Nye solbriller fra Julbo: Aero og Aerolite

Sommeren er højsæson for rigtig mange former for udendørs sport og friluftsliv. Selvom sommervejret herhjemme ikke ligefrem har været kendetegnet af skarp sol, er et par gode solbriller alligevel et must til til langt de fleste sommeraktiviteter under åben himmel. Franske Julbo laver nogle af markedets bedste briller til aktivt friluftsliv. I år har vi fået et par spændende modeller hjem, der er perfekte til sveddryppende aktiviteter i solen: Aero og Aerolite. I det følgende gennemgår vi de superlette topmodeller fra Julbo.


Gå direkte til webshoppen ➡️ Julbo Aero | Julbo Aerolite | Se det fulde Julbo udvalg 


 

Lidt om Julbos solbriller

Julbo blev grundlagt allerede i 1888 i den lille kommune Morez i Jura-bjergene i Frankrig. Grundlæggeren, Jules Baud, lavede i første omgang almindelige briller. Det første par solbriller, firmaet designede - modellen "Cristalliers" - var tiltænkt krystaljægere i Chamonix, der ønskede at beskytte deres øjne, når de gik på jagt efter krystaller i bjergene.

I 1950 revolutionerede Julbo solbrillemarkedet med modellen "Vermont". Julbo Vermont var de første dedikerede gletsjersolbriller, og skilte sig ud ved at give fuld øjenbeskyttelse, også mod genskin fra is og sne, i højalpine miljøer. Vermont-modellen findes stadig i dag, og er lige så populær som den altid har været.

Julbo Vermont

Julbo Vermont


Køb klassikeren Julbo Vermont i webshoppen


I 1954 tog skiftede firmaet navn til "Julbo", der på fransk udtales stort set som navnet på mærkets grundlægger. Siden er det gået slag i slag, og i dag er Julbo blandt de absolut førende producenter af solbriller til krævende brug i bjergmiljøer. Især deres fotokromiske linser, der skifter farve og tilpasser beskyttelsesniveauet efter lysintensiteten, er i absolut topklasse.

De nye solbriller: Aero og Aerolite

De to nye modeller "Aero" og "Aerolite" er fra Julbos "Speed"-serie, der er målrettet mod på højintens brug - f.eks. løb, terrænløb, mountainbike, landevejscykling og langrend.

Solbrillerne er bygget op omkring en let ramme, der giver fuld ventilation, både under glasset og i siderne. Der er desuden luftcirkulation gennem små åbninger i selve glasset, der også har en "Anti Fog"-behandling på indersiden, så der skal usædvanlig meget til før et par Aero eller Aerolite dugger til! Aero har ramme hele vejen på oversiden af brillerne, mens Aerolite nærmest kun har brillestængerne og næsebøjlen monteret på glassene. Det giver en helt exceptionelt let brille, man nærmest ikke mærker, man har på. Aero og Aerolite vejer henholdsvis 26 og 22 g, hvilket må siges at være imponerende let. Den lave vægt er også med til at øge stabiliteten. Aerolite er desuden lidt smallere end Aero, og vil passe mindre eller smallere ansigter end Aero.

Brillestængerne er designet, så de griber om hovedet, og en blød, fleksibel underside sørger for maksimal komfort og let "stødabsorbering". Sammen med den lave vægt gør det, at brillerne bliver siddende som de skal, også når det går over stok og sten. I kombination med Julbos "3D Fit"-næsebøjle, giver det en utroligt velsiddende brille.

Glassene følger hovedets krumning rundt, hvilket både giver bredt, uforstyrret udsyn og beskytter godt mod genskin og lysindfald fra siderne.

Fotokromiske glas i solbriller

Julbo er især kendt for deres fotokromiske glas, der skifter farve og beskyttelsesgrad, når lyset skifter. Det gør, at man praktisk talt aldrig behøver at tage brillerne af, uanset om der er høj sol, skygge eller fladt lys og tåge. Aero og Aerolite fås med linsen "Zebra Light", der dækker beskyttelseskategori 1-3 (ud af 4), og vil være perfekt til alt andet end de mest ekstreme lysforhold.

Zebra Light linsen er meget responsiv i forhold til lyset, hvilket betyder, at den tilpasser sig ændringer i lysforholdet imponerende hurtigt. Den bliver mørkere på omkring et halvt minut, hvis lyset bliver kraftigere. Når lysintensiteten daler igen, bliver linsen lysere i løbet af et par minutter. Zebra light-linsen har en anti-dugbehandling på indersiden og en oleofobisk behandling på ydersiden, hvilket gør den mindre modtagelig overfor snavs og fedt, og gør at vand glider let og hurtigt af.

Zebra Light er en genial linse til alt fra en løbetur i skoven til langrendsløjperne, og kan også bruges på vand, på mountainbiken eller på fjeldvandreturen. Kort sagt alle steder, hvor man har brug for god beskyttelse af øjnene i skarpt lys, men også har brug for at kunne se konturer, når lyset bliver lidt fladere, og ikke har lyst til at skulle tage sine solbriller af og på hele tiden.

Hvad kan de bruges til?

Julbo Aero og Aerolite er, som sagt, skabt med henblik på højintense aktiviteter, men er i virkeligheden meget alsidige solbriller. Den lave vægt, den velsiddende pasform, gode udluftning og den gode beskyttelse af øjnene, gør dem velegnede til en lang række ting. Løb, terrænløb, mountainbike, landevejscykling og langrend er Julbo Aero og Aerolites oplagte hjemmebane, men brillerne vil også gøre det godt mange andre steder: På alle former for vandreture hele året, vandsport, samt til klatring og lettere bjergbestigning, hvor man er ikke er i højalpine miljøer med høj sol og meget genskin flere dage i træk.

Skal man på større bjergbestigningsprojekter, hvor man kommer til at færdes i sne og is og under brændende sol i længere tid, bør man have solbriller med højere beskyttelsesindeks. Det samme kan gøre sig gældende mht. vandsport. I Nordeuropa, hvor solen er lidt mindre skarp, vil kategori 3 imidlertid være glimrende til langt det meste. Det er også en kæmpe fordel i forhold til mange andre solbriller, at Zebra Light-linsen går helt ned til beskyttelsesindeks 1, hvilket gør, at man stort set aldrig behøver tage solbrillerne af.

Alt i alt er Julbo Aero og Aerolite et par superlette og meget komfortable allroundsolbriller til aktiv brug, og hvis du er på jagt efter nye solbriller til dit friluftsliv, er de helt sikkert værd at tjekke ud.

Julbo Aero. Foto: Jeremy Bernard

Julbo Aero. Foto: Jeremy Bernard


Køb i webshoppen: Julbo Aero | Julbo Aerolite


Se hele vores udvalg af solbriller fra Julbo