Vores tidligere kollega Kristoffer valgte for mange år siden at rykke rødderne op af den danske muld og bosætte sig i Norge, for at forfølge drømmen om klatring og friluftsliv. Godt 10 år, en bacheloruddannelse i friluftsliv, en kandidatgrad i idrætsvidenskab og et hav af klatrekurser og certificeringer senere, er han indehaver af firmaet Hansen Kurs & Guiding, der står for alt fra klatre- og skredkurser i fjeldet til personlig guiding på nogle af Norges alpine toppe. I det følgende giver Kristoffer sit bud på seks klassiske multiptich-ruter i Norge, der bør ryge direkte på din bucket list!.

Læs også Kristoffers guide til alpine rygtraverser i Jotunheimen her på bloggen

Multipitch i Norge

Tekst og billeder: Kristoffer Günther Hansen, indehaver af Hansen Kurs & Guiding og tidligere ansat i Friluftsland

I dette indlæg vil jeg præsentere nogen af mine favoritter når det gælder multipitch klatreruter i Norge. Jeg har valgt at præsentere et udvalg af ruter med moderat vanskelighedsgrad og længde, i forskellige steder af landet. Nogen af stederne ligger ved havniveau, mens andre er blandt de højeste bjerge i Norge. Nogle steder er præget af slabklatring, mens andre steder er stejle og alpine bjergsider. Flere af stederne har jeg valgt med tanke på, at der er et bredt udvalg af utrolig flotte klatreruter, så du kan finde kvalitetsruter som passer dit niveau. Nogle steder er velkendte og populære destinationer, mange vil kunne genkende, mens andre er mere ukendte og kan indbyde til store naturoplevelser uden at møde andre mennesker. Alle ruterne i indlægget er trad-ruter, og på granit eller tilsvarende hårde magmatiske stentyper. Jeg håber med dette indlæg at kunne vise noget af den klatre- og naturdiversitet Norge har at byde på, og inspirere til at tage på eventyr i Norge.

 

Hægar, 6+ | Hægefjell, Telemark

Hægefjell er måske den bedst kendte norske klatredestination i Danmark. En sommerdag på Hægefjell uden at høre modersmålet i væggen hører til sjældenhederne. Hægefjell ligger i Nissedal i Telemark, og er i overskuelig afstand til Danmark. Klatringen er præget af bombefaste cracks og diedere med en behagelig slabbet hældning. Det var tyskere som først begyndte at klatre i Nissedal, og mange af de ruterne, de etablerede, involverede kompakte slabs, mellem cracksene, hvor de håndborede ekspansionsbolte. Det betyder at enkelte ruter er runout, og boltene er ikke nødvendigvis placeret der, hvor  du kunne tænke dig!

Hægefjell,Nissedal
Hægar, Hægefjell, Nissedal

Ruten jeg vil fremhæve her lider ikke af det problem, og er stort set meget velsikret med egne sikringer. “Hægar” er en af de mest tydelige linjer på Hægefjell og ligger parallelt med den lidt lettere rute “Mot sola”. Mot sola er ofte overbefolket og jeg mener at Hægar er en flottere rute, så har du lidt mere fut i armene, går du på den. Cruxet er let at “franske” sig op ad, og du kan sikre så tæt du vil, så her er det bare at gi’ gas. Den første 6- længde må du ha lidt gode nerver på, men det er bare et flyt og så er du forbi.

Hvis der ikke er tusind andre reblag på Via Lara, er det en nydelig nybegyndertur. Her kan du sætte så mange sikringer du vil, og du kan sætte standplads mere eller mindre hvor du vil. Og klatringen er både meget let og meget fin.

  • Pros: Kort vej fra DK, kort at gå, perfekt campingspot med garanteret god stemning
  • Cons: Mange mennesker, myg og knott!!

 

Vestpillaren, 6 | Presten, Lofoten

At skrive om multipitch tradklatring i Norge og ikke nævne Lofoten er ren blasfemi! Rundt hvert sving i Lofoten får du et nyt postkortmotiv smækket i fjæset. Her er der hvide sandstrande, azurblåt hav, spidse fjelde som gror direkte op af havet, og det vildeste er at du kan opleve det hele både dag og nat, for solen går aldrig ned om sommeren! Fra en klatrers perspektiv er dette et eldorado. Der er stort set altid kort approach til ruterne, og klatringen er præget af cracks i grov og fast granit. Udvalget af ruter i alle vanskelighedsgrader og længder er enormt, og du løber aldrig tør for klassikere at krydse af i guidebogen. Her vil jeg præsentere den velkendte juvel i Lofoten, nemlig Vestpillaren på Presten. Dette er en af de ruter i dette blogindlæg, jeg har klatret igen og igen.

Vestpillaren, Presten, Lofoten

Udsigt over Henningsvær
Udsigt over Henningsvær

Presten ligger som en 400m høj bautasten helt ud til kysten, med det azurblå hav skvulpene bare 100m fra foden af bjergsiden, og belejlig kort afstand til Henningsvær. Vestpillaren er en verdenskendt megaklassiker, med ti reblængder med 5’er- og 6’er-klatring. Her kan du klatre velsikrede cracks og plugge så mange gode cams du har lyst til. Friktionen er formidabel og klatringen er aldrig udpræget hård eller teknisk. Bliver dagen pludselig lang for dig, er det ikke noget problem, for døgnet varer i tre måneder. Har du alligevel taget munden for fuld når du kommer op til “Storhylla”, kan du bare abseile ned igen på boltede ankre. Over Storhylla er der ikke bolte, så her må du evt. efterlade udstyr, hvis du bliver nødsaget til at vende om. De fleste andre ruter på Presten holder samme høje kvalitet, og det er mulig at lave mange forskellige link-ups og klatre på kryds og tværs mellem de forskellige ruter. Det eneste negative med Lofoten og Vestpillaren er folkemængderne om sommeren. Hvis du vil have lidt mere fred og ro, kan du rejse hertil fra midten af maj til midten af juni, eller tage til Vestlofoten og klatre nogle af de mindre kendte ruter, som indbyder til eventyr i magiske omgivelser.

 

  • Pros: Uendeligt med ruter i verdens flotteste beliggenhed. Du kan bade, fiske, løbe, cykle, surfe og meget mere når du ikke klatrer
  • Cons: Mange mennesker, arktisk (kan være koldt og regnfuldt), langt fra Danmark

 

Flygende hollender, 6/6+ | Baugen, Kvaløya

Klatring i arktis mår det er bedst! Kvaløya en en ø lige udenfor Tromsø, og her er du virkelig kommet til Nordnorge. Kvaløya er egentlig en stor klump granit, der vokser ud af havet. Der findes flere fjeld og fjeldformationer på øen som indbyder til klatring, men et af de mest besøgte og indbydende fjeld er Hollenderen, med væggen som kaldes “Baugen”.

Flygende hollender, Baugen, Kvaløya

Sammenlignet med Lofoten, er klatringen stejlere, mere vedvarende og klippen er mindre grov. Du får en slags mini-Yosemite i en arktisk og alpin setting. What’s not to like?! Anmarchen er noget lang og koster lidt kræfter, men har du nogle dage, kan du pakke den store rygsæk og indlogere dig på den legendariske “klatrehytta” ved foden af væggen. Der er mange ruter af forskellig vanskelighedsgrad og kvaliteten er gennemgående helt fantastisk. Ruten “Flygende hollender” er en vedvarende rute præget af flotte cracks og seks reblængder jævnt graderet på seksertallet. Hvor fedt er det ikke at jamme sig op 150-200 meter med perfekte splitters nord for polarcirkelen? Det er rimelig fedt!

  • Pros:  Noget af det fineste i Nordnorge, wild n´remote, enkelt at flyve til Tromsø
  • Cons: Lang anmarch, upålideligt vejr,

 

Vestveggen, 7- | Store Skagastølstind, Jotunheimen

Store Skagstølstind, Storen eller Elvis – kært barn har mange navne. Norges tredjehøjeste fjeld, og det højeste som kræver klatring for at komme til toppen. Storen er et eftertragtet trofæ-fjeld for mange, og en magnet for guideturismen. Når du går op over Skagastølsbreen mod “Bandet”, vil et observant klatreøje ikke kunne undgå at fæste sig til synet af vestvæggen – en stejl og blankskuret væg, som sikkert var tiltænkt en placering et sted blandt granitfjeldene i Nordnorge, men som ved et lykketræf dukker op ud af det blå mellem alle løsmasserne i Jotunheimen.

Vestveggen, Store Skagastølstind, Hurrungane
Vestveggen, Store Skagastølstind, Jotunheimen
Udsigt over Hurrungane på vej ned fra Store Skagastølstind.

“Vestveggen” er den mest populære ruten i selve vestvæggen, både på grund af den fantastiske klippekvalitet og åbenlyse linjeføring, men også den relativt moderate grad på 7-. Efter to intro-reblængder som deles med ruten “Skagastølsrisset”, begynder det, du er kommet for. De næste 5-6 reblængder er flotte cracks og diedere, som stort set tager godt imod dine sikringer og er fri for løse sten. På crux-reblængden kan du klø dig lidt i hovedet, finde lidt små messingkiler frem og stole på at klatreskoene bliver stående hvor du sætter dem. Efter 7 reblængder kan man gå ud til højre – og det anbefales, hvis du vil bevare den gode følelse af fast nordnorsk granit! Derfra kan du følge normalvejen op til “hjørnet” og klatre let til tops sammen med alle de andre turister.

  • Pros: Fantastiske alpine omgivelser, den rute i Jotunheimen med bedst klippekvalitet
  • Cons: Langt at gå, masser af udstyrslogistik og forholdsømfindtligt sted!

 

Iriss, 6+ | Molladalen, Sunnmøre

“Molladalen på Sunnmøre er for klatrere et geologisk lykketreff” skriver norsk-klatring.no. Sunnmøre er en region i Norge som er præget af spidse og taggede fjeldformationer, men desværre også løst fjeld. Det sidste er heldigvis ikke tilfældet for Molladalen, som er en lille dal, presset ind mellem Hjørund- og Vartdalsfjorden, hvor klatrerne har geologien på deres side. Molladalen er ofte beskrevet som Norges flotteste dal, og det er nok ikke helt tosset at komme med sådan et udsagn. Dalen er dannet af en halvcirkel med forrevne granitspir, med en idyllisk, ørredfyldt sø i midten, og perfekte teltpladser tæt på søbredden.

Molladalen!
Iriss, Molladalen, Sunnmøre
Iriss, Molladalen, Sunnmøre

For mig er Molladalen et slags mikro-Chamonix, eftersom hele dalen har et alpint præg. Tidligt på sommeren må du ofte have stegjern og isøkse med for at komme til og fra mange af ruterne, og du må kunne håndtere noget løst fjeld. Klippen her er en rødlig og grov granitisk bjergart, som er præget af cracks og diedere. Klatringen er relativt stejl og formationsrig, og du kan ofte lave lange flyt i stejlt terræn, uden at vanskelighedsgraden er alt for høj. Her findes ruter i alle vanskelighedsgrader og længder, og det er et yndet sted for guider at tage deres klienter med, eftersom du kan få spektakulære klatreoplevelser uden at det nødvendigvis kræver den store klatreerfaring. Her har jeg valgt at præsentere en rute der hedder “Iriss”. Det er en moderat rute med moderat længde, som er meget godt sikret, og giver nogen reblængder med stejl og fantastisk jamming, og så ender den på toppen af den spidse pinakkel “Krudttårnet”, med abseil-retur. En ægte og unik Molladalen-oplevelse!

  • Pros: Magisk campspot, kort vej til Ålesund
  • Cons: Lidt uoversigtligt og tricky at skelne alle de forskellige vægge og pinakler fra hinanden

 

En midsommernatts drøm, 6+ | Uskedalen, Hordaland

Hvis Chamonix har en storebror, så er det måske Patagonien, og hvis Nissedal har en storesøster må det være Uskedalen. Her er der mange lighedstræk med Nissedal, men det hele er bare lidt større, længere og sværere i Uskedalen. Og så er der meget mere dårligt vejr! Derimod findes der ikke noget andet sted i Norge, der giver så flot og vedvarende crackklatring på slabs, som i Uskedalen. Settingen er fantastisk og nationalromantisk, da du er omgivet af frodige fjeldsider med æble- og morelltrær, ofte snedækkede bjergtoppe og den idylliske Hardangerfjord. Du føler du er “off the beaten path”, når du er inde i Uskedalen og jammer dig op endeløse cracks på den fantastiske granit.

 

En midsommernatts drøm, Uskedalen, Hordaland
En midsommernatts drøm, Uskedalen, Hordaland

En af de virkelige store klassikere i Uskedalen er “En midsommernatts drøm”. Her får du lange, vedvarende reblængder, som sætter både hoved og lægpumpen på prøve. Det atypiske med denne rute er, at der er boltede abseilankre hele vejen fra tiende pitch og ned, så det er næsten for let at baile. Anmarchen er lidt tricky, og går du den den uden at sikre, må du holde tungen lige i munden. Hvis “En midsommernatts drøm” er for stor en mundfuld, er det bare at vælge en af de andre fantastiske ruter som findes her.

  • Pros: Noget at det bedste klatring sydnorge har at byde på
  • Cons: Ofte dårligt vejr

Hansen Kurs & Guiding

Hansen Kurs & Guiding blev grundlagt i 2015 af Kristoffer Günther Hansen. Kristoffer har en kandidatgrad i Idræt og friluftsliv i tillæg til instruktøruddannelser fra Norsk Fjellsportforum og Norges Klatreforbund inden for klatring, gletsjer og skred.

Hansen Kurs & Guiding tilbyder guidede ture både sommer og vinter, samt forskellige typer klatrekurser, gletsjerkurs, skredkurser og topturkurser. Hansen Kurs og Guide operer primært i det sydlige Norge og har særligt godt kendskab til Jotunheimen, Romsdalen og Hemsedal, men tilbyder også enkelte kurser og ture i andre dele af Norge. Du kan se udbuddet af kurser på Hansen Kurs & Guidings hjemmeside, men det er også muligt at kontakte Kristoffer/Hansen Kurs & Guiding direkte, hvis du er interesseret i et privat kursus, eller en guidet tur – f.eks. på en af ovennævnte rygtraverser.

Læs mere om Hansen Kurs og Guiding og se hvilke ture og kurser, der udbydes

Læs også Kristoffers guide til alpine rygtraverser i Jotunheimen her på bloggen

Indholdsoversigt