Til efteråret 2020 har GORE-TEX lanceret en opdatering af deres mest avancerede membran-teknologi, GORE-TEX Pro. Den nye GORE-TEX Pro udmærker sig først og fremmest ved at være væsentlig mere slidstærk end de tidligere generationer – der i forvejen var førende på markedet! – så det er lidt af et “power move” fra skalbeklædningsgiganterne. Og når der er nyt fra GORE-TEX, er der også nyt fra de canadiske GORE-TEX-specilister Arc’teryx. I det følgende gennemgår vi den nye GORE-TEX Pro og den nye kollektion fra Arc’teryx.

.

Hvad er GORE-TEX Pro?

GORE-TEX Pro er navnet på den mest avancerede GORE-TEX-teknologi, der kombinerer fuldstændig vandtæthed med høj åndbarhed og markedets bedste slidstyrke. Der findes et væld af forskellige typer GORE-TEX, der allesammen er baseret på den samme vandtætte/åndbare membran, men med forskellige styrker og svagheder – alt efter om der er tale om en en superlet konstruktion til “fast & light”-vandreture, en kraftig 3-lags-skaljakke til bjergbestigning eller en komfortabel vind- og vandtæt jakke til hverdagsbrug.

GORE-TEX Pro har altid skilt sig ud fra mængden ved være navnet på en bestemt 3-lags-konstruktion – opbygget af den samme avancerede membran-teknologi, samme lette, slidstærke inderside og strenge minimumskrav til ydermaterialet. Når du køber GORE-TEX Pro er du med andre ord sikker på at du får det bedste af det bedste fra Gore.

Læs mere om GORE-TEX i Udstyrsguiden

 

Hvad er GORE-TEX Pro 2.0?

GORE-TEX Pro 2.0 er seneste opdatering af den ikoniske membran-teknologi, og en spændende nyskabelse fra Gore. Kort sagt byder GORE-TEX Pro 2.0 både på opdaterede teknologier og materialer, men også på en nytænkning af det meget rigide GORE-TEX Pro-koncept. Fra 2020 findes der nemlig ikke én, men tre typer GORE-TEX Pro – “Most Rugged”, Most Breathable” og “Stretch”.

GORE-TEX Pro 2.0 “Most Rugged”

GORE-TEX Pro 2.0 “Most Rugged” er den største innovation i GORE-TEX Pro 2.0, og involverer som den eneste en væsentlig opdatering af selve membranteknologien. Uden at gå alt for meget i dybden med teknologien bag de forskellige GORE-TEX-konstruktioner, drejer det sig om, at ePTFE-membranen har fået tilføjet en tynd PU-coating, der giver ekstra beskyttelse mod slitage og forurening (fra f.eks. de salte og fedtstoffer, kroppen afgiver, når du arbejder hårdt og sveder). Det gør GORE-TEX Pro 2.0 Most Rugged til den suverænt mest holdbare GORE-TEX-konstruktion nogensinde.

Tidligere versioner af GORE-TEX Pro har også inkorporeret en PU-liner, der havde til formål at beskytte ePTFE-membranen. Forskellen på de tidligere generationer og den nye “Most Rugged”-teknologi er, at selve ePTFE-membranen i mellemtiden er blevet væsentligt mere robust, samt at både ePTFE-membranen og PU-coatingen ånder langt bedre end tidligere generationer.

Desuden har Gore indskærpet kravene til hvilke ydermateriale, der må bruges i “Most Rugged”-konstruktionerne, så der tale om den mest slidstærke GORE-TEX Pro til dato, både når vi snakker yderide og membran.

Foto: Arc’teryx

GORE-TEX Pro 2.0 “Most Breathable”

Ud over “Most Rugged”-teknologien, indfører Gore også en “Most Breathable”-version af GORE-TEX Pro 2.0. “Most Breathable” er baseret på den samme membran som den seneste generation af GORE-TEX Pro, men med mulighed for lettere, blødere og mere åndbare ydermaterialer. Det giver dels mulighed for at lave endnu lettere og endnu mere åndbare jakker i GORE-TEX Pro-konstruktionen, men det giver også mulighed for at kombinere teknologierne, så du f.eks. kan få en jakke, der er ekstra slidstærk på de omrpåder, der bliver slidt hårdest, og ekstra åndbar på mindre udsatte steder.

GORE-TEX Pro 2.0 “Stretch”

En ting, der i mange år har glimret ved sit fravær, når det kommer til GORE-TEX Pro, er strækbare ydermaterialer. Selve membranen er egentlig ekstremt strækbar, så når Gore ikke tidligere har brugt strækbare ydermaterialer i særligt stor udstrækning (det har i perioder været forsøgt), er det ganske enkelt fordi de ikke har kunnet finde en løsning, der leverede den ekstremt høje slidstyrke og lange holdbarhed som altid har været GORE-TEX Pros varemærke. Det er nu lykkedes, og derfor kommer vi fremover til at se GORE-TEX Pro-produkter med stretch. 

Mere miljøvenligt indermateriale

Endelig er det nylonmateriale, der udgør indersiden af 3-lags-konstruktion blevet opdateret. Det nye materiale er indfarvet med en miljøvenlig teknologi, kaldet “Dope Dye”, der sparer både vand og kemikalier i produktionen. Indersiden har til formål at beskytte selve membranen fra slid og snavs – f.eks. slid fra friktionen mellem skuldre og jakke, hvis du bærer en tung rygsæk – så det er en vigtig del af trelagskonstruktionen. Indersiden i GORE-TEX Pro 2.0 er et let, stærkt og ikke mindst glat nylonmateriale, der sørger for minimal friktion mellem krop og jakke, samtidig med at være så slidstærkt og så let som muligt.

Nyheder fra Arc’teryx

Til efteråret har vi fået 4 nye jakker i sortimentet med GORE-TEX Pro 2.0 – alle fra Arc’teryx: Modellerne Alpha SV, Alpha AR, Beta SV og Beta AR.

Alpha SV

Alpha SV er det absolutte flagskib i Arc’teryx’ skaljakke og en af de få jakker på markedet, der med rette kan kaldes ikonisk. Ikke mindst på grund af den uovertrufne pasform og ekstremt høje slidstyrke. Alpha SV har altid været en af markedets absolut mest slidstærke skaljakker.

Hele Jakken ydersiden af jakken er fremstillet i et 100 denier nylon med en særligt tætvævet struktur, der gør det ekstremt slidstræk, og med den nye GORE-TEX Pro 2.0 “Most Rugged”-membran er den stærkere end nogensinde – og det siger altså ikke så lidt. Alpha SV Jacket er skabt til klatring og bjergsport under krævende vinterforhold og kombinerer fuldstændig vejrbeskyttelse og  suveræn slidstyrke med fremragende pasform og åndbarhed.

Hvis du bruger din skaljakke hårdt under barske forhold, er Alpha SV Jacket din nye bedste ven!

OBS: Alpha SV Jacket er endnu ikke landet i butikkerne, men er lige på trapperne!

Alpha AR

Alpha AR er baseret på den ikoniske Alpha SV Jacket, men med lidt lettere materialer. Pasform og detaljer er de samme som storebroren, men i stedet for 100 denier nylon, kombinerer Alpha AR 80 denier nylon på armene, skuldrene og i hætten med 40 denier nylon på torsoen. Det sørger for at slidstyrken stadig er rigeligt høj til praktisk talt alt, mens vægten holdes lav nok til at Alpha AR også er oplagt til sommerture, hvor den kommer til at ligge i rygsækken det meste af dagen. Damemodellen benytter GORE-TEX Pro “Most Breathable” i torsoen, for at give endnu mere åndbarhed på de områder, der er mindre udsatte.

Designet er holdt så simpelt som muligt, men stadig med alle de nødvendige lommer og detaljer, og pasformen er skabt med klatring for øje. Det betyder f.eks. at der er fokus på maksimal bevægelsesfrihed med armene over hovedet, samt at fronten er designet til at falde fladt, så du altid kan se dine fødder. De to lynlåslommer på fronten er placeret, så du kan komme til dem med en stor dun-/eller fiberjakke uden på jakken, og hjelmen rummer en klatre- eller skihjelm.

Se den nye Alpha AR Jacket i webshoppen

Beta SV

Beta SV Jacket er flagskibet i Beta-serien, og efter Alpha SV den kraftigste jakke i Arc’teryx’ sortiment. Hvor Alpha-serien er målrettet klatring og bjergsport, er Beta-serien tiltænkt en lidt bredere vifte af friluftsliv. Det betyder ikke, at der er gået på kompromis med hverken pasform eller konstruktion, men blot at der ikke er tænkt så meget på isøkser, klatreseler og store “belay”-jakker i designprocessen.

Hele Beta SV Jacket er fremstillet i GORE-TEX Pro 2.0 “Most Rugged” med en yderside i samme 80 denier nylon som forstærkningerne på Alpha AR-jakken. Det giver en ekstremt slidstærk jakke, der holder dig beskyttet mod alt hvad vejrguderne disker op med af vind og nedbør, samtidig med at den tillader kroppen at ånde når du arbejder hårdt og pulsen stiger. Snittet er lidt længere end Alpha-modellerne, for at give bedre beskyttelse ned over hoftepartiet og underlivet og jakken er udstyret med to rummelige lynlåslommer samt en udvendig brystlomme for ekstra opbevaringsplads.

Beta SV Jacket er en fantastisk jakke, der vil være en trofast følgesvend på alt fra krævende vandreture forår og efterår til lange vinterfjeldture med ski, telt og pulk.

Se den nye Beta SV Jacket i webshoppen

Beta AR

Beta AR er Allrounderen i Beta-serien og en gammel kunde og personalefavorit i Friluftsland. Beta AR Jacket kombinerer ligesom Alpha AR 40 og 80 denier GORE-TEX Pro 2.0 “Most Rugged”, for at give den kombination af høj slidstyrke og lav vægt, der gør jakken egent til praktisk talt hvad som helst.

Ligesom det er tilfældet med Beta SV, er der tænkt mere på vandreture og generelt friluftliv end klatring i designprocessen, og det afspejles i pasformen og placeringen af lommerne. Endelig er selve kraven lidt lavere end på de ovennævnte modeller. Hætten er stadig fuldt justerbar og kan både bruges med og uden hjelm, men hætten og kraven lukker ikke helt så meget af som på Alpha-serien og Beta SV. Det gør Beta AR lidt mindre oplagt til de rigtig kolde vinterstorme – til gengæld er jakken mere behagelig at have på resten af tiden, da kraven ikke sidder oppe omkring hagen og underansigtet.

Se den nye Beta AR Jacket i webshoppen

Foto: Arc’teryx