Marie fra Friluftsland Lyngby er kommet på Kullen med sin familie siden hun var seks år gammel. I det følgende giver hun sit bud på, hvorfor Kullen er er en oplagt destination for nye tradklatrere – og klippeklatrere i det hele taget – samt lidt om hvad den naturskønne halvø nord for Sjælland ellers har at byde på.

Kullen: Naturoplevelse og klatredestination

Tekst og billeder: Marie Jørgensen, Friluftsland Lyngby

Første gang jeg besøgte Kullen var jeg 6 år gammel, og lige siden har det været et fast sted, jeg har opsøgt. Jeg kommer for at nyde klatring på de mange rå klippevægge og nyde det flotte sceneri. Desuden gør den tætte beliggenhed på Sjælland Kullen til et oplagt sted at udforske. Som klatredestination er halvøen mest oplagt for traditionelle klatrere, som sikrer med kiler og sætter egne topankre. Man kan dog også få mange andre naturoplevelser i reservatet, såsom dykning, havkajak og ikke mindst vandring.

Her klatrer jeg på Stenstugorna i 2010. Væggen Stenstugorna har en af Kullens grotter som man kan se til højre. Dette er en af de små, men der er flere man kan udforske langs Kullens kyster.

Kullen (på svensk: Kullaberg) er et naturreservat på en halvø 35 km nord for Helsingborg. Man kan finde alt fra skov, enge af lyng, søer og grotter til de to klippekyster, som er utrolig oplagte til klatring. For mig er naturen en vigtig del af klatreoplevelsen på Kullen. Man kan ikke undgå en smule vandring og ”scrambling” (gå på stejlt terræn med støtte fra hænderne), da lokationerne typisk befinder sig et godt stykke fra parkeringspladserne, men det bidrager kun til oplevelsen! Jeg har også før været så heldig at se marsvin ude i sundet, hvor vandet faktisk også er værd at tage en dukkert i – man bliver i hvert fald frisket op af det!

Skov, klipper og vand – Kullen har det hele!

Hvilke klatrevægge skal man besøge først?

Jeg vil klart anbefale at tjekke Carstens Rende ud. Det er den mest populære lokation – og det er der en grund til! Den er fyldt med klassikere man bare kan klatre igen og igen. De rangerer endda i graderinger fra 2 til 7, så der er noget for alle niveauer.

Er man til kortere, mere bouldering-lignende ruter besøgte jeg i sidste uge Paradisvæggen, som sammen med den nærtliggende Marmorvæggen klart er anbefalelsesværdige. De er ikke synderlig svære med graderinger mellem 3+ og 6+, men de er meget sjove at lege rundt på, og man kan gå til toppen, hvis man ikke er til føring.

Af gode begyndersteder kan nævnes Palnatokes Skränt, som har 27 ruter, som primært består af 2’er og 3’er med enkelte ruter graderede mellem 5-7. Man skal dog være forberedt på at turen dertil involverer en del løse sten og ”scrambling”.

For en udvidet beskrivelse af Kullens vægge og hvor man finder dem, kan man kigge på rockclimbing.dk. Der er både et kort over Kullen, beskrivelser af væggene og tilgange dertil. Desværre kræver hjemmesiden internet, som kan være svær at få ude på klipperne. Dertil kan man downloade app’en “Klatring Kullen” og finde sin destination frem på forhånd. Så kan man nemlig stadig se beskrivelserne offline. App’en har desværre ikke et oversigtskort over Kullen, så jeg anbefaler at man tjekker rockclimbing.dk ud. Er man til noget mere analogt, kan man anskaffe sig den svenske fører “Klättring på Kullaberg” eller den gamle danske fører “Klatring på Kullen”. Sidstnævnte er fra 1999, men indeholder stadig alt hvad man skal vide, og heldigvis ændrer klipperne sig ikke det store.

På vej til klatrestederne får man sig nogle flotte vandreture både på klipper og i skov.

Hvad har Kullen ellers at byde på?

Min primære oplevelser på Kullen er selvfølgelig med klatring, men der er meget mere man kan lave. Der er nemlig flere flotte vandreruter langs halvøens kyster. Desuden kan man leje havkajakker i Mölle havn, og Mölle campingplads har et svømmebassin og minigolf til de afslappende dage. Kullen er derudover også et marinereservat og meget populært for dykkere.  (Der er også en golfbane på naturreservatet. Jeg har aldrig selv spillet en runde, der men den ser flot og udfordrende ud.)

Det er med garanti altid muligt at finde en klippeblok at sidde på, men at finde den rigtige, flade frokoststen er en kunst!

Hvor kan man bo?

For sjællændere er Kullen den perfekte destination til en dagstur. Men bor man længere væk eller kan man bare ikke få nok af de mange klatreruter, kan væggene snildt fylde en weekend eller uge. I så fald er der flere gode overnatningsmuligheder. Man må desværre ikke frit slå lejr på naturreservatet, men der er til gengæld en teltplads med 8 pladser (først til mølle). Dansk Bjergklub har desuden en hytte, shelters og en lille teltplads som er tilgængelig for alle medlemmer af en dansk klatreklub mod en lille betaling. Er man mere til glamping (fin camping) er Mölle Campingplads klart en anbefalelsesværdig plads med svømmebasin, minigolf og restaurant.

I min optik er Kullen helt klart et must-see af naturoplevelser i Sydsverige!

Marie Jørgensen

Her på væggen, Carstens Rende, er der masser af ruter at gå i gang med.

Indholdsoversigt