Black Diamond er et af markedets mest ikoniske klatremærker. De klatregale amerikanere er kendt for at lave kvalitetsudstyr til nærmest al slags klatring, og deres sortiment er en flot buket af specialudstyr til de helt små nicher af klatresporten og alsidigt kvalitetsudstyr til almindelig klatring. De sidste par år har Black Diamonds designere lagt en masse energi i at redesigne deres kollektion af klatreseler, og det har de gjort rigtig godt. En af årets mest interessante nyheder er Black Diamond Technician, der er en fuldt udstyret, og imponerende let og komfortabel sele til alt fra sportsklatring til trad- og isklatring. I det følgende gennemgår vi den nye super-allrounder fra Black Diamond.


Læs mere om hvilken klatresele, du skal vælge, i udstyrsguiden


Køb Black Diamond Technician i webshoppen


Se hele vores udvalg af klatreseler i webshoppen


Opbygning og detaljer

Black Diamond Technician er udstyret med alle de detaljer, en alsidig klatresele skal have. Selen har fire udstyrsløkker, så der er plads til godt med quickdraws til en lang sportsrute eller alt hvad man skal bruge af friends, kiler, slynger og udstyr til trad-klatring. Udstyrsløkkerne er trykformede og stikker lidt ud fra selen, så det er let både at racke og få fat i udstyret. Der er også en bred, flad femte udstyrsløkker bagpå, der ikke generer under en rygsæk, og er perfekt til de ting, man ikke skal bruge under selve klatringen, men skal have med på en længere rute, eller bare til standpladsen. Det kunne være en lang slynge til at bygge anker, rebsnor til at abseile fra, en let, kompakt dun- eller skaljakke, eller et par lette sko til gåturen ned. Technician har også hele fire løkker til ice clippers, hvilket gør det let at racke isskruer til is- eller alpinklatring, og yderligere bidrager til selens alsidighed.

Selen har et enkelt “speed buckle”-spænde i hoftebæltet og et i hver benløkke. De justerbare benløkker gør det let at tilpasse selen forskellige beklædningssituationer – fra shorts og en tank top på en varm sommerdag med sportsklatring til fuld alpin vinterpåklædning på en bidende kold isklatredag. Benløkkernes højde kan indstilles med elastik på bagsiden, og elastikkerne kan hurtigt spændes af, hvis man får brug for at træde grundigt af på naturens vegne (!) i en situation, hvor man ikke kan tage selen af – en feature, man måske ikke har brug for særlig ofte, men som er essentiel når man skal bruge den!

Materialer og konstruktion

Black Diamond Technician er bygget om omkring Black Diamonds “Fusion Comfort Technology”, både i hoftebæltet og benløkkerne. Fusion Comfort-konstruktionen bruger 3 vægtbærende bånd til at fordele vægten jævnt over hele selens bredde. Det giver en let og imponerende behagelig konstruktion. På indersiden har Black Diamond brugt et blødt, åndbart mesh-materiale, mens ydersiden er i et slidstærkt 305 denier polyester, der er lavet til at kunne tåle masser nærkontakt med ru klippesider. Det sidste er især vigtig på en sele, der er lavet til tradklatring, hvor man ofte kommer ud i at møve sig op gennem en akavet “skorsten”, eller lignende mere eller mindre bøvlet klatreakrobatik, der kan slide på selen. Polyester absorberer stort set heller ikke noget vand, så selen bliver heller ikke så tung og stiv som andre seler, hvis man bruger den en kold, men våd dag på is.

Tværsnit af Fusion Comfort-konstruktionen. De tre bånd bærer vægten og det tynde, fleksible lag EVA-skum giver lidt ekstra komfort og støtte. På ydersiden sørger et robust polyestermateriale for slidstyrke, og et blødt, svedtransporterende mesh-materiale giver komfort indvendig. Grafik: Black Diamond.

Selen vejer kun 376 g, de mange features og den solide konstruktion til trods. Det er absolut i den lette ende af spektret, og Technician er væsentlig lettere end de fleste andre seler i den komfort- og alsidigheds-klasse – selv om den selvfølgelig ikke kommer helt ned på niveau med de letteste sportsklatreseler, der vejer omkring 300 g.

I det hele taget er der tænkt grundigt over tingene, hele vejen fra design og udformning til materialevalg, og Black Diamond Technician er imponerende nok stort set lige velegnet til en lang tradrute i bragende sol i Sydfrankrig, som til en råkold vinterdag i skyggen på en isklatrerute i Norge.

Hvem kan bruge Technician?

Technician hører til i Black Diamonds “specialist”-kollektion, og selen er sådan set også ganske specialiseret. Den er tiltænkt lange ruter på egne sikringer, både sommer og vinter, og det er også der, den for alvor vil skille sig ud fra andre seler på markedet. Den komfortable konstruktion og svedtransporterende inderside gør den oplagt til lange ruter i varmt vejr, og det slidstærke vandskyende ydermateriale gør den oplagt til bøvlede trad-ruter samt til is- og alpinklatring. De 5 udstyrsløkker og 4 ice clipper-løkker giver mulighed for at racke til både sports-, trad-, is- og alpinklatring, og de justerbare benløkker giver mulighed for at variere beklædningen til stort set alle temperaturer. Technician er på mange måder lidt af en drømmesele for den garvede udendørsklatrer, der både klatrer trad, is og alpin.

Black Diamond Technician vil være et godt valg til alt fra indendørs vægklatring til isklatring! Foto: Emil Meade.

Når det er sagt, er Technician også en meget begyndervenlig sele. Den er komfortabel, let og har gode justeringsmuligheder, så den vil også være fuldstændig oplagt til den daglige indendørsklatring herhjemme, eller til sportsklatring udendørs i godt vejr. Og så koster den ikke alverden. Med en pris på 719 kr. er den ikke ret meget dyrere end mange af de begyndervenlige allroundseler på markedet, og væsentlig billigere end mange af de specialseler, den konkurrerer med.

Technician vil være en genial sele til både erfarne klatrere, der bruger den til lidt af det hele, eller til nybegyndere, der har ambitioner om at komme ud og klatre udendørs på egne sikringer. Der er ganske enkelt ikke ret mange klatrediscipliner, den ikke mestrer, og prisen er rimelig nok til, at man ikke behøver spekulere alt for meget over, om man betaler en masse ekstra for noget, man ikke får brug for.

Well played, Black Diamond!


Læs mere om hvilken klatresele, du skal vælge, i udstyrsguiden


Køb Black Diamond Technician i webshoppen


Se hele vores udvalg af klatreseler i webshoppen