Merinould er et fantastisk materiale – både til hverdag, fritid og friluftsliv. Den fine uld er enormt komfortabel mod huden, og derudover har merinould nogle fantastiske egenskaber, der gør det ekstremt velegnet til aktiv en aktiv livsstil samt skiftende temperaturer og vejrforhold. 

Hvad er merinould?

Merinould er en betegnelse for uld fra merinofår. Den fineste merinould kommer fra bestemte typer merinofår, der lever frit i vild natur under skiftende vejrforhold – f.eks. i de sydlige new zealandske alper. Der findes forskellige racer af merinofåret, så der kan være forskel på, hvor fine uldfibre de producerer. Men langt det meste merinould kommer fra får i New Zealand og Australien, der producerer meget fin uld. Merino udmærker sig ved at have tyndere fibre end de fleste andre typer fåreuld, hvilket er en af de primære grunde til, at merinould er behageligt at have direkte mod huden og ikke kradser.

Hvorfor fungerer merinould så godt?

Merinould har en fantastisk evne til at hjælpe kroppen med at regulere temperaturen: merinould holder både på den varme, kroppen producerer, men kan også beskytte mod overophedning i varmt vejr. Merinould transporterer desuden fugt væk fra kroppen, når du sveder, og tørrer hurtigt hvis det bliver vådt. Det vil derfor være et komfortabelt valg i stort set alle situationer og under nærmest alle forhold.

Endelig kommer merinould ikke så let til at lugte – heller ikke hvis du har det på mange dage i træk. Ikke alene øger det komforten, det betyder også, at uld ikke skal vaskes ligeså ofte som eksempelvis syntetiske materialer. Færre vaske betyder mindre forbrug af vand, elektricitet og sæbe, og det er en af de ting, der gør en forskel i forhold til miljø og bæredygtighed. I nogle tilfælde kan ulden blot luftes (gerne i fugtigt vejr) for at friske tøjet op. Et tip kan også være at hænge uldtøjet på badeværelset, mens du tager et bad. Her kan fugten fra badet bidrage til at fjerne lugt fra ulden.

Læs også: 5 gode grunde til at bruge uld om vinteren

Læs også: 5 gode grunde til at bruge uld om sommeren

Merinould

Hvornår anvendes merinould typisk?

Merinould er særligt udbredt i langt undertøj, hvor uldens mange gode egenskaber virkelig kommer til deres ret. Fordi merinould altid er meget fin uld med meget lille fiberdiameter, vil ulden ikke kradse, men derimod være enormt blød og behagelig. Uldens gode temperaturregulerende egenskaber gør også uldundertøj af merino velegnet til alt fra sommerens vandreture til vinterens skiture. Merinould er især oplagt som skiundertøj og som “base layer” på lange ture, hvor du skal holde dig tør og komfortabel i et bredt spænd af temperaturer og forhold – og have det samme tøj på mange dage i træk.

Fordi merinould er så komfortabelt, har det også vundet indpas i hverdagskollektionerne hos flere store brands. T-shirts, skjorter, tynde bluser og trøjer i merinould bliver mere og mere udbredte – og med god grund. Ud over at være enormt komfortabelt og funktionelt, er merinould et luksuriøst materiale, der også egner sig godt til pæn brug.

Vedligehold: hvordan vaskes og plejes merinould?

Uld er kendt for at være vanskeligt at vaske, men det er i mange tilfælde en skrøne. Vask af uld afhænger af, hvordan ulden er behandlet, inden den bliver til beklædning. Langt det meste af den merinould, vi sælger i Friluftsland, kan tåle helt almindelig maskinvask ved 40 grader, og tåler også almindeligt vaskemiddel (OBS: tjek altid vaskeanvisningen i tøjet, inden du vasker).

Vask gerne uld på uldprogram på 30 grader

Fordi merinould er så resistent overfor fugt og snavs, er der imidlertid ingen grund til at køre lange vaskeprogrammer og bruge hidsige vaskemidler ved vask af uld. Det er langt mere skånsomt, både for ulden og miljøet, at vaske ved lavere temperaturer. Hvis ulden ikke er specielt snavset, vil 30 grader være fint – ligesom et kort uldprogram også anbefales. Er ulden meget snavset eller har du svedt meget i den – f.eks. på en længere vandretur – kan det være en god ide at vaske ved 40 grader, hvis anvisningen tillader det.

Brug et mildt, flydende vaskemiddel

Vasker man uld med et mildt, flydende vaskemiddel, kan man vaske snavs og urenheder ud, og lade uldens naturlige egenskaber komme til deres ret. Pulvervaskemidler med enzymer er ofte unødvendigt kraftige. Man risikerer desuden sæberester i ulden, der vil kunne hæmme nogle af uldens naturlige egenskaber. Derfor anbefaler vi, at man så vidt muligt bruger et mildt, flydende vaskemiddel til uld.

Uldvask med lanolin

Ubehandlet uld indeholder et fedtstof, der hedder lanolin. I behandlingen af den rå uld, vaskes det meste af lanolinen ud, hvorefter den bruges til en række andre formål – bl.a. i kosmetik og hudpleje. Der findes også uldvaskemidler, der indeholder lanolin. Et lanolinholdigt vaskemiddel, vil være med til at tilføre lidt naturligt fedtstof til ulden. Det kan være med til at forstærke mange af uldens gode, naturlige egenskaber. Det er ikke en nødvendighed at bruge uldvask med lanolin, men vil man have det bedste ud af sin uld, kan det dog anbefales. Hvis ikke hver gang, så blot engang imellem for at friske ulden op.

Uld og bæredygtighed
Uld skal ikke vaskes ligeså ofte som syntetiske materialer. Mindre vask = mere bæredygtighed. Foto: Chrissie Kremer, Unsplash

Merinould og bæredygtighed

Merinold har rigtig mange fordele, ud fra et bæredygtighedsperspektiv. Vi har allerede nævnt, at merinould ikke behøver at blive vasket særligt ofte, hvilket sparer ressourcer og kemikalier. Desuden er merinould helt ekstremt alsidigt. Det betyder, at du i princippet kan bruge den samme uldtrøje til både hverdag, fritid, sport og friluftsliv – uanset årstid. Det minimerer behovet for at købe nyt, og gør det lettere at klare sig med mindre, hvilket også er enormt vigtigt i bæredygtighedsregnskabet.

Endelig er merinould et af naturens egne supermaterialer. Det har ikke behov for at blive behandlet med kemi for at fungere optimalt. Det er også en naturligt fornybar ressource, da ulden vokser ud på fåret igen, sæson efter sæson. Derudover er uld 100 % bionedbrydeligt, og der er desuden gode mulighed for at genanvende uld med relativt lidt kvalitetstab.

Dyrevelfærd

Så snart man har at gøre med et animalsk materiale, er det relevant at snakke om etik og dyrevelfærd. Merinould kommer som nævnt fra merinofåret, der klippes én gang om året. Desværre er der eksempler på merinofarme, som ikke behandler dyrene ordentligt. Den store debat har her handlet om proceduren “mulesing”, hvor man skærer en hudfold væk fra fårets bagdel for at undgå flue- og larveangreb. Det foregår oftest uden bedøvelse, hvilket er en smertefuld oplevelse for fåret.

De producenter, vi forhandler i Friluftsland, har alle sammen en streng politik om kun at bruge uld fra får, der ikke har været udsat for mulesing. For at gøre det lettere for producenterne at leve op til deres egne krav til en etisk produktion, indgår mange producenter samarbejder med organisationer, der har ekspertise inden for drift og kontrol af etisk forsvarlig uldproduktion. Her er ZQ Merino et godt eksempel.

ZQ Merino – pionerer indenfor bæredygtig uldproduktion

ZQ er en særlig mærkeordning for etisk produktion af uld – både i en dyrevelfærdsmæssig, miljømæssig, socialansvarlig og økonomisk forstand. Mærkeordningen er indstiftet af af The New Zeland Wool Company, der er en brancheorganisation for merinofåreavlere i New Zealand. Selvom ZQ på sin vis har et kommercielt bagland, har mærkningen i mange år ført an i kampen for en mere etisk og bæredygtig produktion og distribution af uld. I sidste ende er det med til at fremme vilkårene for både dyr og bønder. Det bidrager også til at flere producenter vælger ansvarligt produceret uld. I Sidste ende betyder det, at du  har bedre muligheder for at foretage et bæredygtigt valg, når du køber uld.

Læs mere om ZQ merino

SmartwoolIcebreakerFjällräven og Aclima er eksempler på en række af mærker i Friluftsland, der sourcer deres uld fra ZQ. Et ZQ-samarbejde er dog ikke det eneste certifikat, der sikrer, at ulden er produceret under ordentlige forhold. Der findes andre certifikater, som f.eks. IWTO-certifikatet, der specifikt sikrer at mulesling ikke indgår i produktionen. Kari Traa er bl.a. IWTO-certificeret. Fjällräven er et eksempel på en producent, der både sourcer fra ZQ Merino, men også lokale, svenske gårde, som Brattlandsgården i Jämtland, der producerer bæredygtig uld. Endelig har non-profit organisationen Textile Exchange etableret en “Responsible Wool Standard“. Textil Exchange står også bag den mest udbredte standard for ansvarligt producerede dun, Responsible Down Standard, samt en række andre internationalt anerkendte standardmærkninger for bæredygtig og ansvarlig tekstilproduktion.

Se hele vores store udvalg af uldundertøj til kvinder

Se hele vores store udvalg af uldundertøj til mænd

Indholdsoversigt