Et liggeunderlag er obligatorisk for alle, som skal sove i sovepose udendørs. Uanset hvor tyk og varm din sovepose er, trykker din kropsvægt den flad mod jorden, hvilket giver nul isolation mod jorden. Selv den varmeste, dyreste sovepose vil hurtigt komme til kort uden et godt liggeunderlag. Et liggeunderlag isolerer mod varmetab til jorden, beskytter soveposen og giver liggekomfort. Der findes en række forskellige typer liggeunderlag, der har forskellige egenskaber. I Friluftsland fører vi grundlæggende tre forskellige typer liggeunderlag, der også repræsenterer de mest almindelige, og mest anvendelige, på markedet. De tre typer er skumunderlag, selvoppustelige liggeunderlag og de nyere generationer af ultralette liggeunderlag, der mest af alt er high-tech luftmadrasser.

Se alle liggeunderlag i webshoppen


Skumunderlag

De billigste liggeunderlag er fremstillet i celleplast – også kaldet skumunderlag. Disse underlag beskytter mod kulden, men liggekomforten er ikke prangende. De fylder meget, men vejer kun lidt. Et helt billigt skumunderlag (<100 kr), er hverken særlig komfortabelt eller specielt isolerende. Den slags er fine til ture under varmere himmelstrøg i sommmerhalvåret, hvis man ikke er så mageligt anlagt. De lidt dyrere (<300 kr) er lavet i lukket EVA-skum, og isolerer rigtig godt. De er også lidt mere komfortable end de billigste, men præsterer stadig ikke prangende komfort. Endelig er der nogle lidt dyrere versioner, med et udstanset mønster, og i nogle tilfælde en aluminiumsbelægning på overfladen. Udstansningen bringer vægten ned uden at underlaget taber isolationsevne, og aluminiumsbelægningen reflekterer varmen tilbage til kroppen. Fælles for alle skumunderlag er, at de er nærmest umulige at ødelægge og ganske lette. En ulempe er komforten, og at de fylder ganske meget.

Se alle skumunderlag i webshoppen


Selvoppustelige liggeunderlag

Disse liggeunderlag kombinerer celleplastunderlagenes gode isolationsevne med luftmadrassens liggekomfort på hård og ujævn grund. Konceptet er relativt simpelt: Når liggeunderlaget er komprimeret og luften presset ud, fylder det ganske lidt. Når ventilen åbnes, vil skumstrukturen inde i underlaget forsøge at finde tilbage til sin oprindelige form, og suge luft ind i underlaget. Når ventilen lukkes, vil kombinationen af luft og skum give et blødt, behageligt og isolerende underlag.

Man skal være opmærksom på, at skummet bliver lidt stivere i meget koldt vejr, og efter mange års brug, og at den selvoppustelige effekt derfor i visse tilfælde kan være begrænset. Det kan være nødvendigt at puste lidt luft ind i underlaget for at få det helt oppustet. I koldt vejr er udåndingsluft lig med fugt og kondens, så der kan man med fordel bruge en form for pumpe (f.eks. en pump sack) til at puste underlaget det sidste stykke op – i hvert fald på lange ture (ture over en uges varighed).

Therm-A-Rest er det originale selvoppustende liggeunderlag og er fremstillet af langtidsholdbart skumplast betrukket med og fastlimet til en 100 % vand- og lufttæt nylon. Der findes en række efterligninger i handelen, men ingen af dem kan i kvalitet og holdbarhed måle sig med Therm-A-Rest. Selvoppustelige liggeunderlag giver generelt den bedste sovekomfort, og vil for rigtig mange være det oplagte valg.

Se alle selvoppustelige liggeunderlag i webshoppen


Ultralette luftmadrasser

Therm-A-Rest kom for nogle år siden med den revolutionerende NeoAir serie. NeoAir-underlagene minder mest om luftmadrasser i ultralette materialer. Fordelen ved denne type underlag er at de fylder og vejer utrolig lidt og har rigtig god sovekomfort. For at forbedre isolationsevnen, har nogle af udgaverne aluminiumsbelægning i luftkamrene for at reflektere varmen. Med Therm-A-Rest NeoAir Xtherm får man for eksempel et fuldblods vinterunderlag, der vejer sølle 570 g (endda i størrelse large), og fylder omkring 1,5 liter. Det er mildest talt imponerende. Da denne type liggeunderlag ikke er selvoppustelige, skal man selv puste dem op, og igen anbefales det at bruge en pumpe af en art (en pump sack, eller en lille elektrisk pumpe), for at undgå at puste for meget fugt ind i underlaget.

Se alle superlette luftmadrasser i webshoppen


Liggeunderlaget pustes op Foto: Adrian Munch Larsen
Liggeunderlaget rulles sammen Foto: Adrian Munch Larsen

R-værdi

Liggeunderlagenes evne til at isolere mod kulde fra jorden måles i ”R-værdi”. Groft sagt er R-værdi et mål for hvor hurtigt temperaturændringer forplanter sig gennem et materiale. Jo højere R-værdi, jo højere thermal resistance, og jo bedre isolerer underlaget. R-værdi omkring 2 er glimrende i sommerhalvåret. Risikerer man lidt frostgrader, vil en r-værdi mellem 3 og 4 være at foretrække, og til decideret vinterbrug med hård frost, vil en R-værdi over 5 være optimalt. Hvis man har f.eks. et selvoppusteligt liggeunderlag med en R-værdi omkring 3, kan det kombineres med et skumunderlag til vinterture, og give god beskyttelse. De fleste ”klassiske” skumunderlag er ikke testet med henblik på R-værdi, men et underlag med lukket EVA-skum isolerer rigtig godt.

Se alle liggeunderlag i webshoppen


Webshop

Indholdsoversigt