I efteråret 2018 indførte vi et nyt koncept i vores webshop:”Et Grønnere Valg”. Et Grønnere Valg er et mærke, vi sætter på de af vores produkter, der lever op til udvalgte kriterier for bæredygtighed. Det er et værktøj, der kan hjælpe dig til at foretage mere miljøvenlige valg når du køber friluftsudstyr. I det følgende kan du læse mere om Et Grønnere Valg og de tanker, der ligger bag.

Hvorfor Et Grønnere Valg?

Mærket Et Grønnere Valg er først og fremmest tænkt som en hjælp til de af vores kunder, der gerne vil handle mere bæredygtigt. Et Grønnere Valg-mærket vil være at finde på udvalgte varer, og giver hurtigt og let overblik over hvilke produkter, der ifølge vores vurdering udmærker sig ved at gøre en ekstra miljøindsats.

Se alle Et Grønnere Valg-produkter i webshoppen

Kriterier for Et Grønnere Valg

Et Grønnere Valg benyttes af Friluftsland, samt vores søsterforretninger, Naturkompaniet i Sverige, Partioaitta i Finland og Globetrotter i Tyskland. Vi står i fællesskab for udvælgelsen af de produkter, der skal bære mærket. Produkterne vurderes ud fra 10 kriterier, der udgør de vigtigste komponenter af bæredygtig produktion:

10 kriterier for Et Grønnere Valg

✔ Bæredygtigt eller økologisk fremstillede naturmaterialer – Plantebaserede produkter, der er fremstillet økologisk, eller animalske produkter, der er produceret under hensyntagen til dyr og natur. F.eks. økologisk bomuld, “Responsible Down Standard”-certificerede dun og mulesing-fri merinould.

✔ Genanvendte materialer – Materialer og metervarer, der helt eller delvist består af genanvendte fibre. Det kan f.eks. være genanvendt nylon, -polyester, -uld, -bomuld eller -dun.

✔ Ansvarlig kemikaliehåndtering – Materialer, der er fri for skadelige  kemikalier, både i produktionsprocessen og i det endelige produkt. Eksempler kan være BPA-fri plast, PFC-fri imprægnering og Bluesign- eller Oeko-Tex-certificerede materialer.

✔ Transparens og sporbarhed – Produkter hvor produktionskæden er gennemsigtig og offentligt tilgængelig, og hvor der er styr på, hvor de enkelte materialer kommer fra. Icebreakers “Transparency Report” og Patagonias “Footprint Chronicles” er gode eksempler på transparens og sporbarhed.

✔ Reparerbarhed og genanvendelighed – Produkter, der enten er lavet med henblik på at kunne repareres, eller hvor hele produktet eller materialet er skabt til at kunne genanvendes. F.eks. Tierras lynlåse, der er designet med henblik på at være lette at skifte, hvis de går i stykker, og Fjällrävens genanvendelige Eco-Shell-materiale.

✔ Forbedret økologisk fodaftryk – Produkter, der har et mindre “økologisk fodaftryk” end hvad der kan betragtes som standard – eksempelvis ved at udlede færre drivhusgasser, forbruge mindre vand, mindre energi eller generere mindre affald. Det kan f.eks. være SpinDye-indfarvning, som begrænser vand- og kemikalieforbruget betragteligt, sammenlignet med traditionelle indfarvningsmetoder.

✔ Social ansvarlighed – Produkter der er produceret under særligt stor hensyntagen til arbejdernes forhold og lokalsamfundene i produktionsområderne. Fairtrade-certificeret produktion og lignende social-økonomiske initiativer er eksempler på social ansvarlighed.

✔ “Made in Europe” – Produkter, der er fremstillet i Europa (eller et EU-medlemsland) skal transporteres kortere for at nå vores butikker og kunder, og vil i en dansk (såvel som svensk, tysk og finsk) kontekst have nogle klare bæredygtighedsfordele, frem for produkter, der er fremstillet i f.eks. Asien eller Nordamerika.

✔ Analyse af et produkts miljømæssige og sociale indvirkning – Produkter, for hvilke der er foretaget en hel eller delvis livscyklusvurdering, “footprint”-analyse eller lignende. Disse vurderinger og kortlægninger er en vigtig del af arbejdet for mere bæredygtig produktion.

Filantropi og kompensation – Produkter, hvor dele af omsætningen går direkte til velgørende formål eller på anden vis bidrager til arbejdet for en grønnere fremtid.

“No Go”-kriterier

Ligesom der er kriterier, der kan kvalificere til Et Grønnere Valg, er der også diskvalifikationskriterier. Produkter, for hvilke et af følgende No Go-kriterier gælder, bliver ikke udvalgt til Et Grønnere Valg – uanset hvor mange positive kriterier, de ellers lever op til.

11 No Go-kriterier

✘ Bomuld fra Usbekistan
Overdreven vanding i den usbekiske bomuldsproduktion har ført til dramatisk indskrænkning og pesticidforurening af Aral-søen. Desuden er der vedvarende mistanke om tvangs- og børnearbejde i Usbekistan.

Tilsætning af PFC-stoffer
Disse langsomt nedbrydelige stoffer ophober sig i mennesker og dyr, og er under stadig mistanke for at kunne påvirke f.eks. forplantning.

✘ Produkter, der indeholder Bisphenol A (BPA)
Bisphenol A kan være hormonforstyrrende og forplantningshæmmende..

✘ Tritiumgas i selvlysende kompasnåle
Den radioaktive gas kan, trods lav stråling, være skadelig for arvemassen.

✘ Solcreme og anden kosmetik med Oxybenzon
Oxybenzon kan være skadeligt for fosteret, hvis det bruges af gravide. Desuden kan det i høje koncentrationer føre til koraldød.

✘ Flammehæmmere
Flammehæmmere er kædet sammen med udviklingsforstyrrelser, fedme, hyperthyreose og kræft.

✘ Produktion i såkaldte “risikolande”
Angår primært menneskerettigheder og korruption. Vi bruger vurderinger fra fem uafhængige kilder (bl.a. FN og Transparency International).

✘ Uld, der ikke er mulesing-fri
Mulesing er en procedure, hvor en hudlap fjernes fra fårets bagdel for at forhindre larveangreb. Proceduren udføres uden bedøvelse og er enormt smertefuld for fåret. Vi forhandler udelukkende garanteret mulesing-fri uld.

✘ Engangsartikler
Engangsartikler kan naturligvis ikke betragtes som “Et grønnere valg”.

✘ Biocider
Tekstiler, der er behandlet med biocider kan give allergiske reaktioner og beskadige hudens naturlige bakterieflora.

✘ Belastning gennem mikroplast
Produkter, der kan afgive mikroplast ved brug er udelukket. For eksempel visse syntetiske fleecetrøjer.


Hvordan skal Et Grønnere Valg-mærket forstås?

Et Grønnere Valg er et “internt” mærke. Det skal forstås således, at der ikke føres nogen form for ekstern, uvildig kontrol med udvælgelsen af Et Grønnere Valg-produkterne. I samarbejde med vores leverandører indsamler vores moderselskab, Fenix Outdoor, de nødvendige data, der skal til for at vurdere et produkt. Produkter, der lever op til tilpas mange af de ovennævnte kriterier, får Et Grønnere Valg-mærket.

Udfordringer i udvælgelsesprocessen

Vi forhandler meget forskelligartede produkter fra mange forskellige producenter. Der er desuden mange aspekter af bæredygtighed, der kan veje mere eller mindre tungt – alt efter hvilket produkt, der er tale om, og hvordan den slags produkter typisk produceres. Der er også forskel på hvor let tilgængelig den relevante information er hos de forskellige leverandører. Endelig er der forskel på hvor lette de enkelte kriterier er at vurdere. Det er med andre ord en kompleks og vanskelig proces at gennemgå vores meget forskelligartede sortiment med Et Grønnere Valg-briller. Derfor skal Et Grønnere Valg opfattes som vejledning, snarere end en sort/hvid adskillelse af “bæredygtige” og “ikke-bæredygtige” produkter.

Vores målsætning

Nogle produkter er endnu ikke vurderet, andre mangler vi afgørende data på, mens nogle ligger på vippen og bliver valgt fra. Et Grønnere Valg skal altså ikke forstås sådan, at produkter, der ikke er udvalgt, ikke har nogen bæredygtighedsmeritter. De ti kriterier giver os mulighed for at identificere de produkter i vores sortiment, der med sikkerhed gør en ekstra indsats for miljøet og løfter sig over gennemsnittet i forhold til bæredygtighed. Det er de produkter, vi gerne vil fremhæve som Et Grønnere Valg. Du kan altså stole på, at Et Grønnere Valg-produkterne vitterlig er grønnere end gennemsnittet. Vi har valgt prioriteret at Et Grønnere Valg skal være et reelt og pålideligt miljømærke, snarere end at udvælgelsesprocessen skulle være let at komme i mål med.

Vi arbejder på at gøre hele vores forretningsdrift mere bæredygtig, og med et Et Grønnere Valg har vi nu en ambitiøs og pålidelig bæredygtighedsmærkning. Det er vores ambition at vi i samarbejde med producenter og leverandører kan udvikle en endnu mere strømlinet, effektiv og gennemsigtig udvælgelsesproces for Et Grønnere Valg-produkterne. Et Grønnere Valg er en rejse, vi kun lige er begyndt på, og vi arbejder hele tiden på at forfine og forbedre konceptet og mærket. Det er vores forhåbning, at vi i takt med at flere og flere af vores leverandører omlægger mere og mere af deres produktion, kan skærpe kravene til Et Grønnere Valg, snarere end at alle vores produkter i vores sortiment en dag skal bære Et Grønnere Valg-mærket. 

Bæredygtig forhandler- og forbrugeradfærd

Et Grønnere Valg er som nævnt vejledende. Mærket er tænkt til at gøre det let at identificere de produkter i vores sortiment, der udmærker sig i forhold til bæredygtighed. Vi har udvalgt Et Grønnere Valg-produkterne efter kriterier, der er anerkendte bæredygtighedskriterier i branchen, og som vi kan stå inde for.

Der vil helt naturligt være nogle blandt vores kunder, der har specielle mærkesager, eller for hvem det ikke er tilstrækkeligt at Friluftsland har sagt god for at et produkt er “grønnere”. For de særligt interesserede kunder kan Et Grønnere Valg-produkterne tjene som “grovsortering”. Det kan hjælpe med til at finde de produkter, der er værd at kigge efter i sømmene, for at finde ud af hvilke produkter, der er “grønnest”, eller går længst i forhold til ens personlige mærkesager.

Vi håber at Et Grønnere Valg kan være med til at skabe mere opmærksomhed omkring bæredygtig produktion og forbrug, samt de udfordringer, friluftsindustrien står over for i forhold til at producere mere bæredygtigt. Samtidig håber vi også det kan være med til at fremhæve de mange gode og vigtige tiltag, der allerede er på plads, og de mange producenter, der gør en seriøs indsats for en grønnere fremtid. På den må håber vi at være med til at bidrage til en levende og konstruktiv debat om bæredygtig adfærd i friluftsverdenen.

Se alle Et Grønnere Valg-produkterne i webshoppen

Reparation, vedligeholdelse og produktlevetid

På dette sted vil det også være på sin plads at pege på et område, der altid har været en mærkesag for Friluftsland, og som er en central del af bæredygtighedsspørgsmålet: Vedligeholdelse og produktlevetid.

Vi bestræber os på at forhandle markedets bedste produkter, både med hensyn til performance og holdbarhed, og alle vores leverandører producerer friluftsudstyr af høj kvalitet. Men høj kvalitet og høj performance kræver i de fleste tilfælde omsorg, pleje og vedligeholdelse for at komme til sin ret. Produktionsprocessen er ofte den mest miljøbelastende del af et produkts livscyklus, så bæredygtighed handler i lige så høj grad om at producere mindre nyt udstyr, som det handler om skånsom produktion. Den bedste måde at nedsætte produktionen, er at nedsætte behovet for nyt udstyr – og det gør man bl.a. ved at passe og pleje det udstyr, man har, så det holder længere.

Læs mere om vedligeholdelse af friluftsudstyr i udstyrsguiden

Genanvendelse af gammelt udstyr

Det er vores ansvar som friluftsforretning at udvælge produkter, der er produceret ansvarligt og skånsomt, og som kan holde til lang tids krævende brug. Med den rette pleje og vedligeholdelse, kan langt det meste friluftsudstyr heldigvis holde i rigtig mange år. Vi ser det derfor også som vores opgave at sørge for, at du som kunde er ordentligt informeret om pleje og vedligehold. På den måde får du det bedste ud af det udstyr, du køber, og får glæde af det i rigtig mange år.

Derudover er det vores fælles opgave, som friluftsfolk og forbrugere, at sørge for at vores udstyr lever så længe som muligt, samt at det ikke bare bliver til affald, når vi er færdige med det. Det kan vi blandt andet gøre ved at pleje og vedligeholde udstyret så længe vi bruger det. Når vi af den ene eller anden grund holder op med at bruge vores udstyr, kan vi sørge for at nogle andre får glæde af det. Gammelt udstyr kan gives videre, sælges på loppemarkeder eller doneres til velgørende formål. Og når det en dag er fuldstændig udtjent, kan det afleveres i en af de genbrugscontainere, vi har stående i butikkerne. På den måde sørger vi for at så mange af materialerne som muligt bliver genanvendt.

Læs mere om vores genbrugscontainere, hvor du kan aflevere veltjent tøj og fodtøj