Fjällrävens ikoniske Greenland-jakke fylder halvtreds år i 2018, og i den anledning har Fjällräven skabt en Greenland-jubilæumskollektion, der kombinerer det ikoniske design og de klassiske produkter med nye materialer og teknologier. Et af de mest spændende produkter er Greenland Eco-Shell – en topmoderne 3-lags-skaljakke i Fjällrävens bæredygtigt producerede og genanvendelige Eco-Shell-membran. Jakken er baseret på det klassiske design, der har gjort at Greenland-jakkerne har været elsket blandt både friluftsfolk og bymennesker siden den første generation så dagens lys tilbage i 1968. I det følgende gennemgår vi den nye Greenland Eco Shell.


Historien om Greenland-jakken

Historien om Fjällräven Greenland begynder med den svenske Grønlandsekspedition i 1966: Fjällrävens grundlægger Åke Nordin havde leveret telte og rygsække til ekspeditionen, og under arbejdet med teltdesignet, var han stødt på et materiale, der var for tungt til letvægtstelte, men som havde masser af potentiale til andre formål: G-1000. Åke udviklede efterfølgende Greenland-jakken baseret på erfaringerne fra grønlandsekspeditionen, og G-1000-materialet og Greenland-jakken har været grundpiller i Fjällrävens sortiment lige siden. Greenland-jakken lever stadig i bedste velgående, og det gennemtænkte design og funktionelle materiale, der gjorde den til et kæmpehit i 1968, er lige så funktionelt og populært i dag. I anledning af 50-året for Greenland-jakken, har Fjällräven udviklet Greenland-familien, der viderefører det ikoniske design og fortsætter den tradition for alsidigt friluftsudstyr i robuste kvalitetsmaterialer, der blev indstiftet dengang i 1968.

Se Greenland Eco-Shell-jakkerne i webshoppen

Se alle Greenland-produkterne

Den grønlandske natur er ganske enkelt storslået, og indbyder til friluftseventyr! Foto: Fjällräven.

Fjällräven Greenland Eco Shell

Greenland Eco-Shell. Farve: Dusk, set forfra. 3999,-

Design

Fjällräven Greenland Eco-Shell er baseret på designet fra den originale Greenland-jakke, inden den fik de to brystlommer, der har fulgt den siden 1970’erne. Jakken har to rummelige lommer på hoften, der både har en knaplukket flap i toppen og lynlåsindgang i siden, samt en napoleonslomme og en inderlomme med lynlås. Den højre hoftelomme har desuden en lille netlomme, der holder en mobiltelefon på plads. Lynlåsen er dækket af  en trykknaplukket stormklap, og kan åbne begge veje. En stor, justerbar hætte skærmer mod vind, regn og sne, og ærmeafslutningerne kan justeres med trykknaplukning.

Pasformen er rummelig og afslappet, så man uden problemer kan have en god gammeldags islandsk sweater eller en let dunjakke under, og snorlåse og justeringer er designet, så de let kan repareres. I det hele taget Greenland Eco-Shell inspireret af den originale Greenland-jakkes imponerende levetid, og muligheden for at reparere de småting, der før eller siden kan risikere at gå i stykker, er en vigtig del af at lave en jakke, der kan holde til mange års brug. Samtidig har jakken det samme alsidige, tidløse design, der har været elsket og brugt til nærmest al slags friluftsliv de sidste halvtreds år, og den fuldstændig vandtætte konstruktion og åndbare membran gør at den kan bruges i al slags vejr.

Farvesortimentet i Greenland-kollektionen er inspireret af de farverige grønlandske træhuse, og ligesom den originale Greenland-jakke er den nye kollektion udviklet til at kunne bruges i det  omskiftelige grønlandske vejr og den krævende natur.

De farverige grønlandske træhuse har inspireret farvesortimentet i Fjällrävens nye Greenland-kollektion. Foto: Fjällräven

Materiale

Fjällräven Greenland Eco-Shell er en vandtæt skaljakke, og den helt afgørende forskel på vandtæt beklædning er materialet. Et vandtæt og åndbart stykke tøj består af et ydermateriale, der ikke i sig selv er vandtæt, et vandtæt åndbart lag – en membran – der sidder direkte på bagsiden af ydermaterialet, og et tredje lag, der beskytter det vandtætte/åndbare lag mod slid indefra.

Greenland Eco-Shell er udstyret med Fjällrävens vandtætte og åndbare Eco-Shell-membran, der også bruges i skaljakkerne i Keb-, Abisko-, Övik- og Bergtagen-kollektionerne. Eco Shell-membranen er en såkaldt ”hydrofil” eller ”monolitisk” membran. Den har ingen porer, der tillader fugt at passere ud, som man kender det fra f.eks. GORE-TEX. Til gengæld er materialesammensætningen (på molekylært plan) lavet således, at indersiden af membranen vil tiltrække fugt, og trække det gennem materialet ud til ydersiden. Den fugtige luft, kroppen afgiver, vil altså blive opfanget af indersiden af tøjet, og ledt ud til ydersiden ved hjælp af en slags mekanisk én-vejs-fugt-transport gennem membranen. Det giver god, åndbarhed, fuldstændig vandtæthed og membranens åndbarhed bliver ikke  hæmmet af sved og snavs på samme måde som f.eks. GORE-TEX.

Greenland Eco-Shell er lavet i en kraftig trelagskonstruktion, hvor ydermateriale, membran og indermateriale er lamineret sammen til ét tekstil, der således består af tre lag. En sådan lamineret trelagskonstruktion giver den bedste beskyttelse af det vandtætte/åndbare lag i midten, og derved meget høj slidstyrke og lang levetid på jakken. Det giver også god åndbarhed, fordi fugten passerer gennem alle tre lag af materialet på én gang, og endelig vejer og fylder det mindre end konstruktioner med en løsthængende liner på indersiden. Ydermaterialet er et kraftigt genanvendt polyester, der er lavet til at kunne holde til lidt af hvert, og desuden kan genanvendes, når jakken en dag er helt udtjent.

Greenland Eco-Shell. Farve: Black, set bagfra. 3999,-

Eco-Shell og bæredygtighed

En af de store forskelle på Fjällrävens Eco-Shell og andre vandtætte/åndbare konstruktioner, er det fokus på bæredygtighed, der ligger bag udviklingen af membranen. I forhold til bæredygtighedsaspektet er der to primære punkter, hvor Fjällrävens Eco Shell skiller sig ud.

  1. For det første er der ikke brugt fluorocarbon-stoffer i imprægneringen af ydermaterialet. Det giver den oplagte fordel, at man ikke bidrager til at de potentielt skadelige fluorocarbonstoffer ophober sig i naturen.
  2. For det andet er både membranen, indermaterialet og ydermaterialet i polyester, som er fluorocarbonfrit og kan genanvendes. I såkaldte ePTFE-membraner (f.eks. GORE-TEX) er fluorocarbon et biprodukt i produktionen, og man bruger typisk nylon på yder- og indersiden af membranen. Nylon kan, modsat polyester, ikke genanvendes.

Ved at bruge PFC-fri imprægnering og lave beklædningen af 100 % genanvendeligt polyester, har Fjällräven formået at løse to af de store bæredygtighedsproblemer ved skalbeklædning, og Eco Shell-kollektionen er muligvis markedets mest bæredygtige bud på teknisk skalbeklædning.

Hvem kan bruge den?

Fjällräven Eco-Shell er en alsidig skaljakke, der vil være perfekt til hverdags-, fritids- og turbrug under skandinaviske forhold. Det vind- og vandtætte design holder dig tør og komfortabel gennem alt fra et ordentligt sommerskybrud til en vintersnestorm på fjeldet. Jakken er helt genial til shelterture, fisketure, kanoture og andre kortere ture ud i det fri, hvor vejret ikke lige er til at forudse, og komfort og vejrbeskyttelse er i højsædet. Jakken er tungere end de fleste af de lette skaljakker, der er på markedet i dag, så vil man pakke helt let og gå langt, er der andre jakker, der vil være bedre egnet, men Greenland Eco-Shell holder sig stadig under 800 gram, så den er heller ikke større og tungere end at den sagtens kan komme med i tasken på sommerens fjeldture. Og det simple design, der har været fast inventar både i byen, på fjeldet og i skoven de sidste halvtreds år, er noget mindre sporty og væsentlig bedre egnet til pæn hverdagsbrug end de fleste andre skaljakker på markedet. Hvis man er på udkig efter én jakke, der kan bruges til både hverdag og friluftsliv i al slags vejr året rundt, og er skabt til at holde i rigtig mange år, og belaste miljøet så lidt som muligt – hele vejen fra designfasen, gennem produktionen og i hele jakkens levetid – er Greenland Eco-Shell et rigtig godt bud!

Se Greenland Eco-Shell-jakkerne i webshoppen

Se alle Greenland-produkterne

I den enorme grønlandske natur er vi små og sårbare. Foto: Fjällräven.

Indholdsoversigt