En let, varm jakke er et af de mest anvendelige stykker friluftsudstyr overhovedet, og den ultralette dunjakke er kongen af de lette, varme jakker! Lidt varmt tøj i tasken er en nødvendig sikkerhedsforanstaltning på enhver længere tur ud i naturen, og ekstra varme bliver ikke lettere og mere kompakt end i en tynd dunjakke. Arc’teryx har her til foråret lanceret deres letteste fuldt udstyrede dunjakke til dato – Cerium SL Hoody. I det følgende kan du læse mere om den nye superletvægter, der vil være genial til alt fra sommerens vandre- og klatreture til de kolde vinterdage på ski eller herhjemme.


Arc’teryx Cerium SL Hoody, 2799 kr. OBS: Billedet snyder lidt – farven er lysere grå i virkeligheden. Foto: Arc’teryx.

Design og detaljer

Cerium SL Hoody er Arc’teryx letteste “fuldt udstyrede” dunjakke. Med “fuldt udstyret” menes, at jakken har alle de detaljer, man kan forvente af en varm, let jakke til friluftsbrug:

Jakken er udstyret med en isoleret hætte, der kan justeres, så den følger hovedets bevægelser. Hætten er rimeligt rummelig, og vil kunne trækkes ud over en klatrehjelm, men den er primært designet til at kunne slutte tæt om hovedet, og sidde under en evt. hjelm. Det mere tætsiddende design sparer lidt vægt, og holder desuden bedre på varmen omkring hovedet.

Jakken har indsnøring i livet, så man kan holde varmen inde og kold vind ude, hvilket ellers er en detalje, der ofte ofres, når man skal spare vægt. Ærmerne er udstyret med en elastikkant, der lukker af, men også tillader at de kan trækkes lidt op ad underarmene.

Jakken har desuden to rummelige lynlåslommer – den ene udstyret med en pakpose, så jakken kan pakkes sammen til at fylde det samme som en halvliters Nalgene-flaske. Pakposen kan tages ud, hvis man ikke vil bruge den.

Til trods for at Cerium SL Hoody er udstyret med mange af de detaljer, man normalt skærer væk for at spare vægt – fuld lynlås, justering i hætten og ved hoften, samt to store lommer i stedet for én lille brystlomme – vejer den sølle 215 g i str. M. Det er under halvdelen af af hvad mange varme letvægtsfleecetrøjer vejer, og dunjakken vil være væsentlig varmere, og desuden give rigtig god vindbeskyttelse.

Arc’teryx Cerium SL Hoody i farven “Lichen” (Vi har valgt at tage farven “Pilot”):


Materialer

Størstedelen af æren for den lave vægt tilfalder ydermaterialet og isoleringen:

Ydermaterialet er et ultratyndt 7 denier nylon. Det tynde materiale er meget tætvævet, hvilket både gør det imponerende stærkt, sørger for at de fine dun ikke arbejder sig ud mellem de enkelte tråde i vævningen, og gør materialet stort set vindtæt. Når vi kalder den slags supertynde materialer “stærke”, skal man være opmærksom på, at det er en bestemt type styrke, der snakkes om. Materialerne er enormt “rivstærke”, men når det bliver så tyndt, vil de naturligvis ikke være decideret “slidstærke”. Tynde materialer vil være sårbare overfor skarpe genstande og ru overflader, der kan skære de tynde nylontråde over, men til gengæld kan materialet tåle rigtig meget træk og stræk. Man skal altså ikke være bange for at bruge jakken, men man skal være opmærksom på skarpe genstande som torne, skarpe klippekrystaller og grene, der vil kunne skære hul i materialet.

Dunene er superlette og fine gåsedun med en “fillpower” på 850. “Fillpower”-tallet angiver hvor meget dunene fylder pr. vægt (i enhederne cubic inches per ounce). Jo højere tal, jo mere vil dunene fylde, og jo tykkere isolering kan man skabe, uden at jakken vejer noget. 850 regnes almindeligvis for den fineste dunkvalitet (selvom man engang imellem støder på lidt mere kontroversielle fillpower-tal som 900 og 1000), og isoleringsevnen i 850 fillpower-gåsedun er ganske enkelt svær at slå. Dunene kommer fra små landbrug i Østeuropa, der bliver kontrolleret af the International Down and Feather Laboratory for at sikre, at gæssene ikke plukkes levende eller tvangsfodres.


Læs mere om forskelle på dun og syntetisk isolering i udstyrsguiden


Læs mere om Arc’teryx’ bæredygtighedspolitik og miljøansvar


Endelig bruger Arc’teryx, ligesom på resten af deres Cerium-serie, syntetisk Coreloft-fiberisolering på de steder, der er mest udsatte for fugt: I halsen, hvor fugtig udåndingsluft kan sætte sig i isoleringen, ved ærmeafslutnignerne, der typisk kommer i kontakt med sne, våd bevoksning og lignende, på skuldrene, hvor rygsækken kan presse let regn og vand igennem ydermaterialet, og under armene, hvor man sveder meget. Brugen af Coreloft gør egentlig jakken en lille smule tungere, end hvis man havde brugt dun over det hele, men det gør den til gengæld lidt mindre sart, og er endnu et fint eksempel på, at Arc’teryx ikke er gået på kompromis med funktionaliteten for at presse vægten ned.


Konstruktion

Ud over de lette materialer, er selve jakkens konstruktion nøglen til den lave vægt. Cerium SL Hoody har tynde, gennemsyede dunkanaler, der holder dunene godt og jævnt fordelt, og vejer så lidt som muligt. Lynlåsene er små og lette, og indsnøringerne ved hoften og i hætten er lavet med minimalt brug af syninger og materiale. Men det, der især er med til at holde vægten nede, er faconen. Et af Arc’teryx’ slagord er “lighter by construction”, og det går i al enkelthed ud på at man sparer vægt ved at fjerne alle overflødigheder. Ud over at holde antallet af detaljer på det minimum, man har besluttet er acceptabelt i forhold til jakkens funktion, handler det om at optimere jakkens facon og fjerne overflødigt materiale, og det er et af de steder, Arc’teryx er rigtig dygtige . Ved at lave en atletisk, faconsyet pasform med forbøjede ærmer og formsyet torso, forbedrer man både bevægelsesfriheden og fjerner det ekstramateriale, der ellers sidder og folder – og vejer! Desuden optimerer den tætte pasform isoleringsevnen, fordi man sørger for at binde den varme luft omkring kroppen i isoleringen, hvor den bliver siddende, i stedet for inde bag isoleringen, hvor den bliver “skubbet ud” og erstattet af kold luft udefra når man bevæger sig.

Pasform er et af de steder hvor Arc’teryx for alvor skiller sig ud, og “lighter by construction”-tankegangen er en af de primære grunde til at deres produkter ofte er lettere end konkurrenternes, selv når materialer og design ellers er sammenlignelige. Og især når vi har at gøre med lette dunjakker, hvis store forcer netop er lav vægt og høj varme, kommer Arc’teryx fokus på pasform til sin ret: Jakkerne bliver ganske enkelt både lettere, varmere og bedre at bevæge sig i, af at have en god, faconsyet pasform, og det er så at sige win-win-win!


Let og komprimerbar varme året rundt

Som nævnt i indledningen er en let dunjakke et af de mest anvendelige stykker tøj i en praktisk friluftsgarderobe.

Vandring og sommerbrug

En let dunjakke vil først og fremmest være genial at have med i tasken på alle former for dagsture, hvor man kan risikere lidt vind eller kulde. Hvis man er passende klædt på, er det sjældent noget problem at holde varmen så længe man bevæger sig, men så snart man stopper op og står eller sidder stille – for at drikke en kop te, spise sin frokost, eller nyde udsigten – risikerer man at blive kold. Og her er det en gave at kunne trække i dunjakken, så man rent faktisk kan slappe af og nyde pauserne, i stedet for at stå og blive kold. På ture i hård frost vil man ofte have brug for en større og tykkere pausejakke end Cerium SL, men til forårets, sommerens og efterårets ture, vil den være helt perfekt.

En lang løbe- eller vandretur i eksponeret bjergterræn er et af de tidspunkter, hvor en let dunjakke er genial at have med i rygsækken. Både til pauser, og som ekstra beskyttelse, hvis der skulle opstå en nødsituation. Foto: Arc’teryx

Klatring

Cerium SL vil også være genial på sommerens klatreture, hvor den giver varme og vindbeskyttelse, så man ikke bliver kold, når man sikrer makkeren. På ruter, der går over flere reblængder, kan jakken pakkes i pakposen og sættes på en karabin i selen, så man har den lige ved hånden, hvis det bliver køligt længere oppe ad ruten. Man skal selvfølgelig være opmærksom på at hvis man decideret vælger at klatre klippe med jakken på, er der en vis sandsynlighed for at man får lavet sig nogle små huller histog her, men som superlet sikringsjakke vil den være oplagt.

Cerium SL Hoody er perfekt at have hængende i selen på længere klatreture, hvor man kan få brug for ekstra varme når man sikrer makkeren. Her er det Vikki Weldon og en lilla Women’s Cerium SL Hoody i Squamish, BC, Canada. Foto: Arc’teryx

Ski og vinterbrug

I vinterhalvåret vil Cerium SL være perfekt som varmt og let mellemlag på de rigtig kolde dage. Den slanke profil gør den perfekt i et “lag-på-lag-setup”, og den vil være et hit både på skiture og til hverdag. Den kan bruges i alle de situationer, hvor du ville tage en ekstra tyk trøje på for at holde dig varm, og den er både varmere og lettere end en tyk trøje. Brug den under skaljakken eller skijakken på de kolde dage på pisterne, eller under vinterjakken eller -frakken på de kolde vinterdage herhjemme.

Hverdag og fritid

Endelig er den oplagt som varm, let jakke til de kølige forårs- og efterårsdage, hvor vejret er flot og klart, men luften er koldere end man tror, og det er nødvendigt med en varm jakke. Når først man har vænnet sig til at være varm og komfortabel uden at føle at man har ret meget tøj på, er det svært at undvære sin dunjakke, og den bliver hurtigt det første du griber efter i skabet, når du lige skal et kort smut ud. En let dunjakke er et af de stykker friluftsudstyr, der må betragtes som stærkt vanedannende – ligesom det er tilfældet med undertøj og T-shirts i merinould!

En let dunjakke har selvfølgelig sine mangler og begrænsninger, og Cerium SL er ingen undtagelse: Den er som nævnt ikke voldsomt slidstærk, så man skal tænke lidt over hvordan man bruger den, og passe på skarpe genstande. Og dun tåler heller ikke regn og fugt særlig godt, så man skal helst holde jakken væk fra rigtig vådt vejr, og sørge for at tørre den godt, hvis den bliver våd. Til gengæld kan dun af så høj kvalitet uden problemer holde samme isoleringsevne i op til 20 år, så hvis man passer lidt på jakken, tørrer den grundigt når den bliver våd, og vasker den når den trænger, kan man have glæde af sin dunjakke i rigtig, rigtig mange år. Og selv hvis den med tiden får nogle skrammer af livet under åbne himmel, og en dag begynder at være lidt for medtaget til at man vil være bekendt at bruge den til hverdag, vil der helt sikkert stadig være masser af liv og eventyr  tilbage i den.


Læs mere om vask og pleje af dun


 

 

Indholdsoversigt