Vafler over bål er en friluftsaktivitet, der passer til hele familien – og til vaffelglade sjæle. Bag dem i et vaffeljern beregnet til formålet, og få en hyggelig ude-oplevelse, der kan gentages igen og igen. Et perfekt lille hverdagseventyr.

Hvis du mangler inspiration til nemme friluftsaktiviteter, der er lige til at gå til, foreslår vi, at du tager vaffelbagningen med ud i det fri. Det er hyggeligt, vafler smager afsindigt godt, og det er noget der er med til at gøre hverdagen lidt special; Vi kalder det hverdagseventyr.

Generelt er det bare en helt fantastisk følelse at lave mad udendørs og nyde den omkring et knitrende bål. Det er samtidig noget, der fungerer både sommer og vinter. Selvom mange forbinder vafler med sommerens barndomsminder fra Sverige, hvor der blev indtaget masser af vafler med  “grädde og sylt” (flødeskum og syltetøj), så er vaffelbagning på bål også bare en fremragende ude-aktivitet i de køligere måneder, hvor man kan lune sig omkring bålet.

Om vinteren handler det bare om at klæde sig godt på og medbringe alverdens hyggelige remedier i form af tæpper og lygter. Det bedste af det hele er, at det ikke kræver mere end et bålsted i haven eller skoven. Og så selvfølgelig et vaffeljern beregnet til bål.

Vafler over bål
Vaffeljernet i støbejern er fra Petromax, som laver alverdens udstyr til bålmad. Foto: Marlene Bak Cohr

Sådan laver du vafler over bål

Vi har brugt et vaffeljern i støbejern fra Petromax. Det er nemt at håndtere, hvad enten det lægges direkte på gløderne eller på en rist over bålet.

Sørg blot for at opvarme vaffeljernet inden bagning og giv det masser af fedtstof inden selve vaffelbagningen, så vaflerne ikke sætter sig fast (vi taler af erfaring!) Vend vaffeljernet undervejs, så vaflerne bliver jævnt bagt på begge sider.

Hvis vaffelbagningen ikke lige foregår tæt på matriklen, kan det anbefales at hælde vaffeldejen på en drikkedunk eller termoflaske. Så er dejen nem at transportere og nem at hælde på vaffeljernet. Se opskriften på vafler herunder.

Opskrift på vafler over bål

Ingredienser (opskrift til ca. 8 vafler)

  • 200 g smør
  • 8 dl mel
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 knivspids salt
  • 6 spsk sukker
  • 4 æg
  • 8 dl mælk
  • 1 tsk. kardekomme
  • 1 tsk. vaniljesukker eller 1/2 tsk. vaniljepulver
  • Smør eller bagespray så vaflerne ikke sidder fast i vaffeljernet

Smelt smør i en gryde. Lad det stå og køle lidt af. Imens blandes mel, sukker, salt, bagepulver, kardemomme og vanilje i en skål. I en anden skål piskes æggene luftige. Tilsæt mælk lidt ad gangen, mens der piskes. Tilsæt nu melblandingen gradvist til æg- og mælkeblandingen. Til sidst piskes det smeltede smør i dejen, til dejen er jævn.

Opskriften er fra Meyers med mindre justeringer.