En komfortabel og pålidelig vandtæt jakke fortjener en plads i enhver garderobe i et land som Danmark – og hvis du er til friluftsliv og vild natur er det noget nær et must. Vi kigger nærmere på en af vores favoritter blandt forårsnyhederne: Allrounderen Beta LT fra de canadiske skaljakke-specialister Arc’teryx.

Kunsten at finde den rigtige skaljakke

Der findes et væld af kvalitetsskaljakker fra en række forskellige producenter. Hvis man skal være lidt firkantet, kan man dele dem op i to typer: Den ene type er specialprodukterne, der er helt suveræne til lige præcis de situationer, de er designet til, men kan have nogle klare begrænsninger i mange andre. Den anden type er allrounderne, der er skabt til at fungere rigtig godt til stort set alting, men måske ikke er “den bedste” jakke til noget specifikt formål.

Den første type er guf for grejnørderne. Her finder man de allermest slidstærke jakker, der til gengæld ofte er enormt dyre, og unødvendigt tunge og kraftige til langt de fleste typer friluftsliv – f.eks. Arc’teryx’ ikoniske Alpha SV Jacket. De superlette skaljakker hører også hjemme blandt specialisterne. De vil være geniale, når der virkelig skal spares vægt i rygsækken, men til gengæld er de notorisk skrøbelige og holder ikke ret godt til almindelig hverdagsbrug og klassisk friluftsliv.

Den sidste type rummer alle de skaljakker, der ikke ved første øjekast er de mest iøjnefaldende, fordi de ikke scorer helt vildt højt på én tydelig parameter. Til gengæld ligger de i toppen på stort set alle parametre, hvilket gør dem til en langt bedre investering for langt de fleste. Arc’teryx Beta LT Jacket er et skoleeksempel på den sidste gruppe: Det er hverken den dyreste, billigste, letteste, stærkeste eller mest avancerede jakke i Arc’teryx’ sortiment. Alligevel vil den for rigtig mange være det oplagte valg, fordi den kan lidt af det hele – og gør det hele rigtig godt.

 

Se Arc’teryx Beta LT Jacket i webshoppen

Se hele udvalget af skaljakker fra Arc’teryx

Arc’teryx Beta LT Jacket

Beta er navnet på Arc’teryx’ allround-skalbeklædning, der er skabt med alt fra vandring til skiløb og bjergbestigning i tankerne. LT står for “lightweight”, hvilket angiver at Beta LT er letvægteren i allroundkollektionen.

Materiale og konstruktion

Beta LT Jacket er fremstillet i en trelags-GORE-TEX-konstruktion, hvor et yder- og indermateriale er lamineret på hver sin side af den vandtætte og åndbare GORE-TEX-membran. Denne type skaljakkekonstruktion er den mest slidstærke, da det giver membranen fuldstændig beskyttelse mod friktion og slid fra både inder- og ydersiden. Trelagskonstruktionen placerer altså Beta LT i den slidstærke ende af skalaen.

Ydermaterialet er et let, men stærkt 40 denier nylon. “Denier” er et mål for hvor kraftig nylontråd, metervaren er vævet med. Det er det enkleste og mest relevante mål for slidstyrke og vægt på ydermaterialet.  Markedets mest hårdføre skaljakker er oppe på 80-100 denier, mens de allerletteste skaljakker til trailløb og ultraletvægtsvandring er helt nede på 7-10 denier. Her ligger Beta LT altså lunt i den lette ende af midten – præcis som man kan forvente af allrounder i den lette ende.

Indermaterialet er et blødt, vævet nylonmateriale, der rammer en god balance mellem slidstyrke, komfort og svendtransport. De mest slidstærke GORE-TEX-skaljakker på markedet (“GORE-TEX Pro”-serien) har et lettere, stivere og glattere indermateriale, der holder til endnu tungere slid. Det gør til gengæld gør den type jakker stivere og mindre komfortable – især hvis du kun har en T-shirt under. De helt lette jakker er typisk i en “2½-lags-konstruktion”, hvor det inderste “halve” lag er en tynd coating. Det er væsentlig mindre slidstærkt end et reelt tredje lag og føles mere klistret og klamt mod huden, hvis du sveder i jakken. Indermaterialet placerer altså Beta LT højt på skalaen mht. slidstyrke, men dog med fokus på komfort frem for maksimal styrke.

Selve GORE-TEX-membranen har sat standarden for vandtæt/åndbar beklædning siden de første GORE-TEX-jakker så dagens lys tilbage i 1976, og GORE-TEX er fortsat referancerammen, når det kommer til pålidelig vandtæthed og åndbarhed. Der findes efterhånden teknologier, der kan konkurrere med GORE-TEX på både vandtæthed og åndbarhed, men GORE-TEX’ unikke kombination af fuldstændig vandtæthed, god åndbarhed OG formidable levetid er endnu ikke matchet.

 

Læs mere om GORE-TEX og andre vandtætte membraner i udstyrsguiden

Design og detaljer

Sammen med materialet, er designet den væsentligste faktor ift. alsidighed. Og her er det især lommer, justeringsmuligheder og ventilation, der kan sætte begrænsninger for brugsområdet, eller gøre jakken mindre godt egnet til nogle formål.

Først og fremmest er Arc’teryx Beta LT Jacket udstyret med en fuldt justerbar hætte. Hætten er stor nok til at rumme en klatre- eller skihjem, og kan justeres, så den slutter helt tæt og følger hovedets bevægelser, både med og uden hjelm. Den høje krave giver desuden god beskyttelse i koldt, barskt vejr.

Jakken er udstyret med to rummelige lynlåslommer på fronten. Lommerne er placeret højt nok til, at de kan bruges selv om du har klatresele eller en stor vandrerygsæk med et kraftigt hoftebælte på, men sidder stadig lavt og tilgængeligt nok til at fungere som håndvarmerlommer. Det første er essentielt på tur, mens det sidste giver ekstra komfort til hverdag.

Velcrojusteringer omkring håndleddet og elastikjustering ved hoften giver mulighed for at lukke fuldstændig af og holde på varmen. Jakken er desuden skåret, så den er lidt ekstra lang bagpå, hvilket giver ekstra beskyttelse, uden at gå på kompromis med bevægelsesfriheden.

Desuden er der ventilationslynlåse under armene, så du har mulighed for at åbne op og lufte ud, hvis du bruger jakken til aktiviteter, der får pulsen op på et niveau, hvor membranens åndbarhed ikke kan følge med. Netop ventilationslynlåsene under armene er en af de ting, der ofte bliver droppet, når der skal spares vægt, så det er en af de ting, der er med til at gøre Beta LT mere “allround” end navnet kan antyde.

 

Vægt

Endelig spiller selve jakkens vægt en rolle i forhold til alsidighed. På rigtig mange af sommerhalvårets ture, er skaljakken primært med i rygsækken som beskyttelse mod uventede skift i vejret, og så er det ikke uvæsentligt, hvor meget jakken vejer og fylder. En jakke på 5-600 g eller mere ganske enkelt væsentlig mere besværlig at have med sig end en jakke på 3-400 g. 

En vægtbesparelser på få hundrede gram lyder måske ikke af alverden, men detr er alligevel en vægtforøgelse på 25 % at gå fra 400 til 500 g. Og hvis den ekstra vægt kan undgås uden at gå på kompromis med hverken slidstyrke, komfort eller funktionalitet, er det i den grad værd at tage med!

Den slidstærke konstruktion og de mange detaljer til trods, vejer Beta LT Jacket blot 350 g i damemodellen (str. S) og 395 g i herremodellen (str. M). De allerletteste skaljakker kryber helt ned under 200 g, mens de kraftig trelags-skaljakker typisk vejer fra 500 g og opefter. En af de ting, der især vejer på en skaljakke, er lynlåse og lommer, så de helt lette jakker har ofte meget få lommer og lynlåse. Der er ikke mange jakker på markedet, der både kan prale af en trelags-GORE-TEX-konstruktion, ventilationslynlåse under armene og en vægt på under 400 g.

Arc’teryx er ganske enkelt forrygende gode til at spare vægt ved at optimere på pasform og konstruktion. På den måde kan de i de fleste tilfælde holde vægten under konkurrenterne, uden at ofre vigtige funktioner eller gå på kompromis med slidstyrken. Det er Beta LT Jacket et rigtig godt eksempel på.

 

Hvad kan den bruges til

Arc’teryx Beta LT Jacket er først og fremmest skabt til vandring i krævende terræn. Den slidstærke konstruktion holder til at bære en tung rygsæk dag ud og dag ind, og jakken giver både fuld beskyttelse i uvejr og mulighed for at komme af med varmen, når intensiteten stiger og vejret viser sig fra sin mere medgørlige side.

Den høje krave, hjelmkompatible hætte, robuste ydermateriale og de store lommer gør desuden jakken oplagt på vinterens skiture – på fjeldski såvel som randonnée-eller alpinski. Pasformen og bevægelsesfriheden gør også jakken til et oplagt valg til bjergbestigning og alpinklatring.

Endelig er looket klassisk, elegant og afdæmpet, hvilket gør jakken lige så velegnet til hverdagsbrug som på tur. Og med et materiale der giver komplet beskyttelse mod vind og vejr, ånder godt og er overraskende komfortabelt direkte mod huden, kan den både bruges som vinterskal, overgangsjakke og sommerregnjakke.

Se Arc’teryx Beta LT Jacket i webshoppen

Se hele udvalget af skaljakker fra Arc’teryx