Det er ikke kun en hård fysisk og mental udfordring at begive sig ud på de 4.280 km. på Pacific Crest Trail, PCT. Turen op langs den amerikanske vestkyst begynder allerede den dag, hvor beslutningen bliver taget om at gå den lange rute. Langdistancevandring på PCT kræver nemlig en del forberedelse lang tid i forvejen. Det ved Friluftslands medarbejder, Sara Oddershede, alt om. For to år siden besluttede hun sig for at påbegynde forberedelserne til sit livs eventyr. Nu står hun midt i drømmen, et sted i Californien, klar til at tage udfordringen op med den berygtede vandrerute. Her deler hun ud af sine erfaringer og forberedelser forud for turen på Pacific Crest Trail. 

Drømmen havde ligget og luret i lang tid. Alligevel var det et stort skridt, da Sara Oddershede for to år siden endelig tog beslutningen om at gå Pacific Crest Trail.

– Det lyder basalt, men det er sværere end som så. Første skridt på denne 4.280 km lange tur, er at tage beslutningen, lyder det fra Sara Oddershede.

Herefter følger lang tids planlægning, som både handler om livssituation og økonomi, men selvfølgelig også om selve turen. For naturligt nok, er det for de fleste ikke bare muligt at rive et halvt år ud af kalenderen, uden at det får indflydelse på nogle ting. Det kan være et spørgsmål om arbejde, børn og bolig eller noget helt andet, man er bundet af herhjemme. Planlægning god tid i forvejen giver mulighed for at snakke med arbejdsgiver om orlov og finde ud af, om det kan lade sig gøre at fremleje sin bolig ud i den periode, man er væk. Måske skal der også spares en del penge op for, at turen kan lade sig gøre.

Sidst men ikke mindst, skal planerne også luftes for familie og venner, så de har god tid til at vænne sig til tanken. Deres opbakning er nemlig guld værd. Sådan har det i hvert fald været for Sara Oddershede.

Permit og startdato

De fleste vandrer Pacific Crest Trail på mellem 4-6 måneder. Det er lang tid at opholde sig i vildmarken med alle ejendele spændt fast på ryggen. For hvad skal der pakkes til en tur gennem 3 stater og forskellige klimatiske forhold? Hvor finder man vand, og hvor ofte kan det lade sig gøre at købe nye madforsyninger?

Det er blot nogle af de mange spørgsmål, der rejser sig, inden man overhovedet sætter fødderne ved den mexikanske grænse. Men først handler det om at finde ud af, hvornår man vil starte og herefter sikre sig tilladelse til at gå ruten.

Den generelle anbefaling er at påbegynde Pacific Crest Trail i midten af april eller starten af maj. Langt de fleste går fra syd mod nord, men starter man turen ved den canadiske grænse, anbefales det at starte i slutningen af juni eller start juli. Anbefalingerne har noget at gøre med vejrforholdene, men der er ingen garantier for, hvor meget sne, man støder på i bjergene. Det afhænger af den mængde sne, der er faldet det specifikke år.

Når man har fundet ud af, hvornår man vil begynde sin langdistancevandring på Pacific Crest Trail, skal man søge om tilladelse til at gå ruten. Der bliver kun uddelt 50 permits pr. dag for at undgå overbefærdede stier. De første 35 uddeles i midten af november og de sidste 15 i midten af januar. På de tidspunkter kan det være en god idé at sidde klar til at søge.

De specifikke datoer for at søge og mere vejledning, finder du her.

PCT kort
Pacific Crest Trail går gennem hele 3 stater: Californien, Oregon og Washington.

Flybillet og tilladelser

Når du har din permit og dermed din startdato, kan du begynde at krydse flere ting af listen:

 • Køb flybillet til startstedet. Det er en god idé at vente med at købe returbilletten hjem, da mange uforudsete ting kan ske på turen.
 • Søg om B1/B2 visum på den amerikanske ambassade.
 • Find overnatning og transport ud til startstedet. Mange har held med at spørge Trail Angels, og kan derfor spare en masse penge. Det er dog god stil altid at give Trail Angels noget for deres besvær.
 • Hvis du vandrer fra syd mod nord, skal du søge om tilladelse til at gå ind i Canada. Hvis du har tænkt dig at gå tilbage til USA, skal du også have en tilladelse til at gå tilbage ad samme vej, som du kom. Hvis du gerne vil starte turen fra Canada, skal du også huske at søge om tilladelse til at krydse grænsen ind til USA.
 • Få tilladelse til at benytte ild. Tilladelsen kræves for at bruge brænder, tænde bål eller andet, der kræver ild. Den er kun nødvendig i Californien.
 • Finde en god rejseforsikring, der dækker eventuelle personskader o.l. på en langdistancevandring.

Træning til langdistancevandring

Det er ikke for sjov at begive sig ud på 4.280 km. gennem ørken, bjerge og skove. Pacific Crest Trail er ikke kun lang, men byder også på mange højdemeter. Den fysiske udfordring i at gå med alle sine ejendomme på ryggen, skal heller ikke undervurderes. Derfor giver det al mulig mening at træne op til turen for at gøre det lettere og sjovere, men også for at undgå skader.

Helt banalt handler det om at gå en masse lange ture – gerne med oppakning. Derudover er det også en fordel at dyrke motion, der får pulsen op og generelt styrke ben, ryg og mave. Det giver de bedste forudsætninger for en god tur, hvis du ikke bliver bremset af skader eller smerter i ryg og nakke.

Vandring på Pacific Crest Trail
Her begynder Saras eventyr på Pacific Crest Trail. Foto: Sara Oddershede

Mental forberedelse

Noget andet er den mentale forberedelse og træning, der er mindst ligeså vigtig. Det kan være lige netop det, der får dig til at blive ved, selvom du har allermest lyst til at give op.

– Gør op med dig selv, hvorfor du går denne tur, og lav et mentalt regelsæt til de dage, hvor du har allermest lyst til at tage hjem og ligge i fosterstilling. Et eksempel, som jeg selv kommer til at bruge er, at hvis jeg en dag vil stoppe, så skal jeg sørge for, at jeg er mæt, veludhvilet og tør, før jeg må tage den beslutning. Når jeg så er det, skal jeg vente tre dage, før den endelige beslutning må tages, forklarer Sara Oddershede, der er fast besluttet på ikke at give op, selvom turen til tider bliver hård.

Derudover er det også en god idé at forberede sig på nødsituationer, opdatere sin førstehjælpsviden og få en basic viden om vilde dyr som bjørne og pumaer. Træner du din hjerne til forskellige scenarier, er du meget bedre rustet, hvis du kommer ud for en nødsituation.

Pacific Crest Trail
Her nåede Sara 50 miles på PCT. Foto: Sara Oddershede

Uden mad og drikke…

Inden turen er det en god idé at planlægge, hvordan du får din mad. Der er nemlig flere muligheder, da Pacific Crest Trail går gennem flere små byer, hvor det er muligt at handle ind og lade batterierne op. Du kan vælge at:

 • Købe mad undervejs: Hver gang du kommer til en by, regner du ud, hvor længe du skal gå for at komme til næste by. Du køber derefter ind, så du har mad indtil næste by på ruten. Det kan godt være lidt dyrt, så hvis budgettet er stramt, kan du overveje én af de andre muligheder.
 • Du sender mad hjemmefra, hvor du sidder og udregner præcist, hvor denne pakke med mad skal sendes hen, hvornår den skal sendes og hvor meget den skal indeholde. Undervejs findes der nemlig steder, du kan sende dine pakker til. Dette er en super god mulighed for folk med strikse madvaner, som har sværere ved at finde mad end andre har. Eneste minus er, at det kan være et problem at få sendt mad fra Danmark til USA på grund af importregler. Desuden kan man risikere, at det sidder fast i tolden undervejs. En mulighed kunne til gengæld være at finde en person i USA, som er villig til at hjælpe med at sende pakkerne løbende.
 • Primært købe ind undervejs, men sende pakker med mad til byer, som skulle være meget dyre eller dårlige. På den måde får du et mix af det hele.

Under alle omstændigheder er det en god idé at vide, hvornår du kommer gennem en by eller et sted, hvor det er muligt at få mad. Sørg også for at sætte dig grundigt ind i, hvordan du skaffer vand på turen. Der kan være lange, tørre sektioner uden vand. Læs mere om vandsituationen på PCT her.

Udstyr

Udstyr er både et meget essentielt og omdiskuteret punkt, når det kommer til langdistancevandring på Pacific Crest Trail. Nogle sværger til ultralight hiking, hvor man pakker så lidt og så let som muligt. Andre vil gerne have lidt flere fornødenheder med sig for lidt højere komfort. Alt sammen handler om præferencer og temperament. Men selvfølgelig er der nogle helt basic ting, som de fleste kan blive enige om at medbringe: Rygsæk, liggeunderlag, sovepose og telt.

Her kan du se Saras pakkeliste over det tunge udstyr:

Sara har valgt at tage to liggeunderlag med for ekstra isolering og som backup, hvis det ene liggeunderlag punkterer.

Pakkeliste til Pacific Crest Trail

Pakkeliste PCT
Pakkeliste til PCT. Foto: Sara Oddershede

Det er naturligvis individuelt, hvad man har brug for at pakke til en langdistancerute som PCT. Saras liste passer specifikt til hendes behov, men det kan give et overblik over nogle af de ting, der kan være gode at have med i rygsækken.

Saras pakkeliste følger her:

Andet sovegrej:

 • Dry/pump sack til opbevaring af sovepose plus liggeunderlag, så det holder sig tørt – også på en dag med meget regn. Desuden kan den bruges den til at puste liggeunderlaget op med.
 • Lagenpose til soveposen, som både giver ekstra varme, men også sørger for, at soveposen ikke bliver vildt beskidt.
 • Oppustelig hovedpude
 • Sovesokker til at holde fødderne varme om natten

Køkkenet

 • Kogegrej til at kunne koge vand. Mange vælger at spare vægten og ’cold soaker’ i stedet. Det giver dog ikke mulighed for at få et varmt måltid mad eller en kop kaffe, te eller varm kakao, der kan gøre det hele lidt sjovere. Gassen må man ikke have med i flyet, så den skal købes derovre.
 • Let titaniumskedel til at koge vandet i.
 • Lang ske til at spise med, så den kan nå ned i bunden af diverse poser.
 • Lighter
 • Vandfiltreringssystem til at rense vandet undervejs. Det mindsker risikoen for at blive syg af de bakterier, der kan være i vandet.
 • Bjørnesikret madpose.
 • Lille kniv til diverse.
 • Squeeze tupes til nutella og peanutbutter

Elektronik

 • Pandelampe
 • Aktivitetsur: Suunto Spartan Ultra
 • Kamera: Canon Powershot G7x mark II
 • Tripod til kameraet
 • Hukommelseskort
 • Mobiltelefon
 • Nød-gps: Spot tracking device
 • Powerbank med solceller: Xtorm Evoke Solar charger
 • Kapler og opladere. Det eneste der bruger batterier, er nød-gps’en.
 • Adapter til USA

Toilettasken

 • Lille skovl til at grave toilethuller med. Man kan få skovle i USA, som vejer 40 gram.
 • Håndsprit
 • Pose til brugt toiletpapir/vådservietter
 • Vådservietter
 • Tandbørste og tandpasta
 • Solcreme med faktor 50
 • Læbepomade
 • Briller og kontaktlinser
 • Menstruationskop
 • Elastikker
 • P-piller

Tøjet i tasken

Hvad har jeg på

Andre vigtige ting

 • Pas med godkendt visa
 • PCT permit (din tilladelse til at starte PCT)
 • Fire permit
 • Canada entry permit
 • To stk. visakort og amerikanske dollars
 • Lille pung og en mavetaske
 • Kørekort og sygesikringskort
 • NemID
 • Forsikringspapirer

Andet gear

 • Regnslag til rygsækken
 • Kompas med spejl
 • Førstehjælpssæt opgraderet med vabelplaster, sportstape, smertestillende og allergipiller
 • Førstehjælpssæt til grej: lappeudstyr, gaffatape, genoplukkelige strips, sikkerhedsnåle og sysæt.
 • Myggenet til ansigtet 
 • Notesbog og kuglepen
 • Underholdning til pauser og lejrtid

Gear til Sierra-bjergkæden

 • Det er et lovkrav at have sin mad i en bjørnesikret beholder (bear canister) i dette område. Der er både mulighed for at købe eller leje en bear canister
 • Isøkse til sikker passage gennem sneen på bjergsider
 • Pigge til støvlerne (microspikes) for at stå bedre fast