Klar til ski? Her er syv små film, man kan varme op med!

Syv korte skifilm, der kan give inspiration til skisæsonen

Skisæsonen er efterhånden ved at komme i gang de fleste steder, selvom den tidlige vinter har været noget vel snefattig, både i Alperne og i Skandinavien. I den anledning har vi samlet en lille buket af gratis skifilm, der kan sætte stemningen for den forhåbentligt nært forestående skitur. Filmene er vidt forskellige, og repræsenterer også helt forskellige tilgange til - og niveauer af - skiløb, så der er forhåbentlig lidt for enhver smag.

God fornøjelse!


 

Den ekstreme:

”Tempting Fear”

Den længste og mest kontroversielle af de seks film, er Salomons filmatisering af et par kapitler i svenske Andreas Franssons dagbog – ”Tempting Fear”. Andreas Fransson er kendt for ekstremt risikable og teknisk vanskelige ”first descents” af en række bjerge, man normalt kun klatrer op ad, hvis man er erfaren alpinklatrer, og er uden tvivl en af de mest ekstreme skiløbere i sin generation. I filmen følger vi Andreas i nogle forskellige elementer af hans liv som ekstremskiløber, mens han deler ud af sine tanker omkring risikoen og belønningen ved den livsstil, han har valgt. Andreas Fransson omkom desværre i en lavine i Chile i september 2014. At han dør små to år efter filmen udkommer, sætter den i et noget andet og mere dystert lys, men gør den ikke mindre seværdig. ”Tempting Fear” er et interessant indblik i tankerne hos en af de mest markante skiløber de senere år – en mand, der konstant søgte grænserne, men samtidig forholdt sig til netop det grænsesøgende aspekt af hans skiløb, og var fuldt ud bevidst om, at hans passion medførte en stor risiko for hans eget liv.


 

Vildmarksfilmen:

”Wrangelled”

Wrangelled er en meget visuelt flot kortfilm om helt rendyrket offpiste-skiløb i nationalparken Wrangel St. Elias i Alaska. Historien er helt simpel: Vi følger en lille gruppe venner – ført an af skiløberne Forrest Coots og Jason Thompson – der bliver fløjet ud i den enorme sne-ødemark, etablerer en teltlejr, og står en masse på ski. ”Wrangelled” er en af de små film, der giver en lyst til at droppe det hele og tage ud i vildmarken – bevæbnet med et par isøkser og de bredeste ski, man kan finde! Den byder på enormt flotte billeder af krævende opstigninger i dyb sne, forrygende skiløb på uberørte bjergsider, teltliv i bidende kulde – og en masse Arc’teryx-tøj!

Wrangelled - A Ski-mountaineering Flick from ARC'TERYX on Vimeo.


 

Sikkerhedsaspektet: Black Diamond

Black Diamond producerer tøj og udstyr til en række af de mest risikobetonede sportsgrene, der findes. Det følges op af en meget aktiv stillingtagen til de risici, deres udstyr kan hjælpe med at opsøge. Black Diamond er rigtig gode til at sætte fokus på sikkerhedsaspektet – både i forhold til klatring og skiløb – og det er lige netop det, de gør i disse to korte film:

”The Forecaster”

I “The Forecaster” følger vi Drew Hardesty i hans job som ”avalanche forecaster” i Wasatch Mountains i Utah, USA. Drews opgave er at holde øje med sneen, observere hvordan de forskellige lag udvikler sig, og sørge for at minimere risikoen for de folk, der bevæger sig ud i terrænet, ved at maksimere kendskabet til sneforholdene. ”The Forecaster” er en fin lille film, om en mand, der lever af- og for at minimere den risiko, der altid vil være ved at bevæge sig ud i bjergene.

BDTV Episode 2: The Forecaster from Black Diamond Equipment on Vimeo.

“A Question of Risk”

“A Question of Risk” er en lille interview-serie, Black Diamond har lavet, med nogle af de prominente klatrere og skiløbere, de har i deres ”stald”. I sjette afsnit i serien interviewer Black Diamond Bruce Tremper, der er en af verdens førende lavineeksperter. Bruce Tremper har skrevet en række bøger om færdsel i skredterræn, blandt andet den meget anbefalelsesværdige ”Staying Alive in Avalanche Terrain”, og har i tre årtier stået i spidsen for The Utah Avalanche Center. Han er om nogen en mand, der er værd at lytte til, hvis man vil lære noget om færdsel i skredterræn, og i dette lille interview deler han ud af lidt af sin enorme erfaring.

A Question of Risk - Episode 6 - Bruce Tremper from Black Diamond Equipment on Vimeo.


 

Den kreative:

“Real Skifi”

Real Skifi er en miniserie skabt af fire finske teenagere, Juho, Ilkka, Verneri og Janne, der simpelthen elsker at stå på ski. I serien følger vi deres daglige jagt på egnede rails, hop og andet, der kan bruges til at lave tricks, i deres hjemby Jyvaskyla. Real Skifi er både skæv, sjov, kreativ og fuld af godt skiløb, og er et rigtig godt eksempel på, at man ikke nødvendigvis behøver hverken helikoptere, lifter, bunkevis af sne eller overdådigt skiterræn, for at lave seværdige skifilm. Kan man lide stilen, kan det klart anbefales at tjekke hele serien ud på Janne Korpelas Vimeo-kanal.

Real Skifi Episode 14 from Janne Korpela on Vimeo.


 

De ”lokale”:

”Lofoten 2015”

Mads Peter Skovbjerg Fogh er en af ”Friluftslands venner”. Han er til daglig idrætsstuderende i København, efter at have taget en bacheloruddannelse i friluftsliv i først Bø og siden Sogndal i Norge, men er stadig flittig gæst i de norske fjelde. Videoen her er fra påsken 2015, hvor han var en tur i Lofoten. Den er et fint eksempel på, at der også kan ligge fantastisk skiløb og vente, selvom man hverken er fuldtidsprofessionel eller vokset op med ski på fødderne.

Lofoten 2015 from Mads Fogh on Vimeo.

"Japow 2015"

Camilla Hylleberg er tidligere Friluftsland-medarbejder, professionel fotograf, og entusiastisk klatrer og skiløber. Videoen her er fra fem ugers rundrejse til et udpluk af den utrolige mængde fantastisk puddersne, Japan kan byde på. Igen et godt eksempel på forrygende skiløb, der er inden for rækkevidde, hvis man er solid på ski, har lidt offpiste-erfaring, et par brede ski, og har råd til en flybillet til Japan!

Japow 2015 from Allimac.dk on Vimeo.


 


 

PS: Hvis man savner en længere film, en mere rendyrket freestyle/freeride-film, eller bare nogle flere kvindelige skiløbere, kan Sandra Lahnsteiners "Pure" (49 min. 2014) anbefales. Den kan ses på Red Bulls TV-kanal:

Se "Pure" på Red Bull TV