Nyhed! Fjällräven Bergtagen – beklædning til barske forhold i bjergene

Fjällräven har til efteråret lanceret en ny kollektion af beklædning, der er designet til bjergbestigning, alpinklatring og hårde forhold i bjergene: "Bergtagen". Bergtagen-kollektionen består af undertøj, skalbeklædning (både softshell og hardshell) og varme, lette jakker med fiberisolering. Designet er simpelt og minimalistisk med maksimalt fokus på slidstyrke og bevægelsesfrihed, og Bergtagen-kollektionen vil være værd at tjekke ud for alle der værdsætter robuste materialer og enkelt, funktionelt design. I det følgende gennemgår vi den nye kollektion af hårdfør fjeldbeklædning fra Fjällräven:


Hvorfor "Bergtagen"

"Bergtagen"-kollektionen har navn efter det svenske ord for at blive stærkt betaget af noget; det, der på dansk hedder at være bjergtaget. Serien er  designet til lange dage i bjergene, over trægrænsen, hvor man er mere udsat for elmenternes rasen, og har brug for pålideligt udstyr, der holder vind, vand og kulde på afstand. Samtidig skal udstyret være slidstærkt, for at kunne holde til et barskt landskab, der er domineret af klippe, sne og is, og det skal være let nok til at man ikke bruger unødvendigt mange kræfter på at forcere de mange højdemeter, der også typisk er på programmet når man for alvor kommer ud i bjergene.

Med Bergtagen-kollektionen har Fjällräven samlet deres mest specialiserede udstyr til lange hårde dage i bjergene i én serie, der klæder dig på fra yderst til inderst. Serien kan selvfølgelig "mixes og matches" med resten af Fjällrävens sortiment, men med Bergtagen-produkterne er du sikker på at du får materialer, pasform og design, der er optimeret til at klare fjeldets udfordringer uanset årstid og vejr, og uanset om det er is- eller alpinklatring, skiekspeditioner med pulk, eller bare en lang vandretur med telt og rygsæk, hvor man er overladt til bjergenes luner.


Se hele Bergtagen-kolletionen i webshoppen


Basislag

De inderste lag i Bergtagen-kollektionen består af undertøj i merinould. Fjällräven har allieret sig med de norske merinouldspecialister fra Aclima, og skabt en stærk kandidat til titlen som markedets mest funktionelle uldundertøj. Undertøjet består af en blanding af net-strikket uld, Woolnet, og "loop"-strikket uld, Woolterry, hvilket giver en suveræn kombination af isolering og temperaturregulering. Både Woolnet og Woolterry har den fordel, at det giver en masse luftlommer helt tæt på kroppen, der både er med til at holde på kropsvarmen i koldt vejr, men også vil være med til at give en behagelig tør fornemmelse, selv når man er gennemblødt af sved, fordi luftlommerne naturligvis forbliver tørre, og udgør en væsentlig del af kontaktfladen med huden. I forhold til temperaturregulering, har Fjällräven valgt at "bodymappe" undertøjet, så man har placeret den tykke, varme Woolterry på de steder hvor man har mest behov for isolering, og det tyndere, mere åbne Woolnet på de steder, hvor man ikke så let bliver nedkølet, men hvor man til gengæld afgiver en masse varme.

Basislag-kollektionen består af 2 overdele og 2 underdel i forskellig tykkelse, så man har mulighed for at vælge det, der passer til ens behov, eller bruge det tykke lag som mellemlag oven på det tynde. Bergtagen-basislaget er ganske enkelt uldundertøj i absolut topklasse, der kan bruges til alle typer friluftsliv hele året.


Se Bergtagen-basislagene i webshoppen


Arbejdslag

Det "første skallag", som Fjällräven har valgt at kalde "arbejdslaget", består af softshelljakke og -bukser, der er baseret på Fjällrävens ikoniske G-1000-materiale. Navnet "arbejdslag" er ganske velvalgt, for det er den slags tøj, man hurtigt kommer til at bruge til nærmest alt, og på den måde fungerer det som arbejdshest i friluftsgarderoben. Det er slidstærke produkter med god åndbarhed, der giver rigtig god beskyttelse mod vind og let nedbør, samtidig med at det er behageligt at have tæt på huden. Arbejdslaget er lavet i G-1000 Lite Eco, der er en lettere variant af det klassiske G-1000. Materialet kan, ligesom almindelig G-1000, voksbehandles, så man kan variere hvor vand- og vindafvisende eller åndbart, man vil have det. En kraftigere voksbehandling vil gøre materialet stort set 100 % vindtæt, kraftigt vandafvisende og mere slidstærkt, men det vil også gøre materialet lidt stivere og mindre åndbart. Både jakken og bukserne er udstyret med ventilationslynlåse, så man stadig kan komme af med en masse overskudsvarme, hvis man har givet tøjet en kraftig voksbehandling. På de mest udsatte steder (knæ, albuer, hofte og indersiden af underbenene) er tøjet forstærket med et lag aramidbaseret "Corylon", der er et af Fjällrävens mest slidstærke materialer - og det siger vel at mærke ikke så lidt! Buksebagen er konstrueret i et dobbelt lag almindelig G-1000, som man også kender det fra f.eks. Vidda- og Barents-bukserne. Syningerne er tapede, hvilket har gjort det muligt at lave fladere og mindre stive sømme. Det gør at der ikke opstår slidzoner oven på syningerne, samtidig med at det gør tøjet blødere og giver bedre bevægelsesfrihed.

Arbejdslaget i Bergtagen-kollektionen er perfekt som yderste lag på tur i blandet vejr hele året - så længe det ikke regner. Foto: Fjällräven

Arbejdslaget i Bergtagen-kollektionen er perfekt som yderste lag på tur i blandet vejr hele året - så længe det ikke regner. Foto: Fjällräven

Arbejdslaget i Bergtagen-serien er et godt bud på det sæt tøj, du har på til langt størstedelen af dit friluftsliv hele året. Uanset om det er en efterårstur i skoven, en vintertur på fjeldski eller en vandretur om sommeren, vil det give en blanding af åndbarhed, vejrbeskyttelse, slidstyrke og komfort, der er svær at slå. Klassisk Fjällräven, når det er bedst!


Se alle Bergtagen-yderlagene i webshoppen


Skallag

Skallaget i Bergtagen-kollektionen er fremstillet med Fjällrävens Eco-Shell-membran i en 3-lags-konstruktion. Eco-Shell-konstruktionen skiller sig ud ved at alle tre lag i konstruktionen (yderlag, membran og inderlag) er fremstillet i 100 % polyester, der kan genanvendes. Desuden er ydersiden imprægneret med en PFC-fri DWR-behandling, og Fjällrävens skalbeklædning er derfor absolut førende på markedet, når det kommer til bæredygtighed og miljøhensyn. Derudover har Eco-Shell-membranen et imponerende højt vandsøjletryk på hele 30.000 mm (GORE-TEX har til sammenligning 28.000) og ånder ganske glimrende. 3-lagskonstruktionen sikrer høj slidstyrke, og fordi man har brugt polyester i stedet for nylon, har metervaren samtidig en imponerende blød og behagelig fornemmelse.

Jakken er forstærket med det ekstremt slidstærke Corylon på albuerne. De to ventilationslynlås i siden giver mulighed for at lufte ud når pulsen kommer op, og den rummelige hætte er stor nok til at passe uden på en klatre- eller skihjelm. Ventilationslynlåsene er placeret så de også kan bruges til at få adgang til lommerne i mellemlaget. Hovedlynlåsen er 2-vejs og udstyret med knaplukning i bunden, så man har mulighed for at lufte ud nedefra. Bukserne har fuld længde lynlås på siden af benene, så man hurtigt og enkelt kan tage skalbukserne på, også med store støvler og steigeisen. Lynlåsene kan desuden fungere som ventilationsåbninger. Bukserne er også udstyret med snefang i benene, velcrojustering i hoften og to store lårlommer med lynlås.

Skalbeklædningen giver fuld vind- og vandbeskyttelse i koldt eller vådt vejr. Foto: Fjällräven.

Skalbeklædningen giver fuld vind- og vandbeskyttelse i koldt eller vådt vejr. Foto: Fjällräven.

Bergtagen-skalbeklædningen er Fjällrävens mest slidstærke skalbeklædning og er designet til hård brug. Samtidig holder det enkle design vægten nede, og Bergtagen-skaltøjet vil være oplagt til alt fra sommerens vandreture til isklatring, bjergbestigning og skiture under barske vinterforhold.


Se Bergtagen-skalbeklædningen i webshoppen


Isoleringslag

Bergtagen-kollektionen fuldendes af tre lette, varme lag, der kan bruges til at holde varmen, når man står stille: En let fiberjakke, en stor, varm fiberparka og en "mummyfoot" til fødderne. Alle lagene er isoleret med Fjällrävens G-Loft Supreme-fiberisolering, der har en høj varme/vægt-ratio, bevarer "loftet" og isoleringsevnen selvom det bliver vådt, og tørrer lynhurtigt.

Den lette fiberjakke; Bergtagen Lite Insulation Jacket, er isoleret med 60 g/m2 fiberisolering, og er i et enkelt, funktionelt design med et atletisk snit. Der er brugt en lidt tyndere isolering på 40 g/m2 i siderne for at give bedre pasform og temperaturregulering. Hætten kan passe under en hjelm og de to håndlommer er placeret højt, så man også kan komme til dem med rygsæk eller klatresele på. Selve jakken vejer kun 355 g i str. S til kvinder (430 g i str. M til mænd) og fylder ikke ret meget i rygsækken. Bergtagen Lite Insulation Jacket er velegnet som mellemlag under en skal på de rigtig kolde dage, som yderlag til aktiv brug i koldt vejr, eller som let varmejakke på ture i mildere vejr. Og den vil også være et hit som let, lækker hverdagsjakke gennem efteråret og på de milde vinterdage.

Den store, varme parka, Bertagen Insulation Parka, er isoleret med 120 g/m2 fiberisolering. Det giver rigtig god varme når temperaturen virkelig dykker. Parkaen dækker godt ned over lårene og den rummelige hætte er designet til at passe uden på ski- eller klatrehjelmen. Frontlynlåsen er dobbelt og med knap i bunden, så man kan tage parkaen uden på klatreselen og stadig kunne sikre makkeren. Parkaen er udstyret med to lynlåslommer og yderligere fire rummelige lommer  - to udvendige lynlåslommer og to indvendige netlommer. Parkaen vil være ideel som varmejakke på kolde ture - f.eks. vinterteltture på ski eller til fods, bjergbestigning og alpinklatring i koldt vejr og isklatring. Den vil også være et sikkert hit på de rigtig kolde vinterdage herhjemme.

37153001_1

"Mummyfoot'en" er basalt set en kraftig sovepose til fødderne. Den lange lynlås gør den let at komme i og to lag fiberisolering på 60 g/m2 hver giver god varme. En kraftig nylonbund giver slidstyrke og beskyttelse mod underlaget. Bergtagen Mummyfoot vil være perfekt til at holde fødderne varme om aftenen i lejren, under pauser på kolde ture, eller som opgradering af soveposen. I kombination med den store parka kan den også udgøre en nødsovepose, hvis man kommer ud for at skulle tilbringe en ufrivillig nat under åben himmel.


Se Bergtagen-fiberjakkerne i webshoppen


Hvem kan bruge det?

Bergtagen-kollektionen er skabt til seriøse fjeldfolk, der ikke går på kompromis med hverken slidstyrke eller funktionalitet. Serien er skabt til at fungere som sæt, således at man med hele serien vil have et fuldt lag-på-lag-system, der kan klare stort set alle tænkelige vejrforhold. Design og materialevalg er helt i tråd med Fjällrävens tradition for at prioritere robuste materialer og løsninger højere end lav vægt, men repræsenterer alligevel et skridt i retning af en mere minimalistisk "fast & light"-tilgang. Materialer og konstruktion hælder stadig mod kraftigt og slidstærkt, men designet er simplere, og de detaljer og lommer, der kan undværes, er fjernet. Det gør Bergtagen-kollektionen ekstremt alsidig, og gør den til et oplagt valg for alle, der værdsætter Fjällrävens håndværk og kvalitet, men samtidig forstår at sætte pris på funktionel minimalisme. Selvom Bergtagen-serien er udvilket med alpinklatring og bjergbestigning i tankerne, vil produkterne være lige så velegnede til almindelig fjeldvandring og de fleste former for skiløb som til bjergbestigning og klatring. Bergtagen er i det hele taget en spændende og veludført tilføjelse til Fjällrävens sortiment, der bogstaveligt talt har potentiale til at tage de svenske friluftseksperter til nye højder.

Foto: Fjällräven

Foto: Fjällräven


Se hele Bergtagen-kolletionen i webshoppen

Vis alle produkter fra Fjällräven