Nanna og Ole fra Friluftsland København har været på sensommertelttur i Grønland. I det følgende kan du læse lidt om deres tur og få lidt gode råd til hvad du skal være opmærksom på, hvis du også går at drømmer om at opleve Grønland på egen hånd med teltet som base.

Sensommertelttur i Grønland

Tekst og billeder af Nanna Elkjær og Ole Sand, Friluftsland København

Det er en kølig morgen. Vi vågner i teltet og ser, at der er faldet nysne på fjeldtoppene bag lejren. Morgensolen skinner, kaffevandet snurrer i Trangia-kanden og der er rimfrost på græsset. Havet er spejlblankt, himlen er dybblå og luften er polarfrisk. Vi nyder udsigten, stilheden og den friskbryggede kaffe, mens vi varmer en grydefuld sortebær, vi har plukket lige ved teltet. To hvaler kommer op af vandet lige ud for kysten og viser rygfinne. Vi ser og hører deres blost. August måned og sommeren går på hæld. Det er vores sidste morgen i Qeqertarsuaq (Godhavn) på Disko-øen i Nordvestgrønland. I dag begynder vores hjemrejse efter godt to ugers fantastisk telttur i Grønland.

Foto: Ole Sand
Foto: Ole Sand

Teltning i Grønland

Der er fri teltning i Grønland, dvs. allemandsretten som man kender i Sverige og Norge gælder. Af sundhedsmæssige årsager må man dog ikke campere i nærheden af byens/bygdens vandsø. Dertil er altid en god ide at forhøre sig hos de lokale for at finde en god teltplads, hvor der er rimeligt tørt, nogenlunde jævnt og adgang til frisk drikkevand.

Det er ikke alle steder, man kan tage drikkevand i naturen. Man skal ikke tage vand fra stillestående søer og sumpe. Så må man hente vand i byer og bygder, enten hos venlige mennesker eller i et af de vandhuse, der forsyner de husstande, hvor der ikke er indlagt vand. Vi hentede vand i en Fjällräven Water Bag, man bare kan have med i en lomme.

Vi valgte at lægge vores lejre i nærheden af byerne, hvilket gav os mulighed for både at opleve naturen og kulturen. I Grønland skal man ikke ret langt ud fra de mindre byer, før man føler sig helt alene i naturen. Og overnatter man i telt, oplever man naturen på helt nært hold. Med en beliggenhed i bynær natur havde vi både mulighed for lange dagsture i fjeldet og for at være i byerne, gå på museum, købe kaffe på havnen og benytte os af forskellige kulturtilbud. Fx tog vi en tur med en turistbåd op til Eqi-gletscheren, da vi var i Ilulissat.

Foto: Ole Sand
Foto: Ole Sand

En ting, man bør være opmærksom på når man telter i nordvest-Grønland, er slædehundene. De voksne slædehunde skal stå bundet, men de store hvalpe strejfer rundt. Derfor skal man altid have alt sit udstyr inde i teltet om natten og når man forlader lejren. Lige som alle andre hunde sætter slædehunde særligt pris på fodtøj. Dertil kan man være så heldig – eller risikere om man vil – at få besøg af en polarræv i lejren. Derfor skal man sørge for at pakke affaldet godt væk. Luftens gadedrenge, ravnene, holdt konstant øje med os, enten af ren nysgerrighed eller for at finde noget spiseligt. En syntes det var sjovt at bruge teltet som rutschebane.

I august og begyndelsen af september er der typisk stabilt godt vejr i Grønland. Man skal dog altid være forberedt på kraftig vind, regn, slud eller sne. Derfor skal man medbringe et godt, stabilt telt med så tilstrækkelig stor apsis, at det er muligt at tilberede maden inde i teltet. Vi medbragte et Hilleberg Keron 3, der er en ren polarvilla. Fordi nætterne er kolde, er gode soveposer og gode liggeunderlag også en nødvendighed. Det fungerede godt for os med dun-sommersoveposer fra Western Mountaineering, suppleret med langt uldent undertøj i de kolde nætter, hvor det var under frysepunktet.

Vi valgte at medbringe et Trangia-sæt, der har den fordel, at man kan lave mere avanceret mad end med en Jetboil, der til gengæld vejer mindre. På et Trangia-sæt kan man fx koge ris og stege friskfanget fisk. Vi brugte en multifuel-brænder. Det viste sig dog at være overraskende let at finde gas på flaske, selv i mindre bygder. Men med en multifuel-brænder kan man også anvende andre typer brændstof, fx petroleum og benzin. Husholdningssprit er derimod svært at finde.

Foto: Ole Sand
Foto: Ole Sand

Beklædning

På en rejse til Grønland skal man være forberedt på lidt af hvert. Derfor er lag-på-lag-princippet vigtigt, så man kan tilpasse beklædningen efter forholdene. Det kan sagtens blive varmt midt på dagen, hvis solen skinner og det ikke blæser. Temperaturen svinger fra minus 5 til plus 15.

Inderst uldne underbukser og en ulden T-shirt, derefter lange uldne underbukser og en langærmet ulden undertrøje. Derefter vindtætte, gerne vandafvisende og hurtigtørrende bukser. På overkroppen et tyndt mellemlag, dertil et tykt mellemlag når det er koldt og en vindtæt jakke. Dertil skaltøj – bukser og jakke. Hue, vanter og en god halsedisse er meget vigtig. Et par gode vandrestøvler skal selvfølgelig også med.

Hvis man skal ud at sejle i åben båd, skal man have alt sit tøj på! Det bliver meget koldt.

Foto: Ole Sand

Indkøb af mad

Vi købte ind i supermarkederne i de byer, vi besøgte. Supermarkederne har næsten alle de varer, man kan finde i et dansk supermarked, blandt andet specialvarer som glutenfrie produkter. Der er også en afdeling med grønlandske produkter, torsk, hellefisk, rødfisk osv. osv. Ud over fødevarer er der også tøj, udstyr til fiskeri, geværer af forskellig type og meget, meget andet.

Grønlandske fødevarer kan også købes på ”Brættet.” Her sælger fangere og fiskere det, de kommer ind med. Man kan nogle gange købe fisk direkte hos fiskeren.

Foto: Ole Sand

Vandreture/dagsture i Grønland

Der er ganske mange markerede vandreruter i den bynære natur i Grønland.

Ved Ilulissat og Kangerlussuaq er der flere vandreruter af forskellig længde og hårdhed. I Qeqertarsuaq kan man vandre ud til Kuanit-dalen eller op til Lyngmarksbræen og i Uummannaq fører forskellige ruter ud til Julemandens hus. Terrænet er kuperet og kræver gode vandrestøvler. Tjek også vejrudsigten hver dag. Vejrliget kan være omskifteligt.

Foto: Ole Sand

Planlægningen af turen

Hvis du selv organiserer turen, så sæt ekstra tid af til forsinkelser på afgange og forandringer i vejrliget. En dag mellem hvert led i transporten er en god ting. Det er ikke spildtid – du får tid til at nyde den fantastiske natur! God tid i byerne er også et kæmpe plus, tid til at tale med de lokale, drikke kaffe på sladrebænken, deltage i gudstjenesten hvis det er søndag, følge det grønlandske tempo. Vær åben og hils på dem du møder.

Foto: Ole Sand

Vejret

Generelt kan man sige, at jo længere nordpå man kommer langs Grønlands vestkyst, jo bedre er vejret. Lavtrykkene passerer Sydgrønland som perler på en snor på vej over Nordatlanten. Jo længere nordpå man kommer i forhold til disse lavtryk, jo mere stabilt er vejret.

I august og september falder temperaturerne markant i perioden.  Ved yderkysten er der typisk kystklima med ustabilt og fugtigt vejr. I bunden af fjordene og i indlandet er vejret meget mere fastlandspræget, med højere temperaturer, mindre nedbør og mere sol.

Fra midten af august er der ikke så mange insekter tilbage og kun midt på dagen. Når man kommer ind i september, skal man regne med nattefrost.

Foto: Ole Sand

Find meget mere inspiration til små og store vandreture her på bloggen

Find udstyr til din næste vandretur i webshoppen

Indholdsoversigt