Der er ingen tvivl om, at naturen er for os alle, dyr som mennesker. Derfor er det vigtigt at passe godt på den, så vi alle sammen kan få glæde af den lang tid endnu. Leave No Trace handler blandt andet om at efterlade naturen som man fandt den, fjerne skrald og respektere dyre- og planteliv. Ved at minimere vores “footprint” og indvirkning, kan vi bevare naturen som det hjem den er for dyrene og det frirum den er for os mennesker.

Nogle mennesker tænker måske ikke umiddelbart over det, når de bruger naturen – når de tager på vandretur, sover i telt, laver bål – og nyder udelivet. Men vores færden i naturen har rent faktisk nogle konsekvenser. Vi efterlader nemlig ikke kun vores fodaftryk, når vi tager på tur. Vi efterlader også bålsteder, madrester, skrald og menneskeligt affald. Selv når det ikke er vores intention at påvirke naturen i en negativ retning, kan det stadig ske. For naturen er skrøbelig og modtagelig over for selv de mindste forandringer. Derfor bør alle mennesker lære, huske og følge Leave No Trace principperne, der handler om hvordan man kan mindske sit aftryk bedst muligt, når man færdes i naturen.

Leave No Trace – de 7 principper

  1. Planlæg hjemmefra og forbered dig
  2. Hold lejr og færden inden for de dedikerede områder
  3. Bortskaf dit affald på en ordentlig måde
  4. Efterlad naturen som du fandt den
  5. Begræns brugen af åben ild og dens påvirkning af naturen
  6. Respektér dyrelivet
  7. Vis hensyn til andre besøgende

1. Planlæg hjemmefra og forbered dig

Det er altid en god idé at forberede sig forud for turen. Ved at lægge en overordnet plan for forløbet, rustes du til at håndtere forskellige, mulige scenarier bedst muligt, mens du er afsted. Det gælder ruten, sikkerhed, vejret, mad og andet.

Som en del af planlægningen, er det vigtigt at du sætter dig ind i reglerne for det område du kommer til at færdes i. Der kan være stor variation – især på internationalt plan. For større naturområder – som nationalparker, fredede eller på anden måde beskyttede områder – gælder altid en specifik række regler for de besøgende. Reglerne omhandler ofte brugen af åben ild, toiletforhold (eller manglen på samme), hvilket dyreliv der skal tages særligt hensyn til, færden uden for stierne osv. Planlægning og forberedelse gør vores færden i naturen mere velovervejet og sikker – til glæde og gavn for omgivelserne.

Forberedelse og planlægning er altid en god idé forud for turen. Foto: Stockphoto

2. Hold lejr og færden inden for de dedikerede områder

Selvom du befinder dig i et område med fri teltning, bør du stadig overveje hvor det er bedst at slå lejr. Gør det til en regel, at undgå at ødelægge vegetationen når du sætter din lejr op. Find i stedet et egnet område hvor der er etableret en teltplads i forvejen, eller en jævn overflade på jorden der naturligt er blottet for buske og andet småvækst.

Det gælder også når du færdes i naturen. Følg de anlagte stier og ruter. I visse situationer og områder kan det være nødvendigt at gå off-trail. Vær i så fald opmærksom på hvor du træder henne, og vend tilbage til stien så snart det er muligt.

3. Bortskaf dit affald på en ordentlig måde

Pack it in, pack it out. Det er en meget fin regel, når man bevæger sig ud i naturen – og en stor del af Leave No Trace-principperne.

Vi har alle sammen oplevet, at der ligger affald i skoven eller på vandrestien. Et forstyrrende syn, der skaber dårlig stemning – og ligeledes dårlig samvittighed på vegne af menneskeheden. Det affald vi mennesker smider og efterlader, skader naturen og dyrene der lever i den. Uanset om det er en hel skraldepose fyldt med affald eller blot papiret fra en chokoladebar, så hører det hjemme i en skraldespand!

På længere ture er det en udfordring at få alt sit skrald med sig. Derfor er det en vigtig del af forberedelsen, at du sørger for at minimere dit skrald allerede inden du tager afsted på tur. Det meste mad er pakket ind i unødigt meget emballage. Efter en uge i fjeldet, med tre måltider hver dag, ville emballagerne alene være akkumuleret til en stor, tung og klodset mængde. Derfor er det en rigtig god idé at ompakke al maden hjemmefra. Særligt snacks er ofte portionspakkede. Tag dem ud af emballagen, og saml dem i stedet i én stor snackpose, så vidt det er muligt. Og husk selvfølgelig at tage nogle skraldeposer med til den smule skrald du trods alt kommer til at producere undervejs. Brug evt. en drybag som et mere holdbart alternativ til plastikposer. Den er nemmere at transportere og håndtere, og så går der ikke lige så nemt hul på den.

Leave No Trace Principperne
Det er aldrig et kønt syn at møde affald efterladt i naturen. “Pack it in, pack it out”. Foto: Stockphoto

Menneskeligt affald

Vi kommer ikke uden om, at vores menneskelige efterladenskaber også er en slags affald, der også kan påvirke naturen negativt. Les fleurs blanches (“de hvide blomster”) – en pænere betegnelse for buketter af brugt tissepapir efterladt grøftekanten – er ikke videre indbydende at støde på ude i naturen. Sørg for at have en skraldepose med til de små toiletbesøg.

Til de større toiletbesøg, bør du grave et hul i jorden. Brug en let, lille skovl til formålet, og grav hullet minimum 60 meter fra lejr og vandløb. Hav gerne en lighter med dig, så du kan brænde toiletpapiret af inden du dækker hullet til med jord igen.

Vær opmærksom på, at der nogle steder i verden er specielle regler for at efterlade menneskeligt affald. Visse steder er store toiletbesøg helt forbudt – også selvom man er god til at grave huller!

Sæberester

Bruger du sæbe i naturen til opvask og rengøring, skal det altid være en biologisk nedbrydelig en af slagsen. Der er dog stadig et par forholdsregler. For selvom den rigtige sæbe gør det i langt mindre grad, så påvirker al slags sæbe de lokale økosystemer. Derfor anbefales det at brugt sæbevand spredes ud over et større område – mindst 60 meter fra vandløb, søer, floder osv. I områder med eksempelvis bjørne, der tiltrækkes af dufte og madrester, er det også en god idé at sprede opvaskevandet ud et godt stykke væk fra lejren.

4. Efterlad naturen, som du fandt den

Det kan være fristende for nogle, at bygge bænke eller andre konstruktioner af materialer fra området mens de er ude i naturen. Måske er du en af dem? Det er helt i orden at gøre – så længe du sørger for at pille det fra hinanden igen, inden du forlader området. Det samme gælder, hvis du etablerer nye bålpladser eller på anden måde laver om på den eksisterende, uforstyrrede natur. Ved du på forhånd, at du gerne vil lave bål mens du er afsted, bør du opsøge en lejr- eller shelterplads, der er udstyret med en bålplads til formålet. Her vil der ofte også være borde og bænke til rådighed.

Dem, der bygger ting i naturen, synes måske at de gør andre besøgende en tjeneste ved at arrangere en lejr- eller bålplads og efterlade den intakt til de næste. Dette er et brud på Leave No Trace-principperne, der handler om at efterlade så få spor som muligt i naturen. Selvom den verden vi har skabt er et eksempel på det modsatte, er naturen altså ikke til for at blive domineret og tæmmet af mennesket. Den natur vi har tilbage, skal vi sørge for at passe på.

At efterlade naturen som man fandt den, indebærer også, at man skal undgå at plukke blomster, samle sten og save grene af træerne. Én lille blomst lader måske ikke til at betyde det helt store, men hvis alle besøgende plukker en hver, så bliver indvirkningen straks tydelig.

5. Begræns brugen af åben ild og dens påvirkning af naturen

Bål er hyggeligt! Men nogle steder er det mere hensigtsmæssigt end andre. Overvej at lave mad på en brænder i stedet.

Mange af os forbinder lejrture med bålhygge til langt ud på aftenen. Er du en af dem, eller forestiller du dig at lave bål på din næste tur, så sørg for, at det foregår på en i forvejen etableret bålplads. Er der ikke en bålplads i det område du skal på tur, bør du overveje om bålet virkelig er nødvendigt. Hvis det primært er for at kunne lave varm mad, kan du tage en brænder med i stedet. Selvom bålet i den grad bidrager til lejrhyggen, bør du springe det over hvis de nødvendige remedier ikke er tilstede.

Det handler om ikke at efterlade bålringe i naturen, samt minimere brugen af brænde fundet i naturen og risikoen for brand.

Overvej derfor altid, hvilken indvirkning et eventuelt bål vil have på omgivelserne. Er der risiko for skovbrande, er der nok brænde til, at det ikke har betydning for området at samle sammen? Hvis ikke, kan du altid klare dig med en god brænder.

Se vores udvalg af brændere i webshoppen.

6. Respektér dyrelivet

Her er der selvfølgelig lidt forskel på, hvor man befinder sig i verden. Herhjemme er der ikke så meget vildt liv i skovene, men selvom vi ikke har bjørne, los eller pumaer, skal ræven og hjorten selvfølgelig stadig respekteres.

Selvom det kan være spændende og sjovt at observere dyrelivet i naturen, anbefales det at holde god afstand til dyret, for ikke at skræmme og stresse det. Selvom det kan være fristende for en dyreelsker, er det heller ikke smart at fodre vilde dyr eller forsøge at røre ved dem. For det første skræmmer det dyret, for det andet er det ikke til at vide, hvilke sygdomme og bakterier dyret gemmer på. For en god ordens skyld er det derfor altid bedst at observere på afstand.

Observer dyreliv på afstand for ikke at stresse dyret og skræmme det væk. Foto: Stockphoto

7. Vis hensyn til andre besøgende

Alle har ret til at komme ud og nyde naturen, så længe de formår at gøre det med respekt. Vi har et fælles ansvar for, at det kan lade sig gøre. Sidste punkt i Leave No Trace-principperne handler derfor om at vise hensyn til andre besøgende. Mange opsøger naturen for at nyde roen og stilheden, og så er det ærgerligt at blive mødt af andre, der larmer, støjer og sviner.

Har man sin hund med på tur, skal man også kunne tøjle den. Har man en hund, der gør og bjæffer af hver forbipasserende, bør man måske overveje at lade den blive hjemme.

Når man slår lejr, er det også vigtigt at tage hensyn til andre campister i området. Det er ikke alle, der gider lytte til musik eller høre højtråbende mennesker i skoven.

Leave No Trace principperne er udviklet af Center for Outdoor Ethics. På deres side, kan du læse mere om, hvad principperne går ud på, og hvorfor det er vigtigt at følge dem, når man er på tur. 

Du kan også læse dette blogindlæg om bæredygtighed på tur.

Indholdsoversigt