtur, hvor man går en masse boulderproblemer i træk, og forsøger at bevæge sig hurtigt og effektivt hele vejen rundt. “Circuit”-ideen stammer fra Fontainebleau, lidt uden for Paris, hvor de franske bjergbestigere trænede på circuits for at simulere lange ruter i bjergene. Derfor er fokus på diversitet, mængde og effektivitet.

Når man sammensætter en circuit, er det altså vigtigt at få en masse boulderproblemer på, og komme godt rundt i de forskellige klatrestilarter. Når man går en circuit er det vigtigt at prøve at fokusere på at være effektiv, så man får et godt flow og får klatret en masse på kort tid.

Hvorfor bør du gå en circuit?

Udendørs bouldering i almindelighed er et oplagt sted at udvikle sig teknisk. Man har for det første mulighed for at få klatret en masse i løbet af en dag, fordi man ikke bruger ret meget tid på rebarbejde og anden “klatrelogistik”. Derudover lægger bouldering op til fokus på god teknik, fordi enkeltbevægelser og -sekvenser typisk er meget specifikke.

Når du går en circuit, får du langt flere specifikke, krævende enkeltbevægelser og -sekvenser i kroppen, end du ville gøre på en dag med rebklatring. Du får også større variation end på en “almindelig” boulderdag, hvor der ofte bruges lang tid og mange kræfter på at perfektionere enkeltbevægelser og -sekvenser på få problemer.

Fordi en god circuit kommer rundt i en masse forskellige stilarter, kan den også fungere som screening for mangler i dit repertoire. Måske opdager du, at du f.eks. har svært ved at klatre problemer, der kræver balance og smidighed, mens du har relativt let ved problemer, der kræver styrke og eksplosivitet. Eller omvendt. På den måde kan en circuit eksponere stilarter, du skal overveje at bruge mere tid på.

Endelig giver en god circuit i en passende sværhedsgrad en fantastisk følelse af flow, og er circuit’en lang nok, kommer den til at udgøre et gedigent træningspas. En god circuit giver i det hele taget en god, aktiv dag i skoven, hvor du kommer lidt omkring, ser en masse (nye) blokke og får et godt indtryk af området.

Gode råd, når du skal gå en circuit

  1. Hold et godt flow. Bevæg dig hurtigt mellem problemerne, og lade være med at bruge lang tid på at enkelte problemer. Hvis du ikke har toppet et problem efter 2-3 gode forsøg, er det bedre at gå videre end at gå i stå.
  2. Vær forberedt på at få nogle hakker i egoet. Det er hårdt at klatre så mange boulderproblemer på en dag, og du kommer næsten med garanti til at have svært ved problemer, der gradmæssigt ligger langt under dit topniveau. Her kan det være en hjælp at huske på, at du ikke går en circuit for at komme hjem med en “tick list” – du gør det for at blive en bedre klatrer.
  3. Gentag gerne den samme circuit. Første gang du går en circuit er det ikke sikkert du topper alle problemerne –  og det tager sikkert hele dagen. I så fald er det oplagt at gå circuit’en igen. Selv hvis du har toppet alle problemerne første gang, anbefales det at repetere. Du kan med garanti forfine bevægelser og sekvenser på enkelte problemer, samt flowet ihele  circuit’en. Og barbere en del af din første “tid”. Først når du kan gå en circuit hurtigt, flydende og effektivt, er det tid til at gå videre til en sværere.
  4. Tag så lidt med dig som muligt. En almindelig boulderdag involverer masser af pauser og ventetid, så der vil varmt tøj og godt med mad, drikke og snacks være en god idé. For ikke at tale om kaffen! Når du går en circuit er du næsten hele tiden i bevægelse, så du har ikke brug for meget andet end lidt til at holde dit energiniveau oppe. Du kommer desuden til at pakke dine ting sammen mange gange! Det anbefales derfor at lade ekstra mad, drikke og tøj ligge i bilen, så du har så lidt som muligt med rundt.

Tre circuit’er til forskellige niveauer

Nedenfor har vi samlet Bjørns bud på tre circuit’er, der vil passe til klatrere på forskellige niveauer:

1. Introduktion til circuit

En god start-circuit, hvis du ikke har bouldret ret meget udendørs. Burde passe til klatrere i femtegradsspektret, og giver en god introduktion til Kjugekull, hvis du ikke har været der før.

  1. Lookie Lookie, No Hands, L
  2. Vafflor med grädde, L
  3. Skicklickt, L
  4. Le pastische, L
  5. Hajfena, 5
  6. Mr. Mantle direkt, 5
  7. Mescalito, L
  8. Även Bea har ett problem, L
  9. Lippmofvet, 5
  10. Lilla diedret, 5
  11. Eager Beaver, 5+
  12. Duck, 5+
  13. Southfork, L
  14. Rock Jock, 5+
  15. Vristen, 5-
  16. Hålfoten, L
  17. I en vårld fyld av klander, 5
  18. Trapp, 5+
  19. GT-sprickan, L
  20. Jag hann först, L

2. Den fra videoen

Er tænkt til at være passende for klatrere fra midten af sjettegradsspektret til starten af syvende grad.

  1. Lookie lookie, no hands, L 
  2. Ehmanns sittstart, 6A
  3. Mr. Mantle direkt, 5
  4. Hajfena, 5
  5. Upp å hoppa, 6A
  6. Mähä, 5+ 
  7. Två hål i en spricka, 5
  8. Ostbågen, 5+
  9. Lippmofvet, 5
  10. Lilla diedret, 5
  11. Eager Beaver, 5+
  12. Surf’s Up, 6A
  13. Duck, 5+
  14. Svamp Bob, 5
  15. Bulldozer, 6A+
  16. Stortån, 5-
  17. I en värld fylld av klander, 5 
  18. Trapp, 5+
  19. GT-sprickan, L 
  20. Schweizerosten, 5 

3. Det næste skridt

En krævende circuit, der burde give en god workout til klatrere i syvendegradsspektret.

  1. Anticimex, 6B
  2. Irish Sitstart, 6A
  3. Mr Mantle, 6B
  4. Björnkram, 6A
  5. Mijares, 6A+
  6. Mähä, 5+ 
  7. Daniels Kluriga Sva, 6A+
  8. Nässelfeber, 6A+
  9. Frasse, 6B
  10. Lustans Lakej, 6A+
  11. Mocca, 6A+
  12. Bulldozer, 6A+
  13. Stortån, 5+
  14. Frimarksamlaren, 5+
  15. Svaareten, 6B
  16. Mini Ghetto, 6B
  17. Nä, men Jeppe, 6A+
  18. Jag hann först, L
  19. Hilding gnöders, 6A
  20. Viagra, 6A+

Læs også vores guide til bouldering på Kjugekull

Indholdsoversigt