I efteråret 2020 lancerede GORE-TEX en opdatering af deres mest avancerede membran-teknologi, GORE-TEX Pro. Den nye GORE-TEX Pro udmærker sig først og fremmest ved at være væsentlig mere slidstærk end de tidligere generationer – der i forvejen var førende på markedet! – så det er lidt af et “power move” fra skalbeklædningsgiganterne. Og når der er nyt fra GORE-TEX, er der også nyt fra de canadiske GORE-TEX-specilister Arc’teryx. I det følgende gennemgår vi den nye GORE-TEX Pro og den nye kollektion fra Arc’teryx.

Hvad er GORE-TEX Pro?

GORE-TEX Pro er navnet på den mest avancerede GORE-TEX-teknologi, der kombinerer fuldstændig vandtæthed med høj åndbarhed og markedets bedste slidstyrke. Der findes et væld af forskellige typer GORE-TEX, der allesammen er baseret på den samme vandtætte/åndbare membran, men med forskellige styrker og svagheder – alt efter om der er tale om en en superlet konstruktion til “fast & light”-vandreture, en kraftig 3-lags-skaljakke til bjergbestigning eller en komfortabel vind- og vandtæt jakke til hverdagsbrug.

GORE-TEX Pro har altid skilt sig ud fra mængden ved være navnet på en bestemt 3-lags-konstruktion – opbygget af den samme avancerede membran-teknologi, samme lette, slidstærke inderside og strenge minimumskrav til ydermaterialet. Når du køber GORE-TEX Pro er du med andre ord sikker på at du får det bedste af det bedste fra Gore.

Læs mere om GORE-TEX i Udstyrsguiden

 

Hvad er GORE-TEX Pro 2.0?

GORE-TEX Pro 2.0 er seneste opdatering af den ikoniske membran-teknologi, og en spændende nyskabelse fra Gore. Kort sagt byder GORE-TEX Pro 2.0 både på opdaterede teknologier og materialer, men også på en nytænkning af det meget rigide GORE-TEX Pro-koncept. Fra 2020 findes der nemlig ikke én, men tre typer GORE-TEX Pro – “Most Rugged”, Most Breathable” og “Stretch”.

GORE-TEX Pro 2.0 “Most Rugged”

GORE-TEX Pro 2.0 “Most Rugged” er den største innovation i GORE-TEX Pro 2.0, og involverer som den eneste en væsentlig opdatering af selve membranteknologien. Uden at gå alt for meget i dybden med teknologien bag de forskellige GORE-TEX-konstruktioner, drejer det sig om, at ePTFE-membranen har fået tilføjet en tynd PU-coating, der giver ekstra beskyttelse mod slitage og forurening (fra f.eks. de salte og fedtstoffer, kroppen afgiver, når du arbejder hårdt og sveder). Det gør GORE-TEX Pro 2.0 Most Rugged til den suverænt mest holdbare GORE-TEX-konstruktion nogensinde.

Tidligere versioner af GORE-TEX Pro har også inkorporeret en PU-liner, der havde til formål at beskytte ePTFE-membranen. Forskellen på de tidligere generationer og den nye “Most Rugged”-teknologi er, at selve ePTFE-membranen i mellemtiden er blevet væsentligt mere robust, samt at både ePTFE-membranen og PU-coatingen ånder langt bedre end tidligere generationer.

Desuden har Gore indskærpet kravene til hvilke ydermateriale, der må bruges i “Most Rugged”-konstruktionerne, så der tale om den mest slidstærke GORE-TEX Pro til dato, både når vi snakker yderide og membran.

Foto: Arc’teryx

GORE-TEX Pro 2.0 “Most Breathable”

Ud over “Most Rugged”-teknologien, indfører Gore også en “Most Breathable”-version af GORE-TEX Pro 2.0. “Most Breathable” er baseret på den samme membran som den seneste generation af GORE-TEX Pro, men med mulighed for lettere, blødere og mere åndbare ydermaterialer. Det giver dels mulighed for at lave endnu lettere og endnu mere åndbare jakker i GORE-TEX Pro-konstruktionen, men det giver også mulighed for at kombinere teknologierne, så du f.eks. kan få en jakke, der er ekstra slidstærk på de omrpåder, der bliver slidt hårdest, og ekstra åndbar på mindre udsatte steder.

GORE-TEX Pro 2.0 “Stretch”

En ting, der i mange år har glimret ved sit fravær, når det kommer til GORE-TEX Pro, er strækbare ydermaterialer. Selve membranen er egentlig ekstremt strækbar, så når Gore ikke tidligere har brugt strækbare ydermaterialer i særligt stor udstrækning (det har i perioder været forsøgt), er det ganske enkelt fordi de ikke har kunnet finde en løsning, der leverede den ekstremt høje slidstyrke og lange holdbarhed som altid har været GORE-TEX Pros varemærke. Det er nu lykkedes, og derfor kommer vi fremover til at se GORE-TEX Pro-produkter med stretch. 

Mere miljøvenligt indermateriale

Endelig er det nylonmateriale, der udgør indersiden af 3-lags-konstruktion blevet opdateret. Det nye materiale er indfarvet med en miljøvenlig teknologi, kaldet “Dope Dye”, der sparer både vand og kemikalier i produktionen. Indersiden har til formål at beskytte selve membranen fra slid og snavs – f.eks. slid fra friktionen mellem skuldre og jakke, hvis du bærer en tung rygsæk – så det er en vigtig del af trelagskonstruktionen. Indersiden i GORE-TEX Pro 2.0 er et let, stærkt og ikke mindst glat nylonmateriale, der sørger for minimal friktion mellem krop og jakke, samtidig med at være så slidstærkt og så let som muligt.

Indholdsoversigt